Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na bramborové brigádě se odehrává příběh bezmála tragicky končící šikany, která přitom začala téměř nevinně - jako obyčejný špás. Rozbroje mezi různě starými středoškoláky, které mladá učitelka nedokázala zvládnout, aspirují na zevšeobecňující výpověď o temných vlastnostech člověka, dosud jen dřímajících v lidském nitru. Cenná je snaha o co největší autenticitu zvoleného prostředí i jednotlivých postav, byť někdy zbytečně převáží přeumělkovaná spekulace. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Flego 

všechny recenze uživatele

Opätovne dobrý námet ( šikana ) v slovenskom filme 80-tych rokov, ale natočený nezaujímavým a vágnym spôsobom. Autorský film Aloisa Ditricha ( scenár, réžia, výber hudby ) je len snahou na niečo poukázať a dokončiť to. Druhý komentár. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,AHOJ, KDE JE DODO?" ,,ŠLI NA ANGELIKU." __ Zaujímavý a na naše pomery netradičný námet školskej šikany (navyše v čase bývalého režimu!) skončil niekde na polceste. Keďže bol koniec 80. rokov v závere sa objavil náznak kritiky spoločenského zriadenia, mne však viacej chýbalo väčšie vystupňovanie sporu medzi chlapcami. Po vzore názvu filmu napokon všetko vyriešil riaditeľ tým, že sa vlastne nič nestalo. Myslím si, že v takomto prípade by mohlo vyznieť lepšie literárne spracovanie. Tridsaťročná Sládečková bola kosť ale inak dobre, že časy zemiakových brigád sú už za nami. (59. hodnotenie, 1. komentár k filmu) ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nadčasové zobrazení šikany je asi to nejzajímavější na jinak nevýrazném snímku. 1) Ve své době asi dost odvážný počin, zvláště s ohledem na závěrečnou pointu, je v dnešních liberálních poměrech už poněkud vyšeptalý._____ 2) Film jasně ukazuje, jak organizovaná menšina lidí, co drží při sobě, terorizuje majoritu. Známe to dobře nejenom z případů šikany. Poučení z toho však mnozí nechtějí slyšet. I majorita musí umět jasně a tvrdě vyžadovat a vymáhat dodržování pravidel._____ 3) Zaujala mě dnes nepředstavitelná autorita učitelky na učňáku. Mimochodem, ta učitelka byla hrozná kráva. Já si tu sadnem a počkám, ako to vyriešite._____ 4) Z mnoha pěkných kluků jsem si všiml 22letého Richarda Stankeho (Dodo, co se vezl na kole) a 20letého Romana Pomajba (černovlasý druhák Dušan)._____ 5) A stejně je nejlepší hláška tahle: Miša, miluješ ma? Ano, ale som Juraj. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem moralizační snímek o šikaně mezi studenty, který bohužel vlivem politické doby zapadl a stal se naprosto neznámý. A je to škoda, neb nejen že se jedná o věrnou výpověď doby, kdy ještě studenti jezdívali brigádně pomoct zemědělskému družstvu, kde si samozřejmě také dle své aktivity něco přivydělali, ale právě námětem ohledně šikany má co říct i v době dnešní. Takovéto studentské brigády již dávno zmizely, ale šikana rozhodně ne. Starší žáci vs. ti mladší. Frajeřinky, machrovinky, nadřazenost a potom zoufalství. Chování mladé učitelky je chtě nechtě taktéž věrné, neb pokud se o šikaně dozví, v takové situaci má svázané ruce to řešit víc, než si kdo mysli. A studenti to ví, proto je vývoj událostí takový, jaký je. Paradoxní může připadat samotný závěr, ale takto to prostě bylo, stále je a bude. Řešit se to zdráhají snad všude a obzvlášť za socialismu, ale to už je jiná problematika. letní atmosféra a život studenty z filmu doslova dýchá, což je zapříčiněno také netlačením na pilu v dramatizaci. Vše vyznívá tak, jak se co vyvine, i když pravda, něco je viditelně vyumělkované. tento marast se ale dá přehlédnout. ()

Reklama

Reklama