Reklama

Reklama

Uragán

  • USA The Hurricane
Trailer

Příběh námořníka z tichomořského ostrova Manukura, jehož život byl poznamenán událostí okamžiku. Domorodec Terangi je úspěšným prvním důstojníkem francouzské lodi Katopua, právě se oženil a čeká rodinu. Jeho štěstí se vytrácí v okamžiku, kdy během hospodského konfliktu na Tahiti uhodí rasistického muže s konexemi u vlády. Nespravedlivé odsouzení na půl roku do vězení se zhoršuje s každým nepovedeným Terangiho útěkem, protože se tím pobyt ve vězení znásobuje. Když se mu konečně podaří z žaláře uprchnout, jeho trest již čítá 16 let. Po osmi letech ve vězení se vrací na Manukuru právě v okamžiku, kdy se na ostrov žene zkázonosná bouře. (dopitak)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (16)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Silné, emotivní, velice dobře natočené. Asi jeden z mála filmů, o kterých můžu prohlásit, že barevné by vypadaly o maličko líp, protože tichomořský ráj člověk vnímá hlavně jako hru zelených palem, modrého moře a žlutého písku a slunce. Na rozdíl od kolegy Skipa spatřuji nejdramatičtější část v době, kdy Terangi prchá z vězení. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

The Hurricane disponuje dramaturgickými pasážami, ktoré sú prekonané a hlavný hrdina je viac model než herec, ale po všetkých ostatných stránkach je to špičkové remeslo. Film, ktorého melodramatický podtext je rozvinutý i bez prítomnosti apokalyptickej udalosti a prináša otázky správnosti života a odcudzenia, kde jedna vec dokáže otočiť všetko naruby... V porovnaní s How green was my valley či The informer "nespravodlivé štyri" (sedmička). ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

,,ZMYSEL PRE ČESŤ V JUŽNÝCH MORIACH JE ASI ROVNAKO UŽITOČNÝ A ROVNAKO HLÚPY AKO HODVÁBNY KLOBÚK V HURIKÁNE." __ Už tak trocha aj samotným plagátom budí film dojem, že 3/4 jeho deja budú tvoriť milostné rečičky a riešenie malicherných problémov a katastrofa príde až v posledných minútach, ako to často v starších amerických snímkach býva. ,,Hurikán" túto šablónu výrazne odfukuje a samotný príbeh je tu tak dobre rozvitý, že katastrofa v závere by tu ani nemusela byť, takto však je pomyselnou čerešničkou na torte. Jedinú chybu by som videl len vo výbere hlavných predstaviteľov, kde je naozaj vylúčené, aby belosi hrali tahitských domorodcov (aj napriek tomu, že Jon Hall mal s exotickými hrdinami svoje skúsenosti) a tento nešvár sa dá u mňa ospravedlniť jedine rokom vzniku. Ako to býva, príchod katastrofy v sebe nesie náznak symboliky a ani tu tomu nie je inak. Dôležitejšie je však, že Ford rozpúta skutočné peklo v Pacifiku a ako spomenuli už užívatelia predo mnou, technická stránka je aj po mnohých rokoch ozdobou filmu. Ak by sa niekto divil, že film nemá na konte Oscara za špeciálne efekty, tak je to z prozaického dôvodu - toto ocenenie sa vtedy neudelovalo. (18. hodnotenie, 9. komentár k filmu) ()

KarKulA 

všechny recenze uživatele

I přišel v Hollywoodu konec 30l., a všude se to začalo hemžit filmy katastrofického ražení, ve kterých si kruté živly pohrávaly s již beztak pohnutými a dramatickými osudy hlavních hrdinů. Před tvůrci těchto děl ale v každém případě klobouk dolů, protože natočit něco takového bez všech těch dnešních vymožeností musela být pekelná a poctivá fuška, a výjimkou není ani tento kousek od MGM, který na svou dobu přinesl velmi slušnou podívanou. Něco obdobného lze v tomto období zhlédnout např. i z produkce Century Fox, která nenechala nic náhodě, a kromě na tu dobu dokonalým efektům, nasadila v následujících letech i svého Tyrona Powera - ať už se jednalo o Suez od Allana Dwana (1938), nebo The Rains Came od Clarence Browna (1939), který byl za speciální efekty oceněn již Oscarem a který je tomuto filmu svým způsobem docela charakterově podobný (hlavním hrdinou je v obou případech socializovaný domorodec - Tyron si zahrál indického doktora, Hall si v tomto kousku vyšvihl domorodého námořního důstojníka Terangiho). Stejně jako výše jmenované, i The Hurricane má krapet roztahaný a z dnešního pohledu ne moc zajímavý scénář - počátek má sice docela svižný dobrodružný nástup, 2/3 bohužel klasicky stagnuje a utápí se v ne moc bystrých dialozích a 3/3 vyplnil dlouhý apokalyptický hurikán. Dorothy Lamour a John Hall byli sice okouzlující, ale vypadali domorodě asi tak jako já. Na filmu mi asi nejvíce vadil pohled na domoroce, jejichž dialogy - včetně dialogů hlavního hrdiny - se omezují na slovní zásobu 5ti letého dítěte. Z mého pohledu nijak zajímavý, ale precizní filmařský kousek, který je odrazem své doby. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Nenechajte sa zmiasť tak trochu zavádzajúcim názvom filmu. Pokiaľ sa zdvihne vetrík, prejdu celé dve tretiny filmu a na titulnú katastrofu si počkáte až na poslednú štvrtinu. Technicky však stojí za to, kľudne ju môžem označiť za jednu z najbrilantnejších trikových sekvencií 30. rokov. To pred tým je hrdinská melodráma poplatná svojej dobe a ten, kto má rád tento žáner spred 80tich rokov, sa má na čo tešiť. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (1)

  • V časech 1:32:21 a 1:33:33 můžeme na kratičký okamžik vidět odhalená ňadra domorodkyň, zmítajících se ve vlnách. Vzhledem k době vzniku filmu se patrně jedná o náhodu, nikoliv záměr tvůrců. (dopitak)

Reklama

Reklama