Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bezvýznamný bankovní úředník je nešťastnou náhodou považován za nejlítějšího athénského zločince. Svou novou identitu nakonec přijme, neboť se při útěku před dopadením zamiloval. Nikos Koundouros vytvořil osobitý satirický film z různých prvků: neorealismu, expresionismu, noiru, poetismu, existencialismu a také antické tragédie. Neopomněl ani dostatečně vkusnou dávku nadnesení, včetně tradiční řecké kultury a nových vlivů. (tomtomtoma)

(více)

Recenze (2)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

O drakos - Drak: jde tu o satiricky existenciálně alegorický film. Nikos Koundouros, osobitá postava řeckého filmu, namíchal svět z italského neorealismu, německého expresionismu, francouzské poezie, noiru v nadneseném osvěžení, pravidel antické tragédie, hudebních hrátek, rituální oslavy podmanivého sólového tance zeibekiko, deprese sociální mizérie a represe politického diktátu života (výlučně pravicového). Filmu neschází vtip, napětí, slzy romantického zasnění a smutek. Má ladné pohyby, erotické rozechvění, výkřiky emocí, úzkosti strachu, lehkou melancholii a osmělení neochvějné touhy. Scénář osobitého filmu vytvořil Iakovos Kabanellis, sugestivní a okouzlující hudební rytmus složil Manos Chatzidakis, na bouzouki drnká zase mistr svého oboru Vasílis Tsitsánis, půvabné obrazové výjevy připravil Kostas Theodoridis a hudební noty dirigoval Leandros Kokkoris. Hlavním hrdinou rozkošného satiricky existenciálně alegorického představení je Thomas (pozoruhodný Dinos Iliopoulos), osamělý a nesmělý bankovní úředníček, jenž je nešťastnou náhodou považován za nejhledanějšího athénského zločince. Sice se z počátku strachy brání, aby nakonec vnucenou identitu pochopil jako vzrušující výzvu života. Pro lásku a zadostiučinění, ale osud má své vlastní plány. Hlavní ženskou postavou filmu je Roula neboli Baby (zajímavá Margarita Papageorgiou), nevinná mladá dívka, rozhodnutá utéci z toho zločineckého područí a sexuálnímu nadbíhání jejího šéfa. A nebo jen v nevinnosti touží po čistém rytíři. Důležitou postavou je šéf kabaretu zločinců v Pireu (vynikající Jannis Argyris), zvaný Tlusťoch. Má smělý plán ke zbohatnutí početné grupy všech vyděděnců. A ne náhodou má být koncovým článkem americký kupec. To antické dědictví zdá se být v ohrožení. Z dalších rolí zaujme také neohrožená tanečnice a Thomasova bezděčná zachránkyně z policejní honitby Carmen (šarmantní Marika Lekaki) a šéfova pravá ruka za pultíkem kabaretu Spathis (dobrý Thanasis Vengos). Film Drak je extravagantní novoroční oslavou, existenciální, nestandardně a přesto chytře uzpůsobenou ke kritice řeckých poměrů doby (politických a sociálních, jež jdou spolu). Je to rozkošné satirické dílo se smutkem v řecké duši. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Nesmělý bankovní úředník je mylně považován za zločince s přezdívkou DRAK - poté, co se objeví v novinách fotografie totožně vypadajícího muže. Prochází událostmi, které převrátí jeho život naruby. Neorealismem poznamenaný film - i přes dramatickou nadsázku výstižně postihuje svou dobu. Údajně považováno za jedno z nejvýznamnějších děl řecké kinematografie. ()

Reklama

Reklama