Reklama

Reklama

Psychologické drama udavače podle románu Liama O'Flahertyho. Americký film, vyznamenaný čtyřmi Oscary.  Významný americký režisér John Ford si velmi zakládal na svém irském původu, i když sám se už narodil v Americe (1. 2. 1894, Port Elizabeth, Maine). Držitel čtyř režisérských Oscarů se ve své tvorbě několikrát věnoval irské tematice. K jeho nejlepších dílům patří drama Denunciant (1935), v němž vylíčil příběh dobromyslného, ale přihlouplého Gypa Nolana (vynikající Victor McLaglen), který v době irského povstání v Dublinu roku 1922 prodá za 20 liber Britům svého kamaráda. Pocit viny pak marně utápí v alkoholu, ale své odplatě stejně neunikne. Snímek vznikl podle stejnojmenného románu irského spisovatele Liama O'Flahertyho (1925, česky 1928 jako Udavač) ve vysoce stylizovaných expresionistických kompozicích, vymykajících se zavedenému hollywoodskému stylu. Podobně depresivní příběh také nevznikal v Hollywoodu lehce. Jeho výroby se ujalo menší studio RKO s podmínkou, že bude vyroben s rozpočtem ne vyšším než 250 000 dolarů. Výsledkem ovšem je jeden z nejlepších snímků tehdejší doby, který byl také náležitě oceněn, mj. čtyřmi Oscary, za Fordovu režii (první z jeho čtyř sošek), za scenáristické zpracování Dudleyho Nicholse, za hudbu Maxe Steinera a za herecký výkon Victora McLaglena, který patřil k Fordovým kmenovým spolupracovníkům. I když film nebyl komerčně úspěšný při svém prvním uvedení do kin, v průběhu dalších let a zvláště po nástupu televize se dočkal i zaslouženého diváckého ohlasu. Literární předloha byla už předtím zfilmována v Anglii (1929; r. Arthur Robison, u nás uvedeno pod názvem Noc po zradě) a na konci 60. let byla natočena s dějem přeneseným do prostředí černošských radikálů jako Up Tight (1968, Napětí; režie Jules Dassin). (Česká televize)

(více)

Recenze (36)

Houdini 

všechny recenze uživatele

NFR 2018, Oscar 4 : Režie, Herec HR - Victor McLaglen, Hudba, Scénář + 2 nominace: Nejlepší film, Střih. . . . Mussoliniho pohár - výběr ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Má život člověka cenu 20 liber? Má život člověka, který vraždil, cenu 20 liber? Za kolik byste prodali svého nejlepšího přítele? Za kolik byste prodali svého přítele? Peníze nejsou všechno, často stojí příliš mnoho, ale nesmrdí, zvlášť, když nemáte nic. Protože vždycky je lepší mít málo než nic. A čím víc, tím líp. Nestárnoucí, těžko jednomyslně odsouzeníhodné bloudění člověka, který mohl být na jednu noc králem, je z podstatné části situované do zamžených dublinských uliček a pubů, lákajících na sto metrů vůni čepovaného Guinnessu. Kapku hororová, trochu expresionistická hra stínů a mlh zajímavě reflektuje hrdinovo vnitřní dilema, jenž mě sice nestrhlo, ovšem ani nenudilo. Prostomyslného hromotluka výborně ztvárnil Victor McLaglen. 80% Zajímavé komentáře: Rob Roy, DaViD´82 ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Udavači to nemají nikdy lehké. Už vůbec ne, když se jejich přítelkyně musí prodávat na ulici a oni musí poslouchat její touhy po odjezdu do Ameriky (kde by stejně žili oba obdobným životem). Gypo Nolan je tragická, ale i pochopitelná postava skoro celý film. Bohužel je napsán chvílemi tak tupě a ignorantsky (což byl asi účel), že jsem chtěl jeho smrt a konec filmu. Já prostě nemám rád takhle hloupé až tupé postavy. Ty Oscary jsou pro mě také trochu záhadou, protože Denunciant je obyčejný snímek se vším všudy, i když možná na svou dobu dokázal ukázat pravdu o opilcích a povalečích v problematické době a prostředí. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Velmi silný film, udivující především dobou vzniku. '35 bych mu tedy nehádal, ale to už tak u vynikajících děl bývá. Skvělá Fordova režie, která může působit poněkud polopaticky a repetitivně (opětovné zobrazování plakátu, opakující se situace a repliky), ale v důsledku to vyznívá o to silněji. Je vidět, že Ford věděl, co dělá. Victor McLaglen v hlavní roli až děsivě přesvědčivý. Skvělé kulisy jen dotvářejí expresionisticko-noirovou atmosféru novodobého příběhu o Jidášovi. Za zmínku stojí i polytematičnost, motivů je tu použito vskutku hodně a interpretace je tak velmi zajímavá a (narozdíl od vizuálního ztvárnění snímku) rozhodně ne černobílá. I když se mi tu několik scén prostě nelíbilo (většinou se jednalo o době poplatné filmařské postupy, které dnes už nevyznívají dobře), nemohu nedat za 5*, protože ty klady jsou příliš silné... 90%. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Svěřepý McLaglenův výraz v roli Jidáše zradivšího své ideály za třicet stříbrných a jeho následné peripetie se svědomím v atmosféře revoltujícího Irska. Černobílá "fordovka", která však na věci nenahlíží ani trochu černobíle. Pokud je scénář výtečný (jakože je), tak kamera se rovnou může rovnat plátnům nizozemských mistrů (zdá se mi to či na ní kameraman Hall navazuje v Road to Perdition?). Není to, ovšem chyb prosté. Závěr je vzhledem k předchozímu ději poněkud naivní, je tu pár momentů kdy se projevuje Fordova zatíženost jeho tvorby v době němého filmu (což v roce 1935 problém jinak moc již nebyl, takže bych to rozhodně nepřehlížel a neomlouval dobou vzniku) a hraje tu Uno O´Connor. Sice sotva pár desítek vteřin, ale i to díky mé alergii na její specifický projev stačí k jisté rozmrzelosti. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Zásadní raný Ford na téma "jedné noci v jednom městě, když vás trápí svědomí". Připadal jsem si jako u Marcela Carného (gabinovská vizáž McLaglena, mlha), případně v noiru Fritze Langa (svícení, sevřené prostředí). Silný fatalismus. Moc dobré. Na film se příznačně odkazuje Martin Scorsese ve Skryté identitě (analogie některých motivů obou filmů), kde můžete zahlédnout pár fragmentů v puštěné TV v bytě DiCapria. 90% P.S. Brzy v TV, nepropásněte ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Výtečně natočený čtyřoscarový film o jednom irském zrádci - o nepříliš inteligentním Gypovi, který práskl za dvacet stříbrných svého kamaráda anglickým okupantům. Temná atmosféra nočního Dublinu jako by předznamenávala první filmy-noir 10 let před vznikem žánru. Brilantní živočišné herectví Victora McLaglena v roli Gypa přidává snímku potřebný výraz. Díky svěží Fordově režii snímek z roku 1935 plný emocí dojímá a vůbec nenudí, navíc nám osvětluje temný kout britsko - irské historie z doby irské války o nezávislost. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=b_c9JenLClo ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré drama o jedné zradě, která nemohla skončit dobře. Je to opět otázka svědomí než trestu. Protože smrt může být vysvobozením, ale ten červ, který hlodá ve vašem nitru po celý život, je neskutečná potvora. Někteří herci sice možná trochu přehrávají, ale vzhledem k roku vzniku bych to ještě toleroval. Největší devizou je silně postavený příběh. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Muži v boji - láska žen - duševní bída a chamtivost způsobená alkoholem a podnícená chudobou - nevyhnutelnost osudu... To vše v atmosféře střetu s nepřátelskou mocí, noci, mlhy a strachu z odpovědnosti a trestu... Na svou dobu nepochybně strhující psychologické (a vlastně i svým způsobem politické) drama o zradě, vině, odplatě a nakonec i symbolickém odpuštění, jak jinak u katolických Irů než před Kristem, že... Samozřejmě vše namíchané a stylizované do dobových žánrových klišé, každopádně však myslím ryze umělecky velmi působivé a filmařsky brilantně odehrané a natočené. - - - P.S. Případným kritikům tohohle díla pak nelze než říct - ten film je téměř třičtvrtě století starý! Každopádně pak i pro necinefily jde o ideální sondu do historie světové (americké) kinematografie - a nejen v daném žánru. - - - - - (Poprvé viděno 10.4.2008 na ČT2, komentář zde jako třetí - 11.4.2008) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Zradiť kvôli láske, ľúbiť aj napriek zrade. Tomu sa povie milovať až k hraniciam fanatizmu. Zradiť všetko, čo človek doposiaľ vybudoval a čo pokladal za zásady svojho života 'len' aby bola uspokojená ženská túžba. A McLaglen toho fanatika zahral dokonale. Niekedy je síce dej zahnaný až do prílišnej krajnosti a majstrovské scény kolísajú s nudnými, no svoju podstatu vystihol perfektne. 80%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Hrmotný zlomený muž, bez práce a bez pätáka v kapse sa túla zahmlenými ulicami večerného Dublina. Frajerka túži zanechať všadeprítomnú chudobu a policajný dozor emigráciou do Ameriky, krajiny slobody a vidiny slušného žitia. Stačí 20 libier a môžu odísť obaja. Keby aspoň bolo za čo si vypiť! Myseľ zatemnená prvotnými potrebami, snami partnerky a snahou jej vyhovieť pozabudne na nevyslovený, no prirodzený sľub priateľstva. Tak začína príbeh novodobého Judáša, zrádzajúceho komplica z írskeho odboja za pár bankoviek. Nekomplikovaná povaha, túžba byť obdivovaný a snaha zaplašiť výčitky svedomia alkoholom sa miesia s neschopnosťou narábať s väčším množstvom peňazí (pretože doposiaľ sa k takej sume nikdy nedostal). Rapídne sa tým stenčí utŕžená suma. Márnotratné správanie vyvoláva podozrenie. Atmosféra zradnej hmly dokresľuje stiesnený príbeh chudáka, ktorý si neskoro uvedomil následky činu. Spásu hľadá v bujarej štedrosti a následnom odpustení hriechov. Jednoduché, priamočiare, no účinné príbehové posolstvo o zrade, užívaní si jej výhod i nevýhod a následných myseľ tlačiacich výčitkách svedomia. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Štyri Oscary za film v roku 1935? Prečo nie, vravím si, dám mu šancu. Malé pochybnosti sa po niekoľkých minútach zmenili na obrovské prekvapenie. Príbeh o zrade akoby vypadol zo stránok Biblie a príbehu o Judášovi. Bolo priam neuveriteľné ako na seba zradca dokázal pútať pozornosť. Plné vrecká peňazí, alkohol tečie potokom a vygumovaná hlava robí jednu blbosť za druhou. Zradca Gypo je veľký kus chlapa, ale ako sa u nás na východe hovorí- "mocny a glupy". Divák iba s úžasom sleduje ako sa čoraz hlbšie zabára do sračiek a každým činom si pod sebou píli konár. Obdivoval som úžasné herecké výkony i prestrelky , ktoré by si neurobili hanbu ani v dnešných filmoch. Vzhľadom na rok výroby ide naozaj o atraktívny divácky titul, ktorí ocenia i tí, ktorí nad staršími filmami ohŕňajú nos. Dajte mu iba pár minút na rozbeh, potom vás dostane. 100%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vynikající film, perfektně vykreslena vlastnost lidí, která se často vyskytuje - když Gypo dostane peníze, začne zcela bezhlavě utrácet a tím se pomalu usvědčovat z udání svého kamaráda. Denunciant určitě patří mezi to nejlepší, co jsem viděl...Kvůli lásce ke svojí dívce provede hlavní hrdina čin, který by normálně neudělal a musí za něj zaplatit vysokou daň...Diváka jistě zaujme i obraz tehdejší společnosti - do protikladu se zde staví obyčejní lidé mající bídu a smetánka pohrdající chudými lidmi v "ošoupaných" oděvech...Opravdový filmový zážitek. Doporučuji! ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

30. roky už nepriniesli mnoho zásadných zmien do spôsobu filmovej reči, ktorý nastolil David Wark Griffith a jeho súčasníci takmer 20 rokov dozadu. Na druhej strane sa vtedajší tvorcovia učili stále dômyselnejšej a metodickejšej práci s dostupnými prostriedkami, a John Ford sa skoro zaradil do eskadry kvalitných a úspešných režisérov. Je trochu paradoxom, že táto legenda ranného westernu získala všetky zlaté sošky za filmy, ktoré sa dobrodružstvám kovbojov Divokého Západu, odchádzajúcich do zapadajúceho slnka, žánrovo ani trochu neblížili. Svojho prvého Oscara získal práve za snímok Denunciant, ktorým amerického diváka zaviedol do prostredia pre nás ešte stále pomerne nedávneho dlhotrvajúceho konfliktu medzi Írskom, bojujúcim za nezávislosť, a britským impériom. Príbeh sa odohráva priamo v írskom Dubline behom jedinej noci, a sleduje trochu nahlúpleho siláka a opilca Gypa Nolana, ktorý sa pretĺka po uliciach a žije z ruky do úst. Na jednej stene objaví plagát s vypísanou odmenou 20 libier na svojho priateľa Frankieho McPhillipa, člena írskeho odboja, ktorý je hľadaný za vraždu. Zhodou okolností naňho ešte tej noci narazí, a hlavou mu neprestane vŕtať myšlienka na udanie. Keď zistí, že potrebuje 10 libier na to, aby mohol so svojou láskou Katie odísť do Ameriky, je rozhodnutý... Ford a Nichols si berú len to najlepšie z avantgardného hnutia vykreslenia ľudskej duše, a zobrazujú Gypa ako človeka hlúpeho, naivného a ľahko manipulovateľného, ktorý si neuvedomuje ďalekosiahle dôsledky svojho konania. Rozhodne sa vykonať niečo strašné, a od tej chvíle ho prenasleduje vlastné svedomie, a on mučenú myseľ a žiaľ utápa v alkohole, hýri, zabúda na všetko a vo svojej hlúposti vystaví nebezpečiu seba aj mnohých ďalších. Komorná psychologická tragédia, ktorá už svojou výstavbou dáva najavo, že to nemôže dopadnúť dobre. Victor McLaglen je v hlavnej roli skvelý, a i keď je badať vo filme silný závan pátosu, a miestami teatrálnosť, čo mi robí často problém, všetky Oscary sú z môjho pohľadu po práve zaslúžené. Navyše je film správne dramatický, vygradovaný a miestami aj veľmi napínavý, takže sa ho vôbec nebojím odporučiť aj dnešnému divákovi. 80% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

V Dedunciant je všetko, čo robí Írov (a ľudí všeobecne) Írmi (a ľuďmi všeobecne). Túžba po peniazoch, udavačstvo, alkoholizmus, prospechárstvo, zbabelosť, chvastúnstvo, rozšafnosť, vojna a na druhej strane výčitky svedomia, láska k ženám, pre ktoré sme ochotní urobiť všetko, zmysel pre spravodlivosť a česť. Ford zobrazuje svojho hrdinu ako obeť ťažkej doby, ktorej chovanie je determinované jej podmienkami. Môžeme vyčítať Jeanu Vealjanovi, že ukradol chleba? Môžeme vyčítať Gypovi, že udal pre pár drobných svojho priateľa, keď nemal za čo ani jesť (a piť) a potešiť svoju milú? Sú jeho "sudcovia" horší a zbabelejší ako on, keď žiadajú oko za oko a zub za zub? Denunciant je z hľadiska histórie 20. storočia veľmi nadčasový film, konflikt medzi Írmi a Anglánmi sa ukázal omnoho dlhodobejší, ako sám Ford, ako hrdý Ír, mohol tušiť. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Jedné noci v jednom irském městě hlavní hrdina pro 20 liber práskne svého kámoše. Je to chlap silný, ale nikoli chytrý. A když svědomí umlčuje flaškami whiskey, tak můžeme jen sledovat, jak si každým svým dalším krokem či větou pomalu řeže větev, na které stojí. Výborná noirová atmosféra podpořená perfektní kamerou a nasvícením. Tak vida, Ford nebyl jen mistr westernu! ()

classic 

všechny recenze uživatele

Psychologické štúdia človeka,ktorý urobil osudovú chybu,a tak Gypo Nolan bude musieť znášať všetky dôsledky svojho konania... Ale predtým sa udeje dosť veľa vecí v podaní Victora McLaglena,ktorý hrá„udavača” Gypa,ktorého cesty vedú do všetkých kútov,pokým príde na neho rada,vďaka Johnovej réžii sa ocitám v jeho koži,v tak bravúrnom hereckom výkone,ktorý vyráža dych... Od Johna mám najradšej taktiež drámu The Grapes of Wrath(Oscar za réžiu) a Udavač ponúka príbeh muža,ktorý za peniaze udá svojho dobrého kamaráta,írsku spoločnosť hore a dole a Dudleyho prepis pre filmové plátno sa zhostil legendárny John Ford,kde tento počin spadá na jeho brilantnej réžii a her.výkon Gypa,z ktorého mi mráz po chrbte behal... ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Príbeh jednej noci kde spitý Gypo ( bravúrny Victor McLaglen ) spácha hrozný čin a svedomie ho postupne rozkladá, je skvelou ukážkou herectva a réžie. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Nuda na níž není asolutně nic zajímavé. Lacině natočený laciný příběh. Taky bych nehádal rok vzniku 1935, nebýt zvuku, tipnul bych tak 1925. ()

Reklama

Reklama