Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Alf a Toke sú spolužiaci, ktorí žijú trošku inak ako ostatní. Alf tancuje balet - Toke je obézny, posadnutý hmyzom a svojim králikom. Preto sa stávajú terčom šikany silnejšieho Mathiasa a jeho bandy. Rozhodnú sa spojiť svoje sily a vrátiť im to aj s úrokmi. Inšpiráciu nájdu v Niccolovi, komiksovej postave, ktorá všetko stratila, avšak našla v sebe odvahu a chuť pomstiť sa. Žiaľ, nie vždy končí všetko tak dobre, ako v komikse (alebo žeby predsa?). Navyše sa do ich kamarátstva zamieša spolužiačka Tilde a Alf musí odolávať svojmu čoraz sebavedomejšiemu "komplicovi". (ricci.s)

(více)

Recenze (29)

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Alf a Toke sú spolužiaci, avšak žijú kúsok ináč ako ostatní. Alf tancuje balet a Toke je obézny, posadnutý hmyzom a svojim králikom. Preto sa stávajú terčom šikany silnejšieho Mathiasa a jeho bandy. Rozhodnú sa však spojiť svoje sily a vrátiť im to aj s úrokmi. Inšpiráciu nájdu v Niccolovi, komixovej postave, ktorá všetko stratila, avšak našla v sebe odvahu a chuť pomstiť sa. Žiaľ nie vždy končí všetko tak dobre, ako v komixe (alebo žeby predsa?) Navyše sa do ich kamarátstva zamieša ich spolužiačka Tilde a Alf musí odolávať svojmu čoraz viac sebavedomejšiemu "komplicovi". Dráma na prvý pohľad naozaj pôsobí ako rodinný film pre deti, asi najmä preto, že hlavné postavy nemajú viac ako 12 rokov. Ale pozor, pre deti to rozhodne nie je! Sú tam poriadne drsné scény, ktoré slabšie povahy ťažko rozdýchajú, niekedy mi film trochu pripomínal estónsky "Klass". Film okrem problému šikany načrtáva aj alkoholizmus, drogy a sex neplnoletých. Dosť ma ináč prekvapilo, že deti v Dánsku svojim učiteľom tykajú a volajú ich krstným menom. Ešte horšie je však to, že počas hodiny bez zábran vykrikujú nadávky a nikto sa nad tým nepozastavuje, akoby to bolo úplne prirodzené. Navyše mi niektorí učitelia miestami pripadali ako karikatúry s nulovou autoritou. Keď sa tam toto bežne deje na základných školách, tak si naozaj neviem predstaviť, čo sa môže diať na stredných. Ach jaj, kam to vlastne ten svet speje? ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Drsný film o šikaně z Dánska, který není pro slabší povahy. Je to velmi dobrý film o 2 outsiderech, kteří jsou fyzicky šikanováni svými spolužáky a řeknou si, že je na čase s tím něco dělat a tak začnou vymýšlet různé varianty jak se pomstít. Silný příběh, který má dobré tempo, fajn postavy, někomu se přitomná fyzická šikana může zdá být až přehnaně drsná, ale v Dánsku člověk nikdy neví. Překvapí i hodně nečekaný konec. Kdo rád tyhle citlivé témata, tak bez váhání jdětě do toho. Příběh****, Akce>Ne, Humor>Ne, Násilí***, Zábavnost****, Hudba***, Vizuál***, Atmosféra****, Napětí***. 7.5/10. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

V porovnání s vynikajícím "Play" je toto pojednání o šikaně za vlasy přitažená nerealistická fantazie, která především vůbec neotvírá samotné centrální téma. Namísto toho se spokojí s fantaskní premisou o tom, jak násilí vede jen k dalšímu násilí a dětem absurdně podsouvá dospělácký pohled, když na konci cesty obou hrdinů profiluje jako dětinskou umanutost mocí v chlapeckém kolektivu a protilehlou dospělost s utvořením heterosexuálního páru. Premisa s inspirací v komiksech je nicméně podnětná, neboť jasně ukazuje, že povrchní soudy o primární škodlivosti a návodnosti násilí v médiích pouze vycházejí z vytržení sekvencí z kontextu, který ovšem prvky prezentuje ve zcela opačném světle. Možná také motivem inspirace v komiksu, která se odhalí jako naopak sebereflexivní kritika násilí se film ukazuje jako dílo spíš pro dospělé publikum, které chce vidět vítězství rozumu nad sílou, než pro děti. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Snímku Můj nejlepší přítel nelze vytknout jen několik věcí. Tou hlavní, pro snímek nejvíce určující, je pohled na šikanu jako takovou. Zajímavý psychologický nástin mysli šikanovaných a jejich pohled na své trýznitele. Směr, kterým se snímek vydává, je v kinematografii, řekl bych, ojedinělý a není vůbec na škodu, že se dá odhadnout někde v polovině filmu. Divák si díky tomu začne více všímat změnám v chování hlavních postav, zejména v postupné změně vztahu mezi jimi samotnými. Postupná gradace je poměrně pomalá a poklidná, závěr samotný je pak ovšem diametrálně odlišný a i přes svou očekávanost poměrně drsný a šokující. Věcí, která nejvíce spojuje Mého nejlepšího přítele s ostatními stejně zaměřenými snímky je zejména téměř nulový vliv (a důležitost) dospělých postav. Jedná se o jakousi projekci dětských světů, kde se jen málokdy objeví někdo, kdo by mohl situaci vyřešit. Dospělí spíše připomínají figurky, které problémy přehlížejí, aby je nemuseli řešit. ___ Na druhou stranu snímek po celou dobu vypadá jako film určený proti prevenci šikany, jehož účelem je promítání v hodinách občanské výchovy. Veškeré charaktery jsou velice snadno čitelné a jejich vývoj jasně předvídatelný. Varovný prst téměř u každé scény (i tohle je děti špatné, mstou se nic nevyřeší) se ukazuje jako poměrně otravný a zbytečný. Nicméně možná nakonec díky tomu závěr působí tak znepokojivě jak působí… ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Napriek väčšiemu množstvu prezentácie fyzickej šikany, je tento snímok pre mňa z pohľadu emocionálnej stránky slabším zážitkom, ako to bolo napr. v prípade drámy "Sebbe", ktorej základy tvorilo najmä citové vydieranie zo strany najbližšej osoby. Zaujala však forma inšpirácie, respektíve návod k posilneniu ega či samotný záver, ktorý snáď budí ešte väčšie obavy, ako základná myšlienka tohto filmu. Bohužiaľ, celé mi to miestami prišlo strašne prehnané .. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Postaviť sa zlu ale odolať pritom pokušeniam, ktoré so sebou prináša moc chce naozaj silný charakter, žiaľ v tomto svete je to skôr výnimka. Z priateľstva a spojenectva je často veľmi blízko k nepriateľstvu. Snímok tiež ponúka užitočné informácie ohľadom života na dánskych školách. Z môjho pohľadu určite lepšie ako estónsky Klass (2007). 85/100 ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Ja by som to nazval skôr takou pohodovou oddychovkou. Ono to síce je o tej šikane, ale to je len na začiatku prvých pár minút a potom to je už o tom, ako sa chlapíci naserú, inšpiráciu nájdu v komikse a už vlastne sa z nich stanú búchači a masakrujú. Dá sa na tom dokonca i bohovične nasmiať, takže skôr ako nejaké psycho traumy si odnesiete iba dobrý pocit z filmu. ricci.s , ktorý k tomuto filmu urobil dobré title, ma zrejme zabije, ale ja som tam nevidel nič, čo by som nerozdýchal, takže páni magistri zrejme to majú hodené trošku inak :) Môj záver : Okrem toho, že to je kurevsky nadnesené , dá sa na to v pohodičke kukať a tri udeľujem za ten záver, ktorý ma prekvapil jak sviňa , inak bych dal slabé 2 ! ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

A kde vlastne boli rodičia všetkých tých detí? Na nočnej? Celkom poučný film na tému šikany a aj o tom, že deťom by sa nemali plniť všetky sny. Bohužiaľ mi ale nevliezol pod kožu. ()

kolda1990 

všechny recenze uživatele

Tak zase pro změnu další severský film o šikaně mezi spolužáky, který se ale nečekaně obrátí a zvrhne v něco v co by se zvrhnout nemělo. Film o šikaně trochu jinak...jak už to u severu bývá, opět rozuzlení, které není uplně typické, např. pro americké filmy. Za což teda pěkně děkuju, sice slabších 5 hvězd, ale já se bavil. ()

Zmiu 

všechny recenze uživatele

Tento film byl pro mě náročný, ne kvůli ukázkám fyzického násilí, ale mnohem více kvůli psychické proměně hlavních hrdinů. Naštěstí ve chvíli, kdy jsem přemýšlela, zda film dokoukám nebo ne, nastal jistý posun, a nakonec jsem ráda, že jsem u filmu vydržela. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Parádny film! Hoci je tých filmov o šikane a násilí na školách, a následnom postavení sa na odpor celkom dosť, každý je svojim spôsobom inší - a tento bol navyše poriadne dotiahnutý až do úplných krajností. Celé to bolo akési Cidade de Deus (Mesto bohov) premietnuté do školského prostredia malého dánskeho mestečka, aj keď v tomto prípade to bolo o čosi menšie "peklo". Dosť neznámy a nenápadný film, no zato s úžasným spracovaním a celou tou ideou odporu a následného vzostupu. Samozrejme je to trochu prehnané, ale tá idea je v podstate silne realistická - pretože často tí, čo sa postavia niekomu na odpor a zvrhnú vládcov, tak ako náhle získajú moc, začnú sa správať podobne... Vynikajúco vystihnuté, a záverečná pointa už bola len vrcholom toho celého! (Aj keď zopár vecí tu naozaj nedávalo zmysel - napr. kde boli všetci tí rodičia, alebo prečo škola vôbec neriešila to čo sa všetko dialo?). ()

Daji 

všechny recenze uživatele

Někdy je v člověku tolik zloby, že ho zkrátka ovládne. Po všech těch strastech, které si zažil, je otázkou, zda-li mu jeho na první pohled špatné rozhodnutí, jak se s tím vypořádá, mít za zlé či ne. Šikana byla a bude.. Je jen na okolí a obětech, jak se k ní postaví. Tento film ukazuje oba typy obětí šikany - ti, kteří odpouštějí a ty, kteří možná odpouštějí, ale nezapomínají.. Stačí jen nezavírat oči před problémy. ()

Avathar 

všechny recenze uživatele

„Nebojuj s netvormi, aby si sa nestal netvorom...“ + KLASS + BOH MÚCH... Myšlienka dobrá, detskí herci väčšinou tiež, ale celé je to hooodne naivné, vykonštruované a čo sa týka psychológie postáv strašne plytké. Prerody charakterov tak pôsobia neprirodzene a totálne nerealisticky (čo je v tomto type filmu dosť problém). Šikana nie je poriadne rozpracovaná, film si vytýči šablónu a ide po nej až do konca. Celkom ma bavila prvá polovica, kedy som aj čakal čo sa z toho vykľuje, no napokon sklamanie. Nejaké silnejšie emócie to vo mne skrátka nezanechalo. ()

KeithMaxwell 

všechny recenze uživatele

Největší problém filmu je jeho naprostá přehnanost, nemyslím si že se někde normálně spolužákům lámou prsty, topí se v jezeře nebo mlátí pálkou do krve, o tom jakou roli tu hrají dospělí nemluvě... jinak ale klasicky nadprůměrné drama o šikaně a pomstě s hodně mrazivým koncem. ()

Tejkina 

všechny recenze uživatele

Spoilery! : Jako pro velkou milovnici zvířat pro mě byla poslední scéna utrpení. Chudák Samson. To, že se Toke stal zrůdou mě na konci ani už moc nepřekvapilo, zašel příliš daleko a bylo jasné, že to nedopadne dobře. Určitě to taky bylo ovlivněno tím, že doma na něj kašlali, zatímco Alf měl milující rodinu. Co se ale týká téma šikany, už jsem viděla daleko podařenější a emotivnější snímky. Myšlenka filmu je ale skvělá. Průměr. ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý pohled na šikanu i když nevěřím, že je možný takový zvrat, jak je tady ukázáno. Takhle to podle mě chdí maximálně v Simpsnových. Nicméně film jede a člověk se nenudí. Nicméně o šikaně už byly natočeny jiné majstrštyky. ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Film je sice zdánlivě o šikaně, ale mně to přišlo hlavně jako podobenství o tom, že revoluce není nastolení spravedlnosti ale převzetí moci. ()

Reklama

Reklama