Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 2154 a Země je přelidněná, nemocná a znečištěná. Chudí obyvatelé planety žijí ve slamech, zatímco bohatí a mocní žijí na Elysiu, vesmírné stanici na oběžné dráze, těsně nad zemskou atmosférou. Spider, hacker žijící na Zemi v Los Angeles, provozuje lety raketoplánů na Elysium, aby propašoval lidi, kteří by tam použili Med-Bays, zařízení, která mohou léčit jakoukoli nemoc nebo špatný stav. Ministr obrany Elysia Delacourtová nechá sestřelit dvě kosmické lodě ve vesmíru, klidně zabije všechny na palubě raketoplánů a ten, který dosáhne Elysia, je zadržen. Pasažéři jsou zatčeni a deportováni zpět na Zemi. Prezident Patel pokárá Delacourtovou za její činy a pohrozí propuštěním při dalším podobném incidentu. Ta tajně nabízí generálnímu řediteli firmy Armadyne Corp, Johnu Carlylovi, doživotní zbrojní kontrakty výměnou za počítačový program, který umožní Delacourtové provést převrat a dosadit ji na prezidentský post. Carlyle program vymyslí a uloží ho do svého mozku. Na Zemi Max Da Costa  pracuje pro Armadyne Corp jako dělník, ovšem je náhodou vystaven smrtelné dávce radiace. Dostane léky s tím, že mu zbývá jen pět dní života. Max a jeho přítel Julio přijdou za Spiderem a uzavřou s ním dohodu. Pokud Max dokáže ukrást data související s Elysiem Johnu Carlylovi, zařídí Maxovi dopravu do Elysia, aby mohl použít Med-Bay k vyléčení své nemoci... (TV Nova)

(více)

Diskuze

Freak

Freak (hodnocení, recenze)

Popis mi připomíná tak trochu dávný film Zardoz se Seanem Connerym. Tem se zdá z dnešního hlediska směšným, ale svým způsobem skrýval filosofické poselství.

max cady

max cady (hodnocení, recenze)

maddy

Na IMDB se nepise, ze by Elysium melo premieru v Cine.Na boxofficemojo si dej Elysium a klikni na FOREIGN(trzby ze zahranici) a uvidis, ze z Ciny tam zadne zisky nejsou.Ale jestli se pletu tak se omlouvam.Cerpam imormace z IMDB a BOXOFFICEMOJO.

na příspěvěk reagoval maddy

maddy

maddy (hodnocení, recenze)

max cady

neviem odkiaľ čerpáš informácie, keďže nikdy neuvádzaš zdroje, ale (a čo som si všimol nie je to v diskusiách prvý krát) opäť sú absolútne chybné. Keď si prečítaš BoxOfficeMojo zistíš, že Elysium si v Číne vedie veľmi slušne (Around-the-World Roundup: For the second straight week, Elysium led the way overseas with $21.2 million. Over half of that money came from China, where the movie opened in first place with $11.7 million (slightly above Oblivion's debut earlier this year). To date,Elysium has earned $127.1 million overseas, and still has openings in Brazil and Japan on the horizon.)

na příspěvěk reagoval max cady

max cady

max cady (hodnocení, recenze)

Tak to vypada, ze by Elysium mohla zachranit Jizni Amerika a Japonsko,kde jeste premiera nebyla.Film nebude uvaden v Cine.Tomu se ale nedivim.

na příspěvěk reagoval maddy

ywo666

ywo666 (hodnocení, recenze)

st.ranger

Tak niekto to používa na kamufláž a niekto chce zvýšiť dynamiku filmu. Greengrass aj Blomkamp sa vyžívajú v hektickom tempe. Mne roztrasená kamera a zbesilý strih nevadí. Len to musí byť spravené dobre a nesmie sa to trepať do každého filmu. Ale uznávam, že kto to vyslovene nemá rád mal by sa tomuto filmu vyhnúť. Ja ale tento film zbožňujem a nedám na neho dopustiť.

st.ranger

st.ranger (hodnocení, recenze)

Bluntman

To taky nemá být vtipné, výsledek je totiž převelice smutný. Střih beru v potaz, uváděl jsem, že některé záběry byly zabírány z velké vzdálenosti, byla vidět celá plocha, kde momentálně probíhala akční sekvence. Problém je ale v tom, jak moc zblízka je to mizerné rozklepání zabíráno. Opodstatnění nevidím, protože když nevím, co se na scéně děje, je něco špatně. U Expendables to bylo velice očividné, nehledě na to, že poslední filmy Stevena Seagala jsou důkazem, jak kamuflovat totálně neschopného herce. Pamatuji si, že shaky-homo-cam mě hodně vytočila u A-team, ten tím úplně zabila. 

na příspěvěk reagoval ywo666

st.ranger

st.ranger (hodnocení, recenze)

nerdrage

Záleží, zda je v daný okamžik něco vidět, bohužel se většinou jen domnívám, co se asi na scéně děje. U Elysium by pomohlo trochu ustoupit, protože většina kontaktních soubojů je opravdu na detail a ve výsledku toho moc vidět není.

Uživatel st.ranger smazal svůj příspěvek.

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

st.ranger

Ta poznámka o kameramanech s Parkinsonem byla naposled vtipná před několika lety, pokud vůbec kdy. Mně jenom přijde, že na shaky-cam nadáváš a priori, aniž by ses zamýšlel nad tím, jestli náhodou není problém ve zrychlujícím se střihu, zda-li volba takového způsobu snímání nemá své velmi dobré estetické opodstatnění apod. Je rozdíl mezi tím, když shaky-cam používá Blomkamp či Greegrass, u nichž je evidentní, že je to součástí promyšleného konceptu, a nebo Slye či West u Postradatelných, kterým jde jenom o způsob, jak prostřednictvím kamery a střihu zakrýt "neschopnost" herců. Souhlasím, že Elysium má místy nepřehledné akční scény (především v závěru, předtím díky užívání hlediskových záběrů a dalších kontinuitních postupů nikoliv), ale za vinu bych to spíš kladl střihu.  

na příspěvěk reagoval st.ranger, vegetol.mp

nerdrage

nerdrage (hodnocení, recenze)

st.ranger

Já problém s rozklepanou kamerou nemám vůbec a dokonce se mi líbí. Většinou ji totiž nepostřehnu, ale co postřehnu je statická kamera, která se jen klátí zleva doprava a opačně. Takové záběry mi nic neříkají a dokonce je beru jako lenost tvůrců. Chyba bude nejspíš na tvé straně v tom smyslu, že každý vnímáme trochu jinak. Někoho bolí hlava z 3D, někomu se dělá špatně z rozklepané kamery atd. Co se dá dělat. Mě třeba čas od času bolí oči z titulků a pak rezignuju na jejich čtení. Co však chci říct jest, že to v žádném případě nedá brát jako nedostatek filmu.

na příspěvěk reagoval st.ranger

packa

packa (hodnocení, recenze)

st.ranger

Právě naopak, bezohlední herci se mlátí tak blízko objektivu, že nebohý kameraman skoro netíhá uhýbat.

st.ranger

st.ranger (hodnocení, recenze)

To je strašný, pak se není čemu divit, že je všechno tak mizerně vidět, když tam poletuje jako idiot a kameru jim skoro strká do obličeje.

na příspěvěk reagoval packa

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Uživatel smazal svůj příspěvek.

st.ranger

st.ranger (hodnocení, recenze)

Bluntman

Ano, problém s rozklepanou kamerou mám. Přitom když se podívám na starší filmy, něco takového v nich nenacházím. Právě proto mě to u Elysium překvapilo a ještě více, když bylo možno vidět několik zajímavých nápadů nebo i zabírání s dálky či s odstupem. Přílišné detaily a většinu kontaktních soubojů natočili ale příšerně, kdy lze jen hádat, co se na scéně děje. Je to škoda, že se hodně filmařů/kameramanů uchyluje k rozklepávání. Asi je zdravotní situace tak špatná, že se mezi kameramany rozšířil Parkinson.

na příspěvěk reagoval nerdrage, Bluntman

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

st.ranger

To ale není případ Elysia, která rozhodně nemá potřebu nízký rozpočet skrývat za shaky-cam a neschopnost zrežírovat přehlednou akční scénu rychlým střihem, který vede k fuck-frameu. Je evidentní, že šlo o estetické rozlišení Elysia a Země (různé způsoby snímání, svícení, rámování - vše souvisí s kamerou). Spíš mi přijde, že s nestatickou ruční kamerou máš problém u každého filmu nehledě na to, jestli to má své opodstatnění (jako u Greengrasse, jako u Blomkampa...).

na příspěvěk reagoval st.ranger

st.ranger

st.ranger (hodnocení, recenze)

max cady

Mě stupidní akční kamera ve filmech vadí, protože většinou jen kamufluje neschopnost štábu, což mě v případě Elysium hodně zklamalo. Dokonce i při příletu na Elysium mi chvilku trvalo v té zmatené scéně pochopit, komu granát roztrhl obličej. Přitom vzdálené záběry kamera dokázala, ale ty detailní byly neuvěřitelně špatné. Dokonce i na začátku, když rozmlouvá mladý Max se sestrou je detail rozklepaný, ale pokud je kamera zabírá oba, je vše v klidu.

na příspěvěk reagoval Bluntman

Jaro_slav

Jaro_slav (hodnocení, recenze)

Niktorius

Rozhodně nebyli "zrovnoprávněni", dostali pouze přístup ke stejně kvalitní péči, ale je otázka, nakolik si ji zasloužili. :) O žádnou rovnoprávnost tu nejde.

na příspěvěk reagoval Niktorius

max cady

max cady (hodnocení, recenze)

st.ranger

Je to o vkusu.Blomkamp urcite videl finalni sestrih,takze dost dobre vedel co jde do kin.Mne osobne to nevadilo.Celkove film hodnotim na 5 hvezd.

na příspěvěk reagoval st.ranger

st.ranger

st.ranger (hodnocení, recenze)

Teda takhle nepřehlednou kameru s příchutí parkinsona jsem už dlouho neviděl. Přitom bylo vidět, že nápady na zabírání scén štáb má, ale to neustálé rozklepávání z detailu je fakt něco příšerného.

na příspěvěk reagoval max cady

Peklop

Peklop (hodnocení, recenze)

Mimochodem Elysium je po nějaké době film, který jde u nás do distribuce ve 4K rozlišení a se 7.1 zvukem.  4K kin ještě moc není, my máme štěstí :-) .
Jak už jsem psal, je to první film s možností slyšet ho i s 11.1 zvukem s efekty shora, ale to má zatím jediné kino v ČR a to (snad nekecám) zase ještě nemá 4K projektor.

Peklop

Peklop (hodnocení, recenze)

packa

Myslel jsem, že to zabezpečil heslem a tak by neumřel. Ale proč by se nepřenesla i znalost hesla?

ywo666

ywo666 (hodnocení, recenze)

Bluntman

Ja som nepovedal že výhradne. Ale v minulosti sa im venoval a aj v District bol (okrem iného) ospevovaný pre dobré efekty za málo peňazí.

ywo666

ywo666 (hodnocení, recenze)

max cady

Tiež ma prekvapil slabší scénar k Pacific Rime. Ale Del Torovi asi o to nešlo. A aj Elysium nie je tipický blockbuster, aj keď má vysoký rozpočet, takže by som sa o Neila nebál. Akurát n prichádza z prostredia špeciálnych efektov, tak asi k nim bude vždy inklinovať. Uvidíme ako dopadne tá jeho sci fi komédia.

Horoma1

Horoma1 (hodnocení, recenze)

Můžete mi někdo vysvětlit, jak je možný, že má ten film tak vysoký hodnocení? To tam snad nevidíte to kvantum nesmyslů? Nebo vám to nevadí?

To prostředí mělo skvělej potenciál, to bohužel ale Blomkamp zničil nesmyslným příběhem, kterej do toho prostředí zasadil. Jako člověk kterej má rád sci-fi bych se nejraději rozbrečel, jakej to má promrhanej potenciál. :-)

max cady

max cady (hodnocení, recenze)

ywo666

Jasne,rozumim.Ale myslim si,ze ma na lepsi filmy(hlavne co se tyce scenare).Jen doufam ze Blomkamp pujde svoji cestou a nezlakaji ho penize.

na příspěvěk reagoval ywo666

ywo666

ywo666 (hodnocení, recenze)

max cady

Del Toro sa ničomu nepredal. Ak narážaš na Pacific Rim, tak to je jedno z jeho vysnených diel, ktoré plánoval natočiť už dlho. Rozhodne nebol len ako nájomný žoldnier.

na příspěvěk reagoval max cady

Související novinky

RoboCop přišel o režiséra

RoboCop přišel o režiséra

16.08.2019

Režisér filmů Elysium a především chváleného District 9 Neill Blomkamp se té smůly nezbaví. Jeho pokračování Vetřelce se Sigourney Weaver bylo zaříznuto poté, co se Ridley Scott rozhodl pokračovat ve… (více)

Neill Blomkamp a návrat RoboCopa

Neill Blomkamp a návrat RoboCopa

13.07.2018

Tak nakonec ne Vetřelec, ale RoboCop. Režisér Neill Blomkamp se zapsal do paměti všech fanoušků sci-fi s povedeným District 9, po něm přišlo nevýrazné Elysium a nakonec Chappie. Mezitím ale dlouhé… (více)

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Hugh Jackman jako kumpán sci-fi rapperů

Hugh Jackman jako kumpán sci-fi rapperů

30.09.2013

Přestože Elysium značnou část diváků zklamalo, následující film Neilla Blomkampa budí zájem a postupně sbírá hvězdy. Plakátovou tváří bude bezpochyby Hugh Jackman, který na filmovém festivalu v… (více)

Reklama

Reklama