Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 2154 a Země je přelidněná, nemocná a znečištěná. Chudí obyvatelé planety žijí ve slamech, zatímco bohatí a mocní žijí na Elysiu, vesmírné stanici na oběžné dráze, těsně nad zemskou atmosférou. Spider, hacker žijící na Zemi v Los Angeles, provozuje lety raketoplánů na Elysium, aby propašoval lidi, kteří by tam použili Med-Bays, zařízení, která mohou léčit jakoukoli nemoc nebo špatný stav. Ministr obrany Elysia Delacourtová nechá sestřelit dvě kosmické lodě ve vesmíru, klidně zabije všechny na palubě raketoplánů a ten, který dosáhne Elysia, je zadržen. Pasažéři jsou zatčeni a deportováni zpět na Zemi. Prezident Patel pokárá Delacourtovou za její činy a pohrozí propuštěním při dalším podobném incidentu. Ta tajně nabízí generálnímu řediteli firmy Armadyne Corp, Johnu Carlylovi, doživotní zbrojní kontrakty výměnou za počítačový program, který umožní Delacourtové provést převrat a dosadit ji na prezidentský post. Carlyle program vymyslí a uloží ho do svého mozku. Na Zemi Max Da Costa  pracuje pro Armadyne Corp jako dělník, ovšem je náhodou vystaven smrtelné dávce radiace. Dostane léky s tím, že mu zbývá jen pět dní života. Max a jeho přítel Julio přijdou za Spiderem a uzavřou s ním dohodu. Pokud Max dokáže ukrást data související s Elysiem Johnu Carlylovi, zařídí Maxovi dopravu do Elysia, aby mohl použít Med-Bay k vyléčení své nemoci... (TV Nova)

(více)

Recenze (1 603)

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: TriStar // Počet premietajúcich kín v USA: 3,284 // Otvárací Víkend USA: $29,807,393 // ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Jsem nadšený,že máme dalšího schopného režiséra v žánru Scifi jako je Ridley Scott a James Cameron. Neill Blomkamp udělal nejlepší Akční/Scifi roku! Byl jsem zaujatý filmem District 9, nutilo mě to přemýšlet, ale tohle je sebejistá, zručně odvedená,natočená Scifi Řezba,kde nechybělo jak Gore tak rychléj Drajf! Jodie Foster zahrála skvělého, ohavného,korporačního záporáka, podobně jako Copley,který byl zákeřný,vražedný,dobře zapamatovatelný Bad ass,který předváděl ve filmu neuvěřitelnou Show! Blomkamp očividně miluje násilí a akci ve filmech a dokazuje nám to i v Elysiu a za to si jej vážím !! Překvapení roku ! 9/10 ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Doufal jsem, že když jsem odstřelil District 9, šlo jen o nešťastnou náhodu. Elysium mi ale potvrdilo, že s Neillem Blomkampem si nerozumím a bude nejlepší, když půjdeme každý svou cestou. Co na tom, že Damonovi tahle kostra nezastavitelné mašiny sluší, když se kamera v akčních scénách jen třese a létá kolem své osy, zatímco příběh i přes jednoduchou premisu několikrát prapodivně zakopne v logice. Nehledě na to, že prakticky všechny vedlejší postavy jsou zahrány přinejmenším zvláštně. Nepasující Jodie Foster nepříjemně překvapí, matný Fichtner zklame, ale Sharlto Copley přímo naštve. Jeho neposlouchatelné šišlání a zoufale přehrávaná slizkost je vážně k zbláznění. Ale to všechno bych dokázal odpustit, kdyby mi scénář nějak vyšel vstříc a zkusil mi ve finiši zahrát i na jinou než lidumilnou a nostalgicky-romantickou notu. Sociální apel totiž začal otravovat už v půlce Districtu a je tak jen očekávanou vatou, zatímco cituplná linka otravuje, protože vztah Maxe s Frey je jen a pouze dávná vzpomínka, která by v téhle vizi budoucnosti neměla mít šanci na přežití. A když u cesty za svobodou nefungují emoce, postavy, ani akce, je to dost smutný konec. Z Elysia je tak ve výsledku velké nic, které by strašně rádo zacílilo hodně vysoko, ale už z principu nemá kudy. ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Prines pílku na kosti." Najvýraznejší plus Elysia je rovnaký, ako v Blomkampovom Districte 9 - "špinavá" a riadne "humusácka" atmosféra. V ostrom kontraste s ňou sú zábery z luxusnej vesmírnej stanice, ktorú by som rozhodne chcel mať doma. Nanešťastie jej šéfuje nesympatická Jodie Foster, ktorá ma začína každým rokom viac a viac iritovať. Takže by som takú vesmírnu stanicu rýchlo vrátil. S ostatnými hercami je to vďakabohu už podstatne lepšie. Scenár je však dosť biedny a nezaujímavý a príbeh plný klišé a predvídateľných zvratov. Akcia ma moc nezaujala. Zostalo to v prostriedku cesty. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// A najednou z toho pána už není takovej machr, co? Chápu, že někdo proti těm poměrům bojovat musí všemi možnými prostředky, ale u filmařů obzvlášť je to fakt debilní vlastnost. Odkročím-li však od hlavního tématu, ani ten vyumělkovaný příběh s nic neříkajicími postavami tomu moc nepomáhá. Svět není tak promyšlený, jediný dva zajimavý herci tu hrajou záporáky a ani ti nemají ve scénáři tolik prostoru, aby se mohli pořádně ukázat, takže co pak já mám dělat, když mě na tom filmu vlastně nic nezajimá? Pěkný vizuál? Fajn, co ale dál? Na Elysiu mě těsně po dokoukání nenapadá nic, co bych mohl pochválit, co by mě nějakým způsobem zaujalo, zkrátka tu není nic - takže jak tak píšu ten komentář, uvědomuju si, že si to ani ty 3* nezaslouží. Zklamání z filmu to není, nijak jsem se naštěstí netěšil.. ovšem zklamání, že z Blomkampa nejspíš nebude další zaručený hit-maker už rozhodně zavládlo. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Blomkampova schopnost zasadit takový děj do uvěřitelné audiovizuální reality je jistě obdivuhodná a vzešlo z ní to, co je na filmu nejlepší, ale udělat z dobře našlápnutého sci-fi v druhé půlce tak hloupé a nesčetněkrát omleté klišé už takové umění není. A že je ta druhá půlka fakt mimořádně blbá... ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Druhé sci-fi v týdnu je na mě vážně moc, ale rendering byl skvělej a nemůžu si pomoct Sharlto Copley hrál Krugera snad líp než Matt. Kdyby to přikořenili víc něčím, co by ve mně probudilo nějaké emoce, tak OK, ale takhle to byl horší průměr, nic víc, nic míň. A doktory tam měli podobný jak u nás na poliklinice, pominu-li hezkou sestřičku Frey. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem tušil, že zdravotnické nadstardy povedou k důstojnému umírání obyčejných lidí na chodbě nemocnic, protože lékaři budou těm neobyčejným třikrát denně malovat pokoj dle nálady zazobaných pacientů. Pan Blomkamp je ještě větší optimista než já a tak ty stále bohatší oddělil od těch stále chudších tak důkladně, že se nemohou potkat na ulici ani v ordinacích, protože jedni žijí v Ráji a druzí na zdecimované matičce Zemi. Ale nebojte se. Ve filmu se totiž vždycky najde hrdina, který bude za spravedlnost bojovat do posledního gigabajtu ve svém mozku. Možná to mohl udělat zábavněji, ale jeho průměrný výkon tak nějak korespondoval s průměrným filmem, takže nezbývá než si povzdechnout, že všechno v tomto filmu šlo udělat o dost lépe. Tedy všechno kromě samotného Elysia, které mne uchvátilo vizuální nádherou tak moc, že od nynějška budu dělat měsíčně 3.000 hodin přesčasů v uranových dolech, abych si za 180 let mohl vzít hypotéku na pořízení nějaké menší parcelky mezi Obamou a Danem Nekonečným. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Už District 9 se mi zdál hodně přeceňovaný a Elysium to jen potvrzuje. Dementní scénář, nevýrazné (Damon), resp. hrozné (Foster) herecké výkony, nijaká akce - upřímně, nechápu, čím chtěl Mr. Blomkamp diváka zaujmout. Snad tou pohádkou o hrochovi. Ale jo, jedno pozitivum tu najdu - Sharlto Copley je lahůdkový magor. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Prometheus letoška. Kvalitně natočené, ale extrémně hloupé. Takový ten případ, kdy kdyby cokoliv začalo dávat smysl, bylo by to v kontextu až podivné. A to pomíjím, že scénář psal očividně nějaký volič Miloše Zemana - celá ta alegorie je naprosto hystericky přetažená a závěr je opravdu k smíchu. Ale jak říkám - natočeno je to hezky (i když podivně nekonzistentně) a je snadné dát se hned do odpouštění. Ale ne přes míru tří hvězd, ty jsou maximum. Zase mi to holt nevyšlo - letošek je celý zakletý. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Mrzi mě, že talentovaný Blomkamp použil své výborné nápady pouze jako "kulisy" pro béčkovou akci. Zákonitosti oddělených světů se téměř nevysvětlují (popř. používají se jen jako emocionálně vyděračská klišé), z řady zajímavých sci-fi perliček zbyly jen nezodpovězené otázníky, ale hlavně, že v centru dění je nesmrtelně umírající Matt Damon a stupidní proslovy v šíleně otravném přízvuku Krugera (Sharlto Copley). Zatímco "podřadný" remake Total Recallu přinášel čirou nonstop zábavu a zatímco patetický Oblivion oslňoval svou opuštěnou atmosférou, Elysium nemá ani jednu stránku, na níž by se nenacházelo něco iritujícího. Jistě, vizuál je fantastický, ale akce je povětšinou dementně sestříháná do třepající se změti rozmazaných světýlek... I přesto však Elysium jako béčková akce slouží velmi dobře a nudit se rozhodně nikdo nebude! 6/10 ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Takový obyčejný Béčko, který se sice snaží vypadat jako něco víc, ale nějak to nefunguje. Na ty necelý 2 hodiny to docela zabaví, ale ta snaha o "hlubší" myšlenku byla poněkud křečovitá. Konec byl pak vyloženě k smíchu. Na tom Elysiu by se všichni ty lidi, který potřebovali něco vyléčit, nejspíš dost brzy ušlapali a zdrhali by ještě rádi zpátky na Zem :-) ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Elysium je v podstatě totéž, jako District 9 - trikově opulentní, poměrně intenzivní a precizně zahraná zaprášená sci-fi, kterou shazuje místy velmi nepovedená akce, podivně záběrování, slabší scénář a především fakt, že obrázky jsou sice hezké teď a tady, ale film po sobě nic nezanechává... Copley je impozantní... ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Abych to jen objasnil, nízké hodnocení nedávám proto, že by mi bylo Elysium ideologicky odporné (neskrývaně pohádková myšlenka o vzájemné pomoci je sympatická a navíc přesahuje ideologický rámec), spíš mi jde o to podání, které je na Blomkampa až překvapivě nezáživné a poměrně krotké. Souhlasím, že se stylistickou rozdílností, která stojí na dvou polarizovaných světech, se tu pracuje vcelku důsledně (shaky-camové rvačky na Elysiu se asi dají obhájit pomyslným splýváním obou světů, ovšem přijde mi to už trochu na hraně), ale vypravěčsky je to nezvládnuté. Snímek nevytváří téměř žádné napětí, protože vše je jasně dané a předem odhadnutelné a ten proces, ve kterém se dospívá k cíli, není zábavný. A jen si odškrtávat pomyslná políčka při využití deadlinů nebo načasování zlomů ve vyprávění mě nebaví, když to nemá šťávu. Chápu, že čistě z hlediska hollywoodské blockbusterové tradice nebo případného míšení poetik je Elysium pro někoho docela podnětné, ale u mě to přebíjí nízká prokreslenost (i ideologická) fikčního světa (jasně, hraje se na typy, ale podle mě to nefunguje), která svým jednoduchým černobílým náčrtem pro mě není nijak intelektuálně stimulující. Navíc pokud bychom se tedy chtěli bavit o přejímání postupů ruské montážní školy a jejich následné kombinace s hollywoodskými konvencemi, v obou případech si film vybírá to horší (typy a schémata) a dohromady to není moc průkopnické nebo objevné. Něco jiného by bylo, kdyby se tu třeba pracovalo víc s detailem nebo alespoň náznakem s intelektuální montáží - takhle ta "typovost" není stylem filmu nijak dál podpořená a rozvedená, nebudeme-li se bavit o zjevných věcech jako kostýmy, akcent apod. Je to škoda, protože určité momenty vypadají slibně a je z toho cítit snaha o trochu hlubší charakterizaci postav i světa (roboti jako prostředek zotročení pozemšťanů, který se po vykonané revoluci stává naopak synonymem pro diktaturu proletariátu; Krugerova sadistická povaha je vyjadřována typem zbraní, které používá atd.). Spíš než odvážný antikapitalistický (nebo komunistický, chcete-li) pamflet mi to ale připadá jako povídka o imigraci a zdravotní péči pro všechny, kterou by mohli ve favelách pouštět dennodenně, ale nikdo by stejně nehnul prstem. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má téměř vše, co má správná antiutopická sci-fi mít. Přelidněné chudinské slumy, luxusní Citadelu z Mass Effectu, rozervaného hlavního hrdinu, psychopatického (a později rozervaného) záporáka, blonďatou Lenku Bradáčovou, augmentace z Deus Ex, dítě, co všechno přežije, asociální megakorporace, happy end plný světlých zítřků... ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Ohlasy vyjadrujúce sklamanie z Elysia nie sú na mieste. Blomkamp totiž v zásade naservíroval presne to isté, čím sa vyznačovala jeho prvotiona a rozdiel je jedine v tom, že Elysium vsádza na známejšie herecké tváre a sociálny presah je o niečo umiernenejší. Mne to asi tentokrát stačí a vďaka svižnému tempu logické nezmysly nebijú až tak do očí ako u filmu, ktorému boli omylom pripísané oscarové ambície. Od skutočných velikánov na režisérskej stoličke má však Blomkamp poriadne ďaleko. 70% ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tož jak začít. Jsem jedinec, který se přes teoretické zařazení do skupiny mladý (zatím ještě jo) vysokoškolsky vzdělaný, relativně slušně vydělávající, politicky řadí na přesně opačnou stranu, než bych měl patřit dle předvolebních "analýz". Takže jsem byl na to "socialistické vyznění" docela zvědav. Film vlastně svým úhlem pohledu silně připomíná dva roky staré In Time. Ani to nebylo prosto diskutabilních momentů, ale přecejen v rámci vytýčených pravidel fungovalo celkem logicky. Elysium ovšem od základu trpí spoustou nedomyšleností a logických chyb. Tak například na začátku vidíme, jak Max žije ve městě plném policejních kontrol, v reálu ale veškerá bezpečnostní opatření působí pozoruhodně bezzubě a finální boj o celou stanici probíhá v řádu 3 proti Bournovi - totiž Maxovi (jo, má tam sice jakousi podporu ze strany těch podivných ilegálů, ale ti jsou tam jen aby se neřeklo). A tak bychom mohli pokračovat ještě hodně dlouho. Na druhou stranu nemyslím, že by počtem logických chyb film nějak obzvlášť vybočoval ze současného průměru. Horší je, že na rozdíl od Distriktu 9 celé to pozadí děje prostě nepůsobí příliš reálně a věrohodně. Distrikt 9 působil upřímně. Tohle je opravdu do značné míry naivní nedomyšlená proklamace "všichni se musí mít dobře" bez ohledu na to, jak by to v reálu mohlo fungovat. Zajímal by mě střih "po pěti letech". Docela slabé jsou postavy a dialogy. Přiznávám, že "srdce otevírající" promluva Freyiny dcery o přátelství hrocha a surikaty (ve světě, kde už nežijí ani žirafy) mi přivodila menší záchvat smíchu. Přesto jsem ve finále docela spokojený, protože navzdory naivitě filmu tam na druhou stranu nebylo nic, co by mě přímo namíchlo a všechno to režisérovo zaujetí pro moderní flinty a hračky a vůbec ten celkem realistický dojem ze světa budoucnosti (byť je celá Země reprezentovaná jediným městem jako obvykle) se mi líbí. Ale doufám, že příště do toho nasadí taky nějaký pořádný děj. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Elysium jako přepálený pilotní díl áčkového sci-fi seriálu. Scénář jednoduchý, herecké výkony nevýrazné, emočně naprosto prázdné, vizuální styl Blomkampa nezaměnitelný. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Devátý okrsek jsem považoval za zjevení na poli skomírající sci-fi a Blomkampa za zvěstovatele lepší budoucnosti žánru. Ne, že bych v tom snímku nenašel žádné slabiny, ale film spadá do kategorie sympaťák, kde máte tendenci nedostatky velkoryse přehlížet. Elysium mělo potvrdit Blomkamovo postavení coby nadějného talentu a žánrového specialisty. Jenže skutek utek. Elysium je po obsahové stránce tupé béčko, kde pokusy o myšlenkovou nadstavbu vyznívají nedůvěryhodně. Charaktery jsou ploché, příběh mělký a svět, který Blomkamp vytvořil, je naivní a nefunkční. Herců mi bylo až líto, obzvlášť Jodie Foster. Té to sluší v áčkové produkci, ve filmech tohoto ražení působí nepatřičně. Pro toho, kdo sleduje produkci tohohle ranku, může jít o průměr, ale já čekal vážně víc. Podstatně víc. A to jsem přitom byl varovaný řadou negativních komentářů. Celkový dojem: 25 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Všechno, co v DISTRICTU 9 fungovalo na jedničku, od hlavního hrdiny, emocí, poselství až po parádní akční finále, tady nefunguje. Prostoduché, polopatické, patetické, nenápadité, nezáživné a zbytečné. A snad největší zklamání byl Copleyho psycho-záporák. Dobrý design a efekty, víc ani ťuk. ()

Související novinky

RoboCop přišel o režiséra

RoboCop přišel o režiséra

16.08.2019

Režisér filmů Elysium a především chváleného District 9 Neill Blomkamp se té smůly nezbaví. Jeho pokračování Vetřelce se Sigourney Weaver bylo zaříznuto poté, co se Ridley Scott rozhodl pokračovat ve… (více)

Neill Blomkamp a návrat RoboCopa

Neill Blomkamp a návrat RoboCopa

13.07.2018

Tak nakonec ne Vetřelec, ale RoboCop. Režisér Neill Blomkamp se zapsal do paměti všech fanoušků sci-fi s povedeným District 9, po něm přišlo nevýrazné Elysium a nakonec Chappie. Mezitím ale dlouhé… (více)

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Hugh Jackman jako kumpán sci-fi rapperů

Hugh Jackman jako kumpán sci-fi rapperů

30.09.2013

Přestože Elysium značnou část diváků zklamalo, následující film Neilla Blomkampa budí zájem a postupně sbírá hvězdy. Plakátovou tváří bude bezpochyby Hugh Jackman, který na filmovém festivalu v… (více)

Reklama

Reklama