Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 2154 a Země je přelidněná, nemocná a znečištěná. Chudí obyvatelé planety žijí ve slamech, zatímco bohatí a mocní žijí na Elysiu, vesmírné stanici na oběžné dráze, těsně nad zemskou atmosférou. Spider, hacker žijící na Zemi v Los Angeles, provozuje lety raketoplánů na Elysium, aby propašoval lidi, kteří by tam použili Med-Bays, zařízení, která mohou léčit jakoukoli nemoc nebo špatný stav. Ministr obrany Elysia Delacourtová nechá sestřelit dvě kosmické lodě ve vesmíru, klidně zabije všechny na palubě raketoplánů a ten, který dosáhne Elysia, je zadržen. Pasažéři jsou zatčeni a deportováni zpět na Zemi. Prezident Patel pokárá Delacourtovou za její činy a pohrozí propuštěním při dalším podobném incidentu. Ta tajně nabízí generálnímu řediteli firmy Armadyne Corp, Johnu Carlylovi, doživotní zbrojní kontrakty výměnou za počítačový program, který umožní Delacourtové provést převrat a dosadit ji na prezidentský post. Carlyle program vymyslí a uloží ho do svého mozku. Na Zemi Max Da Costa  pracuje pro Armadyne Corp jako dělník, ovšem je náhodou vystaven smrtelné dávce radiace. Dostane léky s tím, že mu zbývá jen pět dní života. Max a jeho přítel Julio přijdou za Spiderem a uzavřou s ním dohodu. Pokud Max dokáže ukrást data související s Elysiem Johnu Carlylovi, zařídí Maxovi dopravu do Elysia, aby mohl použít Med-Bay k vyléčení své nemoci... (TV Nova)

(více)

Recenze (1 603)

SniperG1 

všechny recenze uživatele

Celkem nuda! První hodinu filmu se prakticky nic neděje, spousty fakt velkých chyb, scénář docela jednoduchý a předvídatelný, ale atmosféra je vydařená a město Elysium se mi velmi zamlouvalo. To mi ale nestačí :( nebýt Krugera alá Chuck Norris, tak dám dvě hvězdy...55% ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Takovéto pseudo kvalitní chujoviny z post apokalyptické budoucnosti s chabým hlavním hrdinou jsou vážně k vzteku! Rozpočet o velikosti povinného pojistného placeného zaměstnavatelem v ČR (2012) donutí diváka filosofovat nad tím, že ekonomika sic byla popohnána, ale kvalita filmu byla na úrovni chujovin typu Riddick či Pain 'n' Grain. Romantik Dejmon se projevil především v závěru samém, kdy si vylil srdce kvákáním pathetických nechutností, jež dojímají pouze ženy v produktivním věku. Snad se dočkáme dvojky. 35% Celosvětový výdělek k 12. 2. 2014: $286,140,700, což je 2,49 násobek budgetu..........340. nejvýdělečnější snímek historie a zároveň 3. nejvýdělečnější sci-fi film roku 2013 (po Gravity a Pacific Rim) ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

(7/10). Sci-fi s podobným tématem je plno. Ale ne všechny mají v rukávu Matta Damona a ještě k tomu létající Bugatti. Film se mi po stránce řemesla hrozně líbil. Překrásné uhlazené vesmírné záběry.. To já můžu. V kontrastu se slumy na Zemi to krásně hraje barvami. Myšlenka není kdovíjak originální, ale má hloubku. Kontrast dvou lidských životů a vrstev je sice 100x omílané téma, ale tady to hezky sedlo. Nutno podotknout, že jsem ZATÍM neviděl opěvovaný film režiséra District 9, ale hodlám to napravit. Nevím jestli to bude úplně film na který bude Matt Damon hrdý a bude se k němu hlásit, ale mě to neurazilo a docela jsem se bavil. ()

kinghome 

všechny recenze uživatele

Může se člověk zamilovat do hudby ve filmu? Podle mě jo, páč se mi to zrovna stalo. Naprosto luxusní záběry s minimem hudby nebo naprosto bez ní stupňovali napětí a fascinovali mě. K tomu zpomalené záběry na správných místech a máme tu 100 krát lepší film než natahovaný průměrný Oblivion. Tohle mělo všechno co to mělo mít. Naprosto luxusní výkon Sharlta Copleyho. Jako záporák byl naprosto úžasnej a jeho přízvuk mě prostě bavil. Jeden z nejlepších záporáků, co jsem ve filmu viděl. Nejdřív jsem chtěl dát plnej počet, ale o opaku mě přesvědčil, nebo spíš nepřesvědčil výkon Jodie Foster, která hrála křečovitě a výkon Wagnera, kterej příšerně přehrával. Nebýt tědlech "maličkostí" tak dám plný počet. Jo a děkuju dvoum chlápkům vedle mě za Nachos. Rád jsem vám ty místa podržel xD ()

Liznic 

všechny recenze uživatele

Představte si dokonale vypadající počítačovou hru, realistická grafika, hezký design všeho okolo a jasná nápaditost tvůrců. A teď si představte, že v této hře budete rolovat toaletní papír na roli. Na Elysiu je vidět každý cent a chuť s kterou se pracovalo, ale scénář není jen klišovitý a předvídatelný, je to nezajímavé cosi. Dále je to první film, kde mi vadil Matt a první film, Sharlto vypadá jako drsňák (toho zrazuje jeho hlas a přízvuk). Aspoň, že ta Jodie ja úžasná jako vždy. Kamera se místy snaží o nějaké cool vyhlížející nájezdy, přejezdy, přechody či podchody... a to nevypadá vůbec dobře. Jsem zklamán. ()

skrblik007 

všechny recenze uživatele

Tak takhle nějak si představuju akční Rkovou sci-fi. Myšlenka a děj sice nejsou nic extra, ale alespoň si tenhle film obojí drží na úrovni i v samotném závěru (u většiny podobných fimů se to totiž v této fázi zvrtne), čehož si velice cením. No a to, co Blomkamp umí nejlépe, je zvládnuté skvěle - akční scény jsou parádní, inovativní a zajímavé. Dalšími klady jsou povedené sci-fi vychytávky, pěkná výprava (design Elysia vs. špinavé slumy na Zemi), super záporáci, občas parádní hlášky a přiměřená délka. Jistě, tenhle film má i horší aspekty, ovšem žádný není tak hrozný, aby přebil všechny ty dobré dojmy, takže ve výsledku Elysium funguje tak, jak má... a mně (sci-fi geekovi) se to zkrátka líbí. ()

pytlák 

všechny recenze uživatele

Neill dostal prachy, tak upustil od "realističnosti" a naservíroval nám eRkovej biják podle mýho gusta. Über záporák, fajn hrdina a překvapivě dost roztrhanejch lidí. Neill postupem do vyšší ligy neztratil koule a to je na konci letní sezóny příjemný osvěžení. Kde dostanu přidáno? 7/10. ()

Honzíno 

všechny recenze uživatele

Když jsem se povznesl nad prostinký scénář, který navíc nabízí zvláštních momentů (jednou se povstalci na Elysium nedostanou, pak přistanou jakoby se nechumelilo) a vykonstruovaných náhod (většina zásadních situací, které posouvají děj dopředu) vskutku přehršel, uviděl jsem velice uvěřitelné motivace všech postav. Vůbec veškeré charaktery jsou napsány bez okolků a hodně reálně. Jejich chování naopak od příběhu dává mnohem lepší smysl. No a pak když člověk slintá u skělé výtvarné stránky a triků, modelů všech lodiček a vesmírných vychytávek, ochotně přehlídne hudební vykrádání Zimmera a Giacchina. Korunu všemu u mě nasadila brutální akce a jeden z nejlepších záporáků za poslední roky. Už dlouho mě akční sekvence nedostávaly tak, jako u Elysia, je tu hutné, krvavé a skvěle natočené. 70 - 80% PS: Předzávěrečná sekvence útěku chodbami před final fightem ve mě příjemně evokovala první dva Alieny. ()

Qitek 

všechny recenze uživatele

film, který potvrzuje klasikova slova "Film je tak dobrý, jak je dobrý hlavní záporák", zde našla své místo na filmovém pásu. Sharlto Copley a jeho záporák perlí a doslova krade film pro sebe. Naposledy jsem si filmového zmrda takhle užíval v Tahle země není pro starý. Copley si svou roli doslova užívá a je vážně radost na něj koukat. ()

Mr.Bulanek 

všechny recenze uživatele

Na konci filmu jsem si řekl, že to byla příjemná sci-fi pohádka. Asi mám jiný smysl pro humor než zbytek kina. Když jsem se smál, tak v celém kině bylo ticho jako v hrobě. A jak píše Enšpígl, bez emocí nejsou hvězdičky. ()

Struhy 

všechny recenze uživatele

Patos nevídanej. Jedna * za výtvarný/trikový zpracování, i když to už dnes začíná být docela standard. Všechno ostatní je pak hrozná sračka. Velký zklamání. ()

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Ejhle Matt si hodil akční sci-fi střílečku a docela se mu povedla. Tajemný název trošku naznačoval co to zase bude za "kokotinu" a trošičku to šlo ve šlépějích novějšího total recall, jen s tím, že Damon hrát umí. Kdo čeká romantiku s Alicii Braga tak toho zklamu, ale kdo čeká geneticky upraveného, radiací zasaženého Damona, ten si bude chrochtat 4* ()

ivan_drago 

všechny recenze uživatele

Opět si rád nadhodnotím a opět jsem se přesvědčil, že mě, k uznání kvalit filmu stačí povedená atmosféra a nějaká ta zajímavá postava.... Vystavěná budoucnost není z nejrůžovějších na jejím pozadí se odehrává srdceryvný příběh o záchraně lidstva bla bla bla.... Pak do všeho vstoupí agent Kruger a film tahá z naprostého průměru do extatických výšin a jen škoda, že se mu nepodařilo přechytračit našeho nudného hrdinu.... Vizuální orgie jsou na úrovni a o těch biomechanických hračkách nemůže zaznít jediného hanlivého slova... Místy velmi patetické, hrající na efekt a opravdu hloupé, leč nadmíru zábavné a líbivě natočené... ()

LiborGondek 

všechny recenze uživatele

Když tě zastřelí, vykrvácíš a umřeš. Když ti probodnou krční tepnu, vykrvácíš a umřeš. Ale když ti u hlavy bouchne granát a rozmašíruje ti obličej po celé lodi, tak přístroj zázračně zahlásí mozek nepoškozen a žiješ dál. No chtěl bych mít tak silný mozek, který přežije i výbuch... Nejenom proto je tohle scifi jen pramálo uvěřitelné. Film mě nijak neoslovil, působil suše, neslaně, nemastně. Většinou mívám filmy tohoto typu v oblibě a skoro každý takový zástupce je u mne odsouzen k úspěchu. Tenhle to ale nebude. Není to špatný film, Matt Damon, Jodie Foster i William Fichtner se snaží hodně, ale přesto to lepší, než průměrné opravdu není. 60% ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Ďalší zo série sci-fi akčňákov. Práca hlavného hrdinu mi pripomínala prácu z Total Recall.Inak Damon sympatický, aj keď postava dosť sebecká, ktorá ale na konci klasicky obráti. Námet pekný, kamera miestami zaujímavá. Súboje nič moc, ale obsadenie celkom ušlo. Škoda predvídateľného záveru. Inak celkom pozerateľný, akčný film, ktorý poteší, ale nejak nezanechá hlbšiu stopu. 3 z 5 ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Na môj vkus diétne sci-fi. Čakal som rozhodne lepší príbeh a premakanejšiu i efektnejšiu akciu. A Jodie Foster ako blondínka?...hmm moc mi to k nej nešlo (ale je to aj o zvyku). ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Scifi není nikdy dost a platí to dvojnásobně, když za kormidlem stojí takový fanda scifi. Zvraty a zajímavá provázání mezi postavami jsou na takové scifi na hodně vysoké úrovni. Vizuální stránka filmu je dechberoucí. Hudební doprovod nemá chybu a akce je jak se patří. Jenže jsem se necítil filmem být pohlcen tak nějak osobně. Sice mám Matta Damona hodně rád ale tady? Jasně nejslabší článek. Je skvělej, o tom žádná, ale na konci je převálcován vším okolo. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

No, po všech těch názorech a recenzích jsem očekával, že to bude blbost. Už ale co jsem o něm slyšel poprvé, jsem si myslel, že to nebude žáádná sláva - a taky že ne. Bylo to opravdu velice průměrné a kromě celkem luxusní stanice na orbitě planety to nic nenabízí. Jodie Foster byla dobrá, ten Sharlto taky (ovšem nic víc), ale jinak skutečně nepříliš zajímavé, zklamal mě i Damon. Příběh sice není špatné, normálně by mě i zaujal, ale něco podobného tady už určitě bylo a navíc to celé působilo tak zvláštně. První polovina byla sice docela zajímavá a sem tam i originální, ale druhá polovina už byla jen čistá akční řez a ještě nepříliš přitažlivá. Prostě tuctové sci-fi bez nápadu, herců a originality, na jedno zkouknutí fajn, ale víckrát už to vidět nemusím. Viděl jsem to včera večer a teď si z toho věcí nepamatuju, vlastně skoro nic. 60%. ()

Související novinky

RoboCop přišel o režiséra

RoboCop přišel o režiséra

16.08.2019

Režisér filmů Elysium a především chváleného District 9 Neill Blomkamp se té smůly nezbaví. Jeho pokračování Vetřelce se Sigourney Weaver bylo zaříznuto poté, co se Ridley Scott rozhodl pokračovat ve… (více)

Neill Blomkamp a návrat RoboCopa

Neill Blomkamp a návrat RoboCopa

13.07.2018

Tak nakonec ne Vetřelec, ale RoboCop. Režisér Neill Blomkamp se zapsal do paměti všech fanoušků sci-fi s povedeným District 9, po něm přišlo nevýrazné Elysium a nakonec Chappie. Mezitím ale dlouhé… (více)

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Hugh Jackman jako kumpán sci-fi rapperů

Hugh Jackman jako kumpán sci-fi rapperů

30.09.2013

Přestože Elysium značnou část diváků zklamalo, následující film Neilla Blomkampa budí zájem a postupně sbírá hvězdy. Plakátovou tváří bude bezpochyby Hugh Jackman, který na filmovém festivalu v… (více)

Reklama

Reklama