Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 2154 a Země je přelidněná, nemocná a znečištěná. Chudí obyvatelé planety žijí ve slamech, zatímco bohatí a mocní žijí na Elysiu, vesmírné stanici na oběžné dráze, těsně nad zemskou atmosférou. Spider, hacker žijící na Zemi v Los Angeles, provozuje lety raketoplánů na Elysium, aby propašoval lidi, kteří by tam použili Med-Bays, zařízení, která mohou léčit jakoukoli nemoc nebo špatný stav. Ministr obrany Elysia Delacourtová nechá sestřelit dvě kosmické lodě ve vesmíru, klidně zabije všechny na palubě raketoplánů a ten, který dosáhne Elysia, je zadržen. Pasažéři jsou zatčeni a deportováni zpět na Zemi. Prezident Patel pokárá Delacourtovou za její činy a pohrozí propuštěním při dalším podobném incidentu. Ta tajně nabízí generálnímu řediteli firmy Armadyne Corp, Johnu Carlylovi, doživotní zbrojní kontrakty výměnou za počítačový program, který umožní Delacourtové provést převrat a dosadit ji na prezidentský post. Carlyle program vymyslí a uloží ho do svého mozku. Na Zemi Max Da Costa  pracuje pro Armadyne Corp jako dělník, ovšem je náhodou vystaven smrtelné dávce radiace. Dostane léky s tím, že mu zbývá jen pět dní života. Max a jeho přítel Julio přijdou za Spiderem a uzavřou s ním dohodu. Pokud Max dokáže ukrást data související s Elysiem Johnu Carlylovi, zařídí Maxovi dopravu do Elysia, aby mohl použít Med-Bay k vyléčení své nemoci... (TV Nova)

(více)

Recenze (1 603)

whack 

všechny recenze uživatele

Páčila sa mi asi prvá hodina - androidy, čipy, heckeri, preľudnenie, ľuďmi zapríčinená ekologická a ekonomická katastrofa - potom to začalo byť príliš gýčové. Hlavný príbeh je vlastne veľmi jednoduchý, hlavný hrdina sa potrebuje dostať na kozmickú stanicu, kde by sa zbavil svojho smrteľného ožiarenia. A keď už zachrániť seba, prečo nie všetkých ľudí? Nechýbala klasická prvoplánovaná psychiku vydierajúca srdcervúca scénka s malým dievčatkom umierajúcim na leukémiu, ktorá hlavnému hrdinovi porozprávala rozprávku o hladnej surikate, ktorej dali jej zvierací kamaráti kúsok zo svojho jedla. Ňuňu, asi sa rozplačem. Namiesto toho, aby vyslali na Zem vakcíny proti pôrodnosti, vyšlú lode prvej pomoci. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

U sci-fi bývá zvykem, že mnohé více či méně neodpovídá realitě. Dejme tomu, že filmaři se v tomto duchu vesele svezli, co chvíli jsem jako správně namasírovaný divák zklamaně přičetl další a další chybičku, ale kdo by jim to počítal, že? Dokonce jsem ochoten omluvit (opět z pozice diváka s touhou rozhodovat) i ty nesmysle při budování děje, prosekávání si cesty k pointě. Někdy to bylo opravdu tak tak na hraně, že by i Douglas Adams s pohonem na nepravděpodobnost hořce zaplakal. Ale co nemohu odpustit, je skutečnost, že se to celé opírá o premisu, že být zdravý a zároveň uzdravovat, je jediná cesta k vyléčení světa. A právě v tomto momentě je to, jako když hodíte salto do vypuštěnýho bazénu. Tvůrcům přes bohulibé poselství totiž nedošlo, že nikomu neprospěje, když se naráz vyléčí veškerá populace Země. Ono totiž nějakejch osm miliard naprosto zdravejch lidí vyzobe planetu mnohem dřív, než když jsou všichni tak nějak napůl ve sračkách - přirozeně se to selektuje, víme? To si představte, co by se stalo, kdyby mávnutím Brumbálovy hůlky se měl najednou každý Ind a Číňan tak ekonomicky dobře, jako třeba průměrný Evropan či Američan. Jedno až dvě auta, nabušenej barák spotřebiči a žrádlo od rána do večera. Svět, tak jak ho známe, by zkolaboval do týdne. Ale to jsem se trochu rozvášnil, naštván poselstvím filmu, které je lživě optimistické. Ale což, přes to prapodivné vyústění příběhu se musím přenést. Oceňuji ten celkový hábit, který film má. Pompéznost a syrovost, dva protiklady, které se střídají přesně jako lokace, kde se příběh odehrává. Asi to tak má být. Akorát mě ještě mrzí, že neudělali paní Fosterové lépe ty umělý zuby, mluví s nimi jak Jeff Bridges na sklonku své kariéry, to se vážně nedalo poslouchat. Jsem si chvílemi připadal jak v inscenaci Brouk v hlavě. "Kua, uím aánit Eíium! Ychle, oožte něo, ež ude ozdě!" ... Matt Démon, který si zde střihnul Foresta Gumpa s Johny Mnemonickem, to v podstatě celé utáhl na svých svalnatých bedrech, Alice Braga, ta brazilská štěrbina známá z filmu Predátoři, to ozdobila jak piňata garden party, plus několik hodně slušných efektů a euforický filmový zážitek byl na světě. Za čtyři, chce to ale hodně benevolence, scifisti. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

USB flash hroch, který září vším jen ne štěstím, odstraňuje na Zemi a jejím orbitu sociální nerovnost. Blomkampova „slumová“ forma i cit pro přirozenost a kinetiku akce se ukázaly jako prostředek, který jednak umožní částečně ignorovat tu tupost na cestě za ukončením třídních bojů a taky dostane do hlavy myšlenku, jakpak by to asi vypadalo, kdyby ten fanboy dostal do pazour něco ze série Terminátora (samozřejmě bez stupidního scénáře). Vyšinutý boykie Copley by tam mohl hrát zlý kybernetický organismus, co likviduje protivníky jen pomocí johannesburgského přízvuku.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Jako kdyby Pyunovi narostlo ego a jal se točit Cyborga jako kritiku kapitalistického zdravotnictví. Jen tu chybí Van Damme, céčková upřímnost a jakákoli šance na guilty pleasure špatnost.. Naopak přebývá přebujelé ego samozvaného sociálního kritika,který si neumí přiznat, že točí debilní přímočarý akčňák s černobílými figurkami (a v případě kuního ksichtu ještě zoufale odehranými a směšně siláckými), nezvládá držet styl a do zemdlení (a vyloženě sebemrskačsky) opakuje tři stylistické nástroje. Gradace (hlavně v závěru) hrozně na sílu, finální souboj tragický a bez satisfakce, a radši nemluvit o tom, jak kolikrát trpí i orientace v prostoru a jak je scénář převážně stavěný na oslích můstcích náhody a jen zlomkově příčinně. Asi mě měly rakety země-vesmír v prvních 5 minutách dostatečně varovat, že se bude rozmazávat jen o něco naleštěnější lejno než před 30 lety. A ještě s nosem nahoru. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Hrdé béčko s řadou vkusných propriet a detailů a svižným dějovým kolotočem. Řada věcí však zůstává využita jen z půlky nebo úplně opomenuta (endoskeleton je jen zbytečným lákadlem, uspěchané finále). Srovnání s Blomkampovým debutem ubližuje Elysium hodně. Přerod ze sobeckého člověka z davu v hrdinu lidu je tentokrát velice nepřesvědčivý, Matt Damon v titulní roli nevýrazný a nadhozené sociální téma tak nemá konkrétní podobu a neodráží se v konkrétních situacích (vzpomeňme na Wikusovo sbližování se s „fookin prawns“). Největším kamenem úrazu však bohužel není absence emocí, ale absence pořádné akce. S tou se sice chytře šetří a jednotlivé segmenty jsou pěkně navrženy, ale rozklepaná kamera, rychlý střih a převaha detailních záběrů brání diváku se v akci orientovat, natož si jí užít. Záměrné zastřešení béčkovými hereckými výkony (bez výjimky!) nejvíce pochopitelně sluší démonickému nasranému komikovi Sharlto Copleymu. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Neill Blomkamp | Hudba: Ryan Amon | Produkcia: Neill Blomkamp, Bill Block, Simon Kinberg | Distribúcia: TriStar Pictures | Štúdio: Alphacore, Media Rights Capital, QED Intertnational | Rozpočet: 115 miliónov $ | Tržby: 286,007,248 $ || Blomkampovosť z toho sála ostošesť, ale predsa to nemá tie gule, ako district. Skôr ide o vizuálnu úchylku, ktorú si Neill poprvý krát moho vyskúšať a užiť vďaka poriadnemu rozpočtu. Príbeh neni zlý, ale plynnie z neho prázdnota emočnej šterilnosti. Vzťahy nefungujú a to bere filmu vietor z plachiet aj napriek fajnovej akcií. Opakujem, sci-fi nádych a vizuálno-dizajnérske elementy filmu sú skvostné a za 5, ale ten film ako celok nefunguje. Škoda škodúca. 70% | Blu-Ray, THX, EN DTS | ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý akčný sci-fi film od Neila Blomkampa. Má dosť dobrý príbeh odohrávajúci sa v časoch, keď naša planéta trpí preľudnatosťou, znečistenosťou a množstvom chorôb a tak sa tí najvplyvnejší presťahovali na rozsiahlu vesmírnu stanicu Elysium, kde si užívajú najväčší možný komfort a vďaka špeciálnym zdravotným zariadeniam nemajú žiadne problémy s chorobami alebo zraneniami. Mladý muž si na Zemi chce žiť len svoj najobyčajnejší život bez žiadnych ambícií a s podradnou prácou, ale keď kvôli nehode dostane veľkú dávku ožiarenia, spolu s priateľmi musí urobiť všetko preto, aby sa dostal na Elysium a uzdravil sa, ale aj kvôli drsnej špeciálnej jednotke ho čaká len mnoho problémov. Spracovanie nie je zlé, ale dalo sa to podať aj o dosť lepšie. Spočiatku je všetko úplne ideálne, zaujímavé predstavenie celej situácie, výborná prezentácia spôsobu života na planéte s veľmi nízkou životnou úrovňou, kvôli viacerým slušným situáciám dobre funguje aj pocit nedosiahnuteľnosti Elysia a sadol mi aj výber postáv, ale paradoxne čím sa dej viac venuje tomu dôležitejšiemu, tým je menej zaujímavý. Takže úroveň filmu takmer po celý čas postupne pomaly klesá a záverečná fáza na Elysiu je už vyslovene sklamaním. Navyše som za celý čas nenarazil ani na jednu skutočne výnimočnú scénu, nepocítil som výraznejšiu naliehavosť celej situácie, vôbec nič tu neprekvapí a pár prvkov je aj pomerne nelogických. Ale zase som sa ani nenudil a pochvalu si rozhodne zaslúži celkové dospelé prevedenie, postavy sa vyjadrujú a aj správajú v rámci možností tak, ako by som očakával aj v skutočnosti, až na minimum výnimiek z poslednej fázy žiadne hranie sa na hrdinov, ktorí potrebujú zachraňovať svet a podobne, ale prirodzené postavy, ktoré majú svoje vlastné motivácie a ide im hlavne o seba. Akcie je tu priemerné množstvo, ale pôsobí pomerne rozporuplne. Je slušne natočená, viaceré situácie mi svojim vizuálnym stvárnením veľmi sadli, ale chýbajú lepšie nápady alebo aspoň zapamätaniahodné momenty. Ale najviac mi vadí, že väčšinou sa jedná o pomerne malé situácie, kde proti sebe stojí minimum protivníkov, navyše sú na malej ploche, ale aj tak pôsobia úplne preakčnele a s množstvom zbytočných spomaľovačiek, kvôli čomu je tu aj zbytočné použitie androidného oblečenia, ktoré je tu prakticky len na to, aby sa postavy mohli viac udierať a hádzať na väčšie vzdialenosti, pretože by to mohlo kľudne fungovať aj bez toho a tak by som bol určite spokojnejší. Vyšší rating sa síce postaral o niekoľko explodujúcich tiel, ale tieto scény ma nakoniec aj tak moc nezaujali. Ale chválim výber zbraní a rôznych dopravných prostriedkov. S hereckým obsadením som spokojný, Matt Damon síce nepatrí medzi mojich obľúbencov, ale tu s ním nemám žiadny problém, k tomu sympatická Alice Braga, slušný výber relatívnych záporákov Jodie Foster, William Fitchner, ale najviac samozrejme Sharlto Copley a jeho sadistická jednotka. No celkovo mi tu postavy dosť sadli. Réžia a technická stránka sú v rámci svojej kategórie perfektné, skvelá vizuálna stránka, obzvlášť vizuálne stvárnenie stanice Elysium sa skutočne vydarilo, k tomu atmosféra života v meste a veľmi dobré efekty, tu nemám žiadny väčší problém. A občas poteší aj hudba, ale väčšinou mi prišla pomerne nevýrazná. Nie som výraznejšie sklamaný, no k lepšiemu hodnoteniu by som potreboval vylepšiť scenár v druhej polovici alebo aspoň trochu zmeniť akciu. Ale aj tak je Elysium dobrý film, ktorý tomuto žánru hanbu nerobí a určite neľutujem, že som si to pozrel, ale znovu ma to už neláka, jednoducho slušná sci-fi oddychovka na jedno pozretie. 67% () (méně) (více)

genetique 

všechny recenze uživatele

Blomkamp je režisér, akého súčasný fanúšik sc-fi žánru hľadal veľmi dlho. Keďže Scott o sci-fi zakopne raz za dekádu a startekovská séria je predsa len trošku uhladenejším popcornom, tak na drsné, čistodrvné sci-fička si musím počkať (s výnimkou minuloročného Dredda) práve od tohto tvorcu. R-ková prístupnosť sľubovala teda veľmi slušný nárez, čo film aj potvrdil, ale mám taký dojem, že ešte sa dalo trošku pritvrdiť. Násilie a akcia ale kupodivu neodrezali cestu emóciám, čo nebýva v tomto type filmu pravidlom, a tak som rád, že poctivý príbeh mal na konci zmysel. Dunivé akčné sekvencie nemali konca a vizuálne eskapády naozaj splnili svoj účel. Len keby sa trošku viac zamerala pozornosť na zaplátanie zopár chybných zdrojových kódov v scenári, bola by to dokonalá filmová show. Škoda, že tento film nenarobí v pokladniciach kín taký prievan ako režisérov vstup do prvej ligy, ale dúfam, že to štúdiá neodradí, aby dali peňáz tomuto parchantovi aj na ďalšiu nadupanú fajnotku. 90%. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Zajímavá premisa filmu, která by politické filosofy vedla k debatám ohledně toho, zda mají lidé právo vydat se na Elysium, když si to nemohou finančně dovolit (Robert Nozick by jistě tvrdil, že ne), je po první půl hodině pohřbená v ději, který se vydal cestou politických převratů, korupce, přestřelek, robotizovaných lidí a nájemných žoldáků. Kdyby vše zůstalo jen u touhy jednoho chudého kluka dostat se na ostrov bohatých, byla bych spokojenější, přestože by děj vycházel z (místními tolik odsuzované) socialistické premisy. Byla to totiž právě konfrontace s ní a divákovo zhodnocení toho, zda je hlavní hrdina skutečně tak kladnou postavou, jakou v něm vidí Neill Bomkamp, co mě na Elysiu původně zaujalo. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Pár nelogičností by se tady našlo, nad kterými jsem se pozastavila, ale jinak to byla výborná, akční záležitost od začátku do konce. Vize budoucnosti opět neutěšená a snaha dostat se za každou cenu z exkrementů byla pochopitelná. Taky bych se snažila. Roztřepané kamery jsem si všimla jenom jednou, když se tam s Krugrem nahoře fackovali, jinak pohoda. Ani to třepání nebylo tak strašné. Matt byl ve své roli vynikající a totéž Jodie. Takhle drsnou mrchu jsem ji snad v žádném filmu ještě hrát neviděla. Jinak, kéž by takový stroj na kompletní uzdravení vynalezli co nejdřív. Samozřejmě i za cenu toho, že bych pak byla bez práce. ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Bajka o světélkujícím Bournovi a peroxidový mrše Starlingové, která už dávno nečechrá mikádo (!!!) Já nevím, fakt nevím jestli je Elysium jen krátkozraká moralita, která dává prostřednictvím Neilla Blomkampa digitálnímu polotovaru novodobého sci-fi analogově špinavý šmrnc, nebo je to jen syrová předzvěst věcí budoucích. Záleží na tom? Vizuální rukopis District 9 zůstal nezměněný, jako amoled dislej zamazaný od sraček, Neil se prostě té špíny nebojí. Kontrasty fungují, zcivilizovaná pompéznost, nabubřelost sevřená v bídě, aby jedna druhou podtrhly a umocnily. A příběh? Jo, má to díry, je barvoslepý a už od půlky filmu je patrné, k jaké volbě a jakému rozuzlení spěje. Přesto, charaktery ústředních postav mají šťávu, Jodie Foster bych po pár minutách nejradši sám nakopal mandát, Sharlto Copley ja vyloženě archetypální záporák a Matt Damon zas prototyp nejednoznačnýho klaďase, chodící rozpor se skartkabelem u zadku. Sečteno a podtrženo, Elysium, víc než na cokoliv jiného, vsází na energii a filmové nadšenectví, ale taky na emoce, což je (spolu se scénářem) největší kámen úrazu. Protože ze samoúčelný emoce strašně snadno uděláš kýč, který ti u spousty lidí neprojde, jenomže já si naopak říkám, když je surově hodíš jako střep do bláta, můžou dát i mělkýmu ději další (individuální) rozměr. Elitářský know-how, nebo ještě líp, vizuální odkaz z kazem za oddechových [final rate: 75%] ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Elysium je kyberpunková pohádka o hrochovi a surikatě odehrávající se ve světě, který může spasit jedině borec s exoskeletonem a USBportem v lebce. Neill Blomkamp natočil film, který lze tak snadno sestřelit, ať už kvůli jeho socialistickému přesahu, nepřehledné akci nebo podivným scénáristickým berličkám, ale tenhle zatraceně špinavý film mi svou atmosférou neskutečně sedl do nálady. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Příběh srovnatelný s obrázkovou knížkou o hrochovi, z které ve filmu Damon cituje, ale to provedení! Dokonalé ztvárnění budoucnosti, která odpovídá mým předpokladům. Perfektní atmosféra a boží akce, která ale (to je velká škoda) někdy nedotahuje k té pověstné třešničce. Exosuit bitka v závěru patří k nelepším akčním sci-fi (tělo na tělo) bitkám co jsem viděl. Blomkamp od posledně vyměkl a i když se většina postav chová jako svině, nemyslí to zle což je oproti D9 mínus. Hlavním tahounem snímku je ale fantastický Sharlto Copley - Kruger, fanatický psychopat (a moje nejoblíbenější postava), jehož alternativa by byla asi tím nejlepším koncem. Kdepak jsi, hošo?! ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Další District se bohužel nepovedl... to ale neznamená, že by Elysium byl špatný film. Ano, po dějové stránce je to jak z pera 15letého levicového aktivisty, ale po všech ostatních stránkách to neskutečně šlape. Naprosto skvělý vizuál, kdy jablíčkově Elysium střídají hnusné favely zemské spodiny ... audio stránka je taky na výbornou a akce (té tu ale doopravdy moc není, takže pokud chcete akční výplach, tak si raději návštěvu kinosálu odpusťte) tu je taky na pekně jatkové úrovni. Prostě a jednoduše naivní pohádka pro dospělé a tím je asi řečeno vše potřebné, co případný divák potřebuje vědět. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Opravdu velmi luxusně natočené dílko. Vizuální efekty jsou opravdu na obrovsky vysoké úrovni, dokonce bych se nebál říci, že i nejlepší, jaké jsem kdy ve sci-fi filmech viděl. Po téhle stránce jsem byl nadmíru spokojen. Naopak mě velice mrzí, že k tomu Blomkamp přistupoval jako úplně jinému filmu než skvělý District 9 a nepokusil se je ani v nejmenším propojit. Prostě dostal obrovský prachy, tak to rozjel nanovo a ve velkém stylu. Matt Damon byl nakonec i s holou hlavou super a celkem jsem si při pohledu na jeho bitky bavil. Přítomnost Williama Fichtnera, potěšila. Co mě však mrzí je neúčast kreveťáků, kteří mi přišli super, ale to souvisí s tou nepropojeností. Co mě také trošku rušilo byla nezbedná kamera při fightech nebo rychlých sekvencích, kdy nebylo pořádně vidět, co se vlastně děje. Normálně by si na tento fakt asi nestěžoval, ale zde to bylo patrnější, než u jiných filmů. Jinak podle mě celkem povedený nástupce Districtu, jsem spokojen...85%...[28.08.2013_Cinestar_Anděl] ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Blomkamp, Kosinski, Snyder atd. Všichni z jednoho těsta. Tedy vizuálně velmi originální, s neskutečným citem pro inovaci a estetickou tvořivost točící dějově zpravidla jednodušší, až vykostěné snímky. Ne vždy je to vyloženě špatně, ale Elysium bylo v mnoha ohledech velmi klišovité a až zbytečně jednoduché. Samozřejmě tam můžeme hledat politický přesah, odkazy na ten či onen režim a otočenou rétoriku typu "chudí, špinaví, smradlaví" jsou vlastně ti hodní a "bohatí, úspěšní a prosperující" jsou zlí. Ať už se na to podíváme z jakéhokoliv úhlu, máme tu předvídatelný děj s jasným scénářem, několik STRHUJÍCÍCH akčních scén a neskutečně vytuněných over the top záběrů, které budete chtít vidět zas a znovu, nevídanou mixáž futuristického scifi s brutálně surovou akcí a rozostřeným obrazem, anebo trademark "District 9" pokračuje, jen s trochu větším rozpočtem, takže je všechno víc uhlazené a vycizelované. V neposlední řadě nechybí parádičky typu lehátko Versace, či privátní tryskáč Bugatti. Režisér je velký milovník image a tento film je bohužel jen ryze "imidžový". I tak je to ale neskutečně spalující filmařina. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Hlavný hrdina rieši predovšetkým sám seba a svoje zdravie. Až potom keď zistí, že popri tom by mohol pomôcť aj iným, nepovie nie. Toto by som socialistickým presahom nenazval, pretože veľmi veľa boháčov zároveň sponzoruje kadejaké ušľachtilé ciele, pričom socialistami nie sú ani náhodou. Po úvodnej expozícii o detskom sľube nasleduje objasnenie situácie. Zem je zničená, prežívajú tam otroci muklujúci v prospech vesmírnej stanice pre bohatých. Tá pre otrokov predstavuje nesplniteľný sen. Ale možnosť existuje. Treba sa poznať so zločincami, dobre sa vedieť biť, strieľať a mlátiť. Nasleduje teda veľa bitiek. Do toho vložený motív záchrany malého decka. O sci-fi akčnú limonádu je postarané. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Zásadním a pro mě jediným opravdu důležitým selháním Elysia je to, co mělo být jeho největší devízou - scénář. Co z toho, že se tady nadhazuje čím dál aktuálnější téma 1% vs. 99% a veškeré problematiky s ním spojené, když jednotlivé scény a dialogy nedávají sami o sobě žádný smysl? Když i tak zasloužilá a zkušená herečka jakou je Jodie Foster dostane k zahrání postavu, z jejíž plochosti by třetí rozměr nevytáhl ani stavební jeřáb? Damon ani nikdo z širšího ensamblu tenhle těžkotonážně a nevěryhodně se ploužící příběh rozhodně nikterak nezachraňuje - s možnou výjimkou na hranici vtipnosti přehrávajícího Sharlta Copleyho v roli pošahaného násilníka Krugera. Po Prometheovi pro mě osobně další trpké zklamání se v jednom z mých oblíbených žánrů. 30% ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Matt Damon měl těžký týden, ale fest. Nejdřív šel přes ulici a při namátkové denní kontrole urazil droida policistu. Vážně, otvírat si hubu na někoho, kdo je železný a má v ruce obušek, moc bezva nápad, termínu kameňák to dává netušený rozměr a zlomenině jistou otevřenost. Pak si málem vykoleduje další problém, když je buď za a) sarkastický, nebo za b) hrubý na svého robo-kurátora. To jsme ovšem teprve na začátku týdne; v práci, kde v hlučné továrně na nějaké nedefinované absolutno, dělá mechanickou činnost, která odpovídá jeho mentální kapacitě, si napáchá další nepříjemnost. Když to cosi, co se v továrně vyrábí, přemisťuje do komory, bloknou se mu dveře, které se šprajcly o posunutou paletu. Je donucen to jít srovnat a co byste mysleli? No jo, ty nezajištěné dveře, když je odstraněna překážka, která bránila jejich zavření, se zabouchnou. To by vážně němej neřek, kdybys mu hubu roztrh. Matt tedy pláče a kvílí a vzápětí je osvícen. Inu, slunce v duši, broučku. Zaměstnavatel ovšem není žádný nelida, do posledních pěti dní života ho vybaví léky, nemůžu si pomoct a působit cynicky, ale myslím, že indonal man pro zdravou funkci prostaty (a nic jiného ty modrobílé kapsle natuty nebyly) byl pro daný účel, aby do smrti fungoval normálně, skvělou volbou. Matt ovšem se svou zářivou budoucností smířen není a chce na 19 minut vzdálené Elysium, kde mají skleněné rakve na léčení všeho (inspirace Sněhurkou je zjevná, ale opravdu netuším, kdo by chtěl líbat zrovna jeho). Jeho přání ho přivede do přímé konfrontace s hlavním záporákem, toliko pozemským agentem Elysea. A tak Matt, věrný svému jménu, i bez Pata kudy chodí, tudy ničí věcí, droidy a celkově se chová tak, že na návštěvu byste ho, v obavě o čajový servis po babičce a betonový monolit po dědečkovi, rozhodně nepozvali. Závěr filmu mě přeci jen trochu smířil s Mattem Damonem. Nejlepší na tom byla pohádka o hrochovi a surikatě. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Vizuálně velmi originální, inovativní kousek, dějově je na tom však srovnatelně se spletitostí leporela. Opět tu máme (momentálně v kurzu) obraz společnosti, která se plácá v nejistotě, v různých obměnách sledujeme její traumata, tužby i noční můry. Elysium je futuristická pohádka o hodných a utlačovaných chlapácích a jejich drahých polovičkách z pozemského slumu, kteří se musejí dívat na kravaťáky a dámy u bazénů tam nahoře na jakési orbitální stanici. Aneb zase si rýpneme do momentálně podobně naladěných nejen Spojených států. Tenhle propracovaný svět hýří nápady, vypadá výpravně, má slušné kulisy a je napumpovaný krvavou akcí – jen škoda, že některé akční scény trpí rozklepanou kamerou a rychlým střihem. Nechám sociální, idealistickou a etnickou stránku na vedlejší koleji, i tak je škoda, že si Neil Blomkamp nenapsal chytřejší příběh, který by nebyl plný pouze černobílými charaktery. Story je prostá – muž umírá na ozáření (zase za to můžou ti bohatí), a tak se rozhodne dostat na obytný orbitální komplex Elysium. Jedině tam najde lék. Jenže ti prachatí hajzlíci svůj malý, luxusní ráj dokonale střeží. Rodák z jihoafrického Johannesburgu Blomkamp jako scenárista hřeší prvoplánovým rozdáním karet. Nepřekvapí, nešokuje. Matt Damon je slušný, jeho postava není úplně kladná (spíš fňukající sobec), zapamatovatelnější je naopak zabijácký agent v podání Sharlta Copleyho. Solidní hrdlořez. Bezcitná dáma thatcherovského střihu s tváří Jodie Foster mi nevadila, znám z filmového plátna ale podstatně větší a lépe zahrané mrchy. Sečteno, podtrženo – District 9 se mi líbil víc. Zdobila ho ještě větší nápaditost a hlavně taková zdravá „nováčkovská“ energie pramenící z ďábelského režijního stylu. Po Elysium zůstane prostě jen docela dobrý pocit z akční sci-fi plné solidně vypadajících triků, netrpělivě vyčkávat na den vydání na DVD ale rozhodně nebudu. ()

Související novinky

RoboCop přišel o režiséra

RoboCop přišel o režiséra

16.08.2019

Režisér filmů Elysium a především chváleného District 9 Neill Blomkamp se té smůly nezbaví. Jeho pokračování Vetřelce se Sigourney Weaver bylo zaříznuto poté, co se Ridley Scott rozhodl pokračovat ve… (více)

Neill Blomkamp a návrat RoboCopa

Neill Blomkamp a návrat RoboCopa

13.07.2018

Tak nakonec ne Vetřelec, ale RoboCop. Režisér Neill Blomkamp se zapsal do paměti všech fanoušků sci-fi s povedeným District 9, po něm přišlo nevýrazné Elysium a nakonec Chappie. Mezitím ale dlouhé… (více)

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Hugh Jackman jako kumpán sci-fi rapperů

Hugh Jackman jako kumpán sci-fi rapperů

30.09.2013

Přestože Elysium značnou část diváků zklamalo, následující film Neilla Blomkampa budí zájem a postupně sbírá hvězdy. Plakátovou tváří bude bezpochyby Hugh Jackman, který na filmovém festivalu v… (více)

Reklama

Reklama