Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 2154 a Země je přelidněná, nemocná a znečištěná. Chudí obyvatelé planety žijí ve slamech, zatímco bohatí a mocní žijí na Elysiu, vesmírné stanici na oběžné dráze, těsně nad zemskou atmosférou. Spider, hacker žijící na Zemi v Los Angeles, provozuje lety raketoplánů na Elysium, aby propašoval lidi, kteří by tam použili Med-Bays, zařízení, která mohou léčit jakoukoli nemoc nebo špatný stav. Ministr obrany Elysia Delacourtová nechá sestřelit dvě kosmické lodě ve vesmíru, klidně zabije všechny na palubě raketoplánů a ten, který dosáhne Elysia, je zadržen. Pasažéři jsou zatčeni a deportováni zpět na Zemi. Prezident Patel pokárá Delacourtovou za její činy a pohrozí propuštěním při dalším podobném incidentu. Ta tajně nabízí generálnímu řediteli firmy Armadyne Corp, Johnu Carlylovi, doživotní zbrojní kontrakty výměnou za počítačový program, který umožní Delacourtové provést převrat a dosadit ji na prezidentský post. Carlyle program vymyslí a uloží ho do svého mozku. Na Zemi Max Da Costa  pracuje pro Armadyne Corp jako dělník, ovšem je náhodou vystaven smrtelné dávce radiace. Dostane léky s tím, že mu zbývá jen pět dní života. Max a jeho přítel Julio přijdou za Spiderem a uzavřou s ním dohodu. Pokud Max dokáže ukrást data související s Elysiem Johnu Carlylovi, zařídí Maxovi dopravu do Elysia, aby mohl použít Med-Bay k vyléčení své nemoci... (TV Nova)

(více)

Recenze (1 603)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Na Elysium jsem se těšil, už od chvíle, kdy jsem viděl první trailer. Bohužel v kině mi to uniklo, tak jsem si počkal pěkně na Blu-ray. A upřímně nechápu, proč zrovna tenhle snímek zde má takové průměrné hodnocení. Osobně mi to přišlo jako mnohem akčnější verze Neilova předchozího filmu, kde jsem se nestačil ani sekundu nudit. Doslova. Po skončení filmu jsem mohl myslet jen na to, že ten film neměl (co se týče tempa) hluchá místa, neustále se tam něco dělo, neustále se děj rozvíjel či tam byly parádní akční scény. A tohle se mi u filmu už dlouho nestalo, abych si po skončení řekl, že neměl jediné slabé místo. Samozřejmě s odstupem času si uvědomíte nějakou tu chybku nebo dvě, ale sakra… byl bych pokrytec, kdybych dal nižší hodnocení. Jak říkám, já si tento film užil více jako dost. A bylo fajn vidět po dlouhé době Williama Fichtnera ve větším filmu. 100 %. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Ani neviem, či dať nespokojné 2* alebo lichotivé 3. Ako píše Klerik, spočiatku je to celkom fajn antiutopické scifíčko, ale postupne sa nabaľujú - a v závere vrcholia - hromady nelogizmov, hlúpostí a klišé. Skratkovitosť je samozrejmosťou príbehov pre masy, nutnosťou filmového spracovania, ale bohužiaľ aj pliagou pre zdravý rozum. Inak povedané, čím viac divák rozmýšľa a čím ďalej v úvahách zájde, tým viac blbostí si všimne. Aby filmári zredukovali náklad kravín, museli by porušovať klišé, tým pádom by to nebolo pre najširšie masy a nezarobilo by to dosť, aby boli zaangažovaní milionári spokojní :-p Tak vznikajú z tých najtučnejších rozpočtov hlúpučké filmy. Škoda. ()

CANNIBAL 

všechny recenze uživatele

No, těžko říct ohledně bodování. Ještě tak nějak váhám. Příběh by tam jakože sice (a to v tlustých uvozovkách) 'tlačenkově' byl. Ale je zde jasně uvedeno, že jde o vědecko-fantastický film, jenže moc vědecký mi to nepřijde. Předně je to zdrátovaný Damon, což je zcela od tvůrců udělaný mimo mísu, jelikož k tomu není žádné normální vysvětlení a vůbec jsem nepochopil jak to může zpevnit kosti v lidském těle, aby měl takovou sílu. Dalším je třeba nulté vysvětlení pohonu Elysia. Z drobností vychází taky příběh. Vůbec jsem nepochopil, jak se podařilo poslední lodi povstalců na Elysium přistát. A tak bych mohl pokračovat dál a dál. Zkrátka hodně je film okleštěný a často taky nelogický. Pak taky ten konec stál za pár teček. Damon chce zachránit cizí dítě? Jak vystřižený z Vetřelce. A pak ještě celý svět propojením se přes mozek s počítačem? Jak vystřižený z Matrixu. Takže závěrečná pointa filmu je vlastně prakticky bez vlastní nápaditosti.. A stále opakující se stejné sprosté slovo v průběhu celého filmu je taky dost trapný. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Max od mala sníva o momente kedy opustí zem a začne žiť na prstencovej "planéte" Elysium. Ľudia žijúci na Elysiu za pomoci špeciálnych prístrojov nestarnú, neumierajú, netrpia závažnými chorobami. Obyčajný človek sa však zo zeme na "onen" svet len tak ľahko nedostane. Dá sa povedať, že len vyvolení, alebo tí čo si u "čiernych" prevádzačoch zaplatia lístok. Jedného dňa Maxa v práci postihne nešťastie. Je vystavený obrovskej dávke žiarenia po ktorej mu zostáva 5 dní života. Existuje len jeden spôsob ako sa zachrániť. Dostať sa na vysnívanú "planétu". Veľmi slušne sci fi. Z môjho pohľadu, najmä vďaka solídnemu príbehu, rozhodne lepšie, ako Oblivion. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Aktivujte Krugera!" Po Osamělém jezdci jsem se dočkal další letošní filmové novinky, která mě nadchla. Šťourové mohou namítat, že Elysium nemá bůhvíjak originální děj, a budou mít nejspíš pravdu. Mohou filmu vytýkat vlastně kdeco, a také kdeco jistě vytýkat budou, jenže to je zřejmě takový jejich rozmar. Já se bavil, nechával se napínat i překvapovat. Akčních scén není tolik, aby se omrzely, ve filmu je spousta nápadů a celá ta špinavá budoucnost vypadá opět velice věrohodně... A žoldák Kruger v podání Sharlta Copleye (nebo jak ho mám vyskloňovat), ten snad musí vejít do filmových dějin! ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Obdobný tlak na naše sociální cítění jako v Okrsku třináctém, jen to nenatočil zfetovaný žabožrout, oplývající rozpočtem, vhodným tak na odřasení oblastní vodárny. Mad Demont moc nevadí, Fosterka se ve filmu našla více, než před lety v dívčím objetí, Krieger Kruger působí jako okovaný loket na skleněné oko. Mimojiné - schválně, jestli si budete celou dobu říkat - je to jeho dcerka (rafinovaně nenapíču, koho), kdypak se to asi dozví? Jo, teď to na něj vyndá, aby vydojila soucit. Ne? Tak nyní, to bude krásně projímavá scéna. He?? No do míst pod venušiným pahorkem, tedy teďkonc, to sedne jak razítko ,,Untauglich" do modré knížky. Cožééé? Aha! Nynžkonc, protože.... ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

V roce 2154 je nouze o uklízečky a taky to podle toho na Zemi vypadá. Když má člověk kliku, tak se pro něj najde nějakej flek ve fabrice na droidy, ale jinak se asi nic jiného nevyrábí, protože auta ani počítače moc futurologicky nevypadají. Něco jiného je ovšem život na kosmické stanici jménem Elysium, kde se to zbohatlíky a kůůl věcičkama jen hemží (určitě bych si někde v tom svým krcálku pro medi-kóji místečko našel ; ). Blomkampovo sci-fi je pořádně špinavá a syrová záležitost, která je dokonalá po trikové a hudební stránce, jen ten příběh je takový nanicovatý. Hvězdička navíc za Krugerovo umění vyjednávat .. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Je vlastně až s podivem, že Blomkamp po tak chytré sci-fi District 9 natočil něco tak příběhově debilního jako Elysium. Scénář se totiž opravdu nepovedl, lapsů je zde až moc a wtf momentů vlastně celkem taky. A když chování postav nedává smysl a hlavní hvězda filmu dostává většinu filmu jen přes držku, tak to ani řemeslně slušná režie nedokáže napravit. Blomkamp sice umí slušně navodit atmosféru a akce mu jde výtečně od ruky, ale vyloženě za koule (jako v případu Districtu 9) vás film nechytne nikdy. Chybí emoce i pořádné napětí. Hlavní postava pak také není zrovna charismatická a Damon tak nemá vlastně moc co hrát stejně jako Jodie Foster. Jediný, kdo to tak celé zachraňuje je Sharlto Copley. Kdykoliv se jeho Kruger objeví na scéně a začne do toho burácet překvapivě skvělý soundtrack, tak je film snad o třídu lepší a přesně takový, jak bych si přál. Lahůdkovější záporáka už asi letos na plátně nepotkáme. Bohužel ale na to v tomto filmu zůstal skoro sám.60% ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak jsem nakonec neodolal a stahnul jsem to na projekci bohuzel nemuzu a do kina uz se mi cekat nechce kor kdyz cely dny nemam co delat a uz neni nic novyho na co bych koukal takze ukazuju vam fakace pani distributori zase jste jednou odvedli skvelou praci no a ted k filmu byl tu urcite velkej potencial po Districtu9 jsem byl zvedav na dalsi Blomkampuv projekt bohuzel k uplnemu naplneni potencialu nedoslo na to jakou ma film kratsi stopaz na podobne projekty to trva kurevsky dlouho nez se to rozjede a zacne se neco dit ten pribeh neni spatne podanej to urcite ne ale zacina se vkradat rutina je videt ze se hned pozna ze reziser co tocil lacino ale s nadsenim dostal vic penez a uz to neni ono po vizualni strance slusny ale nic z ceho bych se posadil na prdel akce tam nakonec byla a usla jenom ji kazi rozklepana kamera a zbytecny radoby efektni zpomalovacky kteryma lehce zabili treba ten zaverecnej souboj jo ocenuju ze je to film drsnejsiho razeni i kdyz na Rkovou pristupnost mi nepride jako nic extra trochu krve jedna utrzena hlava a sem tam nejaky to fuckovani co se tyce hercu tak ac Damona zrovna nezeru tak bez vlasu vypada celkem drsne a mistama i nasrane zahral slusne Fosterova pak celkem z prehledem dala chladnokrevnou nekompromisni svini a nemam ani u ni problem z uveritelnosti no a psychopaticky Copley je urcite husta postava i kdyz z hodne malym prostorem na to aby se nejak zasadne vryl do pameti takze takhle jsem lehce na rozpacich doufal jsem ve scifko roku ale tim u mne i nadale prekvapive zustava Star trek Elysium je slusnej film ale cekal jsem vic takze kino neplanuju kazdopadne minimalne jednou nebo dvakrat si to jeste zkouknu az vyjde nejakej HD rip do te doby velmi lehky nadprumer a ani uz si nemyslim ze bych svuj nazor nejak zasadne zmnenil holt jsem cekal vic a to jsem nedostal ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Aby si nezabudol odkiaľ pochádzaš..." N. Blomkamp po famóznej sci-fi nakladačke District 9 prichádza s filmom, ktorý je niečo medzi blockbusterom a filmom, do ktorého sa režisér snažil vložiť svoj typický a ihneď rozpoznateľný štýl. Áno, ten špinavý look a drsný prístup v akčných scénach je pre neho typický. M. Damon nesklamal, snáď len trochu lacná havária v továrni (stačilo vložiť niečo medzi dvere), ale inak herecká zostava a príbeh celkovo výborný-akciou prešpikovaný a hlavne všetko šľape ako hodinky. Večné rozdiely medzi bohatými a chudobnými tu sú zvýraznené ešte viac , filmom preletí i letmá love story a veľmi dobre fungujú spomienkové scény, ktoré tradične dobre skvelo doplnil hlas Lisy Gerrard.(aspoň myslím, že ona...) J. Foster netradične v zápornej roli a S. Copley pobaví švihnutým prízvukom i prístupom. Elysium je výborné sci-fi, ktorému by som aspoň 20-30 minút pridal a bolo by fajn dozvedieť sa niečo viac, pretože z filmu ani zďaleka nedostanente toľko info, koľko by ste chceli. Aké je to tam veľké, koľko ľudí tam žije, ako to vybudovali...dosť kecov. 80%. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

What?? Blomkamp znásilňuje žánr zhovadilou pohádkou o Surikatě a hrochovi, a nikomu to nevadí? Přes tohle léto jsem teda pořádně zestárnul! Je to shit: hvězdičkovej průměr dávám za solidní akci (hl. ze začátku), perfektní triky a fajn soundtrack. Elysium je film, ve kterém Jason Bourne třikrát omdlí! Ještě někdo napíše "sci-fi", a neznám bratra. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Kurva Blomkampe, co sakra měla znamenat ta nehorázně roztřesená kamera při soubojích a akci?? Doteď jsem nevěřil, že je možno mé osobě způsobit kameramanskejma hrátkama bolest hlavy, být o minutu víc akce v Elysiu navíc, tak mě bolet začne. Se scénářem měl Neillovi taky někdo píchnout, nebo nad ním alespoň dozorovat s otcovským výrazem ve tváři, neb jako celek je funkční, ale hází řadu jednotlivejch, logickejch kiksů, které dokážou způsobit úsměv na tváři, tak například, když [následuje lehounký spoiler, který je ale de facto odhalen v každém traileru i na plakátu] na někoho přivrtáváte exoskelet, tak je zcela běžné, že mu ho navrtáte přes propocené tričko.... Jinak je to ale fajn, Damon hraje dobře, Foster taky a stejně tak i ostatní s výjimkou Sharlto Copleye, kterej je naprosto úchvatnej a nutil mě dumat nad tím, kdo by zvítězil v souboji Copleyeho Kruger vs. Robocop vs. T-800. Někde na pomezí troj a čtverohvězdí (rozhodl patetický závěr). PS: socialistická agitka? Ale kdeže, to že jsou ti hodní "z lidu", přece ještě neznamená, že se Blomkamp touží stát dvorním režisérem Huga Chavéze (ten je sice mrtvej, ale to vlastně nevadí), není nic špatného na kritice amerického lékařského systému, což v Elysiiu obsaženo je, agitka srpu a kladiva to fakt není ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Auč. Nechápu proč se Blomkamp ve scénáři držel tak moc při zemi. Nápad je samozřejmě dostatečně zajímavý, jen prostě nechápu proč mají tvůrci snahu své vyprávění uzavřít za každou cenu. Každý soudný divák si ve 30 minutě dá 2 a 2 dohromady aby si domyslel zbytek děje. Akce potěší a temná vize špinavé budoucnosti rovněž. Co však méně potěší je samotný příběh. District 9 byl zcela jiný level, který nebojím se říct že šokoval a to vše za použití minimálních prostředků. Namísto toho nákladnější Elysium pro mě představuje jisté zklamání z Neilova Hollywoodského vyměknutí. Kdepak, ať se na mě nikdo nezlobí, ale po Oblivion další film, který jen dokazuje jak skvělý Prometheus vlastně byl. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Diletantsky vyrozprávana, výtvarne opäť bohatá, myšlienkovo naivná, a predsa sympatická istotka, ktorú po famóznom a žáner ozvláštňujúcom "District 9" nemožno z môjho pohľadu nazvať inak ako len priemernou. Blomkamp rezignuje na prekvapivé kombinovanie/prelínanie (non)fikčných svetov, formálnych štýlov či mediálnych foriem a orientuje sa skôr na klasické využívanie deadlines a experimentovanie so strihovu skladbou záberu. Copleyho záporák je samozrejme znamenitý bombardér a výskyt kyberpunkových a videoherných prvkov poteší, avšak je zcela viditeľné, že sa nejedná o žiadnu imerziu, ale iba o málo prepracovaný, trendový doplnok. Takže po klišoidnom "In Time" tu máme ďalšie, čo do budovania akčných sekvencií a práce s verhoevenovským odkazom určite viac odvážnejšie dystopické sci-fi, ktoré tiež vsádza na "nenapadnuteľné" upomínanie na civilizačné bremená spoločnosti (v "D 9" to bol rasizmus, "Elysium" rieši zdravotnú starostlivosť a ľudskú nadradenosť na základe lepšieho finančného zabezpečenia), vábi oko zvodným vizuálom, a žiaľ, kvôli "mŕtvemu syžetu" i neucelenému použitiu niektorých vyjadrovacích prostriedkov ho takisto možno považovať len za milú rebéliu bez pridanej hodnoty. ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

(spoiler) Jo. Tak tahle revoluce by trvala přesně do dalšího restartu. Ale zachránili holku s leukémií, takže dobrý. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

No, tohle jsem teda přes kvanta četných varování nečekal. Elysium je film, v němž se skupiny chudáků vydávají v raketoplánech k nóbl vesmírné stanici, přestože ví, že budou buď sestřeleni, nebo okamžitě deportováni zpět. Jednomu raketoplánu se podaří vyhnout sestřelení tím, že inteligentní samonaváděcí raketě vystřelené ze Země prostě UHNE. No, tak jo. Vesmírná stanice, alias Elysium, je natolik pokročilou kolonií, že si může dovolit luxus absence protiletecké obrany, ba co víc - ona nemá ochranu absolutně žádnou, takže mezi tamní miliardářské vily může s trochou štěstí havarovat kdejaká zbloudilá lodička a zabít desítky lidí. Na meteority, úlomky a jiný bordel, běžně se nacházející v kosmickém prostoru, zřejmě nemyslel nikdo. Hlavní hrdina bez většího rozmýšlení vleze to těžce radiokativního zařízení, aby odblokoval zaseknuté dveře, přestože ví, že bude ozářen a brzo umře - načež je ozářen a brzo umře (fakt!) Tohle napsal dospělej člověk? Veškerý počítačový systém, který ovládá kompletně celé Elysium, tedy gigantickou stanici pro (minimálně) několik tisíc lidí, lze během chvíle nahrát do hlavy jakéhokoliv bezvýznamného Matta Damona. Tato kódovaná data dokáže během chvíle rozluštit hacker kdesi v plechové boudě na povrchu Země, načež se všichni přesunou na ABSOLUTNĚ NEHLÍDANÉ Elysium (zřejmě byli všichni paf z toho, jak je Matt Damon v exoskeletu cool), kde si chvíli dávaj po hubě, aby se malá holčička mohla vyléčit z leukémie. Na Elysiu jsou totiž přístroje, které umí zázračně vyléčit JAKÉKOLIV poranění (netýkající se mozku) a které pracují zřejmě na vzduch, protože všichni mají strašnou radost, když se jich v závěru několik dostane na Zemi. Ano, Elysium je totiž vedle miliard svých chyb a chybiček obsahově totálně idiotská společenská agitka na téma "bohatí xindlové versus dobráčtí chudáci", přičemž je ve svém sdělení naivnější, průhlednější a povrchnější, než předvolební plakáty. No... prostě to bylo hrozný, a co nebylo hrozný, to bylo klišé (raněný hrdina má za kámošku zdravotní sestru, jejíž dcera je smrtelně nemocná, takže se stává novou motivací hrdiny; klišátka jsou umocňována častými flashbacky). Přitom District 9 dokázal na úrovni sociální reflexe pracovat docela dobře. Body k dobru za fajn triky a solidní ztvárnění slumy poseté postapokalyptické Země, kterému nechybí vize a smysl pro detail. Blomkamp umí, ale až příště popadne scenáristické pero, pleskněte ho přes ruku. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Sci-fi? Ani náhodou, to je svět, ve kterém žijeme. Svět, kde si hrstka užívá takového bohatství, které by uživilo všechny. Svět, kde se uprchlíci z třetího světa snaží dostat do lepšího, ale většina z nich nemá šanci, pokud ano, nedosáhnou mnohdy cíle, když ho dosáhnou, jsou odsouzeni přežívat v uprchlických táborech. Jen ten konec patří do říše pohádek. Lepší svět lidstvo rozhodně nečeká. Komunismus je to pravé sci-fi, co v jeho původní myšlence nelze naplnit. Lidé nejsou stejní, nejsou roboti, a tak spravedlivá společnost nebude nikdy fungovat. Spravedlnost...hm...ta bude vždy jen pro někoho. Přesto je hezké, že se lidé oné myšlenky nevzdávají. Tenhle fakt možná řadu diváků vyděsil, a tak film nepřijali. Líbil se mi odkaz na Borgy, skvělá byla vizuální stránka filmu. Po formální stránce brilantní. Obsahově ve svém důsledku mrazivé, protože neuvěřitelné. To už se dá spíše věřit Willisovi v Armageddonu... ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Někdo se hrdinou rodí. Někdo se hrdinou stane díky tomu, že je v nevhodný čas na nevhodném místě. A někdo se hrdinou zkratka jen stane a ani neví jak. Kdo bojuje s androidy stává se cyborgem. Ze světa(zajímavě popsaného) slumové budoucnosti ve spojení s Elysiem, podobně jako v případě Distriktu 9, mrazí. Dovětek: Přízvuk agenta Krugera alia Sharla Copleye zněl genialně a humorně. ()

Související novinky

RoboCop přišel o režiséra

RoboCop přišel o režiséra

16.08.2019

Režisér filmů Elysium a především chváleného District 9 Neill Blomkamp se té smůly nezbaví. Jeho pokračování Vetřelce se Sigourney Weaver bylo zaříznuto poté, co se Ridley Scott rozhodl pokračovat ve… (více)

Neill Blomkamp a návrat RoboCopa

Neill Blomkamp a návrat RoboCopa

13.07.2018

Tak nakonec ne Vetřelec, ale RoboCop. Režisér Neill Blomkamp se zapsal do paměti všech fanoušků sci-fi s povedeným District 9, po něm přišlo nevýrazné Elysium a nakonec Chappie. Mezitím ale dlouhé… (více)

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Hugh Jackman jako kumpán sci-fi rapperů

Hugh Jackman jako kumpán sci-fi rapperů

30.09.2013

Přestože Elysium značnou část diváků zklamalo, následující film Neilla Blomkampa budí zájem a postupně sbírá hvězdy. Plakátovou tváří bude bezpochyby Hugh Jackman, který na filmovém festivalu v… (více)

Reklama

Reklama