Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 2154 a Země je přelidněná, nemocná a znečištěná. Chudí obyvatelé planety žijí ve slamech, zatímco bohatí a mocní žijí na Elysiu, vesmírné stanici na oběžné dráze, těsně nad zemskou atmosférou. Spider, hacker žijící na Zemi v Los Angeles, provozuje lety raketoplánů na Elysium, aby propašoval lidi, kteří by tam použili Med-Bays, zařízení, která mohou léčit jakoukoli nemoc nebo špatný stav. Ministr obrany Elysia Delacourtová nechá sestřelit dvě kosmické lodě ve vesmíru, klidně zabije všechny na palubě raketoplánů a ten, který dosáhne Elysia, je zadržen. Pasažéři jsou zatčeni a deportováni zpět na Zemi. Prezident Patel pokárá Delacourtovou za její činy a pohrozí propuštěním při dalším podobném incidentu. Ta tajně nabízí generálnímu řediteli firmy Armadyne Corp, Johnu Carlylovi, doživotní zbrojní kontrakty výměnou za počítačový program, který umožní Delacourtové provést převrat a dosadit ji na prezidentský post. Carlyle program vymyslí a uloží ho do svého mozku. Na Zemi Max Da Costa  pracuje pro Armadyne Corp jako dělník, ovšem je náhodou vystaven smrtelné dávce radiace. Dostane léky s tím, že mu zbývá jen pět dní života. Max a jeho přítel Julio přijdou za Spiderem a uzavřou s ním dohodu. Pokud Max dokáže ukrást data související s Elysiem Johnu Carlylovi, zařídí Maxovi dopravu do Elysia, aby mohl použít Med-Bay k vyléčení své nemoci... (TV Nova)

(více)

Recenze (1 603)

hujerita 

všechny recenze uživatele

Mohli z toho viac vytrieskať, ale mlátiť slamu sa im podarilo dokonale. Scénarista by si zaslúžil narezať na zadok žeby rok nič nenapísal pod hrozbou ďalšej bitky. ()

Hajajan 

všechny recenze uživatele

Kdyby mi bylo o 20 let méně, a psal se rok 94. tak by to nepochybně byla pecka. Ovšem kinematografie se od té doby mírně posunula a s ní i mé nároky na sci-fi žánr. Což o to, triky jsou udělány dobře, stejně tak atmosféra mě oslovila, ale jinak to má naprosto primitivní děj, plný shod okolností, až se mi nechce věřit, že to může někdo myslet vážně. Tvůrci asi většinu financí utratili za triky a už jim pak nezbylo na herce, jinak si nedokážu vysvětlit tu absenci lidí ve většině scén na Elysiu. Nekonečné dávky patosu a holywoodských klišé mne pak chvílemi vedli k přesvědčení, že se musí jednat o nějakou parodii...a Matt uspěšně promlčí většinu filmu, protože má spoustu práce s tím, aby si udržel svůj zarputile vyčerpaný výraz. ()

L.O.T.R 

všechny recenze uživatele

Na takúto tematiku je v podstate mnoho filmov natočených. Môžem napr spomenúť Vymedzený čas, kde znova najmocnejší mohli žiť najlepšie. V tomto filme je to znova klasika, akurát že je tu lepší odraz toho ktorá vrstva ľudí sa dostane do "raja". Matt Damon pre mňa asi najviac k zapamätaniu z Trilógie Dannyho Partáci. No táto úloha mu jednoznačne sadla a keby hral v nejakom podobnom filme určite by som sa potešil. Páčilo sa mi ako pri jednej časti vo filme bola zaujímavo použitá kamera a efekty k tomu vyzeralo to dosť futuristicky, len škoda že nebola použitá pri všetkých súbojoch. Ale aj tak veľmi dobrý film splnil účel a zaujal, len škoda že bude patriť medzi nedocenené. ()

MayB2 

všechny recenze uživatele

Děj i provedení mi připomínají vzorník. Rychlá bitka/zpomalená bitka, scifi zbraně/meč, všechny druhy padouchů i klaďasů a celé je to jaksi nedotažené. ()

Gridd 

všechny recenze uživatele

Hezká vědecko fantastická věc. Příjemný a nenáročný plynule se pohybující příběh s koncem, který je tak Americký až se mi chtělo zvracet. ()

Bihary 

všechny recenze uživatele

Ještě, že je v každém baráku obývaném zlotřilými kapitalisty volně otevřen uzdravující přístroj. Ještě že v budoucnosti v LA budou charakterní mexičtí gangsteři. Ta jihoafrická vlaječka na krutoplánu Sharlta Psycho Copleyho a jeho brutalkámošů mě ovšem potěšila. Pil jsem u toho rum a sedlo mi to. ()

Zrzavakocka 

všechny recenze uživatele

Jodie Foster jako neskutečná mrcha, další zajímavé pojetí jak by mohla naše budoucnost dopadnout a jak vidno na jedné straně je vidět to co dokáže udělat matka pro svou dceru na straně druhé je ona moc peněz a když k tou přidáme ještě jednoho odmítnutého nájemného zabijáka tak proč ne .. ()

hlenyzkrabic 

všechny recenze uživatele

Bojím se, aby zobrazení "nůžky" nepřišly mnohem dříve než v roce 2154. Film má dobrou myšlenku, ale není dobře podchycena ani zobrazena. ()

koukalek 

všechny recenze uživatele

Průměrný,utopistický,akční,sci-fi film. Spíš zklamání...Čekal jsem něco jako akční Total Recall nebo naopak něco jako 2001 Vesmírná odyssea, ale tohle byl slabý odvar z obou filmú. Pár dobrých momentú to nezachrání. ()

OrianaAddams 

všechny recenze uživatele

Jistě nemluvím jen za sebe když řeknu že od tohoto filmu jsem očekávala více. Hereckým výkonům není co vytknout (snad až příliš velká věrohodnost v kýčovitých scénách) Film potisící zdůrazňuje jak "jednoduché" by bylo, kdybychom se všichni o vše podělili. Zrovna režisér a scénárista filmu jako Je District 9 si mohl poradit mnohem lépe a neudělat z relativně dobrého námětu jen další Hollywoodský odrhovák v řadě. ()

sinesis 

všechny recenze uživatele

Když se to tak vezme, tak to mělo dobrou myšlenku, byť hodně drsně nedomyšlenou a kdyby se tvůrci vyvarovali klišoidních scén a ohraných hollywoodských zápletek, tak to nemuselo dopadnout tak tragicky. Jasněže, každý správný hrdina musí na konci filmu chcípnout, tak určitěěě, to by nebyl ten správný hollywůdák. No a proč by se všichni lidé nemohli vyléčit z čehokoliv, třebaže jim granát zrovna ustřelil půl kebule, však co, to dává přeci logiku, že by se pak na takovou planetu asi všichni vlezli při takové neúmrtnosti, dobře, a jaktože tam byli staří lidé, když mají takové pc léčebny? Stáří je přeci taky opotřebení buněk, takže když si můžou zrekonstruovat od základu ksicht, tak by tam přeci nikdo neměl mít jediný šedivý vlas. Natočit technicky dobrý film, kde jsou fakt propracovaní a skvěle vymyšlení roboti, létací stroje atd. a na úkor toho úplně ojebat logiku příběhu, to je dost blbá strategie. Nějak jsem si vždycky myslela, že scénáře k filmům s tímhle rozpočtem nepíšou tardi bez talentu, ale ti nejlepší z nejlepších. No dobře, zhovadilosti typu operací při nichž vám vykudlají kus mozku a místo něho implantují do zátylku skoro celé autorádio, ok, proto je to sci-fi. Nicméně celá ta srdcervoucí patálie kolem převozu nemocných na Elysium a uzdravení hlavního hrdiny po tak předvídatelném nápadu sebevraždy, asi tak jako vlezla ježibaba Ivanovi na lopatu, aby se pak na závěr, tři minuty před koncem dozvěděl, že mu to vlastně zkratuje mozek, mi přišla hodně zbytečná. ()

io. 

všechny recenze uživatele

Téma není nijak nové, ale je to hodně dobře udělané. Linie děje byla jasná a velmi předvídatelná, přesto jsem se určitě ani chvíli nenudil. Všechny ty hi-tech věcičky a skvěle udělané prostředí i efekty, Jodie Foster role ředitelky zeměkoule překvapivě dobře sedla :-) Byly tam ale dva dílo degradující detaily: - špičková továrna, všechno automatické nebo řízené hlasovými pokyny, zařízení rozpozná přítomnost biologické složky tedy i člověka a přesto spustí ozáření - to je fakt totální blbost - miliardář, jeden z nejmocnějších mužů lidské existence, strůjce elysia, disponující téměř neomezenou pravomocí... se vydá na zem plnou bídy a nepředvídatelných útoků technicky zdatných zločinců v malým červeným lítacím prdítku typu trabantfly, které borci sundají z oblohy jednou prskavkou... :-D fakt vtipné ;-) ...ale jinak supr ()

r6AndrEw 

všechny recenze uživatele

Vim, že nikoho nezajímá názor uživatele s 0 bodama, ale stejně vám k tomu něco napíšu. Původně jsem chtěl dát 6* za politickej význam tohohle díla, jakože buržoazní vrchnost sdírá nás, pracující spodinu z kůže. Jenže každou minutou to byla větší a větší sračka. A to tak moc sračka, až se mi z toho začlo dělat blivno, byť jsem velkej fanda skifi filmůch. Mata rád nemam, kvůli němu jsem odmítl sledovat bournovu trilogii, nebo kolik to má dílů, přesto jsem se překonal a tohle shlédl. Jak mne překvapilo, že on není to nejhorší. Mám rád filmy, které mají logiku, kde na sebe scény navazují smysluplně a jsou nastavená nějaká pravidla. Tady nic z toho nefunguje, nic. Jednou něco jde, pak to ale zase nejde, jednou je problém neřešitelný, za chvíli je řešení otázka minut. Byl jsem na primitivní operaci jednoduché kýly, dva dny jsem se nemohl řádně zvednout, jakmile se mi prokrvila ranka, bolest mne zase položila. Mat dostane 15cm kudlou do břicha a ještě uběhne maraton. Dobrý no, natočený to je hezky. Příště si raději zahraju Fallout NV, což mi dá mnohem větší zážitek z příběhu. Jo a týpek fakt moc často nosí cizí holčičky v komatu nebo co, až to začíná být nudné, až pedofilní. Ne, ne, opravdu už to nemohu více komentovat, páč se zběsile směju a začínám si balit šalvěj divotvornou říznutou kočkolitem, abych se dostal z dosahu reality tohoto filmu..1.* za pěkné obrázky a 2.* za prve zmíněný sociálně-politický podtext. ()

Fonnel 

všechny recenze uživatele

Hodnocení by bylo 50-60%, kdyby to bylo B-éčkové sci-fy. Ale A-čkový herci s režisérem District 9 a takovýto výsledek? Dialogy jak ze špatného seriálu, děj C-éčkového filmu, klišé, občas jsem si připadal jak v telenovele. Přitom na efektech je vidět, že to rozpočet mělo slušný a potenciál tam byl. Kupa dolarů vyletěla komínem ... škoda. 40%. ()

Drslw 

všechny recenze uživatele

Véééééééľkáááá škoda! Námet celkom dobrý. Ako počítačovú hru by som to okamžite bral a vysoko ocenil. Ale ako sci-fi film...? Logika, fyzika, matematika - tam sú nie že diery, ale rovno kaňony. Herecké výkony dobré (pravda, okrem hlavných hrdinov ;)), grafická a hudobná stránka celkom ušli. Záporák skvelý, ale nevyužitý. Celkovo veľmi premárnená príležitosť... Možno nabudúce. P.S.: Nechápem, čo Blomkampovi trvalo pri písaní scenára rok - dialógy znejú, akoby ich spáchal za tri dni a už nikdy ich po sebe neprečítal... ()

Honzyg 

všechny recenze uživatele

Oukej, i Matt Damon může natočit hovadinu. Škoda, že mu to nedošlo už při čtení scénáře. Pak by do téhle naivní báchorky o hrdinovi s hydraulickou externí kostrou a holčičce s leukémií obsadili někoho jiného a mě to mohlo úplně minout. ()

Související novinky

RoboCop přišel o režiséra

RoboCop přišel o režiséra

16.08.2019

Režisér filmů Elysium a především chváleného District 9 Neill Blomkamp se té smůly nezbaví. Jeho pokračování Vetřelce se Sigourney Weaver bylo zaříznuto poté, co se Ridley Scott rozhodl pokračovat ve… (více)

Neill Blomkamp a návrat RoboCopa

Neill Blomkamp a návrat RoboCopa

13.07.2018

Tak nakonec ne Vetřelec, ale RoboCop. Režisér Neill Blomkamp se zapsal do paměti všech fanoušků sci-fi s povedeným District 9, po něm přišlo nevýrazné Elysium a nakonec Chappie. Mezitím ale dlouhé… (více)

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Hugh Jackman jako kumpán sci-fi rapperů

Hugh Jackman jako kumpán sci-fi rapperů

30.09.2013

Přestože Elysium značnou část diváků zklamalo, následující film Neilla Blomkampa budí zájem a postupně sbírá hvězdy. Plakátovou tváří bude bezpochyby Hugh Jackman, který na filmovém festivalu v… (více)

Reklama

Reklama