Reklama

Reklama

Orel Eddie

  • Velká Británie Eddie the Eagle (více)
Trailer 1

Touha splnit si životní sen je motorem snad každého z nás. Ale takový motor, jaký v sobě skrývá už od dětství Michael Edwards (Taron Egerton), nemá jen tak někdo. Jeho touha je zdánlivě prostá a přímočará: Stát se olympionikem a reprezentovat Velkou Británii na některých olympijských hrách v nějakém sportu, celkem jedno ve kterém. A tak malý Michael vyzkouší mnoho různých atletických disciplín, aby sebe i své okolí ujistil o nedostatku jakéhokoliv sportovního talentu ve sportech, které by mu umožnily účast na letních olympijských hrách. Proto se soustředí na hry zimní. Ale ani ve sjezdovém lyžování nemá zrovna moc štěstí a ani talentu. Většina lidí by to už dávno vzdala, ale Michael takovým měkkotou není. Jeho poslední šancí jsou skoky na lyžích, a to především díky tomu, že v Británii není moc skokanů s olympijskými ambicemi. Vlastně tu nejsou žádní. Rozhodne se učit od nejlepších, a tak opustí rodnou zemi a na vlastní pěst vyrazí do Alp. Chvíli pozoruje skokany v akci, pak si vleze na můstek a rozjede se. Po několika bolestivých pádech si uvědomí, že to bez trenéra asi nepůjde. Tedy pokud bude chtít na olympiádu a také pokud bude chtít zůstat naživu. Na scénu tedy vstupuje Bronson Peary (Hugh Jackman), údržbář zimního střediska, rváč a pijan, ale i bývalý skokan na lyžích, kterého kdysi vyloučili z amerického olympijského týmu. Bronson urputného a neodbytného skokana-samouka vezme pod svá ochranná křídla a začne jej učit nejen skákat na lyžích, ale také jak skákání přežít. Postupně poznává Michaelovo odhodlání a nezničitelnou vůli, díky nimž si pak společně dokáží splnit velký sen. Michael v roce 1988 v Calgary vstoupí do olympijských dějin jako nezapomenutelný „Orel Eddie." (CinemArt)

(více)

Recenze (747)

Zyne 

všechny recenze uživatele

filmarsky super a film proste bavi - vykony obou hlavnich, ale i Walkena, ktery je tam sice chvilku, ale svym suverennim, "mamvpicistickem" stylu je proste vyrazny, tempo, hudba i smysl pro vtip, jsou super. Min super jsou nektere vizualni efekty, ktere jsou az prilis digibordelem. A nejmin super je, ze to vlastne ani neni pribeh skutecneho Eddie Edwardse, protoze veci se takto nestaly, postava Jackmana ani neexistuje, trenoval uplne nekde jinde, v tymu byl oblibeny a tak dal, a tak dal. A je to skoda, ze se timto filmem o skutecnem Eddiem vlastne nic nedozvite... ()

EllienPM 

všechny recenze uživatele

Hele, já to normálně vořval. Tak vod desátý minuty jsem začal a slzu na pravým oku jsem utíral průběžně až do věty "Jedu z olympiády, mami." Jasně, možná to bylo chlorovanou vodou z bazénu, kde jsem předtím (neolympijsky) řádil, jasně, jsou to Kokosy 2, vč. trenéra, ale... Mě tydlety pravdivý příběhy vodjakživa fakt jako hodně berou, no. A oceňuju, že film má švih, není čas na žádný vedlejší děje a je vlastně docela málo "americkej", což mu jde moc moc k duhu. Vřele doporučuju. ()

Ollie235 

všechny recenze uživatele

,,Eddie, you're not an athlete!" Optimistický příběh mladíka, který nehledě na nic jde za svým snem - dostat se na Olympiádu. Je mu jedno, zda to budou hry letní nebo zimní, že ze sebe možná udělá blbce, zlomí si pár kostí a možná naštve pár lidí, včetně svého otce. Eddie je borec, který si jde za svým. A jeho drive táhne i diváka, o to víc, že je to skutečný příběh. Sám popravdě nemohu říct, že by se mi celý film bez dalšího líbil od začátku do konce, ale za nesmírně pozitivní závěrečnou půlhodinu si ty 4* prostě zaslouží. ,,The important thing in the Olympic Games is not the winning but the taking part." ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Michael Edwards se stal dalším sympatickým hrdinou sportovcem, za kterým stálo to pravé olympijské motto. Zfilmování si stoprocentně zaslouží bohužel jako sportovní anomálii jsem vždycky nadržoval ještě většímu nadhledu skupiny bobistů z Jamajky a tam to taky zůstane. Egerton se sice snaží převelice ksichtit a napodobat podivínský vzhled pravého Eddieho, ale nejde mi to uvěřit. Stále za těmi zvadle vysícími brýlemi vidím hezouna Tarona, který mi připomíná telenovelskou Ošklivku Betty. Pravej ´´Orel Eddie´´ je pouze jeden a gratuluji mu k tomu, co se mu povedlo dokázat. 70% ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Citlivý, dojemný film, o neskutečném outsiderovi, který se dostal na Olympiádu, ikdyž každý kdo ho potkal tak mu nevěřil ani Ň. Jednoduchá dějová linka - outsider se rozhodne dostat na Olympiádu a dostane se tam. Určitá variace na Kokosy na sněhu, která je hezky vyprávěná a mne úplně vtáhla do děje. Boj s větrnými mlýny, která se až bláznivou zarputilostí dá vyhrát. ()

Yardie 

všechny recenze uživatele

Příjemný filmík, který lehce pobaví, pěkně se na něj kouká, člověka zahřeje a uleví mu od každodenních starostí. Je to taková pohodovka na jedno kouknutí. Nebýt to podle skutečného příběhu, bylo by to takové o ničem asi (není to komedie ani drama) a ztratilo by to své kouzlo. Ale takhle je to fajn. Je to takové úsměvné, lehké sousto. Žáden zázrak, ale fajn natočeno a sympatické výkony herců. Howgh! ()

janabel 

všechny recenze uživatele

Příběh prosťáčka ukazuje, že když opravdu chceš a jdeš si za tím, tak máš vyhráno. Byl ale Eddie opravdu takovým jakým se zdál být? Právě jsem totiž zjistila, že potom co už nemohl závodit, vystudoval práva a začal pracovat v advokacii. Obdivuhodné. ()

dehlie 

všechny recenze uživatele

Eddie Edwards bola komická postavička skokov na lyžiach. Časť športového sveta ho mala za klauna, ktorý kazí image tohto športu. Až na to, že v 80. rokoch sa neskákalo V-štýlom a Hugh Jackman sa so svojou postavou absolútne nehodí na skokana na lyžiach, ma tento film nesklamal. ()

WayDott 

všechny recenze uživatele

Další film o tom, že outsidery nemáš podceňovat. Párkrát si rozbil hubu, nikdo mu nechtěl pomoci, ale on to nevzdal a šel si za svým. Dobrý film ze sportovního prostředí. ()

Oralfabet 

všechny recenze uživatele

Hodně sympatická sportovní jednohubka s tradičně cool Jackmanem a divně se ksichtícím Egertonem, která celou dobu baví a v záběrech seskoků dokáže být skoro až dechberoucí (a to mě seskoky na lyžích nebo vlastně jakýkoli jiný sport nikdy zrovna nebraly) a příběh, ač ne zrovna originální (za což asi nelze nikoho vinit, když je to podle skutečné události) ve mě zanechal příjemný pocit, že člověk může dosáhnout čehokoliv, když se... Dostatečně... Snaží? Něco takovýho no, já nevím... Prostě... Dobrý to bylo. 7/10 ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Tak málo uvěřitelný sportovní příběh může napsat jen život :-) ...PS: Ohromně statečný sportovec Michael Edwards měl v brýlích daleko, daleko, daleko, daleko tlustší popelníky, než ve filmu. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Taron Egerton hlavne zo začiatku dosť prehrával, neverím totiž, že by Eddie Edwards bol v skutočnosti až taký trubiroh. Vôbec som nečakal, že by som si dokázal nájsť cestu k tak pribrzdenej postave, ktorá pre svoje trápne sny neváha okradnúť svojho otca o dodávku aj všetky úspory. Lenže čuduj sa svete, podobne ako jeho "trénera" Bronsona Pearyho (Hugh Jackman) si aj mňa, napriek počiatočnej averzii, postava postupne získala svojou nezlomnou vôľou a odvahou. Aj keď tá nebojácnosť mohla súvisieť aj s absenciou pudu sebazáchovy a tá zase s nízkym intelektom. Veľmi sa mi páčila postava "trénera", hoci bola značne stereotypná a videli sme ju už nespočetne veľa krát (premárnený talent, utápajúci sa v alkohole). Hugh Jackman sa v nej vyslovene našiel. Veľmi ma bavili aj vedľajšie postavy, predovšetkým nórsky tréner. Naopak, postavy rodičov boli až príliš karikatúrne. Hoci ma skoky na lyžiach vôbec nebavia, tie Eddieho pokusy boli nakrútené tak parádnym spôsobom, že som ich sledoval so zatajeným dychom. Veď v nich nešlo iba o športový výkon, ale v Eddieho prípade často krát aj o život. Škoda, že sa tvorcovia až zbytočne priveľa odklonili od skutočnosti, Eddieho príbeh by bol zaujímavý aj bez množstva umelých príkras. ()

laepus 

všechny recenze uživatele

Musím plné hodnocení - není to skvělý film, nebude to oskarový film, nebude to kultovní záležitost ani historický milník kinematografie, ale to je jedno, protože všechny tyhle "nepodstatné" věci tenhle kousek v jednom ohledu hravě překonává o parník... Ale prd o parník, o celou britskou válečnou flotilu! Tenhle film je prostě a jednoduše krásný, nádherný, úžasný, báječný atd. Udělat si z někoho bláznivého legraci a zároveň ho nijak neponížit, to chce kumšt. Je to plný film. A když se Wolwerine vrhne s cigárem v hubě z velkého můstku, jdete do kolen. ()

majec4 

všechny recenze uživatele

Bolo to az privelmi pozitivne, ale takych filmov sa netoci vela. Takze tuto malu zmenu hodnotim ako celkom zauijmavu filmovu skusenost. Neda sa tomu vela vytknut, lebo vas to odrovna typ spominanym pozitivnym nabojom. Jackamana sme opat videli v takej klise role, ale to mi az tak nevadilo, cele to utiahol Eddie a jeho zapal pre zivot. Bol tam aj celkom zaujimavy soundtrack. Davam plny pocet, preco nieco uberat? ()

Helldo 

všechny recenze uživatele

Ohromně pozitivní snímek, který alespoň pro mě samého silnými momenty nadmíru převýšil ty slabší. Paráda. ()

Terezinka198 

všechny recenze uživatele

Ještě teď mě bolí celé tělo. Ne vážně – tolikrát, kolikrát se sletělo v tom filmu, jsem ještě nesletěla. Teď upřímně – hodně mě mrzí, že z toho udělali komedii. Jasně, lidi se chtějí zasmát, ale mně to kazilo jenom požitek. Bez těch fórků by to bylo desetkrát snesitelnější. Ale jako jo, když si odmyslím ten vtip, je to takový lehce nadprůměrný životopisný film o muži, který to dotáhl daleko. Přes 70 metrů. Slabší 4*. ()

Související novinky

Bohemian Rhapsody má nového režiséra

Bohemian Rhapsody má nového režiséra

09.12.2017

Bryan Singer se po comicsárně X-Men: Apokalypsa vrhnul na životopis Freddieho Mercuryho. Produkce nebyla z nejklidnějších, jelikož se na place hádal s představitelem hlavní role Ramim Malekem, nikoho… (více)

Kdy dorazí nový Robin Hood?

Kdy dorazí nový Robin Hood?

18.11.2016

Možná si to ani neuvědomujete, ale od poslední (velké) adaptace Robina Hooda uplynulo celých šest let. Ridley Scott a Russell Crowe s ní vydělali 321 milionů dolarů, značka tedy očividně žije a není… (více)

Reklama

Reklama