Reklama

Reklama

Orel Eddie

  • Velká Británie Eddie the Eagle (více)
Trailer 3

Touha splnit si životní sen je motorem snad každého z nás. Ale takový motor, jaký v sobě skrývá už od dětství Michael Edwards (Taron Egerton), nemá jen tak někdo. Jeho touha je zdánlivě prostá a přímočará: Stát se olympionikem a reprezentovat Velkou Británii na některých olympijských hrách v nějakém sportu, celkem jedno ve kterém. A tak malý Michael vyzkouší mnoho různých atletických disciplín, aby sebe i své okolí ujistil o nedostatku jakéhokoliv sportovního talentu ve sportech, které by mu umožnily účast na letních olympijských hrách. Proto se soustředí na hry zimní. Ale ani ve sjezdovém lyžování nemá zrovna moc štěstí a ani talentu. Většina lidí by to už dávno vzdala, ale Michael takovým měkkotou není. Jeho poslední šancí jsou skoky na lyžích, a to především díky tomu, že v Británii není moc skokanů s olympijskými ambicemi. Vlastně tu nejsou žádní. Rozhodne se učit od nejlepších, a tak opustí rodnou zemi a na vlastní pěst vyrazí do Alp. Chvíli pozoruje skokany v akci, pak si vleze na můstek a rozjede se. Po několika bolestivých pádech si uvědomí, že to bez trenéra asi nepůjde. Tedy pokud bude chtít na olympiádu a také pokud bude chtít zůstat naživu. Na scénu tedy vstupuje Bronson Peary (Hugh Jackman), údržbář zimního střediska, rváč a pijan, ale i bývalý skokan na lyžích, kterého kdysi vyloučili z amerického olympijského týmu. Bronson urputného a neodbytného skokana-samouka vezme pod svá ochranná křídla a začne jej učit nejen skákat na lyžích, ale také jak skákání přežít. Postupně poznává Michaelovo odhodlání a nezničitelnou vůli, díky nimž si pak společně dokáží splnit velký sen. Michael v roce 1988 v Calgary vstoupí do olympijských dějin jako nezapomenutelný „Orel Eddie." (CinemArt)

(více)

Recenze (748)

Ainy 

všechny recenze uživatele

Hezký ... Neuvěřitelně mě sralo, že když už se chce někdo někam prokopat vlastními silami, s vůlí jako slon a je taková ta pověstná žvýkačka na botě, které se nejde zbavit, tak mu všichni hází polena pod můstek ... nebo do bobové dráhy. Evidentně byl rok 1988 a s ním spojená Olympiáda v Calgary bohatý na závodnické unikáty. Eddie soupeřil v popularitě s Jamajčany o největšího outsidera Her. Což ovšem není hodné posměchu spíše naopak. Obrovské sportovní srdce s chtěním porvat se s celým světem a dokázat, jak moc se mýlí, že když se chce, tak to jde. Jak je možné, že místo vyjádření podpory i z vlastních řad sportovců, docházelo k tak hnusnému chování? Asi mě vychovali jinak, protože to pochopit nedokážu. Takže jsem docela slušně prožila Orlův příběh a má mých pět bílých sněhových vloček. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Srdcovka a film pro dobrou náladu. Eddie je takový ten tvrdohlavý mezek, který si dokáže diváka získat. Egerton je parádní, někde na hraně mezi realitou a sympatickou verzí pro masy a Jackmanovi je role napsaná na tělo. Skok s cígem nemá chybu. Přesná režie a scénář, který se reality drží jen aby dobre bolo, 80's synth hudební styl, parádní atmosféra a Garmisch-Partenkirchen... ty můstky jsem jako děcko obdivoval. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Tak tahle se dělá životopis! Sice bych i věřil, že podle pravdy je zde toho asi tak 5%, to však neubírá na fantastickém kinematografickém zážitku, zesíleném několika srdceryvnými záběry a naprosto fantastickým finále, při kterém se všechno zastaví a člověk jen v napětí čeká jak to dopadne. Producentská přítomnost osobitého génia Matthew Vaughna je zde cítit na míle daleko, Dexter Fletcher bezpochyby jede v jeho šlépějích a v několika scénách jsem si řikal, že takhle by to přesně natočil Vaughn. Vynikající casting, srdceryvný příběh, kokosy na sněhu..ten film má všechno...9/10 ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Přihlouplá rodinnná story o tom, jak si retard šel za svým snem. Těžko se dá pochopit, co tohle vlastně dělá v áčkové filmařině, protože šablonovitější příběh letos jen tak nedostanete. Jackmanova postava je předvídatelná od A do Z a hlavně těžce nudná a nezajímavá. Edgerton hraje cosi co má být sympatické a máme s tím soucítit, ale neděje se tak. Snaha přiblížit se svým nekonfliktním postojem a odlehčenou dramaturgií např. Kokosům na sněhu je okatá a nepříjemná, protože tahle patlanina nemá ani šarm, ani nenudící příběh. Totální ztráta času, navíc s digitálními skoky ala Simír v Kobře 11. Jediné, co to zachraňuje od totálního kolapsu je pár dobrých momentek a opravdu neotřelá tématika skoků na lyžích. To tady totiž dlouho nebylo. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Jít si za svým, neotáčet se za neúspěchy. Vzít si z nich jen to dobré a pospíchat za další výzvou. Nevyšlo to už mnohokrát, na skokanském můstku nicméně nějaká šance na vysněnou olympijskou účast je. Zvlášť když Velká Británie pamatuje ve své olympijské historii jediného (neúspěšného) skokana. Postrach můstku přichází na scénu. Velkým plusem je to, že nejde o typickou životopisnou nudu, kterou nás tvůrci každoročně několikrát zásobují. Ano, tenhle neúnavný optimista skutečně „skákal“, ale je radost sledovat, jak se drápe nahoru. Celé je to stylové, velmi sehrané a má to (alespoň v první hodince) velmi slušné tempo. Omlouvám se, obrýleného Tarona Egertona jsem jaksi nepoznal, jeho bezprostřednost je nicméně kouzelná. Stejně jako zprvu neochotného a chlastajícího kouče (a hlavně Australana, který sníh asi moc nezná) Hugh Jackmana. Chemie mezi nimi funguje, navíc jim nahrávají vděčné vedlejší postavy. Zhruba v polovině se to ovšem přehoupne do předvídatelných vod (už předtím to přitom bylo na hraně), kdy jen sledujeme, kdy, kde a s jakou pompou skočí, kdo mu hodí nějaký ten klacík pod nohy a jak bude nakonec i taťulda u televize slzet dojetím. Je fajn snít, páč se to dnes trochu vytrácí. Ale tři hvězdy jsou tak akorát. Na mě prostě až moc šablon. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že skoky na lyžích (byť třeba na olympijských hrách), nejsou mou oblíbenou diváckou disciplínou a příběh Michaela Edwardse, jsem zaregistroval, až po natočení tohoto filmu. Kdybych nevěděl, že je to snímek podle skutečné události, nevěřil bych, že je něco takového vůbec možné. Tento kokos na sněhu, je sice plný klišé a předvídatelných dějových zvratů, ale já jsem se při jeho sledování dobře bavil. A hlavně, Eddieho poselství je nadčasové a inspirující. Opravdu se vyplatí bojovat až do konce a jít si za svým snem, i když jste jediní, kdo věří ve vás samotné. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Škoda, že se zjednodušovalo, neboť Eddieho kravení na můstcích trvalo podstatně déle, než jednu olympijskou sezónu. Šáde, že nebyl obsazen ještě retardovanější herec, protože Egerton se sice překonával, ale na orlíka to nestačilo. End thysis epyty, nacpat do role Pearyho Hugha jen proto, aby se utržilo více na nateklých klitorisech. Jinak však smekám, výborné píárko pro skoky, důstojný následovník filmu o calgaryjských souputnících z Jamajky a především - tento příběh už měl být zpracován dávno. Příběh, ze kterého by Coubertin nadšením vytekl. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Možná, že to bylo trochu jinak, ale příběh dojal. Být poslední a brát to s humorem, jakkoli je to absurdní, je také jistý druh výhry. Pozor! Neplatí v jakékoliv jiné činnosti, ale pouze ve sportu. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tenhle nádhernej filmík je splněným snem každýho fanouška skoku na lyžích. Já sice orla Eddieho nepamatuji v době olympiády v Calgary mi bylo 5 let, ale přesto mě jeho životní příběh zaujal a jsem rád, že se někdo chopil téhle látky a navíc jí ještě přetavil v tohle parádní dílko. Fakt neskutečně pozitivními emocemi nacpanej spektákl o tom, že když si někdo chce splnit svůj sen a je odhodlaný pro to podstoupit cokoliv, tak ho můžou všichni zrazovat a házet mu klacky pod nohy, ale on se nezastaví. Já vím zní to trochu klišoidně a pateticky, ale na mě prostě takovýhle milý a přijemný filmy fungují dokonale a tenhle mě rozhodně chytnul za srdce a ke konci až neskutečně dojal. Jinak Taron Egerton ukazuje, že by nakonec i mohl mít nějaký ten herecký potenciál a tahle role mu sedla a zhostil se jí se ctí na rozdíl od Kingsmana kde mi jako hlavní hrdina moc sympatický nepřišel asi se holt hodí na jiné než akční úlohy. No a kdo opět exceluje je Jackman podobně jako v Chappie i když tady se jedná o úplně jiný typ role, ale Eddieho trenéra a v podstatě předtím kdysi dávno talentovaného skokana, ale teď ztroskotaného alkoholika, který dostane nový impulz a Eddieho bláznivý sen ho zcela pohltí a donutí přehodnotit životní priority hraje příjemně lidsky a uvěřitelně. sakra ten chlap se mi začíná v poslední době fakt líbit. Hlavně, ale ať už hraje tyhle normální role v normálních filmech a bude to cajk. No a potěšila i čestná rolička pro starého barda Walkena který je pořád herecká extratřída. Jinak k tomu kritizovanému faktu, že ve filmu se skáče V stylem což je pravda historický nesmysl, protože v 80 letech se používalo klasické vedení lyží a véčko se začalo rozvíjet až v 90 letech bych podotknul jenom tolik, že když budu chtít vidět jak to přesně a doslova bylo, tak si můžu pustit dokument. Tohle zkrátka není smyslem tohoto filmu. Navíc dokážu si představit, že když chtěli v dnešní době tenhle film natočit, tak by k nasnímání skoků (předpokládám, že scény točili skokanští profíci) těžko našli někoho kdo tenhle starý dávno neexistující styl ovládá. Jo leda, že by si na natočení všech skokanských scén pozvali skokanského Jágra dnešní doby Noriakiho Kasaie který jako jediný z aktivních skokanů ještě tenhle styl pamatuje. V tomhle se prostě pitvat nehodlám. Jinak humor ve filmu je takový pohodový, nenásilný, ale člověk se příjemně nasměje. Hlavně Jackman sází luxusní hlášky. Takže takhle objektivně to asi na čistých 5* není, ale jak už jsem uvedl tenhle film si našel místo v mém srdci a to není zrovna málo a to pak na nějakou objektivitu kašlu. Fanouškům tohoto sportu můžu snímek vřele doporučit a možná si své diváky najde i jinde. Byl bych za to rád Orel Eddie si to rozhodně zaslouží.100% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Maximální možnej rating pro film, kterej mě od začátku do konce střídavě rozesmíval, dojímal a napětím nutil drásat sedačku. Tahle feel-good paráda vyléčí všecky blbý nálady. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Keď majú tvorcovia v rukách neopozerané prostredie a zábavné postavy , tak na dobrý a zábavný film úplne stačí vyplniť tie správne žánrové klišé. Veľmi príjemna a skvelo ubiehajúca oddychovka. 8/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Vaughnova produkce cítit je. Komu se líbili Kingsmani, ten ať se připraví na zděšení v podobě, že Tarona téměř nepozná. V tom chlapci vězí zatraceně veliký talent. Ještě jsem nekoukal na wikipedii, takže nepoměřuji co je a co není v příběhu pravda. Film svou pohodovostí běží jako po másle. Vlastně se tam toho zase tolik moc neděje, ale je to tak zručně natočené, že nuda opravdu nehrozí. Opět platí že Vaughn to se současným divákem prostě umí. Samozřejmě takový film nemá šanci v dnešní době uspět, protože skokani na lyžích už nikoho neohromují tak jako tomu bylo před nějakými 30 lety. Tvůrcům patří jednoznačný díl. 75% ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Wolveri... starý ožrala, reflektující svůj promarněný talent do klasického outsidera s nezlomnou vůlí. Ano, zapšklý mentor versus podceňovaný otloukánek, už zase. Pointa je tentokrát trochu jiná a správně sportovní, klišé je tu ale stejně přítomno v obludné míře (a tradičně je hlavní hrdina zhmotněné dobré srdce, zatímco doslova všichni kolem něj jsou kruté, nepřející a zákeřné svině). Naštěstí se odehrává docela energická podívaná a postava Eddieho je napsána výborně - skvěle odkazuje na všechny ty autisticky zanícené fanatiky, kteří za svůj sen schovají i vlastní antitalent. Přeju jim to a trochu závidím. P.S. Se skutečným příběhem má film společné prakticky jen jméno svého hrdiny a celkovou pointu, takže slovo "životopisný" bych bral s velkou rezervou. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Další z řady kvalitních životopisných filmů, které člověk rád zkoukne, ale které nemají až takovou kvalitu nebo mě spíše tak nedostanou, abych jim mohl dát plné hodnocení. 75% ()

juta 

všechny recenze uživatele

Dobře natočený životopisný snímek, který mě seznámil s Eddiem. Klukem, který chtěl ve svém životě něčeho dosáhnout a i když mu osud moc nepřál, dokázal se s ním poprat a ukázal nám, že jde dosáhnout všeho, když se nevzdáte. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Tuším, že čoraz viac hercov si sadá na režisérsku stoličku. Ale prečo nie, nebolo to zlé. Bavilo ma to, Egerton prišiel skočil pár metrov a odišiel. Taký pohodový filmík, kde dobre zapadol aj Hugh Jackman, ale že by ma to nejako strhlo nemôžem povedať. 70% - 3* ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší sportovní komedie co jsem kdy viděl. Extrémně optimistická, inspirativní a nehorázně zábavná. Duo Hugh Jackman a Taaron Egerton je doslova k sežrání. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Film, který nám dává křídla. Směs šablonovitého autobiografického příběhu o cestě za svým snem a té nejupřímněji, s neskrývanou láskou a obdivem k titulní postavě i sportu samotnému předkládané životní komedie, která k nám z našlapané filmové konkurence, stejně jako člověk typu Eddieho z mamutího můstku, nepřiletí zrovna každý rok. Příběh, jenž si na nic nehraje, ale svým formálním umem, cenným distancem od tupého idealizování a krásným happyendem pohladí po duši více než většina ostatních. Jackman cool, Egerton boží... 85% ()

Související novinky

Bohemian Rhapsody má nového režiséra

Bohemian Rhapsody má nového režiséra

09.12.2017

Bryan Singer se po comicsárně X-Men: Apokalypsa vrhnul na životopis Freddieho Mercuryho. Produkce nebyla z nejklidnějších, jelikož se na place hádal s představitelem hlavní role Ramim Malekem, nikoho… (více)

Kdy dorazí nový Robin Hood?

Kdy dorazí nový Robin Hood?

18.11.2016

Možná si to ani neuvědomujete, ale od poslední (velké) adaptace Robina Hooda uplynulo celých šest let. Ridley Scott a Russell Crowe s ní vydělali 321 milionů dolarů, značka tedy očividně žije a není… (více)

Reklama

Reklama