Reklama

Reklama

Orel Eddie

  • Velká Británie Eddie the Eagle (více)
Trailer 3

Touha splnit si životní sen je motorem snad každého z nás. Ale takový motor, jaký v sobě skrývá už od dětství Michael Edwards (Taron Egerton), nemá jen tak někdo. Jeho touha je zdánlivě prostá a přímočará: Stát se olympionikem a reprezentovat Velkou Británii na některých olympijských hrách v nějakém sportu, celkem jedno ve kterém. A tak malý Michael vyzkouší mnoho různých atletických disciplín, aby sebe i své okolí ujistil o nedostatku jakéhokoliv sportovního talentu ve sportech, které by mu umožnily účast na letních olympijských hrách. Proto se soustředí na hry zimní. Ale ani ve sjezdovém lyžování nemá zrovna moc štěstí a ani talentu. Většina lidí by to už dávno vzdala, ale Michael takovým měkkotou není. Jeho poslední šancí jsou skoky na lyžích, a to především díky tomu, že v Británii není moc skokanů s olympijskými ambicemi. Vlastně tu nejsou žádní. Rozhodne se učit od nejlepších, a tak opustí rodnou zemi a na vlastní pěst vyrazí do Alp. Chvíli pozoruje skokany v akci, pak si vleze na můstek a rozjede se. Po několika bolestivých pádech si uvědomí, že to bez trenéra asi nepůjde. Tedy pokud bude chtít na olympiádu a také pokud bude chtít zůstat naživu. Na scénu tedy vstupuje Bronson Peary (Hugh Jackman), údržbář zimního střediska, rváč a pijan, ale i bývalý skokan na lyžích, kterého kdysi vyloučili z amerického olympijského týmu. Bronson urputného a neodbytného skokana-samouka vezme pod svá ochranná křídla a začne jej učit nejen skákat na lyžích, ale také jak skákání přežít. Postupně poznává Michaelovo odhodlání a nezničitelnou vůli, díky nimž si pak společně dokáží splnit velký sen. Michael v roce 1988 v Calgary vstoupí do olympijských dějin jako nezapomenutelný „Orel Eddie." (CinemArt)

(více)

Recenze (748)

Brmbolec 

všechny recenze uživatele

Krásny film, inšpirovaný skutočným Eddiem, aj keď samozrejme filmovo prikrášleným. Všetko hrá na emócie a to je dobré. Takéto filmy potrebujeme aby sme vedeli, kam až môže siahať ľudská vytrvalosť... Herci výborní, hudba tiež.... Silné 4 hviezdičky ()

Renie42 

všechny recenze uživatele

Jelikož si na tuto olympiádu nepamatuji, byla jsem předškolák, tak mě ta atmosféra ve filmu chytla. Přes těžké začátky se Eddie dostal tam, kam si přál a kam to chtěl dotáhnout. Koukla jsem se na film i z tak trochu sobeckého důvodu, protože tam hraje můj oblíbený Hugh Jackman. Když bych si odmyslela ty cigarety a chlast, opět skvěle zazářil. Vtipný a dojemný film. ()

LukeKiller 

všechny recenze uživatele

Strašne príjemny film, ktorý sa, ak som to dobre pochopil, odohrával v rovnaký rok ako Kokosy na snehu. Taký ten make feel good s výborným hercami a špetkou toho pepře, že based on a true story :). ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Film o tom, že když si jdete za svým snem, může se splnit. Co je ale při téhle filozofii nejdůležitější? Nevzdat to. Rovnou říkám, že více než herecké výkony, hudba či další specifika mě dostal příběh. Příběh sám je vlastně to nejlepší, co film mohl nabídnout. I když, jak už to u filmů dle skutečných událostí bývá, je pravdivá sotva polovina. Okolí a celý nádech touhy se nevzdat ač jsou všichni proti vám, mě dostal ještě víc, než mnoho jiných filmů. Možná i proto, že tady hlavní hrdina v závěru nevyhrává a nezískává vysněnou lásku. Prostě dokáže to, co si na začátku usmyslel. Takže film rozhodně kvalitní i pro ty, co v životě nesledovaly sport tím spíš skoky na lyžích. A to je asi to nejdůležitější. ()

Kimkong 

všechny recenze uživatele

Opravdu ujetý sportovní film. Připomíná legendární Kokosy na Sněhu. Navíc jsem netušil, že něco podobného se opravdu stalo. Dále jsem se koukl, kdo hrál hlavního retarda. Floutek z Kingsmenů Taron Egerton, vůbec jsem ho nepoznal. Zahrál to dobře. ()

Nathaniell 

všechny recenze uživatele

Možná by bylo moc drzé přirovnat tenhle film ke Kokosům na sněhu. Vždyť ten film už je dávná klasika, desítky hlášek a tak dál... Ale ne. Drzé by to nebylo. A pokud by to mělo něčemu ublížit, pak tomuhle skvostu. Orel Eddie není jako kluci z Jamajky. Podle mě je lepší: Opírá se podstatně víc o skutečnou předlohu, Taron Egerton sice občas působil, jako by už dávno přehrával, ale nepřehrával, a Hugh Jackman se pustil do psychologické role a ztvárnil ji dokonale. Jediné co se dá tomuhle filmu vyčíst, je... No, mně vlastně nic nenapadá. Nemít ještě fůru filmů co chci vidět, díval bych se na něj přesně teď a užil bych si ho stejně (ne-li víc) jako včera. Dokonalá komedie podle skutečnosti. Chytne za bránici i za srdce. Sice vás nerozpláče, ale rádi se k ní vrátíte. Eddie the Eagle = 5*. ()

pista_baci7 

všechny recenze uživatele

Pane Bože...človek ani nemusí vedieť, o čom ten Eddie vlastne bol aby si domyslel, o čom sú tréner-nedbalka-alkoholik alebo zlý-bohatý-ujo-ktorý-má-moc..kde sa stále berie tá neuveriteľná túžba po stereotypoch... A malá poznámka, keď už sa chcem "inšpirovať" skutočnými udalosťami, tak by tam niečo "skutočné" mohlo aj ostať (okrem faktu ze olympiáda fakt bola v Calgary 1988). Nabudúce niečo o údajných orgiách v olympijskej dedine poprosím. ()

PichyjePan 

všechny recenze uživatele

Není to skoro vůbec jako tomu bylo ve skutečnosti, jak by se dalo u životopisného filmu očekávat... Ale na druhou stranu se na to dobře kouká s dvojicí hlavních postav a pro mě příjemnou oddychovou a sny si plnící hudbou. ()

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

Absolutní oddech, skvělá atmosféra, libová zábava. Netradiční sportovní film o Eddiemu Edwardsovi, který se dostal na ZOH v rámci prakticky neexistujícího britského reprezentačního filmu ve skoku na lyžích. Egerton je momentálně asi nejnadějnější herec a my mu (i tomuto filmu) jen přejeme to nejlepší. 80% ()

mrclTV 

všechny recenze uživatele

Slušný film, ale miestami mi vadili tie uletené vtipné pasáže, ktoré tak trochu otupujú inak pekný príbeh jedného bláznivého rojka. Trochu krívajúce 4*. Neviem, nejak ma tie komediálne časti neoslovili. ()

adamix 

všechny recenze uživatele

Priamočiarosť a v podstate rýchla športová jednohubka, ale pozitíva z nej nakoniec pekne vzídu v príjemný zážitok. Edgerton má u mňa plus. ()

PlysovyMacko 

všechny recenze uživatele

To co Eddiemu chyba na schopnostiach, vyvazil odhodlanim. Vsetci vieme dopredu ako sa dej sportovych filmov vyvija aj ako skonci. Taron v hlavnej ulohe je rozkosny a drzite mu palce. Pribeh je podla skutocnej udalosti, to klobuk dole pred skutocnym Eddiem. ()

Pete 

všechny recenze uživatele

"Feel good" píší dokonce i na plakátu, a je to do té polohy natlačené dost na sílu, jeden by řekl až přes míru. Vše tu působí strašně uměle, s realitou se to zcela míjí, přitom film paradoxně vypráví o skutečné žijící postavě. Přesto si mě tenhle příběh nakonec získal. Do velké míry za to můžou výborní herci, potěšilo také cameo Broadbenta, a především mého oblíbence Walkena. A Dexter Fletcher to umí všechno šikovně emotivně poskládat, sympaticky přímočaře se věnuje pouze skákání na lyžích, zcela vypuštěna je dokonce i obligátní romantická linka. V tomhle žánru jsou jistě jiní šampioni (např. Billy Eliott), připomnělo mi to dost dalších spřízněných britských filmů (jako třeba Dohola), ani Orel Eddie si ale ostudu neudělal, a ve finále to ustál. Je přesně takový, jak jsem od něho čekal - nic víc, nic míň. ()

PAVLIS 

všechny recenze uživatele

Máte rádi hřejivé pohádky o vytrvalosti lidské vůle a neradi u filmů přemýšlíte? Tak to můžu tento snímek doporučit. Vlastně sám o sobě by si čistě pocitově možná zasloužil čtyři hvězdy, jenže to bych si nesměl zase přečíst sekci Zajímavosti a nemít teď pocit, že mě tvůrci oklamali. Jasně, životopisné filmy nemusí být vždy ve všem podle pravdy (a proto je moc nemusím), ale pokud i reálný Eddie tvrdí, že je tak 5% filmu pravda nebo zjistím, že postava Jackmana nikdy neexistovala, tak to ten původně pozitivní pocit rychle mizí. 13.8.2021 - ČSFD 81% / 74% IMDb ()

angel.CZ 

všechny recenze uživatele

Více pohodovým filmem jsem nový rok asi začít nemohl 😇. Nevím, jak mi tohle mohlo ujít, ale když jsem nedávno zahlédl v TV Kingsmana, nedalo mi to a projel jsem filmografii Egertona a to byl rozhodně dobrý nápad. Kdo rád pohodu, skutečně události (narážka i na kokosy na sněhu 😁), trošku humoru a celkově dobře zpracování, bude jistě spokojen. Co mi trošku vadilo, bylo až moc okatě počítačové efekty (pády že sjezdovek se dali natočit z dálky) 😏. Přijde Vám, že Jackman v tomhle filmu vypadá lépe, než při natáčení X-Mena v roce 2000? 🤔 ()

sniperjozef 

všechny recenze uživatele

Tohle mě baví. Skvělý film o létajícím britovi, vytrvalosti, vůli a důvěře v sebe sama. Je tam tenká linie mezi tím a naivitou, ale to tak prostě je. Ediemu to vyšlo a to jak tomu v 88 na Olypmpiádě, tak tomu filmovému z roku 2016. Výkon Taron Egertona je vynikající a když jsem film viděl poprvé v kině, tak jsem ho vůbec nepoznal. Až když jsem s ním viděl rozhovor v Graham Norton Show, tak jsem si řekl "No jo, to on hrál Eddieho". Skvěle zahrané. A klasicky dobrý výkon o Jackmana. Jak už tu někteří zmínili, jestli dosahujete nějakého snu a cítíte se, že to chcete vzdát, tak předtím zkuste dát šanci tomuto filmu. Třeba se ještě pokusíte pokračovat o chvilku déle :) ()

_Jimmy_ 

všechny recenze uživatele

Skutočne veľmi príjemný film. Fascinovala ma na Eddiem jeho nezlomnosť pre dosiahnutie cieľu. Nemal veľký talent ale skvelé srdce. Kamera skvelá a taktiež herecké výkony. Milujem takéto filmy, kde sa človek oddá filmu a vníma krásny príbeh človeka, ktorý sa nepodá za nijakú cenu. Kokosy na snehu 2 :) ()

Související novinky

Bohemian Rhapsody má nového režiséra

Bohemian Rhapsody má nového režiséra

09.12.2017

Bryan Singer se po comicsárně X-Men: Apokalypsa vrhnul na životopis Freddieho Mercuryho. Produkce nebyla z nejklidnějších, jelikož se na place hádal s představitelem hlavní role Ramim Malekem, nikoho… (více)

Kdy dorazí nový Robin Hood?

Kdy dorazí nový Robin Hood?

18.11.2016

Možná si to ani neuvědomujete, ale od poslední (velké) adaptace Robina Hooda uplynulo celých šest let. Ridley Scott a Russell Crowe s ní vydělali 321 milionů dolarů, značka tedy očividně žije a není… (více)

Reklama

Reklama