Reklama

Reklama

Orel Eddie

  • Velká Británie Eddie the Eagle (více)
Trailer 3

Touha splnit si životní sen je motorem snad každého z nás. Ale takový motor, jaký v sobě skrývá už od dětství Michael Edwards (Taron Egerton), nemá jen tak někdo. Jeho touha je zdánlivě prostá a přímočará: Stát se olympionikem a reprezentovat Velkou Británii na některých olympijských hrách v nějakém sportu, celkem jedno ve kterém. A tak malý Michael vyzkouší mnoho různých atletických disciplín, aby sebe i své okolí ujistil o nedostatku jakéhokoliv sportovního talentu ve sportech, které by mu umožnily účast na letních olympijských hrách. Proto se soustředí na hry zimní. Ale ani ve sjezdovém lyžování nemá zrovna moc štěstí a ani talentu. Většina lidí by to už dávno vzdala, ale Michael takovým měkkotou není. Jeho poslední šancí jsou skoky na lyžích, a to především díky tomu, že v Británii není moc skokanů s olympijskými ambicemi. Vlastně tu nejsou žádní. Rozhodne se učit od nejlepších, a tak opustí rodnou zemi a na vlastní pěst vyrazí do Alp. Chvíli pozoruje skokany v akci, pak si vleze na můstek a rozjede se. Po několika bolestivých pádech si uvědomí, že to bez trenéra asi nepůjde. Tedy pokud bude chtít na olympiádu a také pokud bude chtít zůstat naživu. Na scénu tedy vstupuje Bronson Peary (Hugh Jackman), údržbář zimního střediska, rváč a pijan, ale i bývalý skokan na lyžích, kterého kdysi vyloučili z amerického olympijského týmu. Bronson urputného a neodbytného skokana-samouka vezme pod svá ochranná křídla a začne jej učit nejen skákat na lyžích, ale také jak skákání přežít. Postupně poznává Michaelovo odhodlání a nezničitelnou vůli, díky nimž si pak společně dokáží splnit velký sen. Michael v roce 1988 v Calgary vstoupí do olympijských dějin jako nezapomenutelný „Orel Eddie." (CinemArt)

(více)

Recenze (747)

Durdas 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že už jsem dlouho neviděl film, který by mě tak nadchnul a pohltil jako tento. Nechal jsem se unášet filmem od začátku až do konce. Film byl fakt skvělý a při skocích jsem se přistihnul, že jsem hlavnímu hrdinovi držel palce. A nesmím opomenout fantastický soundtrack! Film fakt pecka! Kdybych mohl, tak dám 10*. ()

Jadro 

všechny recenze uživatele

Perfektná oddychovka. Konečne sa k nám dostávajú aj nezáživné filmy, ktoré sa na nič nehrajú, idú priamo a nežne pohladia... Veľmi dobrý námet s ničím nečakaným, len dobrou zábavou... Len tak ďalej :-) ()

xtomyx 

všechny recenze uživatele

Nevím jak a nevím proč, ale film mě naprosto pohltil! Skvělé obsazení a naprosto výborná hudba, která podkresluje děj, jenž mě nenechal na chvilku zavřít oči. Naprosto vkusné a obyčejné věci dělají z tohoto snímku výbornou dramatickou komedii, kterou jsem si zamiloval hned od začátku. Hugh Jackman ve vedlejší roli s cigaretou v puse a placatkou, mě strašně bavil :) A prolínání Ch. Walkena a jeho závěrečnej štěk, super :) ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Hugh Jackman si tuhle roli vazne uzil a nekdy bych dokonce pochyboval, jestli si trosku, kvuli autenticnosti, neloknul. Byl skvely, rekl bych komedialni role. Hlavni predstavitel Taron Egerton to tak jednoduche nemel a bohuzel, dokonaly proste nebyl. Bylo to dost nevyvazene a v kazde scene je trochu jiny, nekdy dokonce az retardovany, jindy temer bez znamek nejake odlisnosti od jinych. Nektere sceny se zapisou do dejin (Jackman s cigarem na skokanskem mustku-vizualne dokonala scena). Amici umeji sportovni filmy tocit, ale tenhle byl jeste s nejakou nadsazkou a taky se to povedlo. Zkratka velmi povedene, zabava od prvni do posledni minuty. ()

Blazis34 

všechny recenze uživatele

Životní příběh je neskutečný, inspirující i dojemný. Kluk, kterého byste bez brýlí možná ani nepoznali se s němi stal miláčkem fanoušků i docela slušné masy veřejnosti. A ne proto, že byl v něčem nejlepší, ba naopak. Spíše působil velice inspirativně a dokázal světu, že když se sakra chce, tak jde (skoro) vše. Co se týče filmového zpracování tak bylo zdařilé, na druhou stranu dosti americké. Pár scén či dialogů bylo dokresleno a né zrovna podle reality, ale i tak na diváka musel onen skvělý sport, jehož jsem velkým fanouškem, dýchnout. Hugh Jackman nebyl špatný, ale zasekl se spíše na průměru, za to Taron Egerton zářil. Dobrou práci odvedli i lidé v kostymérně a make-upu. U filmů se skutečným podkladem většinou víte, jak dopadnou, ale ani mi to nevadilo, že jsem nebyl tolik napjat. Orel Eddie je inspirací hlavně ve skutečném životě - 70%, lepší tři hvězdy. ()

Thovt 

všechny recenze uživatele

Trochu žasnu nad nadšením ostatních uživatelů (rozpor nejlíp trčí z komentáře Spikera01 ve stylu, že "takhle se dělá životopis, i když podle pravdy tam bude tak 5%" - přičemž ta procenta odhadnul sám Edwards). Půvabný scény a skvělej výkon hlavního předtavitele jsou k ničemu, pokud to je všechno naroubovaný na naprosto standardizovaný schéma. Kromě Eddieho mě nenapadá jediná postava, která by měla hloubku (zvlášť jeho rodiče a britští olympionici jsou jak podle šablony). Snaha o přiblížení se osmdesátkám i stylově (samozřejmě dojde i na tréninkovou montáž) tyhle nedostatky jen vyzdvihuje. ()

Stumbleine 

všechny recenze uživatele

Výborná oddychovka. Nedalo mi to, a musel jsem si vygooglit skutečného Eddieho. Trochu zamrzelo, že se po Calgary pokoušel kvalifikovat ještě asi na tři olympiády, což mu už bohužel nevyšlo ()

Allgreen 

všechny recenze uživatele

"The important thing in the Olympic Games is not to win, but to take part; the important thing in Life is not triumph, but the struggle; the essential thing is not to have conquered but to have fought well." ()

srolyma 

všechny recenze uživatele

Eddie býval známá figurka, i po těch třiceti letech si na ty jeho skoky-neskoky pamatuji. Je dobré, že se tvůrci nesnížili ke klasickému schématu, kdy se z neschopného nemehla stane díky píli a vytrvalosti ten nejlepší na světě, ale drželi se reálu, kdy se z neschopného nemehla díky píli a vytrvalosti nestal ten nejlepší na světě ani náhodou a i nadále končil na všech závodech s velkým odstupem poslední. Ale aspoň si zkusil olympiádu, kdo z nás to může říct. Ve filmu je několik momentů přitažených za vlasy, třeba setkání s Nykanenem ve výtahu nebo to davové šílenství po návratu z olympiády. Bych chtěl vidět, který národ by tak nadšeně vítal sportovce, který byl beznadějně poslední a pro všechny byl jen legrační kuriozitkou. Hugh Jackman si svoji roli skvěle užil, jeho výkon byl na celém filmu to nejlepší. ()

jack_scott 

všechny recenze uživatele

Zajimavý sportovně - životopisný snímek, který se přes relativně nudný námět dobrým technickým zpracováním posouvá o stupínek výše. Režie a scénář jsou velmi dobré, u kamery, kterou musím zmínit, jsou pohledy z můstku a detaily lyžařů velmi pěkné. Taron Egarton mě nijak zvlášť nenadchnul, zato trenér a alkoholik v podání Hugh Jackmana byl vynikající, podle mě si roli docela pěkně užil. Za mě příjmené překvapení, vysoká spokojenost. 85%. ()

Cannonball 

všechny recenze uživatele

Filmarsky nic moc. Lenze v podpriemernom roku ako ten sucastny aj Eddie moze vzlietnut ako orol, staci ked nie je uplne hlupy. 7/10 ()

george82 

všechny recenze uživatele

Na mě to moc nezapůsobilo. Prostě týpek, který zneužil díry v systému a dostal se tak na olympiádu. Směšný. A nemá to nic společného s heslem: Není důležité výhrát, ale zúčastnit se. ()

freddyreddy 

všechny recenze uživatele

Krásnej emotivní pohádkovej příběh, kterej se opravdu přihodil. I přesto, že v 88. podmínky byly trochu jiné, tak je třeba Michaela Edwardse obdivovat. Šel si za svým snem a splnil si ho, tohle by měla být motivace každého z nás, protože když si za něčím půjdeme, tak toho jednou dosáhneme a jestli je to rekord britský, nebo světový, tak to je uplně jedno, protože nejdůležitější je ten osobní rekord a toho Michael dosáhnul. Film je trošku oslazenej, ale moc hezkej. ()

lobo87 

všechny recenze uživatele

Jeden z tých filmov, kde outsider prekoná sám seba. To sa mi páči. Tieto filmy ma väčšinou vždy dostanú. Orol Eddie sa od začiatku vezie na strašne pozitívnej vlne. Hlavne kvôli hlavnému hrdinovi, ktorý taký bol. Na Egertona si treba chvíľku zvykať, ale jeho výkon oceňujem. Jackman sa moc nenadrel, ale bol výborný. V jeho podaní to vyzeralo, že len bol sám sebou. Takýchto filmov by som zniesol aj viac. Síce to nie sú oscarové kúsky, ale človeku vlejú toľko pozitívnych emócií, že sa im ťažko odoláva... 80% ()

Vasyl 

všechny recenze uživatele

Hodně slabý 3. Based on a true story. Přišlo mi, že true byl jenom hlavní hrdina, zbytek si scénáristi hódně upravili. Vadilo mi dost nepřesností (véčko v Calgary/114 metrů na sedmdesátce můstku neskočí ani Nykänen, navíc na tomhle můstku se snad ani na OH neskákalo/závodníci startují podle čísel a opravdu nejezdí nahoru výtahem po vyvolání ze šatny po jednom, aby měli cestou ještě čas na pokec s trenérem). No co už, stejně nemám rád skoky na lyžích. A ještě to ani nebyla sranda. ()

djbarrel 

všechny recenze uživatele

Velice hezky zpracovaný příběh o nejhorším skokanovi :) Rozhodně zajímavý počin a i snadný způsob jak se o "orlovi" dozvědět něco víc. 75 % ()

Luckyboy 

všechny recenze uživatele

Na rovinu? Tenhle film je tak trochu blbost a navíc se ani moc nedrží skutečných událostí. Jenže... sportovali jste někdy? A ne kvůli holkám, chlastání po zápase nebo závodech, nebo plnění snů/mindráků rodičů. Ale proto, že vám to dělalo nepopsatelnou vnitřní radost a dávalo pocit naplnění? Tak pak pochopíte frajera z Anglie, kde snad ani není žádný můstek, který se prostě sebere a vyleze na něco, z čeho se polovině populace udělá špatně jenom když to zdola vidí, rozjede se, a skočí na lyžích do prázdna. Nejspíš je v tom exhibicionismus, ale prošlapávat osamoceně cestu, po které nikdy nikdo (v Anglii) nešel, není jen tak. A je jedno, jak se to konkrétně zfilmuje, protože těch pět hvězd v hodnocení je hlavně pro Eddieho, kterej musel neskutečně dřít, a hlavně mít pořádný koule, že dokázal vylézt na 90 m můstek a pak z něj skočit. ()

dzules 

všechny recenze uživatele

nádherný příběh, který je vyprávěn přesně tak, jak si zaslouží.. Eddie prostě borec, i když bezpochyby magor, kdo jiný by se dobrovolně spustil z 90m můstku poprvé v životě na olympiádě (já bych se z něj nepustila nikdy) ()

Související novinky

Bohemian Rhapsody má nového režiséra

Bohemian Rhapsody má nového režiséra

09.12.2017

Bryan Singer se po comicsárně X-Men: Apokalypsa vrhnul na životopis Freddieho Mercuryho. Produkce nebyla z nejklidnějších, jelikož se na place hádal s představitelem hlavní role Ramim Malekem, nikoho… (více)

Kdy dorazí nový Robin Hood?

Kdy dorazí nový Robin Hood?

18.11.2016

Možná si to ani neuvědomujete, ale od poslední (velké) adaptace Robina Hooda uplynulo celých šest let. Ridley Scott a Russell Crowe s ní vydělali 321 milionů dolarů, značka tedy očividně žije a není… (více)

Reklama

Reklama