Reklama

Reklama

Orel Eddie

  • Velká Británie Eddie the Eagle (více)
Trailer 1

Touha splnit si životní sen je motorem snad každého z nás. Ale takový motor, jaký v sobě skrývá už od dětství Michael Edwards (Taron Egerton), nemá jen tak někdo. Jeho touha je zdánlivě prostá a přímočará: Stát se olympionikem a reprezentovat Velkou Británii na některých olympijských hrách v nějakém sportu, celkem jedno ve kterém. A tak malý Michael vyzkouší mnoho různých atletických disciplín, aby sebe i své okolí ujistil o nedostatku jakéhokoliv sportovního talentu ve sportech, které by mu umožnily účast na letních olympijských hrách. Proto se soustředí na hry zimní. Ale ani ve sjezdovém lyžování nemá zrovna moc štěstí a ani talentu. Většina lidí by to už dávno vzdala, ale Michael takovým měkkotou není. Jeho poslední šancí jsou skoky na lyžích, a to především díky tomu, že v Británii není moc skokanů s olympijskými ambicemi. Vlastně tu nejsou žádní. Rozhodne se učit od nejlepších, a tak opustí rodnou zemi a na vlastní pěst vyrazí do Alp. Chvíli pozoruje skokany v akci, pak si vleze na můstek a rozjede se. Po několika bolestivých pádech si uvědomí, že to bez trenéra asi nepůjde. Tedy pokud bude chtít na olympiádu a také pokud bude chtít zůstat naživu. Na scénu tedy vstupuje Bronson Peary (Hugh Jackman), údržbář zimního střediska, rváč a pijan, ale i bývalý skokan na lyžích, kterého kdysi vyloučili z amerického olympijského týmu. Bronson urputného a neodbytného skokana-samouka vezme pod svá ochranná křídla a začne jej učit nejen skákat na lyžích, ale také jak skákání přežít. Postupně poznává Michaelovo odhodlání a nezničitelnou vůli, díky nimž si pak společně dokáží splnit velký sen. Michael v roce 1988 v Calgary vstoupí do olympijských dějin jako nezapomenutelný „Orel Eddie." (CinemArt)

(více)

Recenze (748)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Angličan na lyžích...to je, já nevím, něco jako Rom v práci. Něco, co k sobě historicky podloženo nejde, ale občas se to stane. A je to zábavné. Alespoň tedy v případě Angličana na lyžích. Taron mi připomínal spolužáka ze základky, který chodil do školy jenom v termínech, kdy jsme my ostatní kluci jezdili reprezentovat školu na fotbalové turnaje, protože to byly jediné dny, kdy nedostal nakládačku. Vlastně ne, jednou ho zbušily i holky. No ale můžete se na takového mamlase zlobit? Nakonec ho má stejně každý rád. Takový je i filmový Eddie. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Orel Eddie je dobrý film. Možná je to proto že já jako člověk který miluje herce jako jsou Taron Egerton, Hugh Jackman, Christopher Walken a Jim Broadment u tohohle filmu brečel štěstím. Nebyli však celou dobu slzy štěstí ale i slzy smutku zvlášť u dost docela dramatického filmu. I když sám o sobě je film něco mezi komedií a dramatem. A jak jsem bohužel po konci filmu zjistil není vše úplně pravdy. Trenér Peary vůbec neexistoval (místo někoho byli dva trenérové a spoustu dalších drobností. Přesto je tento film skvělý. Řeknu to ještě jednou- Taron Egerton je nejlepší z nové generace herců. Jeho Eddie je postava se kterou se budete ztotožňovat (já jako outsider hodně) a bude vás fascinovat. Frajírek Peary je další role Jackmana která mu sedí (když jsem si představil že hraje Wolverinea mírně jsem se pousmál). Mírné překvapení jsem ale našel i v Eddieho rodičích. Zatímco maminka je klasická hodná mamina která podporuje Eddieho otec je taková komická figurka která svého syna nepodporuje (protože se bojí fiaska) avšak v hloubce svého srdce svého syna miluje. Tento film režíroval Dexter Fletcher který je pro mě neznámý ale rozhodně solidní práce. Film nějaké chyby má (jako u většiny filmů podle skutečných událostí jsou to změny) ale je to úžasná podívaná která pobaví a zaručí zábavu. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

7/10 Je to skvelá feel-good oddychovka, ale až príliš veľa si to berie z Kokosov na snehu a to vrátane celej dramatizácie i vedľajších postáv (Hugh Jackman hrá Johna Candyho). Čo je nepochopiteľné, lebo skutočný príbeh Eddieho je ešte šialenejší a absurdnejší než film! ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Neskutečně pozitivní doják, od The Way Way Back jsem neviděl žádný takový. Byl jsem opravdu velmi mile překvapen, z toho filmu srší radost. ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Příjemnej filmeček, na kterym je hodně vidět producentský dohled Matthew Vaughna. Na začátku jsem se trošku nudil, ale jakmile na scénu nastoupí famózní Taron Egerton a Hugh Jackman, tak je na co se dívat. 80% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Film, který na rozdíl od drtivé většiny jeho bratrů ve sportovním žánru nepopisuje génia a jeho vzestup na vrchol ale je natočený přesně a důsledně ve filozofii: není zapotřebí vyhrát, ale zúčastnit se. Že je natočen podle skutečného příběhu, je o to zajímavější a také při vší komice zábavnější. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Eddieho příběh rozhodně stojí za to vidět, ten je bezesporu za plný počet, bohužel zpracování už tak špičkové není, takže srovnání se sportovníma peckama jako třeba Rivalové či Million Dollar Baby nedává o plné palbě moc uvažovat. Ale příběh se sportovním a olympijským duchem je to fakt mimořádný. Dá se doporučit. 80% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Orol Eddie bol ale riadny vták... V dobrom samozrejme. Doslovné naplnenie odkazu Pierra de Coubertaina - Nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa. A o tom by mal byť šport. Ide o krásny, športovo-motivačný snímoček, ktorý je na zdvihnutie nálady ako stvorený. Jemný humor, sprevádzajúci tu diváka po celý čas, dokázal odľahčiť i vážnejšie situácie a nenápadne ma primäť, aby som čím ďalej tým viac zvieral päste a držal palce tomuto neoblomnému a roztomilo tvrdohlavému človiečikovi. Hlavne ku koncu, citlivejším povahám možno aj nejaká tá slzička spadne... Jednoducho hrejivá ukážka toho, že keď sa chce, tak všetko ide. Dokonca aj stať sa olympionikom. 80/100 ()

DJ Obelix 

všechny recenze uživatele

V kině mi bohužel Orel Eddie utekl, ale přijde mi, že tomu ta domácí "pohodička" nakonec slušela i víc. Tradiční "from-zero-to-hero" cajdák, i když zde jde spíše o "from-zero-to-not-so-much-zero". Vše je samozřejmě naprosto předvídatelné, dojde i na oblíbenou sportovní montáž, ale všechno je to tak rozkošně milé, že bych režisérovi a produkčnímu (Matthew Vaughn, btw) odpustil snad i vraždu. Hodně tomu pomáhá skvělý dobový soundtrack, švihácký Hugh Jackman a přesvědčivý Taron Egerton, který je od pravého Eddieho pomalu k nerozeznání. A u mě rozhodně hrál do plusu fakt, že jsem býval velkým fanouškem skoků na lyžích (až do té nedávné stupidní úpravy pravidel o měření větru apod.) a příběh britského showmana Eddieho jsem dobře znal. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Může za to Primož Ulaga. Na ZOH 88 v Calgary byl taky coby skokan na lyžích reprezentovat svoji zemi, stejně jako britská netalentovaná ponrava Michael Edwards, přezdívaný Orel Eddie. Ještě jeden takový přehrávaný výkon od Tarona Egertona a přestanu psát, že je to talentovaný herec. A latentní homokláda Huge Juggwoman, toho už ani hodnotit nebudu, jen očekávám, že takových podřadných rolí bude přibývat na jeho kontě více, budou-li po konci Wulvarina ještě vůbec nějaké. Film měl obrovské štěstí na produkci Matthewa Vaughna, jinak by skončil na smetišti filmové hanby. Ostatně jedná se o komerční propadák (není divu). Vizuálně i technicky není úplně marný, oku lahodící. Ovšem tvůrci si museli navymýšlet stovky úprav děje, aby bylo vůbec o čem vyprávět. A ono se na ty bezmála dvě hodiny ani toho moc nestane. I dítě ze školní družiny, které bylo počato neplánovaně, by hravě predikovalo, co přijde. Debil bude tak dlouho skákat, až skočí povedený skok, začne na malém můstku, kvalifikuje se na ZOH, jeho opatrovník, označení trenér bych vynechal, se vyhrabe z alkoholového bahna, tatík, který v retarda a jeho schopnosti retardace ani trochu nevěřil, se v závěru hrdě ke kreténovi hlásí i s nápisem na tričku aj. Retard postupně skočí všechny můstky, zláme všechny dosavadní britské rekordy, ty ostatně byly poněkud směšné, nedaly se brát vážně, kupodivu si ale nic nezláme. Fajn hudební doprovod, všudypřítomný esprit, neotřelé sportovní téma, ale prostě film nepřijde s ničím výjimečným, co by mě na něm uchvátilo. Skoky na lyžích zůstanou pro mě i nadále neatraktivními. 5/10 ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Výkonnostní feel-good film, který do jisté míry naplňuje, ale zároveň i podvrací poetiku 90s klasik, které v dnešní době už nemůžou tak úplně fungovat, jako je např. Hříšný tanec...jenže ono to tentokrát opravdu funguje. A díky skvělým hercům to šlape fakt dost dobře. Z Orla Eddieho se klidně může vyklubat každoroční klasika. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Akože v pohode, ale radšej by som si pozrel životopis víťaza, Mattiho Nykännena. Ono celý film čakať na to, či sa dotyčný nezabije pri poslednom skoku nie je to isté, ako si pozrieť víťazný skok. Ale ono to samozrejme o tom bolo, že víťazstvo je cesta a samotná účasť na OH, veď to všetci dobre vieme. Herci super, len je škoda, že aj napriek Eddiemu optimizmu a neuveriteľnému úsiliu musí byť prezentovaný ako ten "najjednoduchší" zo všetkých. No a radšej si nečítajte vopred wiki. Pre tých, čo si tie závody pamätajú, ako napríklad ja, ide o povinnosť, podobne by som ale vnímal už spomínaný životopis Mattiho a po jeho predčasnom skone si myslím, že sa ho raz aj dočkáme. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Oslava sportu v té nejryzejší podobě. Neskutečně příjemný a motivační snímek, který pohladí po duši. Výtek bych měl opravdu pouze pár. Tou největší byl Taron Egerton, který retardovaně prostě nepůsobil, ačkoli se maximálně snažil. Druhou a poslední výtkou by bylo to, že zde nefungovala struna humoru. Zasmál jsem se opravdu pouze sporadicky. Kdybych takové momenty měl sečíst na prstech jedné ruky, tak bych zdaleka nepoužil všechny. Naopak hrozně dobře zněla dramatická a sportovní struna. Její zvuky v mých uších doznívaly i dlouho po zhlédnutí filmu. Neskutečně intenzivní citová ždímačka. Hugh Jackman zde celkem zaválel při britsko-americké spolupráci. Postavy bývalých legend, které se dnes topí v alkoholu bývají značně populární. Opravdu vynikající příběh, který byl dokreslen skvělou hudbou a velice precizní kamerou, která mi mnohokrát způsobila zimomriavky. Zřejmě už se nebudu na skoky na lyžích dívat tak jako dřív. Vynikající záležitost. V Calgery tenkrát byly napsány krásné příběhy. Ať už se jednalo o retardované skokany na lyžích či o černé bobisty. Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybral uživatel FFilipCZ. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Příjemný svižný začátek mě vskutku navnadil, ba až skoro dojal, opřel mě do sedačky a pln emocí a dojmů, vstřebával jsem tuto koprodukční životopisnou komedii s úplným nadšením a úžasem. Tohle zkrátka mému filmovému oku zcela lahodilo. Jak po stránce režijní i technické (střih, kamera), tak i po stránce hudební. Matthew Margeson si zaslouží velký palec nahoru, za krásný soundtrack, který si s radostí pustím ještě jednou. Na druhou stranu zde byla hodně cítit spíše negativní pachuť zpropadené americké produkce. Hlavně co se týče přehnaných emočních linek a přeslazených řečiček, kterými hlavně závěr filmu dominoval. Přesto všem vřele doporučuji tuto (trochu jinou) podobu Kokosů na sněhu. :-) ___ (Jiráskovo divadlo, Nový Bydžov) ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Super film. Sice s pobrkaným německým dabingem na drážďanských Filmnächte, ale stejně super. Hughovi přicházím stále více na chuť a role Bronsona mu perfektně sedla. Příjemně překvapil Taron, kterého jsem zatím viděl pouze jako jelito v Kingsmanech, kde pravda i přes velikost své role nemohl mnoho ze svého hereckého umění předvést. A samozřejmě cameo Walkena. A opět - podobně jako onehdá u Rivalů - jsem blahořečil své neznalosti sportovní historie, neb jsem si mohl vychutnat napětí, zda Eddie spadne nebo ne nebo zda ho na tu olympiádu pustí, protože ač už jsem o jeho příběhu slyšel, nic (víc) jsem o něm nevěděl. Samozřejmě, je to jen taková lehká oddechovka, ale proč ne? 100% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Možno niekoho pobúri moje nízke hodnotenie, a tak sa pokúsim ho odôvodniť. Väčšina ľudí má rada príbehy s hrdinami, ktorí veľa rozumu nepobrali (Forest Gump), ale vďaka šťastným náhodám dokážu závideniahodné veci. Alebo tvrdohlavým, 80 kilovým cvalíkom so silnými dioptrickými okuliarmi a vyhradenými poslednými miestami v pretekoch. Ten je celebritou, ktorej na slávu aplaudujú davy. Niet sa čomu čudovať, veď pohľad na hlúpejšieho, nešikovnejšieho, tlstejšieho atď. dokáže potešiť a povzbudiť. Veď uvedomenie si, že stačí iba trochu šťastia a úspech zažijeme aj my, je veľmi nádejný pocit. To je aj dôvod prečo tomuto filmu nemôžem dať viac ako dve hviezdičky (keď už som Forestovi nadelil celé tri). ()

Související novinky

Bohemian Rhapsody má nového režiséra

Bohemian Rhapsody má nového režiséra

09.12.2017

Bryan Singer se po comicsárně X-Men: Apokalypsa vrhnul na životopis Freddieho Mercuryho. Produkce nebyla z nejklidnějších, jelikož se na place hádal s představitelem hlavní role Ramim Malekem, nikoho… (více)

Kdy dorazí nový Robin Hood?

Kdy dorazí nový Robin Hood?

18.11.2016

Možná si to ani neuvědomujete, ale od poslední (velké) adaptace Robina Hooda uplynulo celých šest let. Ridley Scott a Russell Crowe s ní vydělali 321 milionů dolarů, značka tedy očividně žije a není… (více)

Reklama

Reklama