Reklama

Reklama

Orel Eddie

  • Velká Británie Eddie the Eagle (více)
Trailer 3

Touha splnit si životní sen je motorem snad každého z nás. Ale takový motor, jaký v sobě skrývá už od dětství Michael Edwards (Taron Egerton), nemá jen tak někdo. Jeho touha je zdánlivě prostá a přímočará: Stát se olympionikem a reprezentovat Velkou Británii na některých olympijských hrách v nějakém sportu, celkem jedno ve kterém. A tak malý Michael vyzkouší mnoho různých atletických disciplín, aby sebe i své okolí ujistil o nedostatku jakéhokoliv sportovního talentu ve sportech, které by mu umožnily účast na letních olympijských hrách. Proto se soustředí na hry zimní. Ale ani ve sjezdovém lyžování nemá zrovna moc štěstí a ani talentu. Většina lidí by to už dávno vzdala, ale Michael takovým měkkotou není. Jeho poslední šancí jsou skoky na lyžích, a to především díky tomu, že v Británii není moc skokanů s olympijskými ambicemi. Vlastně tu nejsou žádní. Rozhodne se učit od nejlepších, a tak opustí rodnou zemi a na vlastní pěst vyrazí do Alp. Chvíli pozoruje skokany v akci, pak si vleze na můstek a rozjede se. Po několika bolestivých pádech si uvědomí, že to bez trenéra asi nepůjde. Tedy pokud bude chtít na olympiádu a také pokud bude chtít zůstat naživu. Na scénu tedy vstupuje Bronson Peary (Hugh Jackman), údržbář zimního střediska, rváč a pijan, ale i bývalý skokan na lyžích, kterého kdysi vyloučili z amerického olympijského týmu. Bronson urputného a neodbytného skokana-samouka vezme pod svá ochranná křídla a začne jej učit nejen skákat na lyžích, ale také jak skákání přežít. Postupně poznává Michaelovo odhodlání a nezničitelnou vůli, díky nimž si pak společně dokáží splnit velký sen. Michael v roce 1988 v Calgary vstoupí do olympijských dějin jako nezapomenutelný „Orel Eddie." (CinemArt)

(více)

Recenze (748)

silentname 

všechny recenze uživatele

Zdá sa, že na zimných olympijských hrách v roku 1988 bolo viac zaujímavých osobností, než jamajskí sánkári, ktorých príbeh sme videli vo filme Cool Runnings. A dokonca tu budú aj v jednej scénke spomenutí. A povedzme si pravdu, človek sa nemôže ubrániť tomu porovnávaniu medzi oboma filmami. Oba sú podľa mňa veľmi dobré, no majú v sebe určité podobné črty. V prvom rade v postave trénera. A rovnako tu máme aj hlavného hrdinu, ktorý je maximálne odhodlaný urobiť maximum pre svoj životný sen, ktorý sa mu nakoniec aj splní. Myslím si, že "Eddie The Eagle" je poňatý trošku serióznejšie a viac vyzerá ako dráma, no na druhú stranu mám pocit, že keď som pozeral "Cool Runnings" vďaka tej príjemnej atmosfére som si film užil oveľa oveľa viac. Neznamená to však, že by tento film svoje momentky nemal. A najviac si ich vychytí práve v záverečných momentoch, kde skutočne čakáte zo zatajeným dychom, ako to všetko dopadne. A z výsledný efekt vyčarí človeku úsmev na tvári. A to je dobrý signál toho, že niečo funguje. Taron Egerton je podľa mňa skvelý. Rovnako aj Hugh Jackman. A vzťah trénera a športovca je tu zobrazený skutočne fantasticky. A plus je super v tomto filme počuť skladbu, ktorú som počas celého filmu kdesi v pozadí počul, a na konci ju budeme mať v plnej paráde. Ktorú? Túto. A vôbec nič to neberie z atmosféry. Dokonca to možno ešte len vystupňuje ten záverečný efekt. Osobne mám z filmu dobré pocity. Možno to nie je najoriginálnejší film, aký som kedy videl, ale rozhodne je veľmi príjemný a dobre sa pozeral Stojí za pozornosť. Hodnotenie: B+ ()

cukorek 

všechny recenze uživatele

Túžba, ktorá driemala v Edwardsovi síce bola obdivuhodná, ale stvárnenie tejto postavy bolo katastrofálne. Neviem prečo producenti vsadili pre výzor tváre ako nejakého idiota s postavou anti-športovca. Taký skokan na lyžiach predsa nemôže byť ako malý medveď, ako potom chce skočiť čo najďalej, keď ho fyzikálny zákon ťahá dole? To mi v tom filme najviac vadilo. Aspoň, že ostrieľaná klasika H. Jackman nesklamal. Aj keď pripútaný k fľaške whisky skočil bravúrne. To bol ten najlepší moment, to bol let orla. Slabších 50%. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Učesaný, oslazený a předhozený masám. Funguje to, neškodí to, nenudí to a pohladí to. A já se teď chci naučit flusat na osmičku jako Rudla Hrušínský v Knoflíkářích! ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Eddie Edwards se o filmu vyjádřil, že je pravdivý jen z pěti procent, ale že chápe, proč to tak filmaři udělali, a že se mu film líbil. A já jsem na tom kupodivu stejně. Čert vem realitu, tohle je prostě film o cestě za svým na první pohled velmi nereálným snem. Ale funkcionáři z MOV už se postarali, aby jim do jejich elitního klubu nelezli další exoti. Tenhle film tedy zobrazuje konec éry, kdy k OH patřila Coubertinova myšlenka víc než sloty na reklamy. A je z něj zřejmé, že je to špatně. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Eddie the Eagle ... ohromná inšpirácia pre kohokoľvek. Nikdy sa nevzdať, ísť za svojim cieľom a nemožné sa stane možným. Veľmi príjemný film. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Trpěl jsem celý film při pohledu na křečovitý obličej s výrazem "trpím životem, ale nevzdávám to." Ten člověk neměl talent na nic, vsadím boty, že i špatně dýchal a měl jaterní poruchu s dozvukem samovolných potratů. Film natočený jak reklama na emerické žvejkačky. Nevzdal to. Dvě hvězdičky za nevzdávání. V mém povolání je nezdávání alfa a omega a lidi dnes nechápou, co to je vydržet a nevzdat to. To ještě ocenit umím. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Orol, ktorý bol v podstate nemotorným tučniakom. 3 hviezdy dávam za zopár vtipných situácií, super výkon Hugha Jackmana, ktorý prevýšil celé svoje okolie a hlavnú myšlienku, ktorá mala spropagovať, že Olympiáda má svoje motto, ktorého sa už dávno nedrží. To slávne „nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa“ má niečo do seba. Avšak s obdivom niekedy pozeráme skôr na karikatúry športovcov, ako na tých skutočných, ktorí sa dennodenne trápia, aby mohli bojovať o tie najväčie méty. Hlavný hrdina zobrazujúci anglického skokana Edwardsa je znázornením sile vôle niečo dosiahnuť, niečoho sa zúčastniť, zároveň ale nechýbajú momenty, keď si poviete, že tento človek asi nebol celkom v poriadku. Obavy o jeho duševné zdravie potvrdzuje nezmyselnými skokmi bez tréningu s ohrozením vlastného života. Nakoniec dosiahol svoju účasť na Olympiáde, netreba ale zabudnúť, že tento človek skončil tak ďaleko posledný, že by ho predbehol aj Uganďan bez lyží. Hoci vidíme, že na konci Olympijských hier v Calgary si spomenuli v záverečnom príhovore aj na neho, netreba zabudnúť, že pre istotu potom následne Olympijský Výbor zmenil pravidlá kvalifikácie tak, že Edwards sa už nikdy na Olympiádu nekvalifikoval. Takže voči komu je tu ten obdiv, voči človeku, ktorý bol duchom trošku slabší a proste si len zaumienil štartovať tam, kde nikdy nemal mať? Ľudia takéto typy radi obdivujú, netreba ale zabudnúť, že v podobnom duchu sme ešte donedávna obdivovali aj Pistoriusa. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Příjemný film o tom, že pevná vůle a výdrž, může být zárukou úspěchu, pokud do toho dáte všechno. Film nijak nestrhne ani nepřekvapí, ale určitě pobaví a hlavní herecké duo je výborné, zvláště pak začínající Taron Egerton, který zde potvrdil, že jeho výkon v Kingsmanech nebyl náhoda ale že se jedná o opravdu výborného herce. ()

FTP 

všechny recenze uživatele

Neskutečně příjemný film a oscarový kvido-gustík Egerton. Hodně emotivní kousek, kterej umí vyvolat slzy soucitu, smutku, dojetí, i štěstí. Jen mi dost vadily hrozně, ale hrozně moc jednoduchý vedlejší postavy, jejichž vykreslení hraničilo jednak s demencí a jednak s podprůměrnejma americkejma komediema. Ale jinak paráda. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Zimné olympijské hry v Calgary, v Kanade z roku 1988 boli strhujúce z viacerých príčín, jednak sem prišli športovci, ktorí išli automaticky po medaily, ale boli aj takí, ktorým stačilo zúčastniť sa a bolo po debate. Už, keď prišli chlapci z Jamajky súťažiť v boboch, vzbudili okolo seba pozornosť i smiech, zároveň, ale to nie je nič v porovnaní s britským skokanom na lyžiach, Eddie Edwardsom, okolo ktorého sa rozpútal mediálny cirkus, bol to mladý chalan, ktorý si uzmyslel, že pôjde lámať REKORDY, aspoň, čo sa týka domáceho frontu, a tvorcovia s Taronom Egertonom, Hughom Jackmanom, či producentom, Matthewom Vaughnom, o tom nakrútili film, teraz sa fakt nakrúcajú filmy o všeličom... ( Jedného pekného dňa, nakrútia film o mne, režírovať by mohol González Iňárritu, hrať ma bude, Leo DiCaprio, a samozrejme, za kamerou, nechcem nikoho iného, len Chiva Lubezkého !!!, smiech. ) Zaujímavá poloha Tarona, ktorý sa zhostil okuliarnatého ťuťmáka s nadmieru realistickou odozvou, že mám reálny dojem, že sa pozerám na skutočného Orola Eddieho, vynikajúci výkon, ktorý nemá nič spoločné s obľúbeným Kingsmanom, vypadá to tak, že bude z neho - všestranný herec ? Určite mladý talent na obzore. Hugh Jackman si zahral alkoholika, bývalého vynikajúceho športovca, ktorý pomôže outsiderovi Edwardsovi, zároveň i sám sebe. Úplne stačí, že tu je. Film je to - parádny. Čo mi vadí, je plytká a jednoduchá, naivná réžia, prečo nezvýšim na 80 %. Perfektne sa na to pozerá, nenudí to, ale, skrátka, čosi tomu chýba, aby viac upútalo moju pozornosť. Na jedno pozretie dosýta - stačí. Sympatický film o nezlomnom človeku, ktorému veril zo začiatku, len málokto, asi iba jeho mama, postupne sa miska váh, obrátila, a začali ho brať vážne, nikdy netreba podceňovať súpera... Vidieť tu velikánsky zápal odhodlaných tvorcov, ktorí tomu udávajú správny smer, ale zároveň to stroskotáva na sľabučkej réžii a strihu ! ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Přestože se to s realitou ne úplně shoduje (reprezentoval například Velkou Británii už na Turné čtyř můstků 1986/87), je to velmi sympatický a pohodový film/příběh, který mi sedl do nálady. Mimochodem, sekundový záběr ze zahajovacího ceremoniálu OH v Calgary ukazuje square dance - tanec, který dělám a který jsem tehdy v roce 1988 viděl v televizi vůbec poprvé. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Orel Eddie je takový doslova miláček mezi filmy. My, co Eddieho pamatujeme z reálných přímých přenosů jsme asi více zasaženi celým jeho příběhem, ale on je to film opravdu moc povedený. S radostí shledávám, že je oblíben u širokého publika a už se těším, až si ho zase někdy pustím. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Někteří lidi nevěří... tentokrát ze skokanského můstku. Zkrátka existují typy se sníženým pudem sebezáchovy, kterým se tento druh nažívání někdy i osvědčí, pokud se tedy dřív nezabijou... Tak jo - vcelku zábavný, tak trochu hraný Angry Birds na sněhu, ovšem s interesantní kamerou a šarmantním opilcem (a že ty zkrachovalé sportovní hvězdy nenaverbujou na reklamy s alkoholem, ještě by posloužily ;-)) Jackmanem, jehož fešácky padnoucí džíny by zasluhovaly samostatnou zmínku v titulcích. P.S. A to nic není - můj strejda na lyžáku skočil v nestřeženém okamžiku z harrachovského můstku. Taky premiérou. A s hůlkama! P.S.S. Ještě bych ocenila, že Eddie "Eagle" Edwards nebyl po olympiádě přijat na univerzitu... tedy alespoň se o tom nikdo v doslovu nezmínil. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Já to říkám furt. V čem má prsty Matthew Vaughn (tentokrat jako hlavní producent), to je pokaždé bomba. A Orel Eddie je prostě další supr filmík. Tentokrát je to sice tuctový a prvoplánový, ale někdy to tak sám život napíše. Režisér film famózně hudebně podbarvil a celá stopáž uteče jako voda. Slabší povahy jako jsem já uroní i nějakou tu slzu, když vidí tu čirou prostou radost ze skoků, jakou má Eddie. Jsem rád za sportovní film, který si budu chtít pustit znovu. 90% ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Po emočne vyčerpávajúcom "Choď a pozeraj sa" bol tento film presne tým, čo som potrebovala. Dokonale odohnal moje pochmúrne myšlienky. A podarilo sa mu aj niečo iné. Vrátil ma v spomienkach do mojej mladosti. Vtedy som pri telke s napätím sledovala súťaže skokanov na lyžiach a Matti Nykänen bol pre mňa skokanským bohom. Orla Eddieho som síce neevidovala, ale jeho príbeh, je skutočne stelesnením myšlienky Olympijských hier. Veľmi príjemné spracovanie príbehu jedného rojka, ktorý si splnil svoj životný sen. Aj keď jeho príbeh bol zrejme skutočnosťou inšpirovaný len miestami, napríklad samotného Mattiho Nykänena sa filmu podarilo v jednej minúte s nadsázkou charakterizovať takmer dokonale... 80%. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Príjemný vyvážený film, ktorý umne balansuje medzi komédiou a drámou. V duchu olympijského hesla "nie je doležité vyhrať, ale zúčastniť sa" sledujeme neúprosný súboj mladého muža, športovca, ktorý dokázal prekonať samého seba a ukázal svetu, že sa nikdy netreba vzdávať. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Na skoky na lyžích se občas mrknu, ale nijak zvlášť se o to nezajímám, tudíž jsem ani nevěděl, kdo byl Michael Edwards. Tento film nám však hezky od začátku odvypráví jeho příběh a je to velice zajímavý a silný příběh. Orel Eddie nám ukázal, že i když nejste ve svém sportu nejlepší, přesto můžete být úspěšný. Film je natočen skvěle, myslím, že se vše povedlo na jedničku a Egerton s Jackmanem předvedli vynikající herecké výkony. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Jasně, že jsme zvláštní přátelství naivního dychtivce, který touží dobýt svět a okoralého cynika, který chce už jedině na svět zapomenout, sledovali už nesčetněkrát. Ale spojení otráveného Jackmana a dojemného nešiky Egertona, který nakonec dokáže každého udolat, je okouzlující a funguje na sto procent. Tahle dvojice si neskutečně dobře sedne. ____ Je pak jedno, že skutečný příběh Orla Eddieho byl trochu jiný, rozhodně nebyl takový jeliman. Jenomže to tehdy diváci u televize a v Calgary taky nevěděli, ti viděli jen nemotoru, co se při každém skoku málem zabil a přesto se zase postavil na odrazový můstek, aby doplachtil daleko vzadu za ostatními. Pro mě je film hlavně zprostředkováním právě tohoto diváckého pocitu a nikoliv skutečným životopisem. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Pohodová komedie ve stylu Kokosů na sněhu (ano, poctivě v jedné scéně zmíněných). Eddie je nerd, který si od dětství chce splnit životní sen - jet na olympijské hry. Ke cti tvůrců je nutné uznat, že hlavního hrdinu nepředstavují jako někoho, kdo si dělá iluze o tom, že vyhraje. Eddiemu fandíte o to víc, že mu jde opravdu o účast. A v podání Tarona Egertona je tak lidský a zranitelný, že si ho nejde nezamilovat. Proč tedy jenom tři hvězdy? Orel Eddie totiž nijak nevybočuje z šablony sportovních dramat a (byť mile) se vyjma samotného konce odlišuje jenom v detailech. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Dojemné až běda. Jak zrecyklovat mustr Kokosů na sněhu a nenatočit propadák? Přesně takhle. Je neuvěřitelné, že se tyhle dva příběhy odehrály na jedné a té samé olympiádě. Orel Eddie je z těch filmů, u kterých znáte od první minuty celý jejich průběh. O to víc cením celé zpracování, které je odlehčeně zábavné, ale i setsakra dojemné a přitom nikdy levné. Krásný oddechový film. 8/10 ()

Související novinky

Bohemian Rhapsody má nového režiséra

Bohemian Rhapsody má nového režiséra

09.12.2017

Bryan Singer se po comicsárně X-Men: Apokalypsa vrhnul na životopis Freddieho Mercuryho. Produkce nebyla z nejklidnějších, jelikož se na place hádal s představitelem hlavní role Ramim Malekem, nikoho… (více)

Kdy dorazí nový Robin Hood?

Kdy dorazí nový Robin Hood?

18.11.2016

Možná si to ani neuvědomujete, ale od poslední (velké) adaptace Robina Hooda uplynulo celých šest let. Ridley Scott a Russell Crowe s ní vydělali 321 milionů dolarů, značka tedy očividně žije a není… (více)

Reklama

Reklama