Reklama

Reklama

Orel Eddie

  • Velká Británie Eddie the Eagle (více)
Trailer 1

Touha splnit si životní sen je motorem snad každého z nás. Ale takový motor, jaký v sobě skrývá už od dětství Michael Edwards (Taron Egerton), nemá jen tak někdo. Jeho touha je zdánlivě prostá a přímočará: Stát se olympionikem a reprezentovat Velkou Británii na některých olympijských hrách v nějakém sportu, celkem jedno ve kterém. A tak malý Michael vyzkouší mnoho různých atletických disciplín, aby sebe i své okolí ujistil o nedostatku jakéhokoliv sportovního talentu ve sportech, které by mu umožnily účast na letních olympijských hrách. Proto se soustředí na hry zimní. Ale ani ve sjezdovém lyžování nemá zrovna moc štěstí a ani talentu. Většina lidí by to už dávno vzdala, ale Michael takovým měkkotou není. Jeho poslední šancí jsou skoky na lyžích, a to především díky tomu, že v Británii není moc skokanů s olympijskými ambicemi. Vlastně tu nejsou žádní. Rozhodne se učit od nejlepších, a tak opustí rodnou zemi a na vlastní pěst vyrazí do Alp. Chvíli pozoruje skokany v akci, pak si vleze na můstek a rozjede se. Po několika bolestivých pádech si uvědomí, že to bez trenéra asi nepůjde. Tedy pokud bude chtít na olympiádu a také pokud bude chtít zůstat naživu. Na scénu tedy vstupuje Bronson Peary (Hugh Jackman), údržbář zimního střediska, rváč a pijan, ale i bývalý skokan na lyžích, kterého kdysi vyloučili z amerického olympijského týmu. Bronson urputného a neodbytného skokana-samouka vezme pod svá ochranná křídla a začne jej učit nejen skákat na lyžích, ale také jak skákání přežít. Postupně poznává Michaelovo odhodlání a nezničitelnou vůli, díky nimž si pak společně dokáží splnit velký sen. Michael v roce 1988 v Calgary vstoupí do olympijských dějin jako nezapomenutelný „Orel Eddie." (CinemArt)

(více)

Recenze (748)

zette 

všechny recenze uživatele

Velmi dobre zahrany film s vybornym nametem. Tema je natolik poutave, ze si myslim, ze by bylo taky dojemne, kdyby se pribeh vice drzel skutecnych udalosti. A budu z tech, ktery prave za tento fakt, jednu hvezdicku ubere. Jinak zabavna podivana, ktera nenudi. Dobra kamera, ktera mozna az moc hraje na efekt a slusny soundtrack. Sympaticke herecke vykony a netypicke prostredi. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Příjemný odpočinkový film, který čerpá ze skutečného příběhu. Egerton i Jackman baví, ale kecal bych, kdybych tvrdil, že po těch skvělých recenzích, jsem nečekal o něco větší zábavu. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Trochu jsem ho litovala ... a snad jsem mu i trochu fandila ... tvrdohlavému přerostlému dítěti, které si umanulo, že POJEDE NA OLYMPIJSKÉ HRY ... lhostejno, jaká disciplína mu to umožní. Nejde mu tudíž o nějaký KONKRÉTNÍ sport ... vlastně - patrně mu nejde VŮBEC O ŽÁDNÝ SPORT, jen o tu pomíjivou chvilku slávy. Miluje snad skoky na lyžích ? Chyba lávky: ZBYLY MU ... jakožto úplně poslední naděje, jako vzdálené světýlko na konci pomyslného tunelu, aby se mohl ZVIDITELNIT. Nejsem si jistá, zdali je právě TOHLE ta správná motivace - a už vůbec nevím, jestli si kvůli tomu všichni vůkol mají (lidově řečeno) "sednout na zadek". Uznávám, že sport se přespříliš zprofesionalizoval, že v současnosti je u jakékoli celosvětové či celokontinentální sportovní události daleko víc než kdykoli předtím na prvním místě BYZNYS a teprve někde daleko vzadu všechno ostatní, což není zrovna povzbudivý vývoj. Nicméně věřím, že dnes stejně jako v roce 1988 existují i OPRAVDOVÍ vrcholoví sportovci, kteří pro svůj sport žijí, obětují mu všechno, roky tvrdě trénují ... a pak stačí třeba jen drobná indispozice, jediná setina vteřiny - a na olympiádu se nekvalifikují ... a další šanci už třeba nikdy nedostanou. NIKDY ... i kdyby stokrát CHTĚLI. A tak si milý Eddie může klidně dál dělat své grimasy a jeho "trenér" Bronson Peary si může dál hrát na tvrďáka nebo na kohokoli jiného - oba dva mi mohou být ukradení. Jejich příběh se neprojevuje ani jako komedie, ani jako drama ... připomíná spíš frašku - vyděračskými způsoby, chabou atmosférou a pochybnými aktéry, leč ... inspiroval se realitou. --- "Jsi jako žvýkačka na botě, nikdy se nevzdáš." --- Nemám ráda žvýkačky na botě ... možná proto nemám ráda ani filmového Eddiho. Jaký byl ten skutečný, to vážně netuším. A Bronson Peary v podání Hugha Jackmana ? Wolverine, kterému amputovali drápy ... 2,5* ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Táto nežná komédia sa viac zaujíma o to, aby zodpovedala duchu jeho úspechov a štýlu komédie z konca 80. rokov, než o detaily jeho života, ale výsledná cukrovinka je sladká a jednoduchá. 7/10 ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Z Wikiny jsem se dozvěděl, že se Eda Orel Edwards narodil ve stejný den jako já, jen o devět let dřív. Ani nevím proč, ale potěšilo mě to, protože mi byla jeho postava veskrze sympatická. Na té samé stránce jsem se ovšem dozvěděl i to, že je celý tento film jen snůška lží... dokonce za hranou toho, nač jsme u většiny "životopisných" filmů zvyklí. Což mě mrzí, protože jsem se bavil a nechal se strhnout Egertonem i Jackmanem natolik, že jsem si užíval i tu šablonovitost a patos (které jsem včera vyčítal Creedovi). Byl bych tedy raději, kdybych se nedočetl, že Eddie ...ale víte vy co? Nic si nezjišťujte, resp. ne před tím, než se na Orel Eddie podíváte. Holt to není tak úplně životopisný film a někdo se snažil udělat z diváků blbce...nic nového. Je to fajn příběh o zarputilém mládenci, typickém outsiderovi, jehož sen byl dostat se na olympiádu a také o jakési nápravě bývalého skokana, který ho bude trénovat...klišé jako prase, ale ...velmi funkční, pokud přepnete do módu: nenáročný naivka. Jako třeba u romantických filmů... . ()

Riley 

všechny recenze uživatele

Tohle je strašně milej film, kterej mě bavil od začátku do konce a kterej dokázal nádherně spojit vtip, nadsázku i dramatické a napínavé scény! Tleskám. 80% ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Osmdesátkový příběh v prudce americkém patetickém stylu. Ale když je dobrá nálada, tak se fandí, to je jasný, kdo by mu to nepřál :) ()

angel74 

všechny recenze uživatele

V době, kdy Michael Edwards soutězil na olympiádě, jsem byla jako fanynka ze skokanů na lyžích dost poblázněná, takže Orel Eddie je hodně milou vzpomínkou na léta mého mládí. Asi nejvíc si cením lehkosti a vtipu, s jakým je to natočené, což není u filmů ze sportovního prostředí zrovna obvyklé. Pár slov bych ráda napsala ještě k hereckému obsazení. Taron Egerton se hlavní role zhostil vskutku se ctí a působil velmi uvěřitelným dojmem. No a konečně se dostávám k Hughu Jackmanovi, kterého jsem nikdy moc nemusela. Ovšem ta role trenéra spiťara mu nejspíš byla ušitá přímo na míru, jak se mi v ní líbil. Zřejmě budu muset přehodnotit svůj vztah k němu. Tady z něj totiž charisma cákalo snad do všech světových stran a to nedokážu nechat bez povšimnutí... ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Další smazaná recenze....zdá se, že na zimních olympijských hrách v Calgary nebyl jen jamajský bob, ale též orel Eddie pod tremérským vedením spiťara Hugh Jackmana. ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Vite kdo byl Matti Nykänen, milujete Kokosy na sněhu a sem tam si radi zatancite v ruzove elasticke kombineze v rytmech 80´s synth-disca. A hlavne potrebujete rozveselit. Zkuste tohle sportovni true G comedy-drama story Michaela Edwardse, britskeho skokana na lyich, ktery to behem jednoho roku dotahl z nuly na 90m mustek. Necekejte umeni, jen roztomily sportovni pribeh oeŕvbi, hodne mi to zvedlo naladu, Taron Egerton vybornej, Jackman rovnez, to nataceni musela byt velka legrace. Rozhovor s Matti Nykänenem ve vytahu nejvic. Co se tyce divaka, vedle tenisu asi muj nejoblibenejsi sport... ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Na filmu je vidět, že ho dělali s láskou. Vynikající soundtrack a zvukový mix. Ačkoliv je to celé vlastně kýč, skvěle jsem se bavil a fandil. Taron Egerton mne dost překvapil svým výtečným výkonem. Asi zařadím do videotéky, jelikož po shlédnutí "je život prostě fajn". Sedlo mi to do nálady. 85% ()

URBAN 

všechny recenze uživatele

Motivační filmy mě tak něják omrzele, ale pokud se najde nějáký co má nabídnou něco navíc nepohrdnu ním, ale tento není jeden z nich. Eddieho příběh mě nezaujal a to byl kámen úrazu. Příběh je něco jako když slepec k houslím příjde a bohůžel toto mě něják zvlášt nezaujalo. ( 3.2.17/PC ) ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Eddie působí lehce natvrdle a dělá všechno pro to, aby se na sjezdovce přizabil. Přesto film nepůsobí hloupě a dá se na něj dívat s lehkostí toho, kdo si nikdy netroufl postavit se na lyže.:-) 75% ()

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Skrz naskrz průměrný film, jehož vysoké hodnocení absolutně nechápu. Není tam nic speciálního, nic, co by jsme v jiných filmech tohoto typu neviděli. Přiživuje se to na mnohem lepších Kokosech na sněhu a Egerton byl svou retardovaností strašně otravný. ()

panMartin 

všechny recenze uživatele

Příjemné, úsměvné, lidské. Eddie Edwards se o filmu vyjádřil, že je pravdivý jen z pěti procent, ale že chápe, proč to tak filmaři udělali, a že se mu film líbil. A já jsem na tom kupodivu stejně. Dobře natočený životopisný snímek, který mě seznámil s Eddiem. Klukem, který chtěl ve svém životě něčeho dosáhnout a i když mu osud moc nepřál, dokázal se s ním poprat a ukázal nám, že jde dosáhnout všeho, když se nevzdáte. Celou dobu jsem se usmíval a připadal jsem si opravdu spokojený. Navíc dobře zahrané jak od Tarona Egertona, tak i od Hugha Jackmana. Skvělá práce! ()

Související novinky

Bohemian Rhapsody má nového režiséra

Bohemian Rhapsody má nového režiséra

09.12.2017

Bryan Singer se po comicsárně X-Men: Apokalypsa vrhnul na životopis Freddieho Mercuryho. Produkce nebyla z nejklidnějších, jelikož se na place hádal s představitelem hlavní role Ramim Malekem, nikoho… (více)

Kdy dorazí nový Robin Hood?

Kdy dorazí nový Robin Hood?

18.11.2016

Možná si to ani neuvědomujete, ale od poslední (velké) adaptace Robina Hooda uplynulo celých šest let. Ridley Scott a Russell Crowe s ní vydělali 321 milionů dolarů, značka tedy očividně žije a není… (více)

Reklama

Reklama