Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Druhá světová válka se pomalu chýlí ke konci. Na německé straně hranice začíná pomalu propukat panika a místní velitel přikazuje nechat podminovat místní přístav. Nenadálého zmatku využívají čeští lodníci, kteří se rozhodnou uskutečnit šílený plán: Ukrást německou loď plnou výbušnin a vyplout směrem ku Praze, která se má podle fašistických plánů stát poslední německou pevností... Scénář dostal Cenu literárního fondu ke 30. výročí osvobození. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (34)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film, který by mohl být známější. Nebýt postav Simony Stašové a Eduarda Cupáka (jsou úplně zbytečné a hlavně nudné), asi bych přidal i čtvrtou hvězdu. Kromě skvělých herců (Větrovec, Lackovič, Sklenčka, Hanzlík) nabízí Mys Dobré naděje především bombastickou hudbu Jiřího Šusta, která zní jako od Jerryho Goldsmithe (fakt!), a s přehledem natočené scény s tanky, příjezdem ke zdymadlu nebo s náletem kotláře. Propagandy je minimum, film uteče jako voda. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Lehce nadprůměrný žánrový počin. Námět celkem zajímavý, ale na zpracování nevidím nic výjimečného. Současné hodnocení tak nějak zhruba odpovídá. Za mě rovněž 55% ()

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

Fuka je prostě amatér. Tohle měl být jeho vrcholový film, ale místo toho je to naprostá ptákovina. Vezmu to popořadě. Scénář - proboha, tohle je snad výsměch československé kinematografii. Nevím, kdo ho psal, ale takovouhle úplně bezduchou a nenápaditou nijakost bych vypotil i já za pár dní. Zkrátka vezmeme si schéma důležité plavby ku Praze (jak originální!), přidáme skřehotající kašpárky (Němce), vymyslíme dvě tři akční scény (v tomto případě mizerně natočené), přidáme menší romantiku, trochu propagandy (ne že by jí tu bylo nějak moc, ale byla tady) a do toho všeho nahážeme figurky ze Sedmi statečných. A trádá, můžeme točit! K těm akčním scénám snad jen to, že jsou na úrovni novodobého Tobruku, což trochu průser, vzhledem k zaměření výše jmenovaného filmu a navíc to byla doba, kdy si tam každý mohl naházet tolik tanků, kolik chtěl (taky jich na českém území v té době bylo až moc). Zkrátka promarněná šance, herci nemají co hrát (o Němcích ani nemluvím), scénář psali studenti prvního ročníku famu (a to byl asi ten nejslabší ročník všech dob) a Fuka vrší jeden filmařský kiks za druhým. Suma sumárum - dva tanky, dvě hvězdičky. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Sedm statečných počesku. Film, který v mnohém předčil všechna mnou rozporuplná očekávání: navzdory nepříznivé době se jedná o výbornou, téměř apolitickou road-movie na lodi. Sedm lidí, sedm různých charakterů, jeden cíl. Přežít. Některé záběry, především ty, v nichž figurují exteriéry na česko-německém pomezí, patří k zvlášť zdařilým, stejně fascinující je i "westernová" hudba Jiřího Šusta. A pak je tu samozřejmě perfektní Větrovec, Sklenčka, Cupák, Hanzlík a Lackovič. Opravdu nerozumím tomu, proč se právě tento vynikající film takřka vůbec neobjevuje v televizním programu. Asi by příliš vynikal mezi tím současným balastem. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Období 1973-75 v naší kinematografie dalo příležitost (nebo spíš povinnost) vzniknout v souvislosti s 30. výročím ukončení 2. světové války celé řadě různých filmů a seriálů a různé kvality, z čehož Mys dobré naděje představuje ojedinělou dobrodružnou podívanou s minimem politiky (pouze v nutné rovině česko-německých vztahů na konci války). Ne náhodou tento snímek o osudech českých lodníků na útěku připomíná žánr, kterému se dnes po anglicku říká road-movie. Tajná cesta lodí z německé strany přes hranice do ČSSR obsahuje plno zvratů, napětí, strachu i obětí, ale i poznání naděje, přátelství. Všech "sedm statečných" mají jeden cíl, ale musí mít zapotřebí odvahu a chuť riskovat, obětovat se a nezradit... a někdy je to trochu i legrace - tak třeba padají výstřely, výbušniny z létadla a pan Větrovec se nejvíc stará o to, aby se jeho kanárkovi nic nestalo a dovezl svého milovaného ptáčka živého ;)) a Cupák mu na to říká: ,,Já věděl, že tu akci nepodnikáš pro nic za nic." ... Nemohu si pomoct, zvyšuju po druhém shlédnutí na plný počet, navzdory pomalému rozjezdu ze začátku. Úžasná podívaná, navíc to celé táhne charismatický Josef Větrovec se svým nezaměnitelným hlasem a v jedné ze svých nejlepších rolí. Vyzdvihl bych také Otu Sklečnku a westernovou muziku Jiřího Šusta. 90% ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Pepiku, ty máš ale štěstí !! Představ si narodit se jako slepice.. Jéžišmarjá, slepice !! To by byla polívka !!" - "Co to tam kecáš ??" ;) ()

Ozo 

všechny recenze uživatele

Kdyby se ty bolševický vemena obtěžovali s překladem němčiny, která tam často zazní, možná bych tomu vypálil i druhou hvězdu. Ale znáte to - kdyby byly v pr**** ryby, ... ()

topi 

všechny recenze uživatele

Film z konce druhé světové války naštěstí není nikterak zatížen propagandou a příběh o plavbě skupinky lidí, kteří se chtějí dostat ku Praze tak vyznívá téměř dobrodružným dojmem. Kvalitní obsazení, válečné scény, nenudící děj. A skvělá hudba Jiřího Šusta. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Dobry namet, na nase pomery celkem velkorysa vyprava a uzasna hudba. To jsou nosne pilire tohoto filmu. Myslim, ze je i dobre vystihnuta atmosfera poslednich dnu valky a nervozita nemecke armady. Filmu ale chybi vice napeti. Jinak vsak nemohu souhlasit s kritikou na adresu Otakara Fuky, pro me se jedna o nadprumerneho ceskeho rezisera z normalizacniho obdobi. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Ach Fuko! Nešťasný člověče Boží ateistický! Od tebe ty troubo se mě skutečně líbily je ty Zlaté rybky. A to kvůli Víznerovi. Von je skvělej herec. Tohle jsi teda tak posral, že jsem něvěřil, zda lze...Větrovec běhá, vypadá akčně...ale do prdele kam? Všichni mluví německy celou polovinu filmu a to i soudruzi antifašisté! Příběh posraný, scénář posraný, kamera posraná, do toho agitka...všechno jsi Fuko posral! ()

Slimak 

všechny recenze uživatele

Ano...pěkná válečná pohlednice...jen se tak plavit po řece a koukat jak ruské tanky kosí mladé bláhové SSáčky..mávat udatným (odepsaným) německým zoldátům s ironickým úsměvem na tváři...dobří Josef Větrovec a Otta Lackovič... ()

kebom 

všechny recenze uživatele

Vcelku nedotiahnuté, niektoré momenty vskutku úsmevné. Málo inteligentní Nemci so škrekľavými hlasmi pôsobia efektne, ale zbytočne. Tretina filmu je k tomu nahovorená v nemčine a bez titulkov, čo zrozumiteľnosti deja veľmi nepridáva. Niektoré postavy sú vyslovene nadbytočné a podaktoré "náhodné" scény pôsobia absurdne. Myslím, že aj význam cesty lode Moldau je záhadou... Hudba je výborná a výkon o. Sklenčku kvalitný. Film je však žiaľ zlátaninou. ()

Yarwen 

všechny recenze uživatele

Film by možná i šahal po nadprůměrném hodnocení, ale z mého pohledu jej sráží dvě věci: jednak hned v úvodu, kdy ze sklepa vyvádí německého zajatce ruský voják ověnčený asi patnácti řády - snad úlitba komunismu - a pak smrt Kříže ve stylu Sedmi statečných - možná to měl být pokus o vtip, ale ten mi do válečného dramatu nezapadá. Rovněž volba herců mi úplně nesedla - Větrovec působí jako válečný hrdina divně (ten se profiloval spíš v soudružských rolích) a Augusta jako součást wermachtu je hodně úsměvný. ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Najprv som si pred filmom pozrel filmovy trailer na tento film a podla neho som usudil, ze to asi bude kvalitny vojnovy film spod ceskych ruciciciek:) Dej filmu nebol zly napad a celkom bol aj putavy pre mna, ale chybalo tomu viac akcie, ako bolo ukazane len v prvej casti filmu, z ktoreho aj bol urobeny ten filmovy trailer, ktory som mal moznost vidiet kedysi davno. Ako som na zaciatku tohoto komentu spominal, uvod filmu bol dobry a aj nepatrne boje boli pozeratelne, hlavne tie ruske tanky a to nemecke delo raze 88 mm ma vskutku milo potesilo. Dokonca sa aj dostal priestor pre pesiakov, konkretne ten sopliak s panzerfaustom tiez nebol k zahodeniu. Toto vsetko, ale bolo prilis kratke a obcas som mal z toho taky nie moc dobry dojem, ako tie boje prebiehali. Potom sa len film niesol v znameni plavby po rieke na jednom nakladnom clne, ktory sa pomaly trepal do bodu Mys dobrej nadeje. Ich dobrodruzstvo uz nebolo take dobre, ako zaciatok filmu, kde sa aj nieco poriadne dialo. Ale tym zas nechcem povedat, ze ta plavba bola nudna, ale na vojnovy film by to chcelo nieco viacej a nie sa len tak plavit a nic dokopy nerobit. Druha polovica mi prisla taka obycajna a preto filmu davam menej hviediciek kvoli tej druhej polovici filmu. Keby sa film niesol v takom duchu, ako zaciatok filmu, tak mu dam urcite viacej hviezdiciek, ale takto len dostal tri, co je dost skoda. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Sice se jedná o vymyšlený příběh, ale i tak není po dějové stránce nijak špatný. Zřejmě vlivem nízkého rozpočtu vyznívá podivně jen útok dvou tanků na malý přístav plného Němců. Snímek televizemi opomíjený a je to škoda. I přes udělení Ceny literárního fondu ke 30. výročí osvobození za scénář je na svou dobu vzniku zcela neškodný. Zajímavá je i použitá hudba. Svým vyzněním by se spíše hodila k westernu, ale budiž. Snímek to dosti oživilo. Pravda, mohlo to být daleko dramatičtější, ale na 70. léta, kdy byl snímek natočen, bylo takovéto zpracování zcela normální. Námět o českých lodnících plujících ku Praze s ukradenou německou lodí plnou výbušnin, nebyl nijak špatný nápad. ()

Heavyman 

všechny recenze uživatele

Větrověc jako akční hrdina, který karááčo chmaty sundá důstojníka SS, řídí loď jednou rukou, všem šéfuje a kuje tajný odbojářský pikle. Válečná road-movie po komoušsku. ()

Reklama

Reklama