Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na této naivní a neobratně vyprávěné pohádce je pozoruhodné jen to, že založila tradici pohádkových příběhů i na Slovensku. Určitým ozvláštněním je zarámování celého příběhu loutkovým představením, které přechází do hraných scén. Film zpracovává lidovou pověst o hloupém hradním pánu, jenž obývá zpustlý zámek, podvodném malíři a líném ovčákovi. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Je to prvá sk rozprávka, tak treba byť trochu zhovievavejší. Tých začiatočníckych nedostatkov je totiž neúrekom. Najmä príbeh nevystačí na 70 minút, je to skôr taká príhoda, ktorá by sa hodila do nejakého poviedkového filmu so spoločnou témou. Nechápem, prečo nie je rozvinutá naznačená ľúbostná línia hvezdára a záhradníkovej dcéry, tá by príbeh rozhodne oživila a dodala mu spád. Ale keďže mám slabosť pre filmových oslíkov, som nakoniec s výsledkom relatívne spokojný. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Docela roztomilé podobenství o hlouposti, lenosti, ochotě nechat se obelhávat, rámováno do loutkové vyprávěnky. Kupodivu podvodníček malíř Mazando byl sympatický a úplně proti srsti nešel ani nablblý hradní pán. Bača, zahradník a jeho dcera byli natolik milí, že se až zdáli přijít z jiného příběhu, nejsympatičtější postavou potom byl ten černý oslík. Žádný převrat se nekonal, ale úplně špatně bratři Slováci pohádkovat nezačali. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Krásně nasnímané kulisy Bojnického zámku, velmi příjemná hudba Ludvíka Podešťa, to celé zajímavě rámované loutkovým divadlem, nad nímž se na konci pohádky zaklapne kufr. To je výčet pozitiv téhle první slovenské filmové pohádky.  Humoru je ale spíš pomálu (nejlepší je střelba na dřevěného jelena), a děj pojednávající o lidské hlouposti a ochotě nechat se obelhávat a též o lenosti, je poněkud prostoduchý. Když k tomu přidán vážně ošklivou princeznu a krále s bizarně načernalým nosem ala Cyrano z Bergeracu, tak ty tři hvězdičky jsou víc jak velkorysé hodnocení. Slovenský vstup do světa filmových pohádek bych si uměl představit trošku zajímavější. ()

baroko 

všechny recenze uživatele

Tak nekoukatelné to určitě nebylo. Především hezká kolorovaná atmosféra podtržená barvou prvních barevných filmů. Jenom ten děj poněkud habroval a pohádkovému schématu příliš neodpovídal. Stále tam čouhala ideologická klišé padesátých let - "bez práce nejsou koláče" a mimo pracující třídu je všechno jen zahnívající feudalismus. Vlastní příběh byl odstaven na druhou kolej. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Hezky barevna, ale trochu uspavaci pohadka, ve ktere se vlastne nic nestane. Spis takova hricka. Pekna zahradnice, jejiz jmeno mi zustalo tajemstvim. (Stefania Tibenska?) 3- ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Dosť zabudnutá slovenská rozprávka. Začali ju dávať až po revolúcii. Krásny Bojnický zámok a škaredá princezná, takú nenájdete už asi v inej rozprávke. 55%. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Pán a hvezdár je první ryze slovenskou pohádkou. Když ji porovnám s tehdejšími českými pohádkami, tak ty jsou úplně někde jinde než tady tahle. Je sice barevná, točila se na Bojnickém zámku, ale celkově kvalit těm českým vůbec nedosahuje. A že by se jednalo o nějakou zábavnou podívanou, se také říct nedá. I proto podle mě se na ni zapomnělo. [195. hodnocení, 9. komentář, 61%] ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Humor je nejprve založen na grimasách a hlasitém chrápání, ale postupem času se několik dobrých vtipů povede. Nejlepší je střelba jelena. Kvalitní herecké výkony: Dibarbora jako Mazando, Vladimír Zimmer jako hradní pán i oba bačové. Bača ukáže krásnou lidovou moudrost: „Chytí vás búrka. Pozríte na vtákov, nízko lietajú i ovce sa sbíhajú a mravcov nie vidieť.“ Kdežto veliký učenec a vědec je jak jinak než podvodník. Hezké ženy: Štefánia Tibenská jako zahradníkova dcera a Katarína Jurkovičová jako páže. Výborná hudba. Krásný začátek i konec, kdy se z loutkového divadla přeneseme do pohádky a nazpátek. Pohádka má originální konec. Zednářská symbolika: 33 „Tri hradné zrúceniny. Tri hrady.“ 5:26 – stuha. 29:51 – globus; 33:50 – tři šestky + jedno oko;  41:30 – 3x6. Předpovídání budoucnosti. ()

`barocco 

všechny recenze uživatele

Na tuto rozpravku sa este pamatam z detstva ako maly chlapec, priznam sa ze sa mi vtedy pacila. Ako dospely ked som to videl musel som uznat ze kvalitu tych ceskych rozpravok z toho obdobia ktore sa dozili neustalych repriz az do dnesnych dni to nedosahuje. Jeden primat vsak tento snimok predsa len ma, bola to prva sfilmovana slovenska rozpravka. ()

Yelush 

všechny recenze uživatele

Nie príliš známa no veľmi pekná rozprávka s nádychom slovenskej dediny, celkom originálnym príbehom a celkovo peknou atmosférou. ()

Reklama

Reklama