Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři mladíci se náhodně připletou k vražednému řádění maďarských husarů a jako nežádoucí svědkové mají být zneškodněni. Daří se jim unikat, avšak nepřátelé jsou jim ustavičně v patách. Napínavý kostýmní příběh se odehrává v revolučním roce 1848, kdy i tuhé maďarizaci vystavení Slováci zatoužili po národnostních právech. Romanticky laděné vyprávění se vyznačuje mnohými tragickými prvky, které se vymezují jako sebeobětování pro blaho národa. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Hovorím vám, že slovenský sedliak to je to najhoršie! Ten sa bude celý deň rýpať v zemi a popri tom celý čas rozmýšľať ako rozvrátiť monarchiu..." Bielikov film Traja svedkovia mi svietil v kolónke "chci vidět" niekoľko rokov. Nie je to film, ktorý by bol v tv často opakovaný. Zachránil ho možno rok Ľ. Štúra, ktorý teraz v roku 2015 na Slovensku máme. Téma revolúcie v roku 1848, Štúrovci, Hurbanisti, rozvracanie monarchie, to je na filmovom plátne skôr výnimočné. Film ako celok mi občas pripadal trochu zbytočne komplikovaný, ale som rád, že som ho videl. Súboj Mullera s maďarským kapitánom husárov bol na svoju dobu vzniku neskutočný. Táto scéna ma skutočne zaskočila nielen kvalitou ale hlavne presvedčivosťou. Bielikov humor vo filmoch mám rád a aj tu som sa pár krát dobre zasmial. "Čo je to vojčiak?" "To je kôň, čo má vajcia - žrebec!", alebo "Páli?". Celkovo film postráda akúsi celistvosť, je skôr výborný v detailoch a kratších scénach. Napriek výhradám má u mňa bližšie k štyrom hviezdam. 70%. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Poslední Bielikův film po režisérské stránce a poslední zásadní kousek který mi ještě chyběl k doplnění vzdělání. A opět je to tak trochu na půli cesty začátek svižnej, děj jasně nastíněnej, ale pak to zase upadne trochu do průměru. Neříkám, že tyhle historický filmy neměl režisér dobře zmáknutý a témata kvalitně nastudovaný, ale pokaždý to trochu zabije určitá rozvleklost a ano teď už to i můžu říct po shlédnutí všech celovečerních snímků nesedí mi úplně Bielikův styl. Takže podobně jako u těch předešlých i zde lepší průměr.60% ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Monarchiu rozvracali, duše svoje postrácali.VRK uživatele Willy Kufalt. Čekal jsem nahlédnutí do roku 1848 s praktickou ukázkou, jak a čím revolucionář Ľudovít Štúr šťoural do uherské vlády. Dostal jsem vztahové drama o zrazené přísaze a kamarádství. Spojeném ideály a rozděleném... čím jiným než láskou, pohříchu ke stejné ženě. Což je zajímavější téma než panslavismus (mrtví prominou). REVOLUČNÍ OKÉNKO: [][] Charakteristika spiklenců. ## Marek Blaho, učitel. Permanentně zpruzený revolucionář, „děti učí nenávisti“. ## Kamil Ziaranský, jurátus (čili soudce). Jeho intriky vede touha pomstít smrt otce. Sžírán nenaplněnou láskou, politická příslušnost nejasná. Kovaný panslavista nebo proradný špicl ve službách uherské vrchnosti? Tyto dvě polohy celý film střídá jak ponožky. ## Ervin Ostrica, adjunkt. Citovou rozervanost a převlékání (husarských) kabátů doplňuje lhaní, plané sliby a střílení kamarádů do zad. Hm. Takhle vést revoluci Che Guevarra, tak se na trička v životě nedostane. [][] Naději přináší postava Jánošíkova pravnuka Blažeje (Vlado Müller na Hrad!), jinak je to samá zrada, vražda či sebevražda. Národní obrození v kelu, ale nešť, mně se ta Bielikova člověčina líbila. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Solídna historická dráma, vlastne až kriminálka, respektíve milostná melodráma a možno aj povstalecký vojnový film. Hneď prvá scéna sľubuje nadupaný dej, avšak ten sa veľmi rýchlo spomalí a začne sa zameriavať na vznikajúci milostný... ani neviem či trojuholník alebo ešte niečo viac, skrátka do jednej postavy sa zaľúbia všetky ženy a niektorí muži zase do jednej postavy ženskej. Je fajn, že film nie je, čo sa týka vykreslenia postáv, čiernobiely, ale to sa vlastne týka len hrdinov, nepriatelia sú čisté zlo. Pozerá sa na to dobre, asi to aj svoju dobu vystihuje celkom verne, ale dalo sa z toho vyťažiť viac. Paľo Bielik mal ale na mysli vždy predovšetkým diváka, takže určitá dejová limonáda bola nevyhnutná. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Nefalšovaný western v tragických tónech slovenské balady zasazený do složité doby evropské občanské revoluce a vzestupu národního sebeuvědomování, které zasadily rozhodující ránu feudálnímu uspořádání světa. Poklidný život malého sedláka a jeho hospodářství se zcela změní příchodem tří mladých mužů,  kteří s sebou přinesou čerstvý, ale nemilosrdný vichr z hor, který zcela smete poklidnou vesnickou pohodu starých dobrých časů... Bielik skvěle rozehrává malý lidský, a stále se opakující, příběh o lásce, zradě, závisti a zodpovědnosti na pozadí převratných společenských změn, které tu však vlastně sympaticky vytváří jen dobové kulisy. Zážitkem se tak místo akčních sekvencí stávají spíš osudy a charaktery jednotlivých aktérů,  "třemi svědky"  společenské změny počínaje a rodinou Remenových (ach ta Verona), která jest těmi změnami nenávratně zasažena, konče.  Neodvratnou tragédii Bielik však v samotném závěru vyváží i nadějí. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Poslední Bielikův film, s fiktivním příběhem na pozadí revolučních bojů roku 1848 proti národnostnímu útlaku, mě velice bavil i s opakovaným zhlédnutím a nejvíc mě dostal závěrečným vyústěním, jež jsem si už překvapivě nepamatoval. Traja svedkovia oplývají romanticky dobrodružným nádechem, v některých scénách na mě budili až dojem typického zástupce kostýmního historického filmu své doby, v jakém jednoznačně musí pro diváka vše dobře dopadnout a hrdinství s láskou nade všemi nešváry politickými i lidskými zvítězit, ale zároveň vedle toho se jim slušně daří rozehrávat postoje několika lidí z více stran k pohnuté situaci a... ejhle, s jakým nečekaným obratem tohle vyprávění o třech mužích, již se zaručili přísaze, přijde k závěru a vypálí rovnou dvě nemilosrdné kulky bolavé zrady. Leopold Haverl mě tu z ústřední herecké trojice zaujal nejvíc, i tím, s jakou charismatickou galancí vystupuje v rámci své postavy, s níž velmi pozvolna prochází skrytou proměnou, plně pak odhalenou až ve vrcholném souboji se dvěma zbraněmi proti sobě. Atmosféru nejen po stránce barevné historické výpravy má film výbornou, skrze takřka permanentní útěky, schovávání se, dvojitou hru tří nežádoucích svědků i konflikty ve vztahu k dalším postavám tu skvěle po většinu času funguje i napětí, jaké se na mě přeneslo rovněž z poměrně zdařilých akčních scén v exteriérech. [85%] ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Posledné dielo Paľa Bielika a opäť to nebolo marné. Ten chlap snáď ani nedokázal točiť zlé či len priemerné filmy. Najmä ak mu tu sekundovali páni herci typu Vlada Müllera, Lea Haverla v mladíckej plnej kráse, ale kľudne aj Adamoviča, ktorého som si nikdy špeciálne neobľúbil, ale kvality nepopieram. Historický film, ktorý by mohol uspieť aj v dnešných kinách, pretože ten nádych slovenskej histórie a obrodenia, ktorý sa miesi so štipkou romantiky, to sa nikdy neošúcha. Samozrejme, cieľová skupina by nemohli byť sójové eko deti závislé na čumení do mobilu. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Zajímavé nahlédnutí do slovenské historie, příběh tří mužů je odvyprávěn poutavě, herecký ansámbl báječný.. Pánové Leopold Haverl, Slávo Záhradník, Jozef Adamovič to rozehráli skvěle, ovšem nejvíc ze všech se mi líbil Vlado Müller a pochvalu zaslouží nepochybně i Viera Strnisková, v tomto snímku je výborná a ráda bych na závěr zmínila krásnou výpravu, nádherné exteriéry, interiéry a celkově ta dobová atmosféra úchvatná.. Poděkování Willymu za VRK i za tento film.. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Slovenské národní probouzení podle Paľo Bielika (1910-1983): bědný rolnický lid, jemuž je bráněno užívat mateřský jazyk, trpící pod maďarskou knutou; oportunistická národně-smíšená maloburžoazní rodinka, jejich hrdinný čeledín (v podání Vlado Müllera, který si IMHO krade každou scénu pro sebe); propagace panslavistických idejí (ze skromného výčtu nelze nevyčíst, že film je poplatný komunistické historiografii); konspirace dvojitých agentů (díky kterémuž prvku je film do poslední minutu nepředvídatelný); milostný čtyřúhelník umrtvující letitá(?) přátelství, ústící v tragédii bezmála antických rozměrů. Poctivé historicko-mytologické drama s výbornými hereckými výkony všech zúčastněných. Díky za tip Willymu Kufaltovi! 75 % ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh slovenských vlastenců jako z učebnice dějepisu našich bratří. Statečný Vlado Müller, čestný Leopold Haverl, či záludný Slavo Záhradnik jsou jen střípkem ze skvělého hereckého obsazení tohoto historického filmu. Zrada a láska rozetne přátelství i přísahy trojice kamarádů, které spojovaly ideály boje za svobodu jejich národa. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Hezké a barevné, ale tím pojetím mi to připadalo, jako by film byl z r. 1958, a ne z r. 1968, takové obrozenecké. Herci tu více tu méně přehrávali, závěrečná přestřelka dosti nepřesvědčivá. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Rád bych dal víc, když se mi posledních cca 30 minut líbilo a konečně jsem se v nich dočkal komplexnějšího propracování charakterů postav a jejich reakcí k momentálním dobovým událostem, ale prostě nemůžu, když mě to celkově nechalo chladným. Přemýšlel jsem, na základě čeho a dospěl k tomu, že nejspíš kvůli přehnané délce, místy lehce televiznímu vzhledu a pozdnímu hlubšímu vývinu událostí. Herecky je to skvělé (ačkoli škoda té herečky, která hrála jednu z dcer statkářů (tu, co se nejmenovala Verona), jelikož její postava byla jen naivně zamilovaná holka a nic víc, takže ani nemohla víc předvést), filmařsky taktéž docela slušné (byť bez formálně výraznějších scén, ale to mi tolik nevadí) a i ústřední zápletka graduje celkem chytře, jen je to podané takovým poněkud nevýrazným způsobem, který mi bránil se do toho dostat a něco víc z toho mít. Vlastně by mě dost zajímalo, jestli Bielikovy filmy mají nějakou osobitost, jelikož jsem viděl jen tenhle a na základě něj mi to přišlo krapet rutinérsky zpracované, ale to se na základě jednoho filmu (a ještě navíc jeho posledního) nedá posoudit. A přitom poslední cca třetina ukazuje, že to v sobě mělo víc, než se na začátku zdálo a že to tvůrci uměli přidat, jen to přišlo pozdě. Silné 3* ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Komu vierit, s kým držia, čo vlastne chcu?" Tuhle otázku jsem si v průběhu tohoto pozoruhodného (česko)slovenského historického snímku klad hned několikrát. Obsah na csfd totiž (tentokrát asi i vcelku logicky) moc neodpovídá ději a zejména pak skvělé závěrečné pointě. Kromě obstojné výpravy a kostýmů určitě oceňuji romanticko-dobrodružný nádech tohoto Bielikova filmu (viz třeba některé bojové scény v exteriérech). Ten přitom v některých chvílích (včetně pistolnického "souboje" v samotném závěrečném vyústění) doslova připomíná western. Za mě tak poměrně velká spokojenost. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Výborný kostýmový film z dávnych čias, keď to tu vyzeralo trochu ako na divokom západe. Aj tomuto filmu by som kľudne priradil žáner western, nasvedčujú tomu charaktery postáv, prostredie prepriahacej stanice Remeňovcov, viacerí muži zaľúbení do jednej ženy... Inšpirácia westernovým obdobím šesťdesiatych rokov bola veľká. Čudujem sa, že sa tento film neobjavil v televízii za posledné desaťročie, je možné, že sa čakalo na reštaurovanie filmu, pretože kvalita obrazu aj zvuku bola dnes výborná. –––– Dobre ich učím. Učím ich nenávidieť všetkých, ktorí nás pokorujú, ponižujú. –––– Nestrieľaj. Keby si ma zabil, nemal by ťa kto zabiť. Máš len jednu guľku, ja mám dve. Jednu pre teba, jednu pre seba. ()

Danikaa 

všechny recenze uživatele

Pri mojom hodnotení starých slovenských filmov, určite zohráva úlohu aj nostalgia. Vidieť všetkých tých úžasných hercov spolu v jednom filme je radosť. Dobrý príbeh k tomu je ďalší bonus. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Bielikov režijný štýl už proste nemá čo ponúknuť. Ten chlap sa zasekol v čase a hoc aj točil film z rokov meruôsmych, tak dielo si ma ničím nezískalo. Keď sa k tomu pridá nemastný-neslaný príbeh, kde nie je jasné kto je na akej strane, tak zaujmú herci, lebo tí sú špička a bolo skvelé vidieť Müllera v role sluhu, resp. mladého Haverla či Adamoviča. Ozaj, už len z nostalgie a ako-tak dobrej technickej stránky za 2*. ()

1mArc0 

všechny recenze uživatele

Pri recenziách padajú rôzne názory, v mnohých prípadoch nezaznie to podstatné: „Oplatí sa mne ako divákovi investovať čas?“ Bez zbytočných minút navyše režisér vrhne diváka do samotnej zápletky, ak si myslíte, už len z názvu filmu, že sa to celé odohráva na súde, tak Vás sklamem. Zopár dôvodov, prečo by ste mohli obetovať čas, pre tento film. V prvom rade, nekategorizoval by som tento snímok do šuflíku povstaleckého, politického, propagandistického filmu alebo milostnej drámy. Režisér Bielik v tomto filme nestavia Slovákom pomník, aký sme utlačovaný národ, skôr si predstavte 108 minút boja za ideály. O tom, že ideály, vnútorná sloboda majú väčšiu moc ako peniaze alebo politici. Nie je presne dané, kto je protagonistom a antagonistom. V druhom rade, jeho dramaturgická čistota deja, vtip a vycibrenosť replík, ráznosti a pointy jednotlivých scén schová nie jeden súčasný hraný snímok velevážených majstrov Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy muzických umení v Bratislave. (Slová „velevážených majstrov“ berte veľmi ironicky, pretože dnes sa točí, aby sa prežilo, nie aby sa tvorilo.) V treťom rade, rozvláčne tempo druhej polovice filmu má svoj význam a určite nenudí. Režisér nechcel veľmi uponáhľane a rozpačito ukončiť dej. Môžem napísať, že koniec prekvapí nie jedného diváka. Vo štvrtom rade, vynikajúca architektúra a lokácie, nie je podstatné, na ktorých konkrétnych lokáciách sa nakrúcalo, skôr záleží ako pôsobia v daných scénach. Pôsobia veľmi dôveryhodne a esteticky nádherne. V piatom rade, famózna a dramatická hudba Tibora Andrašovana, kombinovaná klasickým orchestrom a tradičnými, ľudovými nástrojmi. V poslednom rade, excelentný výkon Viery Strniskovej (v úlohe pani gazdinej), Vlada Müllera alebo Leopolda Haverla. Film Traja svedkovia nepatrí medzi doslova ikonické diela Bielika, ako je Jánošík, Majster kat. Stále sa jedná o mimoriadne kvalitný, tvorivý snímok. Jeho výpovednú a umeleckú kvalitu nezhodí žiaden recenzista Denníka N alebo podobné manipulatívne periodiká. Ak sa pozeráte na dobrý film, neuráža Vás a cítite z neho katarziu. Film Traja svedkovia, určite vyvoláva katarziu. Snímok, ktorý neburcuje ľudí k politickému násiliu, skôr ku konštruktívnemu zamysleniu sa nad sebou samým: Za čo ja bojujem? Za to, aby som sa mal ako prasa v žite alebo aby som sa vedel pozrieť na seba samého do zrkadla?“   /90%/ ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"Mein gott, hurbanista v mojom dome!" Začiatok má skoro až westernový nádych, panslávska trojica Adamovič, Haverl, Záhradník nechtiac  spozoruje vraždu svojich kolegov maďarskými husármi a ukryjú sa v haciende/prepriahacej stanici multietnického páru Blaškovič a Strnisková. Nechýbajú splašené kone, streľba a kryté vozy. "Sedliak je marha, keď začne revoltovať!" Čoskoro vyjde najavo, že naša trojka sú dvojití agenti a postupne sa odhaľujú na akú stranu jednotlivo viac inklinujú. A keďže treba aj romantiku, nechýbajú dve fešné dcérky, mužnú silu zastupuje mocný paholok Müller, vynikajúca je scéna, keď si počas pandúrskej domovej prehliadky brnká na cimbale všeslovanskú hymnu, silný moment je aj neskorší súboj s kapitánom ozbrojencov. "Kto sa bojí o svoj teplý zadok, dožije sa len toho, že mu doňho kopnú!" Páčilo sa mi, že merumôsma revolúcia nebola nijako extra glorifikovaná, sú tu len načrtnuté dôvody a zobrazené nadšenie budúcich účastníkov. K neblahým koncom už sa nedopracujeme a nezabúda sa ani na dobový folklór chladiť si záhu na Hebrejcoch. "Sedliak začína revolúciu. A keď sedliak začína revolúciu, najprv Izákovi vyrabuje kšeft a potom mu podpáli dom!" S príbehom a historickou vernosťou je to u Bielika klasicky trošku slabšie, ovšem viac než bohato to vynahradzuje veľkolepá výprava, na dobové československé filmy nebývalá akčnosť, nejaká dráma, trochu humoru a skvelé herecké výkony. Dohromady za štyroch vajčiakov. ()

Reklama

Reklama