Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bezúhonný mladý muž sní o kariéře baviče a je rozhodnut pro to udělat maximum. Uchytí se ve světě šoubyznysu a jeho kariéra začíná strmě stoupat. Ovšem jen za cenu ztráty charakteru. (MVanis)

Recenze (5)

derryl 

všechny recenze uživatele

Musím velmi ocenit úžasnou kreaci Jerzy Stuhra, dal do role opravdu všechnu svoji energii a zajímavě načrtl Lutka jako muže bez kladných vlastností, který se touží prosadit - být v záři reflektorů - jako konferenciér velkých plesů a zábav. Příběh začíná jako komedie a úsměvné události se postupně promění v drama, které se přenáší na publikum a mění pohled diváků na hlavní postavu, začíná být sice úsměvná, ale ztrácí sympatie, až klesne na úplné dno, ze kterého není úniku. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem od toho Předtanečníka víc... atraktivnější podívanou, výraznější zážitek. Při vzpomínce na Amatéra (1979) opět s Jerzym Stuhrem v hlavní roli pro mě teprve zklamání. Sice jde o lehce nadprůměrný socialistický film 70. let, ale za mě spíše jen díky onomu odvážnějšímu pohledu na téma kariérismu a egoismu lidského jedince a ještě díky Stuhrovu výkonu. I příběh o nezáživném, maximálně průměrném, hnusně podbízivém a rozporuplně jednajícím showmanovi se dá zpracovat naopak záživným a zábavným způsobem, což dokázal například Martin Scorsese v Královi komedii. Je mi líto, ač tohle zase má jistou hodnotu díky realistickému pohledu na téma, i díky zachycení doby, děj mě po většinu doby příliš nepohltil, pomalu se loudal v doprovodu té socialistické šedi bez humoru, napětí i atmosféry (ač nutno uznat, že alespoň s psychologií hlavní postavy se dobře pracovalo), doplňovala ho povětšinou nudná pěvecká či taneční čísla a zpracování mě často nemělo čím oslovit. Teprve až posledních 15 minut se film skvěle rozjel, Lutkovo jednání začlo být poměrně strhující, výborně zde vynikl silný kontrast mezi Lutkovým jednáním v roli konferenciéra a mimo tuhle roli. Na bálu v závěru to opravdu žilo a vyvrcholení v zákulisí bylo taky výborné. Ale to už v nejlepším pak film okamžitě skončil, žel... 65% ()

Vosje 

všechny recenze uživatele

Film o tom, jak se ze sympatického a šikovného konferenciéra a baviče stane kvůli skvělému kšeftu naprostá kurva, ze které se vám chce zvracet. Jerzy Stuhr v hlavní roli hraje skvěle a proměnu postavy zvládl tak dokonale, že mu na začátku fandíte a na konci byste mu spolu s dalším hlavním hrdinou dali s velkým gustem přes držku. Spolupracovala jsem na dabingu tohoto filmu jako as.režie a je škoda, že to nakonec totalitní schvalovačkou neprošlo a v televizi se to snad ani nehrálo, protože Stuhra geniálně nadaboval Mirek Donutil, který dokázal pouhým hlasem odstínit různé polohy hlavní postavy a v souladu s jejími proměnami být sympaťákem i hnusákem velmi přesvědčivým. Film by si zasloužil obnovenou premiéru v TV. A s původním dabingem z 80. let, protože si na něm dali všichni velmi záležet. ()

kamals 

všechny recenze uživatele

Je to nejake tri/dva roky zpatky, kdy jsme film videl v ramci nejakeho festivalu (nevim, asi slo o Febio) a pred/po filmu nasledovala diskuze s Mistrem, a potom ve foyer kina i chvilka prohodit s Mistrem par slov. Nevim proc jsme si dnes na film vzpomnel, no v kazdem pripade muj vztah k Jerzymu Stuhrovi byl do te doby ambivalentni a po shlednuti tohoto filmu a naslednem osobnim setkani jsem si uvedomil proc. Ja kazdou jeho roli prozival (pozitivni, negativni), jeho herecky vykon hodnotil ciste sugestivne, a ne podle toho jak roli "technicky" ztvarnil, ale jaky jsem mel z jeho projevu pocit (negativni, pozitivni) - jak to popsat, pristupoval jsem k tomu jako dite, ktere veri, ze film je skutecnost, a to proste proto, ze kazda jim zahrana role je, jak se pise vyse, presvedciva a prirozena. Jerzy Stuhr, maly velky muz polskeho filmu a divadla, pusobi tvari v tvar uplne jinak, nez jak ho casto znam z filmoveho platna, skromny pan v letech s jiskrou v oku a milym usmevem, presvedcivym a prirozenym. ()

Reklama

Reklama