Reklama

Reklama

Když se pod noční oblohou narodila Jupiter Jones (Kunis), znamení napovídala, že je předurčena k velkým činům. Nyní již dospělá Jupiter sní o hvězdách, ale probouzí se do chladné reality uklízečky toalet a nekonečného sledu neúspěchů. Až když na Zemi dorazí Caine (Tatum), geneticky upravený bývalý armádní lovec, jehož úkolem je Jupiter sledovat, začne si uvědomovat naplnění svého osudu - její genetická výbava ji předurčuje jako dědičnou následnici královny vesmíru. Toto neobvyklé následnictví by však mohlo ovlivnit rovnováhu ve vesmíru. (Warner Bros. CZ)

(více)

Recenze (1 232)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Je-li Země majetkem naivní ruské kosmetičky záchodových mís, tak je vše v pořádku. Pokud jsem však já pouhou surovinou určenou ke sklizni proto, aby ze mě nějaký intergalaktický tajtrlík profitoval, tak to prr! Já se totiž vyznám a své geny nedám zadarmo. Jinak se musím přiznat, že dějiny světa mi byly zmateným dějepisářem vysvětlovány zcela jinak než se vědecky prezentují v tomto snímku, takže do důchodu s ním. Já jsem si tedy užíval každý pohled na přehrávající Jupiter Jonesovou, bavil jsem se při lehce neohrabaných eskapádách vesmírného rychlobruslaře Caina i při krocení intergalaktického úřednického šimla, ale přesto si troufnu tvrdit, že kdyby to mělo o něco míň barviček, výbuchů a ještěrek, tak bych byl o něco spokojenější. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Mimózní, blbě odvyprávěná, emocí, humoru nebo nadhledu prostá space opera, která mě bavila vlastně jen svou bizarností. The Wachowskis to tentokrát podělali. Ale totálně. A i akce stojí za prd. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Rukopis sourozenců Wachowských je rozpoznatelný při nejlepším pouze v přestřelkách, v nichž dokáže kamera i navzdory rychlému pohybu a všemožnému netradičnímu kroucení zachovat jakš takš přehlednost a postarat se o příjemný pocit z pohybu a rychlé akce. Kromě toho se však jedná o ryze průměrný, tuctový film, který by pouze svým dějem neměl šanci zaujmout. Rozmáchlý příběh hovoří o různých mimozemských frakcích a zájmech převyšujících cenu lidské rasy, ovšem návaznost a souvislost mezi jednotlivými událostmi pokulhává. Na otázky "proč?" zde nikdy není uspokojivě odpovězeno - věci se dějou jen tak... To i Speed Racer za svými pestrými barvičkami skrýval i určitý přesah - minimálně po formální stránce. 6/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Po skončení filmu se všude ozývalo nespokojené mručení. Nevím. Já měl po celou dobu nasazený úsměv od ucha k uchu a bavil se jak malej kluk. Ostatně právě jako film od malých kluků výsledek vypadá. Těžko říct, jestli schválně, nebo ne. Možná dokonce ne... a ta roztomilá přepjatost a přeplácanost byly míněny vážně. Pak ať, holt se nám tu rodí potenciální guilty pleasure. Mila Kunis coby královna vesmíru, která by hrozně ráda servala podprsenku, ale Channinga Tatuma to "vůbec nezajímá". Roubované antikorporátní poselství (opakující motiv z Matrixu a Atlasu Mraků o přeměně lidí na konkrétní komoditu). Spousta náhod v ději a šíleně přehrávající herci v čele s Eddiem Redmaynem, který by po celý film chtěl neustále plakat a my nevíme proč. Všechno je tu zkrátka tak over the top, že když to byť na okamžik začnete brát vážně, narazíte. Tak to doporučuju ani nezkoušet a prostě nasednout na tuhle space operu plnou okázale kýčovitých vizuálů a velkých gest větších než sám vesmír. Nakonec bude nepatřičné jen to, že chybí soundtrack od Queenů. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem neuvěřitelně přepálená splácanina všeho možného, která ale nepřestává bavit a odzbrojuje nejen pohádkovou atmosférou a krásným designem, ale především pevným režijním uchopením, hravostí, nápaditou akcí, sociálním přesahem (byrokratická epizoda je parádní) a sympatickými postavami. Wachowští prostě umí, i když si zrovna točí jen tak pro radost. Tatum je výborný... ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Kritizovat Jupiter vychází zrovna za významové přesahy (sugerování mladým holkám, že práce uklízečky je fajn) mi nepřipadá šťastné, když právě v tomto ohledu je film nejsilnější. V záplavě narcistní young adult fikce, která této cílovce vštěpuje, že mohou zachraňovat svět a být díky tomu slavní (např. Hunger Games), se poslední film Wachowských jeví jako odvážné dílo, které narcismus úzce spojený s konzumním kapitalismem důsledně odmítá. Jupiter je sice velmi dlouho pasivní figurou, která se nechává vláčet okolnostmi a opakovaně zachraňovat, ale tady to chápu spíš jako uvědomělou práci s pohádkovou konvencí "dámy v nesnázích", která se ostatně váže k celému popelkovskému narativu. Důležité je to jediné velké gesto, které je řízené ochotou obětovat se pro ostatní, tzn. upozadit svoje vlastní zájmy pro větší dobro. Jakkoli nejde o nijak objevné poselství, je podstatný kontext, ve kterém se uskutečňuje, a že se tohle všechno zřetelně váže k problematice současného globálního kapitalismu (nezřízené vytěžování zdrojů pro výdobytky, které ve skutečnosti nejsou potřeba). Na druhou stranu jde ale bohužel o nezáživně odvyprávěný film, který poněkud nepochopitelně buduje ohromně komplexní univerzum a jeho budování věnuje spoustu času, ale přitom je evidentní, že už jej nikdy dál nezužitkuje. Pokud mě paměť neklame, sourozenci Wachowští tohle původně plánovali jako první díl své další trilogie, jenže zatímco Matrix byl ucelené zjevení, na které bylo nutné navázat, tady jde o evidentní propadák, který tak trochu předběhl sám sebe. Všem těm bizarnostem, co tu jsou, by prospělo, pokud by se staly součástí nějakého většího transmediálně vyprávěného světa, díky kterému by divákům pak přišly povědomé. Jenže nic takového se nestalo a studio poté, co zřejmě vidělo výsledek, se rozhodlo místo podpory snímek evidentně sabotovat - jak např. nepochopitelným uvedením na Sundance, tak přeřazením na neatraktivní místo v distribuci (začátek roku) a slabou propagací filmu. Chápu to od Warnerů jako strategický obchodní tah, na který budou moct kdykoli ukázat prstem a použít proti Wachowským jako argument, proč už od nich nedostanou peníze na žádný další film. Nezbývá než doufat, že přesun do skromnějších podmínek režisérskému duu prospěje, takže možná jejich následující tvorba nebude tak nákladná, ale snad o poznání invenčnější a méně podřízená nutnosti vydělat. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Po tom, co se ukázalo, jaký bordel má v hlavě Larry Wachowski, se dalo čekat, že tvorba obou bratrů půjde do kopru. Ovšem ten kvalitativní sešup je skutečně velmi prudký. Celou dobu jsem čekal na chytrý twist, který alespoň částečně vynahradí tu povrchnost, nestalo se. Pokud šlo skutečně pouze o dobití kin, tak chápu, že nikdo neměl potřebu vymýšlet nic převratného, ale otázkou zůstává, pro koho se točí tyto vesmírné pohádky plné barviček. Pro lidi jako Lana? ()

Morien odpad!

všechny recenze uživatele

Zajímalo by mě, jestli si během produkce kdokoliv ze štábu položil otázku: "Co to vlastně děláme?", protože odpověď musela být úplně pokaždé: "Nevim." ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Jupiter vychází je kýčovitou splácaninou filmů, které jste už do jednoho viděli. Najdete zde otisk úplně všeho. Chybí snad už jen laskavý humor Zdeňka Svěráka. Proč taková hrůza? Evidentně podstoupil operaci i druhý ze sourozenců Wachowských. Ta jeho zatracená lobotomie mě stála dvě hodiny času, kdy jsem se klidně mohl dloubat v nose a dělat táááklhe velký kuličky. Sledovat tuhle sračkoidní nudu bylo peklo, že by mi Dante mohl klidně závidět. Jakáž pomoc, chtít po vykastrovaných tvůrcích další Matrix, je marnost, asi jako chtít po Šádvelovi, aby psal stručně a srozumitelně. Jedna ČSFD hvězda za hlavu Míly Kundis ponořenou hluboko v hajzlu. Já vím, je to spíš odpad, tu štětku držela jak péro Aštna Kučery, ale co naplat – zasmál jsem se. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Dvouhodinový transfetiš, ve kterém je ubíjející i repetetivní akce plná prolítávání digitálním čímsi a ani ten Redmayne není dost cheesy, aby to zachránil směrem do zábavně směšné blbiny. Kariérní pohřeb kdysi zajímavých tvůrců. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: The Wachowskis | Hudba: Michael Giacchino | Distribúcia: Warner Bros Pictures, Roadshow Entertainment | Štúdio: Village Roadshow Pictures, Anarchos Productions | Rozpočet: 175 miliónov $ | Tržby: 51,5 milióna $ | Ocenenia: - || Jupiter Ascending prekvapivo zo začiatku funguje po chemickej stránke, ale po dejovej ani náhodou. Všetko je povrchné a popisné, a čo je najhoršie, i vypočítateľné. Každopádne, je to ešte stále lepšie, než Speed Racer, nakoľko vizuál nie je len gýčovitý, ale aj nápaditý a v niektorých sekvenciách dychberúci. Forma sama o sebe však nestačí. Autorom Matrix Trilogy alebo Cloud Atlasu to určite odpustím, ale očakávania boli pochopiteľne úplne inde. Do pekla s tým :) 40% | CineStar Anděl Praha, 4.2.2015 | ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Velkorysost záměru a zvládání triků mají ve filmovém umění své nesporné místo, nejsou však rozhodující pro jeho vyznění. Vedle osobnosti režiséra (někdy i hereckých protagonistů) to scénárista a fabulátor, kdo rozhodují o kvalitě díla. Autoři JUPITERA se nesporně chtěli rozkročit; uspěli v případě jedné nohy, zatímco u té druhé si nechtěli připustit ani sebemenší kulhání. Výsledkem je soubor banalit a mnohokrát obehraných obehrávek. Americká kinematografie má i svá velká díla a tvůrce; tady se jich jaksi nedostávalo. Docela dost. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Tuhle počítačovou hru bych rozhodně chtěl hrát. Sestrám W. se podle mě povedl nadprůměr. Příběh zapadal do sebe výrazně líp než Matrix, o Cloud Atlasu nemluvě. Výhrada k dramaturgii scén, po akci by měly být výdechové pasáže - proto dojem hry. Ale spokojenost, z velkofilmů posledních let, jak píši, nadprůměr. ()

Eliott odpad!

všechny recenze uživatele

Nenašel jsem žádná pozitiva. Je to prostě uplná blbost a slátanina rádoby drsných hlášek a bojových scén. Příběh je nahodilý a nesmyslný. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Je to kýčovitá blbost, která se zubynehty snaží tvářit originálně. I akční pasáže mě nechávaly chladnou. Bez šťávy, bez impulsu, prostě film, na který brzy zapomenu. Mila Kunis jako Jupiter mi nepřipadala jako něžná hrdinka vesmírného boje o korunu ale spíše jako by si právě odskočila z natáčení nějakého filmu pro pány. Ovšem Eddie byl ve své roli hlavního záporáka naprosto skvělý! Námět se mi líbil, ale pokud se scénář nevypiluje k dokonalosti, je to škoda. 2,5* ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Geneticky upravený vlkodlačí albín/vzdušný rychlobruslař Channing Tatum hraje o srdce reinkarnované, geneticky nedokonalé královny záchodových mís Mili Kunis a k tomu jim troubí Pan Sloník. Ok, miluju to! Neskutečně nabušený úlet, který je sice neuvěřitelně rozlítaný, ale ucelenější, vizuálně vypiplanější a celkově zábavnější, než třeba takoví Guardians of the Galaxy. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Minulý rok to byl Noe či Guardians of the Galaxy, nyní to je nový počin legendárních sourozenců - do detailu vymazlený svět a vizuál, s kterým ale scénář absolutně nespolupracuje. #Fail2015 ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Fantastický vizuál zachraňuje chatrný příběh a tápající herce. Není to takový průšvih jak jsem čekal. Utíká to poměrně rychle a pár momentů je opravdu vtipných. Wachowští se změnou pohlaví vyměkli. Hudba od Giacchina nadpozemská. ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Ve zkratce: 1) Nudný a maximálně dementní scénář - checked 2) Celkem ucházející, ale nijak jinak nevynikající vizuální efekty- checked 3) Divadelní kostýmy a kulisy - checked 4) Velmi málo, a navíc rutinně natočené, akce (jinými slovy, po projekci si nevzpomenete na žádnou akční scénu, bo podobnou akci jste viděli v každé průměrné scifi) - checked 5) c-c-c-c-c-c-combo breaker ( SPOILER JAK SVIŇA Bean tu nechcípneSPOILER JAK SVIŇA KONČÍ) - checked. Takže kinu se obloukem vyhněte, film má sice dvě hodiny, ale pocitově tak tři a půl ... tolik lidí checkujících hodinky během projekce jsem ještě nezažil. Upřímně doufám, že z Jupitera se stane největší kasovní propadák roku 2015 a Wachowští už nikdy nic nenatočí (a to jsem ještě neviděl Atlas, ale už Speed Racer naznačoval, že někde něco hnije ..). ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Neměl jsem valná očekávání, ale ve kdysi zručné režiséry jsem i nadále věřil. Wachowští měli vždycky ten svůj divnostyl, ovšem tolik vedle se jim ještě šlápnout nepodařilo. Film byl odložen o půl roku a producenti zřejmě věděli proč. Ono je to po stránce vizuálu paráda a vlastně jediná motivace proč film vidět, je vidět ho v kině...jenže nic víc. Příběh vyloženě špatný není, tvůrci si vymysleli vlastní světy, vytvořili mytologii a nejrůznější (a nejdivnější) bytosti. Jenže ono je celkem nezáživné na to koukat. Akce nebaví, tak jak by měla, ačkoliv se jedná o klasický popcornový blockbuster a je fatální chybou, pokud tomu tak není. Z jakého jiného důvodu zaujmout masy? K tomu vesměs neoblíbený Chaning Tatum a velice ošklivý Eddie Redmayne. Hereckými výkony vás rozhodně neoslní a jediné tak, o co vás film žádá, abyste se bavili přehlídkou rádoby efektních (ne však vždycky efektivních, but whatever) akčních scén, které ale v konečném důsledku zklamou, pokud si vybavíte v podstatě jakoukoliv jinou space operu z posledních let. Částečně tak, alespoň pro mě, situaci zachraňuje jako vždy nádherná Mila Kunis, v jejichž pohledu by se člověk lehko ztratil. Bohužel je však nucena hrát nepřirozeně idiotsky se chovající a částečně i tvářící se postavu, což sráží samozřejmě její věrohodnost na plátně. Shrnutí : Vizuální orgie? Ano, makalo se určitě tvrdě, ovšem pouze tento fakt může bavit maximálně výrostky do patnácti let. Pro lidi, co hledají kvalitní filmový počin nikoliv. Btw : Mělo to vůbec nějaký soundtrack? Nepamatuji se. PS : Chci vidět Director ´s cut, pravděpodobně tomu moc nepřidá, ale zajímá mě, jak moc to Wachowští původně zamýšleli jinak (EDIT : to by ale taky nějaký musel vyjít)...55%...[5.2.2015_ČSFD projekce_Cinestar Anděl] ()

Související novinky

Světová premiéra hudby z Jurského světa

Světová premiéra hudby z Jurského světa

25.01.2016

Americký skladatel Michael Giacchino, držitel Oscara za hudbu k filmu Vzhůru do oblak, chystá pro pražské publikum koncert pod názvem „Hudba Hollywoodu: Michael Giacchino in Concert". V neděli 7.… (více)

Sean Bean bude pomáhat Marťanovi

Sean Bean bude pomáhat Marťanovi

21.10.2014

Už jste si určitě všimli, že se filmové postavy Seana Beana je málokdy dožijí závěrečných titulků. Pětapadesátiletý Angličan si toho je dobře vědom a nedávno se dokonce rozpovídal o svých… (více)

Na sci-fi od Wachowských si počkáme do zimy

Na sci-fi od Wachowských si počkáme do zimy

06.06.2014

V roce 2012 to byl G. I. Joe 2: Odveta, loni 300: Vzestup říše a letos Jupiter vychází. O co přesně jde? O velké blockbustery, které byly na poslední chvíli odsunuty z nabitého léta. Rockova parta… (více)

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Reklama

Reklama