Reklama

Reklama

Zásahová jednotka

  • Hongkong Che shou (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Hongkongské silnice nejsou bezpečné. Tedy alespoň v době, kdy je brázdí legendární řidič Jiang Xin se svým uprchlým kriminálním partnerem Huang Zhongem. V patách jim je celá speciální policejní motorizovaná "Neviditelná jednotka", v čele s mladým, unáhleným a ambiciózním Chan Cheungem a jeho zkušeným a na důchod čekajícím partnerem a mentorem Lo Fungem. Je čas změřit síly a porovnat zkušenosti. (MartinezZ)

(více)

Recenze (20)

Adrian 

všechny recenze uživatele

MilkyWay produkcne zazemie, herecky overene tvare a policajne prostredie v pribehu, hlavne v druhej polovici filmu pokus o vyrazne taktovanie motora na vlnach kopirovania Drive, vratane hudobneho "Kavinsky feat. 80's" podfarbenia. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Ačkoli lze předpokládat, že iniciátorem "Motorway" byl úspěch filmu "Drive", v žádném případě se nejedná o typickou hongkongskou kopírku úspěšných západních snímků, jakých vznikaly tucty v osmdesátých a devadesátých letech. Novinka z produkce Johnnieho Toa a v režii jeho chráněnce Cheanga Pou Soie si zaslouží pozornost tím, jak ryze americký žánr automobilových snímků transformuje do podoby důvěrně známé hongkongským divákům. Ačkoli tedy"Motorway" obsahuje automobilové honičky, nekoná se zde žádná fetišizace karoserií a parametrů jako v případě amerických snímků. Naopak v hlavní roli zde zůstávají řidiči, byť ti jsou profilováni nikoli coby lidé, ale jako nadlidští symbionti s automobily. Spojení člověka a auta je dovršeno vyprávěním, které nápadně připomíná klasické bojové filmy. Také tentokrát se divákům představí zbrklý a lehce hejskovský novic, který potká svou nemesis v podobě dokonalého řidiče, začne zdokonalovat své schopnosti pod vedením mistra, jenž posléze přičiněním nemesis umírá a hrdina ho musí pomstít. Film divákům s vážnou tváří předkládá řidičské schopnosti coby ekvivalent bojových umění. Mistrovství v car-fu pak zahrnuje stejně jako v případě bojových technik schopnost řídit poslepu jen podle ruchů okolí či dojít souznění s motorem. "Motorway" sice doslova je singulárním žánrovým hybridem, ale kromě obskurního konceptu a hrstky nápaditých kamerových řešení v rámci automobilových honiček nenabízí dostatek diváckých atrakcí, aby se ukotvil v paměti. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vydarený akčný thriller. Má dosť dobrý príbeh o dvojici dopravných policajtoch s generačným rozdielom zameriavajúcich sa na stíhanie rýchlych vodičov, pričom mladší svoju prácu miluje a je v nej dobrý a starší býval najlepším, ale po jednej akcii, keď nechytil špičkového šoféra, ale skončil v nemocnici sa už volantu vyhýba. Ale šofér sa vrátil, aby oslobodil svojho brata a spolu ukradli vzácne diamanty a jedine oni dvaja ich môžu zastaviť. So spracovaním som nadmieru spokojný, síce sa tu toho moc neudeje, je tu len pár základných dejových prvkov, na ktorých to celé stojí a navyše má film po celý čas také pomalšie tempo, ale tu nič z toho ani trochu neprekáža, film sa nesie v takej zaujímavej atmosfére a navyše s citom pre každý detail, kompletne všetko je tu výborne podané, bavili ma obe postavy policajtov a vzťahy medzi nimi, rovnako aj špičkový šofér, zločinec a jeho vzájomný vzťah k policajtom, samozrejme aj tá celá automobilová tématika s viacerými výbornými prvkami, hlavne všetko, čo súvisí so zatáčaním v úzkej uličke. Myslím, že potenciál všetkého je tu naplno využitý. Akcie je tu dosť a je výborná. Toto nie je klasický film zameraný na preteky, takže aj tie automobilové scény sú v trochu odlišnom štýle, ale tento mi sadol omnoho viac. Sú tu tri dlhé akčné sekvencie a viacero menších prvkov, naháňačky sú pomerne originálne, nápadité, dokonca aj celkom napínavé, prakticky úplne realistické, takže žiadne zbytočné digitálne scény a skvelo natočené, ale to platí hlavne pri záberoch z väčšej vzdialenosti, v niektorých situáciách, kde sú dve prenasledujúce vozidlá blízko od seba je trochu slabšia prehľadnosť, ale našťastie je to len párkrát za film, takže s vizuálnou stránkou som veľmi spokojný. A tiež ma tu trochu prekvapilo, že do naháňačiek sa až na pár scén ani nikto iný okrem hlavných hrdinov nezapája, ale to je len taký detail. A okrem automobilových scén je tu už len trochu nevýrazného strieľania, takže to už moc za pozornosť nestojí. Herecké obsadenie je výborné, moji dvaja obľúbenci v hlavných úlohách, Shawn Yue a Anthony Wong Chau-Sang, obaja ma tu dosť bavili, k tomu perfektná postava hlavného záporáka, ktorá je po všetkých stránkach skvelo podaná a bavilo ma aj tých pár vedľajších postáv, hlavne policajný šéf. Réžia a technická stránka sú perfektné, Pou-Soi Cheang aj svojou predchádzajúcou tvorbou ukázal, že má talent a tu mi jeho štýl skvelo sadol. Som veľmi spokojný a milo prekvapený, filmy s automobilovou tématikou až tak moc nemusím, ale toto sa skutočne vydarilo. Na plné hodnotenie to nie je, na to by mi musela byť táto tématika bližšia, ale aj tak je tu celkový potenciál využitý takmer naplno a rozhodne odporúčam. 77% ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Příjemná relaxační policejně automobilová oddychovka, která neví zda chce být stylovým retro dravým autem z dob http://en.wikipedia.org/wiki/Freeway_Speedway kdy cgi byla utopie, a řidiči jeli na plný plyn doopravdy s nohou na podlaze, nebo lehce melancholická detektivka. Obojí vyšlo tak na půl, Anthony Wong tradičně klasa, Shawn Yue sympatický, příjemný hudební podkres. Ale z takto obsazené káry šlo vymáčknout ještě více. Stejně jsem ale fandil Guo Xiadongovi! Mám prostě slabost pro starší auta... Já si nemohu pomoct po opakovaném shlédnutí jsem měl nostalgický záchvat, a dávám prostě za čtyři. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Docela mi trvalo než jsem pochopil, kdo je kdo a o co komu vlastně jde. Po půlhodině tápání jsem konečně pochopil pravidla hry a konečně si tohle hongkongské "Hot Wheels" i docela užil. Film to byl navíc velmi moudrý, dozvěděl jsem se třeba, že se při řízení nesmíte nechat rozptylovat jinými auty, nesmíte myslet a musíte do toho dát všechno! Pokud totiž nemáte zápal, jste jako rozbitý auto... Che shou skutečně není odpověď na Drive či Fast and Furious, ale jen lehce načančané béčko s nablýskanými autíčky, které by však strašně chtělo být in. To se mu však daří jen jednou, při napínavé a originální honičce v podzemních garážích a za ni nakonec vysmolím i tři rachotící válce. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Automobilové honičky můžu a přestože mi jejich spojení s čínskou produkcí úplně nesedělo, na film jsem byl zvědavý. Bohužel se jedná o průměrnou podívanou bez výraznější akce, připomínající celovečerní verzi slabšího dílu Kobry 11. Ani ty honičky za moc nestojí a jelikož je to to jediné, co film může nabídnout, je to velký problém. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Půlka hereckého obsazení legendární Volavky nahání tajemného řidiče s vazbami na hongkongské podsvětí. Podobné filmy stojí a padají na kvalitě kaskadérských kousků a nebýt okatých záměn aut v některých klíčových akčních scénách (drahé audi za levnější mazdu nebo Skyline za toyotu) nebo menší technické nesrovnalosti ve scéně se zadřeným motorem, bylo by asi těžko co vytýkat. Podobnost s Drive tu kromě noční atmosféry sice moc nevidím, ale rozhodně jde o solidní akční kriminálku, ve které hrají hlavní roli především řidičské umění a zvuk pískajícího turbodmychadla. 70% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Na zaciatku ma trochu vystrasilo logo produkcnej spolocnosti MilkyWay, pretoze ich divne filmy mi malokedy sadnu. Takisto uvodnych 15-20 minut mi pripadalo trochu rozpacitych. Vyzeralo to na tuctovy pribeh o dvojici policajtov so specialnej motorizovanej jednotky. Lenze potom sa konecne naplno rozbehli nahanacky, ktore su nielen skvele technicky natocene, ale maju aj fantasticku atmosferu. Evidentne sa inspirovali filmom Drive. Ale nastastie len inspirovali a väcsinu stopaze si idu vlastnou cestou. Vydarilo sa aj obsadenie. Anthony Wong je v ulohe mentora tradicne charizmaticky a Shawn Yue je sympatak aj ked hra mladeho nevybureneho policajta. A Guo Xiaodong v ulohe zaporaka dokaze zapôsobit aj ked nema nejak prepracovanu postavu. Vlastne vsetky postavy su len jednoducho nacrtnute figurky a film sa sustredi hlavne na nahanacky. Prave vdaka tomu mi uvod pripadal slabsi. Ale je pravdepodobne, ze na druhe pozretie mi to uz nebude prekazat. Vysledkom je necakane dobry film, ktory dalsi HK film o autach Initial D, hravo strci do vrecka. ()

kikuka 

všechny recenze uživatele

Initial D skrotený otcovským vzťahom v policajnom zbore, kedy krádež diamantu veľkého ako päsť je vlastne to posledné, čo nás a kohokoľvek má zaujímať. Aspoň tam nebolo dievčatko s rozpustenými vláskami v bielej nočnej košieľke. Ked už tam bol Shawn Yue. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Čínská (tedy Hong-Kongská) filmová odpověď na Drive a sérii Fast & Furious, která má dva problémy. Prvním je, že se vše sází na auta a umění řídit, což znamená neustálé prostřihy na pneumatiky, řadící páky a pedály, ale z akce není nic vidět. Druhým je fakt, že jako kovanému evropanovi se mi všechny tváře herců zdály natolik podobné, že doteď nevím, kdo konkrétně v jakém záběru byl, zda hodňák nebo padouch. Výsledkem je tak jen nuda a nějaké nepřehledné auto-honičky na nočních silnicích a nelogicky mnoho mrtvých (asi) policajtů, zastřelených v autech. ~~~ 1,5* ~~~ PS: Možná mi to jen tak přišlo, ale ten pokus o napodobení hudby z Drive byl poněkud... úsměvný. ()

LangiJ 

všechny recenze uživatele

Po Initial D můj druhý nejoblíbenější asijský film o rychlých autech, řízení a závodění. Příběh je sice úplně jiný, ale to mi nevadí. I policejní vyšetřování a pátrání po zkušeném řidiči má něco do sebe a Šóník opět v hlavní roli je jen bonus navíc. Hraje tu i Anthony Wong, který se tentokrát z role flegmatického táty přeorientoval na flegmatického parťáka. Už jsem film viděla minimálně 5x a pořád mě baví, zasloužené 4*. Přeloženo. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Co to ma spolecneho s Drive to netusim, ale jsou tam auta, tak mozna to... Dva policajti, starej a mladej, maj na sobe temer celej film reflexni vesty. To je vec, ktera mi utkvela v pameti. :-) Gro celeho filmu je, ze mladej se musi od staryho naucit jednu ridicskou fintu, aby dostihl hlavniho zlosyna. Pekne natocena blbina, trochu jsem tam citil i Kobru 11. :-) Pozivatelne pouze jako oddechovka. 3- ()

Cracker 

všechny recenze uživatele

Che sau by mohli pod slovom klišé uvádzať v slovníku. Príbeh je jednoduchý, predvídateľný a človeku je až do plaču zo všetkých tých hlúpych ,,čiernobielych'' scénok. Tento konflikt dobra a zla aplikovaný do prostredia hong-kongských ulíc je skôr typickým prvkom nemenej hroznej Kobry 11 a vlastne ak si predstavíte na mieste hlavného hrdinu Semira Gerkhana, dojem ostáva rovnaký. Počet zdemolovaných áut a mŕtvych policajtov je priamo úmerný množstvu divákových zívnutí. Nemenej ma iritoval scenár. Alebo skôr tých pár replík, ktoré odzneli medzitým ako polícia naháňala zločincov po dialnici, v Nissanoch. Nissany tu pre mňa boli skôr, až veľmi nostalgickou záležitosťou, a to predovšetkým 240SX, krásne to auto. K ďalším dieram v logike, najmä z naháňačky v garáži, sa už ale nebudem vyjadrovať, lebo by som už nedokázal obhájiť tie 3 hviezdy, ktoré som filmu len-tak-tak udelil. :) ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Roztomilý mix Kobry 11 a prvního Rychle a zběsile po Čínsku. Největší problém je v tom, že asiati vypadají všichni stejně, takže zorientovat se kdo je kdo je napoprvé celkem oříšek (a během první půlhodiny prakticky nemožné). Paradoxně mě to vůbec nevadilo. Občas jsem se i zasmál (no naivní to bylo taky), ale převládal dobrý pocit a pozornost udržel. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Fenomén snímku ¨Rychle a zběsile´ (2001) dolehl i do Hongkongu, kde vznikl na obdobné téma snímek, který by se dal svou jednoduchostí přirovnat k německému počinu ´Zběsilá jízda´ (2004). Byť pokaždé s jiným příběhem, všechny tyto snímky mají jedno společné. Rychlá auta a policistu rozhodnutého si to s rebely v autě rozdat. Máme tu mladého policistu Cheunga sloužícího ve speciální policejní jednotce tzv. Stealth Riders, jejichž úkolem je dopadnout účastníky nelegálních automobilových závodů. Nikdo mu neunikne, dokud se po deseti letech neobjeví neporazitelná legenda Jiang. Následující noční závod v ulicích Hongkongu tak vezme za své. Hypnotický soundtrack, výborné noční záběry, rychlá jízda, spíše mlčenlivé postavy a klidná atmosféra. Snímek tedy obsahuje vše podstatné a to hlavně silně intenzivní vzrušující atmosféru. Stejně ale jako by tomu ještě stále něco chybělo. Nemá to nabubřelou energii, jako výše zmíněný americký snímek, a chybí tomu pevnější charakter a emocionální hloubka. Na druhou stranu je však svou koncepcí hodně přirovnáván ke snímku ´Drive´ (2011). Buď jak buď. Fanoušci rychlé jízdy si užijí své, neb honiček a kaskadérských kousků je tu více než dost. V tomto směru se jedná o prvotřídní akční thriller, jen je potřeba na onen americký film zapomenout. ()

bararich8 

všechny recenze uživatele

Tak to dopadá, když se narodíte s nohou na plynu. V závěrečné honičce mohl totiž hlavní hrdina vylézt a v klidu je tam vystřílet. Jinak je to ale velmi povedení snímek. Do filmu se totiž podařilo nacpat dostatek honiček a velmi oceňuju jejich originalitu, která většinou ještě byla na hraně uvěřitelnosti. Když k tomu přidám i pár silnějších scén hrajících na city. Nemám moc co vytknout. 4* ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Když tu tak prohlížím hodnocení a komentáře, dokážu spíše pochopit odpad, než to vychvalování. Já to tedy přímo do odpadu házet nebudu, k tomu to má daleko, nicméně k nějakým závratným hodnocením snad ještě dále. Někteří tu zmiňují Drive či Fast & Furious. To jsem neviděl, můj zájem o tuhle konkrétní implementaci automobilových klišé byl daleko více přízemní. Zkrátka, podle názvu to vypadalo jako nejmenší blbina z následující nabídky TyTrubky. No vy byste si snad pustili film s názvem Město statečných (113 minut a název jak vlhkej sen náctiletýho), Princezna Samuraj, část 1 (134 minut jen tahle půlka!) nebo Herkules a ztracené království (kde na náhledu je Kevin Sorbo)? Hned po tom, co doběhl otřesný takyfilm Ztracená budoucnost? Dobře, tak ale teď konkrétně: Nic jsem nečekal, takže mě příjemně potěšilo, jak svižně a hlavně neotravně to uteklo. Docela ušel střih i kamera, včetně záběrů na auto z vrcholu strčsityče. A ani z reproduktorů se nevalila postpopová stolice. Dokonce i nějakej pokus o stylizaci tam byl. Na druhou stranu však zápletka byla originální asi jako tepláky Adihaš se čtyřmi proužky. Bylo tedy jasné, že při sledování se jasnovidcem předpovídajícím budoucí události nestane jen vaše hluchá krátkozraká babička v komatu. A nejvtipnější byla ta policie, prostě profíci. Každopádně na mě dejchla nostalgie klasickýho béčka, takže si to vyprosilo dvě celý. ()

RADX1 

všechny recenze uživatele

Od Motorway jsem nic neočekával. O to více jsem byl překvapen podáním které bylo velmi kultivované a na asijskou produkci doslova až neuvěřitelné. Kamera nebyla vůbec špatná a spolu se střihem, efekty a výjimečnou kreativitou zvládli na co zas až tak moc neměla jejich technika oproti produkci ze zámoří. Ba určitým způsobem ji překonali. Podání příběhu si trapně nehrálo na city a krom snad dvou výjimek herci nepřehrávali a nešklebili se - hned se člověk cítí méně blbečkem. :-) Možná část kde naháněli pachatele po kopci (Victoria peak) může připomínat japonské Initial D, ale myslím, že tím zde podobnost končí. Toto dílko mi přijde daleko více propracované, má srce a i jakousi větší hloubku. Technické absurdum ohledně aut a řízení nechávám stranou - nějak mi to ani nevadilo. Jedinou větší výtku bych měl možná na honičku pár minut před koncem kde poměrně vyjímečné podání sklouzávalo ke klišé. Především mi jde o flashbacky hlavního hrdiny když vzpomíná na učení starého přítele. Zde by bohatě stačil krátký zvukový doprovod. Samotná finální scéna to naštěstí napravila a alespoň pro mne byla velmi příjemná. Pěkných pohodových konců je dnes ve filmech poměrně poskrovnu - vesměs ohrané hapyendy nebo "nečekané" šokové terapie. A ještě abych nezapomněl - hudba se mi také líbila, především tím, že dobře ladila k danému nádechu/podbarvení celého snímku. ()

danny79 

všechny recenze uživatele

Klisovite , predvidatelne, scenaristicky odbyte. Jedine pozitivium jsou akcni automobilove honicky, ktere jsou obcas neprehledne, asi aby zakryly technicke nedokonalosti. ()

Reklama

Reklama