Reklama

Reklama

Isajev

(seriál)
Rusko, 2008, 16x40 min

Režie:

Sergej Ursuljak

Scénář:

Alexej Pojarkov

Kamera:

Michail Suslov

Hrají:

Daniil Strachov, Jurij Solomin, Michail Porečenkov, Sergej Makoveckij, Nikolaj Gubenko, Konstantin Lavroněnko, Andrej Merzlikin, Xenija Rappoport (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Televizní seriál zachycující mládí legendárního sovětského rozvědčíka von Stierlitze, literárního hrdiny špionážních knih Juliana Semjonova. Jako předloha posloužily dva romány: "Brilianty pro diktaturu proletariátu", "Heslo není nutné" – a intimně laděná povídka "Něha". Zatímco v někdejších Sedmnácti zastaveních jara vystupuje Max Otto von Stierlitz, pracující v týlu nacistů, již jako zralý muž, v novém ruském 16dílném seriálu se setkáváme s elegantním, charismatickým mladíkem Maximem Maximovičem Isajevem (Daniil Strachov). Coby příslušník VČK (Vserossijskaja Črezvyčajnaja Komissija, tj. Všeruská zvláštní komise pro boj s kontrarevolucí, sabotáží a spekulací, zkráceně „Čeka“) je Isajev – „skutečným“ příjmením Vladimirov – pověřován prvními složitými a nebezpečnými úkoly. V úvodní osmidílné uzavřené sérii Brilianty pro diktaturu proletariátu, jejíž děj se odehrává v roce 1921, je Isajev poslán z Moskvy do Revelu (dnešní Tallinn), hlavního města Estonska, aby tam vyřešil problémy s prodejem znárodněných drahokamů do zahraničí. Operaci organizuje Gochran, tj. úřad Státního fondu pro střežení, výdej a využití drahých kovů a drahokamů. Sovětská vláda se tímto obchodem snaží získat prostředky pro hladovějící Rusko, avšak na obrovský poklad a výhodnou transakci si brousí zuby i mnozí jiní – zrádci z řad sovětských pracovníků, bělogvardějský hrabě Voroncov, tlupa kriminálníků a v neposlední řadě rovněž Německo.
V druhé uzavřené sérii Agent bez hesla je Isajev z rozkazu předsedy Čeky F. E. Dzeržinského odvelen na Dálný východ, kde v letech 1921–1922 ještě doznívá občanská válka a zahraniční intervence. V té době zde probíhá ozbrojený boj za nastolení státní svrchovanosti nad oblastí kolem Vladivostoku, kde integritu tehdejší formálně samostatné sovětské Dálněvýchodní republiky (též název Čitská republika) narušilo povstání bratrů Merkulovových, bohatých ruských obchodníků, podporovaných Japonskem a bělogvardějci. Isajev coby tajný agent Vasilije Bljuchera (nového sovětského vojenského ministra v Čitě) se musí infiltrovat mezi bílé ve Vladivostoku. Maskován svým dřívějším působením v tiskovém oddělení admirála Kolčaka, proniká „novinář“ a bývalý „rotmistr“ Isajev přímo do centra nepřítele. Čeká ho nejenom zápas s plukovníkem Giacintovem, šéfem kontrarozvědky místní vlády, ale i setkání s osudovou ženou – Sašeňkou Gavrilinovou. (IdaHutt)

(více)

Recenze (1)

IdaHutt 

všechny recenze uživatele

První díl poněkud rozpačitý, avšak další části dokáží diváka plně vtáhnout do děje. Herci jsou výborně vybraní, zvláště takový "spisovatel Nikandrov" je úžasná figura. V duchu "ruské školy" nestaví seriál pouze na akci a rychlých dějových zvratech, jak odpovídá žánru, ale do špionážních hrátek jsou nenásilně zakomponovány i lyrické momenty a nejsoukromější emoce, jež na okamžik problesknou pod veřejnou maskou. Ačkoli jde o boj nepřátel z opačných stran barikády, žádná z postav není jen černá či bílá. Seriál nese název Isajev, nicméně zejména v první uzavřené sérii Brilianty pro diktaturu proletariátu je Isajev spíše jedním z mnoha výrazných, rovnocenných "hrdinů". V Daniilu Strachovovi našli tvůrci mimořádně přitažlivého představitele mladého Maxima Isajeva (budoucího Maxe von Stierlitze), přesto však jeho šarm - alespoň pro mě - nedokázal překonat charisma legendárního Vjačeslava Tichonova z někdejších Sedmnácti zastavení jara. ()

Reklama

Reklama