Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tento seriál nám připomene tři největší bitvy, které na světě proběhly. Slavnou řež Alexandra Velikého, bitvu u Waterloo a ofenzívu v Ardenách. Rekonstruovanými masovými scénami, ultramoderními vizuálními efekty, podrobným rozborem dobových zbraní a komentáři vojenských expertů se tento seriál řadí k filmovým dokumentům, které seznamují diváky s dějinami opravdu unikátním způsobem. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (19)

juta 

všechny recenze uživatele

Waterloo - konečně jsem se dozvěděl, jak to vlastně bylo o tolik známé bitvě u Waterloo. Dobrý dokument, ale občas by chtělo trošičku víc vykreslit danou situaci. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Tento seriál pozostáva z 5. filmov, ale iba Bitka v Ardenách je z obdobia 2. svetovej vojny.Táto bitka v Belgicku začala 16. decembra 1944 a bola to posledná významná snaha nemeckej armády vraziť klin medzi americké a britské jednotky a opäť obsadiť antverpský prístav (životne dôležitá logistická základňa Spojencov). Významným nemeckým cieľom bolo vyjednať priaznivé podmienky v prípade zastavenia vojny. Nasledujúcich 41 dni v krutých zimných podmienkach sa obe strany zapojili do zúrivých bitiek. Straty na oboch stranách a na civilnom obyvateľstve boli obrovské. 100 000 Nemcov bolo zabitých, ranených a lebo nezvestných oproti 90 000 Američanov. 3000 civilných obyvateľov bolo popravených nemeckými bezpečnostnými silami. V tejto bitke sa preslávil aj Otto Skorzeny, ktorý velil jednotke nemeckých vojakov v amerických a britských uniformách, čím spôsobil v tyle Spojencov neskutočný chaos. (Operácia Greif). ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Hraný dokumentární film zaměřený na poslední německou ofenzívu v ardenském lese v prosinci 1944. To, co mě upoutalo, abych se na to podíval, byly hrané scény. Je to nezvyk, když je celý dokument vyprávěn hranými scénami. A musím říct, že rozhodně nejsou k zahození. Je sice dost vidět, že jde o počítačovou tvorbu, ale jako hraný film je to překvapivé zpestření. Bohužel jako dokument to moc nefunguje. Sice se dozvíme ty nejznámější informace, ale nic víc. A to mě zklamalo. Dokumenty s archívními záběry jsou v porovnání mnohem poučnější. Co se mi ale líbilo, byl průvodce zbraní, který komentoval Dale Dye. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli je fér hodnotit na základě jednoho dílu, ale co už. Vysloveně se mi nelíbí, jak tenhle seriál udržuje při životě mýty a stereotypy. Ne, ne každý německý vojevůdce je uřvaný magor a Napoleon opravdu nebyl nízkého vzrůstu (francouzské stopy byly delší než anglické, odtud mýtus o prckovi). (1 110.) ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Tohle je jednoznačně jeden z nejhorších válečných dokumentů, který jsem zatím viděl... Celý dokument, respektive rekonstrukce významných událostí WW2, působí mega amatérsky - jako bych to s kámošema dělal u nás za barákem na poli a měli k dispozici dobový makety a furt házeli jednu Call of Duty hlášku za druhou. Grafika úplně žalostná, vždycky ty bláboly o zbraních a u tanků dokonce počítačová animace tanku uprostřed modrýho ničeho, vypadalo to tam jak když se Homer v Halloweenským dílu dostal do virtuální reality mezi reálným světem a světem animáků... Dycky tam udělaj záběr, jak Franta s Tondou běžej a střílej a Jindra, Richard a Karel to kupujou a pak přijde minometná palba, zvuky výbuchů a přestřelek jak z Medalu, ale my vidíme jen trapáky a nepovedený CGI výbuchy (minomet zasáhne dřevěnou boudu, je tam mega výbuch a když zmizí animace, tak je bouda netknutá .. lol). No a informační hodnota zcela základní, např. "američani měli tank Sherman, ale němci měli lepší tank - např. Tygr" ... Tygr co nebo Tygr kolik ty vole? :D No prostě jsem se u toho celou dobu jen gebil, hlavně ty profi herci - mega prostě zverbovali náhodný kolemjdoucí a ty hráli třeba Hitlera, Eisenhowera, Pattona, Manteuffela atd.. Jednu hvězdu dám jenom za to, že to je dokument - čili osvěta - i když dost špatná... ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdy za to, že to je dokument a má to nějakou informační hodnotu, ale moc dobře se na to nedívá a ty informace, no mohlo by to být lepší. .... HODNOCENÍ: 55% (3*) ()

ic 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem pouze 2. díl : Alexandr Veliký . Na můj vkus však na něm bylo příliš mnoho snah točit 'filmové' scénky, které ovšem filmově příliš nevypadali. Další nepříjemnost byly opakující se informace, všechno řekli alespoň 2x a to důležité 3x... nevím, jestli je to jako dokument určený především pro zvláštní školy, nebo chtěli jen natáhnout délku, ale rozhodně to bylo velmi obtěžující. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Hodně typicky hraný dokument, ve kterém některé záběry vidíme i 5x a zcela okaté jsou digitální triky. To ale nic nemění na tom, že se podařilo natočit zajímavý a poutavý filmeček, hodící se hlavně pro školní promítání v dějepise, ačkoli o histografických faktech by se tu jistě dalo dlouho spekulovat. Pro dnešní povrchní mládež však solidní přiblížení světové historie. Film spadá pod sérii Battleground: The Art of War. Hudba: Ramón Balcázar ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Celkově trochu zbytečně nastavovaná kaše v podobě hraného dokumentu s poměrně zdařilou a ilustrativní animací na základě slušné historické řešerše, bohužel s často zbytečně pateticky oslavnými pasážemi namísto střízlivé informační hodnoty. Škoda, že všechno není zpracováno trochu dospělejší formou. ( 2. díl - csfd Alexandr Veliky) ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Hraný militaristický dokument s výjimečně stupidním scénářem a s poněkud zavádějícími animacemi. Nevím, jak to bylo v ostatních dílech, ale v díle o Alexandru Velikém se až příliš často měnil rozsah perských nepřátel, podle toho, jak se to režisérovi zrovna hodilo. Historie přece není od toho, abychom se něco dozvěděli, či se poučili, ale aby nás šokovala a abychom se dostatečně bavili... Obecně mi na dokumentu vadí orientace jen na války. V dějinách lidstva byla spousta zajímavějších okamžiků či celých etap míru a rozvoje (duchovního, uměleckého i hospodářského), které jsou rozhodně zajímavější, než tyto doby absolutního temna. Odborníci v dokumentu vystupující jsou na můj vkus až příliš do daných válečných tématik zažraní. Když mi nějaká ženská s nadšením vysvětluje, jak mohli starověcí vojáci využít meč k přetnutí šlach protivníka, a tím nad ním získat navrch, není mi příjemně... ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Kdo se zajímá o válku a válečné bitvy, tak si alespoň částečně přijde na své. Rozhodně je poznat, že to netočí třeba Discovery Chanel, ale i tak dobré na jedno podívání se. ()

orgia 

všechny recenze uživatele

Zkratit na 35 minut, vypustit x-krat stejne opakovane zabery a rekapitulaci v polovine dokumentu a bylo by to slusny. ()

crozet 

všechny recenze uživatele

Lukrativnost tématu samotného bohužel nemůže přehlušit kvalitu jeho zpracování. Krom faktických nesrovnalostí (přeceňování vojenského a historického významu ofenzívy v Ardenách a jejího potření) toto nese rysy povrchního a vysoce infotainmentového dokumentu, kde vystupují "odborníci" s vizáží středoškolských děvčat s adekvátně banálními příspěvky, popř. expert na zbraně z komerční střelnice. Pochvala snad za uvěřitelnost hraných částí dokumentu. ()

Brusíček 

všechny recenze uživatele

Kvalitní dokumenty patří mezi mé oblíbené pořady a na tenhle jsem se těšil z důvodu že uvidím dokumentární rekonstrukci této bitvy. Jelikož se zajímám i o historii, tak musím konstatovat že spoustu důležitých údajů a osob bylo opomenuto. Dobrý dokument by měl obsahovat především přesné statistické údaje ze kterých se divák dozví to co ho zajímá. A v tomto dokumentu bylo vše polovičaté, ani mnohokrát opakované stejné záběry mě nepřesvědčily že bych měl dát více než 40%. ()

Doomec 

všechny recenze uživatele

Kdybych si s partou kamarádů sehnal kostýmy, fajnšmekra na zbraně a přečetl článek o bitvě na wikipedii, tak bych určitě nevytvořil horší dokument. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem Alexandra Velikého čili druhý díl a dokument se mi líbil. Měl své chyby, jak zde někteří píší, ale myslím, že opakování jistých informací měli na svědomí reklamy, které na kanadské televizi určitě vysílali. Je také pravdou, že některé záběry byly mnohokrát opakovány, ale vzhledem k povaze dokumentu, že má líčit jen jednu bitvu a byly zde informace i o předešlých bitvách a zmínka o jejich taktice, tak hodnotím čtyřmi hvězdami. ()

Richie1 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem pouze díl Waterloo - tedy po asi 15 minutách jsem to vypnul. Snaha o hrané scény (nepřesvědčivé, smyšlené, hrané na efekt), rychlé střídání obrazů jako v reklamních spotech, přikrášlený a ne zcela pravdivý komentář, neustálé opakování scén apod. - to vše mi seriál rychle znechutilo. Historie se dá rozhodně poznávat lépe, z podobných "dokumentů" budou mít diváci jen zmatek a zkreslené informace. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní seriál je vhodný nejen do hodin dějepisu. Žáci se při něm mohou dozvědět zajímavosti o různých bitvách v historii lidstva. ()

Reklama

Reklama