Reklama

Reklama

Válka, kterou nevidíte

(neoficiální název)
  • Velká Británie The War You Don't See
všechny plakáty

Obsahy(1)

Další z řady mistrovských dokumentů novináře a režiséra Johna Pilgera volně navazuje na jeho předchozí snímek "The War on Democracy". Film se snaží velmi podrobně prozkoumat roli sdělovacích prostředků v utváření veřejného mínění a davového souhlasu ohledně válek a konfliktů vedených zejména vládami USA a Velké Británie za podpory spojenců - členů NATO. Podstatná část je věnována oficiální propagandě ohledně aktuálních válek v Iráku, Afghánistánu či Palestýně, ale ani na světových konfliktech či válce ve Vietnamu nezůstane nit suchá. Pilger zde zpovídá představitele nejmocnějších médií, armády či nezávislé novináře včetně například Juliana Assange (WikiLeaks). Závěr? Sdělovací prostředky kryjí a mnohdy i podporují ty nejhrůznější zločiny v historii lidstva. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (51)

zette 

všechny recenze uživatele

Vsichni to vi (alespon Ti, kteri chteji vedet) a stejne s tim snad ani nejde nic udelat. Citim silnou nevoli ke smysleni vlad USA, Britanie a Izraele a beznadej do budoucna. Ackoliv tyto podobne dokumenty nemaji temer sanci, dostat se do kin a TV, je dobre, ze jsou. ()

KRYSIOPICE 

všechny recenze uživatele

War You Don't See stojí za to vidět už jen proto, že přináší některé zajímavé skutečnosti ohledně toho jak a proč nás manipulují media. S něčím se dá souhlasit s něčím míň. S hodnocením bych šel i výš, kdyby byl dokument trochu víc nestranný. Bohužel Pilger není nezaujatý. Nejde o to že je socialista, nebo že nenávídí USA (to je docela běžná věc). Ale to jak nenávidí Israel a hází na něj špínu za každou cenu působilo vyloženě trapně a antisemitsky. God bless IDF ()

Raven0 

všechny recenze uživatele

Asi jsem také levicový brepta a salóní intelektuál, takže mě Pilgerům dokument velmi zaujal. Jeho názory, důkazy a postoje zapadají na svá místa. Argumenty jsou přesvědčivé a pokud se člověk alespoň trochu zabývá danou problematikou, musí uznat, že na tom všem něco je. Sám autor říká, že důležité je o všem pochybovat, s tím sohlasím a proto pochybuji i o jeho dokumentu a tak s něčím sohlasím méně, s něčím více... Faktem zůstává, že jde o povedený dokument, sázející hlavně na rozhovory a fakta, než-li na zábavnou formu podání. Což oceňuji o to více... ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Veterán žurnalistiky John PIlger má k tomu, abych ho nazval špičkovým filmařem stále hodně daleko. O Válce, kterou nevidíme platí rozhodně to samé co o jeho předešlé tvorbě - je to stále jenom na devadesát minut (!) roztažená investigativní reportáž. Působí velmi staromódně, poctivě, ale jde stále jenom o reportáž, kde informační hodnota převyšuje kinematografické kvality - s čímž já jako jako filmový, ne novinářský fanoušek nemohu vnitřně soucítit. Navíc narozdíl od předešlého The War on Democracy se nevytasí Pilger s toliko zajímavým tématem. 55 % ()

Killda 

všechny recenze uživatele

Až příště budete kroutit hlavou a lítostně vzdychat u televizních novin, kde zpráva dne je o tom, že se zhulení mladící zabili v autě, pusťte si tenhle dokument. Podívejte se co se děje ve světě a přestaňte se litovat... bohužel jsme jen lidé, stvořeni proto abychom se chovali jako kreténi! ()

legatio 

všechny recenze uživatele

Další z nekonečné řady dokumentů, který ukazuje všechno jednostranně a snaží se vás donutit si myslet, že my jsme ti špatní. Hlavně samozřejmě USA, ta země stvořená ďáblem a toužící po nadvládě nad celým světem. Jo a Británie s Izraelem, ti taky chtějí jenom zabíjet pro srandu nevinné lidi, protože se nudí.... Klidně bych vytvořil dokument, který polovinu argumentů, které padly v tomhle filmu, zesměšní. ()

Pštros 

všechny recenze uživatele

John Pilger je klasickým příkladem levicového brepty, salóního intelektuála, který vidí za vším spiknutí CIA a vlády USA. Už jeho předchozí dokument, ve kterém opěvuje venezuelského prezidenta Huga Chavese mě měl varovat, ale bohužel se tak nestalo. Všem, kdo se zajímají o dané téma a zároveň zastávají staromódní názor, že novinář by měl informovat pokud možno objektivně, pak doporučuji např. dokumenty tv stanice PBS Frontline, které patří k naprosté špičce v oboru a zároveň jsou zdarma ke zhlédnutí na internetu. Jakákoliv informační hodnota tohoto konspirativního paskvilu se totiž blíží nule. ()

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Tak předně bych rád podotkl, že kdokoliv, kdo jakkoliv podporuje válku, byť jen tím, že haní podobné dokumenty, které se snaží rozkrývat tu děsivou válečnou propagandu, by měl být jednoduše utracen!!! Každý člověk, který ještě nepochopil, co za zlo představuje vláda spojených států fašistických (a hlavně jejich ´´zákulisí´´), je naprostý IDIOT!!! Dávám plnou palbu! Snad jen jediná výtka.. Assangeovi měli dát větší prostor... Skvělý dokument! ()

Honzeek95 

všechny recenze uživatele

Propaganda je ta nedůležitější a největší politická síla vůbec. Můžete nalhat lidem prakticky cokoliv a oni jen stěží zjistí, kde je vlastně pravda, zvlášť pokud se jedná o zprávy z daleké ciziny. Zajímavý dokument, ale pro mě osobně nic nového pod sluncem. ()

M1k9 

všechny recenze uživatele

Cesta vede tudy! V dnešní době na informacích záleží obzvlášť a předávat ty správné (pravdivé) informace je způsob jak změnit svět. 1. krok. Samozřejmě to není jediný důvod proč jsme tam kde jsme. Mnoho lidí informace má a jedná beze změny. Dnešní společnost je lehce manipulovatelné seskupení s prakticky nulovou hybnou silou. Je to důsledek dlouhodobých snažení vládnoucích vrstev umocněno přirozeným vývojem. I přesto se někdo snaží vystoupit z davu. Ostatní (99%) však rezignují. Nemají vzdělání, informace,motivaci, víru, nebo odvahu. Dál už se mi mluví těžce. Stejně jako všichni nemám řešení a budu muset zítra a pozítří pokračovat v této pasti. Dobrou věc, kterou může každý udělat je odpojit se od hlavních proudů informací a hledat ty pravdivé jinde a jinými způsoby. To samé platí o vzdělání. Je rovněž dobré začít znovu věřit ve větší věci než v jeden život nenažrané nemorální opice jménem člověk. Dokument se pustil odvážně do zajímavého, v lecčem nebezpečného tématu. Propojil exkluzivní nevyvratitelná fakta s dojemnými příběhy, které vždy zasáhnou skrytou lidskost ve většině z nás. Rovněž i já se stydím za to jak mylné představy jsem měl a s jakým nezájmem jsem až doposud (do dnešního dne) přistupoval k věcem, které se mě "netýkají". Než jsem se tak hluboce nad dokumentem zamyslel, měl jsem v plánu napsat jen obyčejné odseknutí ve stylu - to už všechno vím, nijak se mě to přímo nedotýká, není to tak důležité ani aktuální. 9/10 ()

Atheas 

všechny recenze uživatele

Toto je skvely dokument. Ano je silne manipulujici,ale manipulujici tim jak tusim spravnym smerem. Rad bych vznesl nejake obvineni nebo udani.Jenže samotný člověk,je jaksi oproti tomu všemu jaksi bezmocný.Jak jsem již psal film je manipulující,a přece si myslím,že donutí klást ty spravné otázky. ()

Lucas87 

všechny recenze uživatele

Asi musí člověka hodně změnit vidět válku ve Vietnamu na vlastní oči, John Pilger a jeho dokumenty se mi hodně zamlouvají, ten jeho žánr je přímo burcující, láme ledy, možná proto zatím nemůžeme vidět jeho práci normálně v televizi. John se zabývá tím, nad čím přemýšlím v souvislostí s vojenskou agresí NATO v Libyi :) Já mohu jedině jen doporučit, Válka, kterou nevidíte je prostě chytlavý dokument. ()

mi-ib 

všechny recenze uživatele

Julian Assange: "Neměli jsme problém se zveřejněním informací z Británie. Když jsme se dívali na dokumenty spadající pod Zákon o služebním tajemství, uvádí se tam, že porušením zákona je zadržení informací a porušením je zničit ty informace, takže jediný možný závěr je, že musíme ty informace zveřejnit." Rozhodně lépe zvládnuté téma o manipulaci médii v souvislosti s válkami než u War Made Easy: How Presidents & Pundits Keep Spinning Us to Death. Je také více působivý. John Pilger se mnohem více ptá a více konfrontuje s těmi zlými. ()

vojnov 

všechny recenze uživatele

Když hlídací pes demokracie chodí za šunkou, kterou mu podstrkuje vláda, není se co divit tomu, že je veřejné mínění de facto bučením tupého stáda. A běda tomu čoklovi, který štěkne. Na rozdíl od Moora mi Pilgerův styl dokumentování přišel velmi věrohodný a jak to napsat, ne tak wooow americký. ()

Melvej 

všechny recenze uživatele

Upřímně řečeno tohle byl asi první dokument, u kterého jsem se díval s otevřenou pusou a nevěřícně kroutil hlavou. Samozřejmě mě nikdy ani nenapadlo, že by dnešní média podávala pravdivý obraz o tíživějších skutečnostech, nicméně tohle jsem nečekal. Tak trochu se děsím toho, kam se vlastně naše společnost ubírá, když se ve vyspělých "demokratických" zemích děje taková mystifikace a všude panuje strach z pravdyi. Nevím sice, jestli je tento dokument opravdu pravdivý, ale některé důkazy byly, kromě svého odstrašujícího charakteru, také poměrně přesvědčivé. Otázky kladené na vedení televizních společností se mi taktéž zdály celkem dobře mířené. Prostě tohle by měl asi každý vidět, a ačkoliv to bude znít trochu revolucionářsky a snílkovsky, něco s tím dělat. ()

Tipko 

všechny recenze uživatele

Doporučujem k zhliadnutiu. Je to o tom, že nie všetko, čo nám novinári v mainstreamových médiach tvrdia napr. ohľadom konkrétnych vojnových udalostí, je pravda. Treba si vypočuť aj novinárov druhej strany a urobiť si vlastný názor. Často však utrpenie a smrť žurnalistov druhej skupiny je dôkazom, že hovoria pravdu. Pravdu, ktorá je krutá, lebo odkrýva zločiny súčasných politických a globálnych elít a preto je pre nich neprijateľná a tvrdo trestaná. ()

Expertt 

všechny recenze uživatele

Je rok 2013, tedy 3 roky od první premiéry tohoto filmu a v současné době nás média informují o tom, že vojín Bradley Manning (25), který údajně poskytl několik video materiálů přímo v tomto filmu, je zatčen za neoprávněné nakládání s utajovanými informacemi a spolupráci s WikiLeaks na 35 let. (Pozn.: Julian Assange zakladatel WikiLeaks samozřejmě byl, ale i v současné době je vyšetřován za únik citlivých informací. Bodejď, jistě že se jim to nehodí, když někdo ukazuje něco co nemá být vidět. Na druhou stranu asi to nejsou až tak ohrožující informace, jelikož je stále naživu). Každý trochu reálně myslící člověk musí hned pochopit, že to co je v médiích je ve skutečnosti jen vrcholek ledovce..ať je to ta nebo ona válka, tak zkrátka ani nelze informovat o všem..ale zároveň samozřejmě je dobré pustit do ovzduší jen něco, co se hodí, ale tak to bylo a bude vždycky. V posledních více než 10ti letech od 9/11 USA stále vede vojenské konflikty se zeměmi na blízkém východě, náhoda? Asi ne, to co mají tyto země společné je zejména jejich geografická poloha, snadná kořist a samozřejmě velká bída, která zde zůstala. Takže ještě jednou, náhoda? Nebo se jedná o novodobou důmyslnou geopolickou strategii...v tom případě jsem zvědavej co teprve příjde. ()

meemini 

všechny recenze uživatele

V tuhle chvíli mám chuť se stát investigativním novinářem. A pokud by i tohle slovo, stejně jako embedded, bylo jednou sprosté, tak prostě takovým, který kašle na jedince a skupiny mocných (dle War you dont see třeba USA, GB, NATO, OSN). Dokument nabízí pohled jedné strany, a sice právě investigativních novinářů, na medializace světových válečných konfliktů. Z mého pohledu si John Pilger neodpustil zavádějící záběry (které mohli být vytrženy z kontextu jiných událostí) a také určité prvky, které mají u diváků vzbudit žádané emoční rozpoložení (např. grafika a citové zabarvení textů, které mají za účel zesílit jejich význam). Nicméně i přesto, jde o velmi zajímavý dokument, možná téměř šokující. Jinak si nedovedu vysvětlit některá nízká hodnocení. Pilger využívá hlubokého spektra zdrojů (několik novinářů, redaktorů, těch nad nimi a ještě těch, kteří je mají úplně všechny v hrsti). Nejvíc překvapující pro mě byla informace o OSN, Izraeli a tvrdý video záběr útoku Apache na skupinu lidí, dva muže s kamerami a dvě děti. Jestli je to všechno jenom z poloviny pravda.... ()

Reklama

Reklama