Reklama

Reklama

Válka, kterou nevidíte

(neoficiální název)
  • Velká Británie The War You Don't See
všechny plakáty

Obsahy(1)

Další z řady mistrovských dokumentů novináře a režiséra Johna Pilgera volně navazuje na jeho předchozí snímek "The War on Democracy". Film se snaží velmi podrobně prozkoumat roli sdělovacích prostředků v utváření veřejného mínění a davového souhlasu ohledně válek a konfliktů vedených zejména vládami USA a Velké Británie za podpory spojenců - členů NATO. Podstatná část je věnována oficiální propagandě ohledně aktuálních válek v Iráku, Afghánistánu či Palestýně, ale ani na světových konfliktech či válce ve Vietnamu nezůstane nit suchá. Pilger zde zpovídá představitele nejmocnějších médií, armády či nezávislé novináře včetně například Juliana Assange (WikiLeaks). Závěr? Sdělovací prostředky kryjí a mnohdy i podporují ty nejhrůznější zločiny v historii lidstva. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (51)

kirmakX6on 

všechny recenze uživatele

asi nejvýmluvnější bylo k závěru uniklé vojenské video, jak vojáci z kilometrové vzdálenosti střílí na volně se procházející nicnetušící civilisty, smějí se tomu a říkají, že je super, že jsou mrtví. Když pak posléze na místě objeví i pár zabitejch dětí, reagují "no, však jejich chyba, že berou s sebou děti do boje". Kromě pohledu "z druhé strany" se dokument snaží také analyzovat příčiny, proč novináři nepracují tak, jak by měli, proč neinformují správně a objektivně, proč často jen slepě propagují "oficiální" informace, které jim poskytne armáda nebo vládní činitelé a proč tyto zdroje upřednostňují před zdroji jinými. Dokument bych povinně pouštěl ve školách, aby si lidi uvědomili, jak moc mohou být informace v masmédiích zmanipulované. 88% ()

lubos.cermak 

všechny recenze uživatele

Hromada keců nad rozlitým mlékem. Parta novinářů se sešla, aby si postěžovali na něco, co měli před nosem, ale tehdy o tom nedokázali mluvit a nyní o tom hovoří s kravatou u krku. ()

kolly13 

všechny recenze uživatele

Být Pilgerem, mám obavy o svou budoucnost, protože toto téma je TAK ostré, aktuální a zároveň žádoucí k podání i druhého pohledu na média... A řekněme si, západní kultura nechce chápat, chce stále využívat ropu, kterou mají na jiní a oběti jsou jaksi na vedlejší koleji. Zkusme si představit své blízké v ruinách domu, budeme to vidět jinak. Ale vítězové píšou dějiny, teď se to již děje v realném čase. Pak ani další dílo podobného tématu, Propaganda, není mimo výseč. ()

mrGhostly 

všechny recenze uživatele

Zeitgeist; Zeitgeist: Adennum; Zeitgeist: Moving Forward; Inside job...Všechny tyto dokumenty jsem hodnotil "pouze" čtyřmi hvězdami, přestože se mi líbí. Proč? Protože jsou hodně jednostranně zaměřené. Hlásají objektivitu, pravdu, a samy se utápí v polopravdách a překroucených faktech. Což je mimochodem škoda, protože jsou rozhodně hodnotné, ale hodně lidí se na ně za ty polopravdy vyprská. Někteří je můžou brát jako propagandu z opačné strany (s čímž sice nesouhlasím, ale chápu to). Tak proč jsem tomuhle dokumentu dal plné hodnocení (jestli se nepletu, tak vůbec poprvé dokumentu podobného druhu)? Tak za prvé mě velmi zaujalo zpracování. Všechno je podáváno velmi poutavě, výpovědi a důkazy se promyšleně střídají. Dále mě velmi zaujalo nekompromisní pojetí. Ten dokument prostě přišel a řekl - já tě teď nebudu vším možným přesvědčovat o tom, že ty války jsou svinstva a vrcholová média jsou lháři - já ti dokážu, že to tak je. S tím úzce souvisí další věc, které si na dokumentu cením a to je jasná, podložená a věcná argumentace a šokující fakta. Je to snad poprvé, kdy jsem u takového druhu dokumentu zaznamenal, že protiargumentaci a kritiku je možné provést jen na základě oficiálně vytvářené verze, přičemž ona kritika je zakončena jen jakýmsi bezpředmětným výštěkem o levičácích a pseudointelektuálech a konspirátorech. Jen pro zajímavost - termín "konspirace" byl už mnohokrát v minulosti označen jako nebezpečný názor, který se liší od oficiální verze. V této definici je nutné poukázat na absenci slova smyšlený. Přesto se v dnešní době pod pojmem "konspirace" mnoha lidem vybaví termín "smyšlenina". Dokument však i přes logickou (nutnou) strannost pracuje s fakty. Nakonec tomu dokumentu děkuju taky za to, že v mé psyché rozpoutal "monolog" a donutil mě zamyslet se, sáhnout si do svědomí. V čem? Jak? Nebylo to ani tak v poukázání na nesmyslnost těch válek nebo lži v masmédiích. Bylo to především o alespoň chvilkovém vcítění se do lidí, kteří kvůli tomu všemu trpí. Přiznejme si to na rovinu, když se podíváte na množství obětí válek, co cítíte? Rád bych řekl solidaritu, úctu, ale lhal bych sám sobě. Pořád jsou to jenom čísla, pod kterými si nikdo z nás nedokáže představit to utrpení, strach, nejistotu...A to, že se můžeme stát taky jedním z těch čísel...Myslím, že tohle by mělo projít hlavou každému citlivému člověku (ve smyslu "ne lhostejnému"). Prostě doporučuji zhlédnout. (*SPOILER*) Incident s helikoptérou, kterak střílí po civilistech a posádka po střelbě poznamená - podívej na ty mrtvé k*rvy - myslím nezaslouží žádný další komentář. ()

SpeedyL 

všechny recenze uživatele

Dokument působí tak trochu nudně, protože nemá žádný vývoj, takže max. 3* za hodnocení filmu v žánru. Z hlediska nashromážděních faktů a výpovědí rozhodně 5*. Zajímavé zamyšlení nad tím, co dokáže dobře udělané PR a jak jedná Amerika. Zůstává mi jen rozum stát nad tím, kolik již jako stát měla přešlapů a stále "ticho po pěšině"... Dále doporučuji dokument: "UTAJOVÁNÍ ZDROJŮ NA VOLNOU ENERGII"... ()

Flashheart 

všechny recenze uživatele

Progres, kterým Pilger prošel od snímku z před 3 lety, je pozoruhodný. Z naprosté propagandistické stoky to vytáhl na úroveň, kde nestrannost nebo nezávislost snese i určité měřítko. Jako novinář pokládající otázky je hrozně iritující, takový ten člověk, kterému byste nejradši hnedka jednu natáhli. Jeho nevhodné skákání do řeči je něco, za co bych mu tuhle úlohu okamžitě sebral. Tím nechci zpochybňovat jeho novinářskou práci, nebo třeba režisérskou - je to natočeno dost solidně. Některá fakta by bylo vhodné si ověřit, protože vzhledem k vylhanému War od democracy se tomu člověku jednoduše nedá jen tak věřit, ale stopy marxismu-leninismu jsem tu nikde neobjevil a většinu z toho už spousta z nás ví i beztak. V tom náhledu na Bushe a Blaira jsme bezpochyby na jedné lodi, nicméně v náhledu na diktátory, kteří to odskákávají, s Pilgerem na jedné lodi už rozhodně nejsem. ()

Anstoss 

všechny recenze uživatele

Skvělí dokument o tom, jak dnes vypadá žurnalistika. Jak jsou ovlivněné mainstreamove zpravodajství a proč. 10/10 ()

Epics 

všechny recenze uživatele

Co vic je treba predlozit divakovi, aby zacal alespon trochu premyslet o tom, co se kolem nas deje? John Pilger je novinar stare skoly a jeho dokument je natocen odpovidajicim zpusobem. Fakta, rozhovory a zadne libive a podbizive vymysleni vsemoznych nepodlozenych konspiraci. Je smutne, ze podobne hledani pravdy je vseobecne oznacovano za levicactvi nebo salonni spikleneckou filozofii. Od 27.unora 1933, kdy nechal Hitler zapalit Reichstag a svedl vse na sve uhlavni nepratele, se zmenil jen letopocet v kalendari. Sobecke zpusoby jak dosahnout sveho za kazdou cenu a ‘bezuhonost’ tech, co dnes otaci touto planetou zustaly stejne a navic podporovane naprostou kontrolou nad sdelovacimi prostredky. O Hitlerovi uz to vime, ted zalezi jen na nas, kdy budeme chtit vedet pravdu o tom, kdo a proc pali Reichstagy dnes. War You Don’t See je poctivy dokument, ktery zaujme spise obsahem nez formou. Avsak zaujme hlavne otervrenou mysl, zatimco ostatni popudi ke komentarum o komunistech a konspiracich. ()

JIRKKA 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film by se měli podívat všichni jedinci, co automaticky přijímají jako pravdu všechno, co jim naservírují média. Aniž by to konfrontovali s vlastním, selským rozumem, s osobními zkušenostmi. Aniž by je zajímalo, do jaké míry jsou ta média opravdu nezávislá, kdo je jejich majitel, jaké on nebo jeho kámoši (v byznysu, v politice) mají zájmy. Ten film by měli vidět všichni ti, co dělí novináře, politiku i politiky na pravicové a levicové. Dávno pasé. Ti, co si myslí, že ta skutečná politika se dělá v parlamentu a pro lidi. Ti, co chodí na předvolební mítinky a tleskají těm blábolům a pak chodí k volbám a tupě volí ty, co už x-krát zklamali (slušně řečeno) A přikládají volbám důležitost, kterou se bojím, už dávno ztratily. Viděl jsem i jiný zajímavý film, Elitní jednotka 2 a český film Kmotr Mrázek. I když jsou zdánlivě o lokálních věcech, tak je to vlastně o tom samém. ()

RonnieR 

všechny recenze uživatele

Otázka: Môžu "ľudia" ako George W. Bush, Tony Blair, Colin Powell spokojne spávať? Odpoveď:Môžu!!! Sú to "ľudia bez svedomia a chrbtovej kosti! 94%.(Nice.) ()

Reklama

Reklama