Reklama

Reklama

Fenka dlouhosrsté kolie Lassie (čti Lesi) je po předcích výjimečně inteligentní, krásné a svědomité zvíře. Její přátelství s chlapcem Joem (Roddy McDowall) v rodině Sama Carraclougha (Donald Crisp) však naruší špatná finanční situace jejích majitelů. Po dlouhém a těžkém rozhodování ji nakonec otec prodá mylordu Rudlingovi (Nigel Bruce) do jeho velkého psince. Protože se Lassie nehodlá vzdát SVÉ rodiny, neustále mylordovi utíká a popuzuje tak proti sobě pomstychtivého Hynese (J. Pat O'Malley), který se o ni stará. Když mylord i s vnučkou Priscillou (Elizabeth Taylor) odjedou do Skotska, Lassie uteče znovu a vydá se na mnoho set mil dlouhou cestu ke svým, na které potká hodné i zlé lidi a naučí se něco o světě. (monolog)

(více)

Recenze (32)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Chytrá, odvážná, ušlechtilá a především tak věrná Lassie, která dobře ví, kam patří. Příběh stále před hranicí očividného kýče. Příjemná kamera - Skotská vysočina mi spíše připomínala Skalisté hory, ale co nadělat. A malá Elizabeth slibovala zářné zítřky již tady. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Nejhezčí a nejklasičtější příběh o Lassie jaký jsem kdy viděl.Nevím čím to je ale já tohoto psa už prostě od nepaměti zbožňuji a to ne jen na filmovém plátně.Moje babička mí rodiče a posléze i teď mi tohoto především věrného chytrého a velmi ušlechtilého ovčáckého psa původně se Skotska musíme mít.Zpět ale k filmu.Jedná se o první její celovečerní film který z ní v průběhu několika následujících let udělal světoznámou zvířecí hvězdu.Její herecká kariéra zahrnovala celkem snad šest hraných filmů natočených v letech 1945-1951.Doopravdy krásný, dojemný a zároveň napínavý rodinný film snad pro všechny generace, a v následujících letech však také mnohokrát kopírovaný.Nové verze však kvalit originálu nikdy nedosáhli.Kromě filmu se Lassie dostalo takové slávy že si zahrála i v televizním seriálu, a v té době se s Lassie a vůbec v celém Hollywoodu jednalo jako se skutečnou hvězdou.Co se sní stalo poté a vůbec kolika let se dožila, a jestli hrála pořád ona sama i v těch dalších pokračováních během těch již zmíněných let to se mi vypátrat bohužel nepodařilo.K nepřéhlednutí je i mladičká jedenáctiletá E.Taylor která právě tímto filmem odstartovala svou bohatou a úspěšnou hereckou kariéru.Nejdojemnější scéna:Když Joe (R.McDowall)) vychází ze školy a tam už na něj čeká jako to bylo předtím než se ztratila zvykem, ztracená a posléze znovu nalezená Lassie.To nebylo určitě leckteré divákovo oko stejně jako to moje suché.! ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Nejnádhernější a pro mě nostalgií nejprostoupenější film vůbec. Připomíná mi šťastné dětství, když si ještě člověk nedělal starosti s existencí, s financema, se vztahy. Doba, kdy je všechno jednoduché, dobré nebo zlé, dokonale citově plné. S výtečným českým dabingem si tehdejší překladatelé a dabéři pořádně vyhráli, čili stojí za to a vyrovná se (předčí) originálu. Pro fachmana Roddy McDowalla to byla skorem dvacátá role, pro Liz to byl počátek hvězdné kariéry. S touhle tváří, aby ne. Už tehdy v těch jedenácti musela přinejmenším nalomit srdce i dospělým chlapům. Žádný další pozdější projekt o Lassie pro mě nemá to kouzlo, jako zde. Když lupiči zabili tu malou bílou fenku, oplakával jsem to skorem pokaždý. Když Lassie opustila ty staré, uvědomoval jsem si už tehdy jako malej fagan, co to je samota, ale taky odvaha. Eric Knight napsal zábavný dětský příběh, ale Fred Wilcox jej přetvořil do dojímavého dobrodružství, do příběhu, který si přinejmenším já dnes spojuji s nádherou a naivitou a přímočarostí dětství. Jako dospělejší musím ocenit civilní herce a výběr exteriérů, protože i když je to všechno natočeno v San Francisku, vypadá to skutečně jako britská a skotská blata. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Své nejoblíbenější filmové hrdince na věčné časy a nikdy jinak dávám hvězdy místo kostí, ale snad mě za to nerafne. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Moje nejoblíbenější psí hvězda, nádherná, krásná a vůbec chytrá, prostě důstojný nástupce ještě slavnějšího Rin-Tin-Tina. Film je krásný v tom, že se nepodbízí, ale výhradně prostřednictvím Lassie dává vyniknout psí oddanosti bez přehnané sentimentální dojemnosti. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 10/10 Děj 9/10 Hudba 8/10 Efekty 8/10/// +nádherný příběh, velice fain herci, melodická hudba a nádherná příroda, happy end -v podstatě není, nebo možná Roddy se s Liz mohl více skamarádit/// Opravdu velice smutný a zároveň pěkný film pro všechny generace. V dětství jsem viděl verzi z roku 94, ale bylo příjemné zjistit, že i tato nejstarší verze má své kouzlo a dokáže velmi zaujmout./// Celkem 89%/// ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Přátelství chlapce a psíka, to byl dlouho oblíbený motiv pro fotografie. Lassie zbořila mýtus, který do toho roku panoval, že zvíře děj filmu neutáhne. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Gýčový ideál detstva, z ktorého vás už vek len ťažko dostane. Nič to ale nemení na tom, že pre všetkých milovníkov rodinných filmov je toto povinná záležitosť. Lassie navždy zmenila kinematografiu rodinných filmov i prácu s prevarenými emóciami. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Kdybych byl dítě, tak by mě Lassie v tomhle provedení asi ještě dojala, je zde i trocha napětí, jsou zde zajímaví herci, navíc je to v barvě, ale v současné době mi to přijde jen jako klasický film se zvířetem, které je sice hodně chytré a pěkné, ale nic víc v tom není. Snad že tenkrát Lassie byla mezi prvními zvířaty, která získala takovou slávu. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Pro drtivou vetsinu ceskoslovenskych divaku ocividne kyc, pro me jedno z nejklasictejsich filmovych zpracovani o zvireti. Lze debatovat o kvalite zbyvajicich 10 filmu, ktere postupem casu nasledovaly, ale originalni filmovy zpracovani je proste klenotem kinematografie a nazory dnesniho divaka na tom tezko neco zmeni... ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Lassie se vrací je nostalgickou vzpomínkou a dlouhověkou klasikou žánru rodinného filmu. Příběh je prostý a účinný svým chytře rozehraným emočním naléháním. Bezelstnost evokuje sentimentální vzpomínku na bezstarostné dětství, k čemuž přispívá i přímočarost vykreslení lidských charakterů. Zvířátka rozněžní lidské duše mnohem více, než lidská dramata. Navíc, věrnost a oddanost takového ražení je možná pouze u zvířat. Sociálně-ekonomická tíživost je připomenuta, ale nešťourá se v chudobě, ukazuje se soudržnost, víra a naděje. A sladký konec je odměnou pro fanoušky rodinného filmu se zvířátky. Hlavní postavou je geniálně inteligentní kolie Lassie (Pal) se svojí odyseou dobrodružství, útrap a naděje. Stále vpřed za svým cílem všemu navzdory. Jednoduché, působivé v majestátních obrazech pastelového patosu i v rozmáchlých panoramatech. Hlavní lidskou postavou je Joe Carraclough (příjemný Roddy McDowall), školák prostých a zdravě poctivých poměrů. Nejlepší přítel chlupatého miláčka začíná poznávat i odvrácenější podobu života. Hlavní mužskou postavou je Sam Carraclough (sympatický Donald Crisp), Joeův nezaměstnaný a hrdý otec. Hlavní ženskou postavou je Joeova maminka (sympatická Elsa Lanchester), starostlivá a milující bytost. Výraznější postavou je Rowlie (zajímavý Edmund Gwenn), veselý obchodní cestující s dobráckým srdcem doprovází chundelatého mazlíka na části dobrodružné pouti. Taková malá škola života. Největším padouchem je povýšený Hynes (J. Pat O'Malley), vévodův hlavní opatrovatel psince. Ale i jeho padoušství není životu nebezpečné, jen urážlivé. Z dalších rolí: urozený a bohatý chovatel psů vévoda z Rudlingu (Nigel Bruce), jeho malá a upřímná vnučka Priscilla (roztomilá Elizabeth Taylor), laskavá a zachraňující stařenka Dally (příjemná Dame May Whitty), či její pomáhající starý manžel Daniel Fadden (příjemný Ben Webster). Lassie rozněžňuje divácká nitra svým sentimentem a útrapou roztomilosti. Zjednodušené, účinné ve svém určení. ()

Reklama

Reklama