Reklama

Reklama

Fenka dlouhosrsté kolie Lassie (čti Lesi) je po předcích výjimečně inteligentní, krásné a svědomité zvíře. Její přátelství s chlapcem Joem (Roddy McDowall) v rodině Sama Carraclougha (Donald Crisp) však naruší špatná finanční situace jejích majitelů. Po dlouhém a těžkém rozhodování ji nakonec otec prodá mylordu Rudlingovi (Nigel Bruce) do jeho velkého psince. Protože se Lassie nehodlá vzdát SVÉ rodiny, neustále mylordovi utíká a popuzuje tak proti sobě pomstychtivého Hynese (J. Pat O'Malley), který se o ni stará. Když mylord i s vnučkou Priscillou (Elizabeth Taylor) odjedou do Skotska, Lassie uteče znovu a vydá se na mnoho set mil dlouhou cestu ke svým, na které potká hodné i zlé lidi a naučí se něco o světě. (monolog)

(více)

Zajímavosti (9)

  • Elizabeth Taylor se ve filmu objevila jen ve čtyřech záběrech – dohromady méně než 10 minut celkového času. Když byl film uveden – kritikové si jí ani nevšimli. MGM s ní však na základě té jediné role podepsalo smlouvu na sedm let, pro začátek na honorář 300 amerických dolarů týdně. (Pavlínka9)
  • Pes Pal alias filmová fenka Lassie natáčel prý plných 40 dní. Během filmování měl k dispozici apartmá a pracoval nanejvýš 7 hodin denně. Po ruce byli také jeho dvojníci, kteří za něj zakočili během natáčení méně důležitých scén, aby se Pal zbytečně neunavoval. (Lynette)
  • Studio MGM se při hledání vhodného psa do role Lassie obrátilo na slavného cvičitele Rudda Weatherwaxe. Ten sice choval hned několik čistokrevných kolií, ale bez váhání filmařům doporučil jednoročního samečka Pala. Tato volba se nakonec ukázala jako velmi dobrá. (Karlos80)
  • Během několika mála let po premiéře tohoto filmu vzrostl počet kolií ve Spojených státech z 3000 tisíc na zhruba 18 400. (Karlos80)
  • Hlavní hrdina Pal bývá označován za nejslavnějšího filmového zvířecího hrdinu všech dob. S podobnou oblibou u diváků na celém světě se setkala už jen kosatka Keiko ze snímku Zachraňtě Willyho (1993) a jeho dalších pokračování. (Karlos80)
  • Plat Pala, psího představitele Lassie, činil 250 amerických dolarů týdně. Oproti tomu mladá Elizabeth Taylorová si za týden přišla na pouhých 100 amerických dolarů. (Karlos80)
  • Lassie bola prvým zvieracím hrdinom, ktorý dostal hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy a ktorého uviedli do Zvieracej siene slávy. (Zdroj: Eurotelevízia) (krasomama)

Reklama

Reklama