Reklama

Reklama

Malá noční hudba

  • USA A Little Night Music (více)

Recenze (5)

Faye 

všechny recenze uživatele

Film natočený podle muzikálu Stephena Sondhiema „Malá noční hudba“. Elizabeth Taylorová v roli divadelní herečky Desiree nejenom hraje, ale i zpívá!. A jako Desiree si půjčuje a „zotročuje“ zadané muže. „Civilizovaný muž toleruje ženiny nevěry, ale když jde o milenku, stane se z něj tygr“. ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Nejprve je na místě říci, že původní divadelní muzikál (mimochodem napsaný kompletně v tříčtvrťovém rytmu) považuji za jeden z vrcholů světového hudebního divadla. Režisérem tohoto filmu je Hal Prince, který režíroval původní nastudování na Broadwayi, ale kupodivu právě v něm spočívá zásadní problém filmu: jako filmový režisér je příliš nezkušený a nedovede se odpoutat od jevištních kořenů. O poznání menším, ale přesto problémem pak je hlavní hvězda: Liz Taylorová se snaží, ale pěvecky není příliš silná a do role Desirée se navíc dvakrát nehodí. Dojem silně spravuje fascinující Diana Riggová v roly Šarloty a potom tři herci, kteří si zde zopakovali své role z jeviště: Len Cariou coby Frederik, Laurence Guittard jako hrabě Karl a Hermione Gingoldová jako madam Armfeldová. O dokonalé Sondheimově hudbě netřeba mluvit - tato valčíková pocta operetám dob minulých dělá čest svému zdrojovému materiálu, kterým je Bergmanova rozkošná komedie Úsměvy letní noci. ()

quixote 

všechny recenze uživatele

Dobová kritka film roznesla na kopytech - a čas ukázal, že to přece jen přehnala. Přes viditelné nedostatky Princeho režie film funguje velmi dobře a některá hudební čísla jsou dokonce vynikající ("A Weekend In The Country" se nebojím označit slovem strhující). A přesto film jako celek za původním divadelním muzikálem pokulhává. Také zamrzí, že je ochuzen o některé písně, které se v něm mohly objevit alespoň ve zkrácené formě... Taylorová byla obsazena jen kvůli své hvězdnosti, ale navzdory tomu se s rolí Desirée vypořádala velmi dobře. Píseň "Send In The Clowns" (kterou zná snad každý, ale málokdo ví, že pochází z tohoto muzikálu) natočily stovky zpěvaček a verze Taylorové není vůbec špatná! Kdyby nic jiného, je záslužné, že film zachycuje výkony alespoň některých představitelů z původní broadwayské inscenace. V divadelních análech je často připomínán výkon Hermione Gingold - i ve filmu je opravdu výborná, a to i přesto, že její parádní číslo - "Liaisons" - se do filmu kupodivu nedostalo, ačkoli jde o píseň pro tuto postavu a pro celý muzikál dost zásadní. Jen pro zajímavost: roli Gingoldové si na Broadwayi v roce 2010 zahrály hned dvě další muzikálové legendy: Elaine Strich a Angela Lansbury a kritky psaly o jejich provední "Liaisons" jako o vrcholu inscenace. ()

Reklama

Reklama