Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někdy vám cestu domů pomůže najít osoba, od které byste to nejméně očekávali…” Fred Daly žije tichým a osamělým životem. Jeho domovem je jeho auto. Vše se ale změní ve chvíli, kdy vedle něj zaparkuje Cathal ve svém malém žlutém autíčku a z těch dvou se stanou sousedé. Cathalovi je dvacet jedna let, je závislý na marihuaně, celý svět vidí pozitivně a pomůže Fredovi dát si život dohromady. A zdá se, že se mu daří. Zcela nakazí Freda svou energií, Fred přemění své auto v útulný příbytek a dokonce se zpřátelí s Jules, atraktivní učitelkou hudby, která je také samotářka a bydlí nedaleko. Jenže Fred je příliš hrdý než aby Jules přiznal, že bydlí v autě. Cathal má problém se svou závislostí, která se mu začíná vymykat z rukou. Jak se tři outsideři postupně zbližují, navzájem se ovlivňují a jejich životy se začínají proměňovat… Tento dojemný povznášející příběh vypráví o přátelství, důvěře a potřebě cítit se někde jako doma. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (34)

kareen 

všechny recenze uživatele

Komorní příběh dvou lidí, kteří se ocitli na společenském dně a i když by spolu normálně neměli příliš společného, jejich samota a životní situace je svede dohromady a vytvoří mezi nimi přátelství. Ale zatím co se Fredovi pomalu začíná blýskat na lepší časy, Cathala jeho drogová závislost stahuje stále více dolů. A je to právě jeho příběh, který mě zasáhnul nejvíc, protože Cathal je v podstatě moc hodný kluk, kterému zemřela máma, s otcem si moc nerozumí a drogy jsou pro něho vlastně únikem z reality. A Colin Morgan ho zahrál opravdu přesvědčivě. Parked je smutný, ale ne depresivní snímek podbarvený krásnou hudbou, které dominuje klavírní motiv. Původně jsem dala za čtyři hvězdičky, ale pořád jsem se dneska k filmu v myšlenkách vracela, takže na mě zapůsobil víc než jsem tušila... ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

"Nemáte nárok na podporu, protože nemáte trvalé bydliště." "Ti, kteří kočují u cesty a na polích, nárok na podporu mají". "Ano, ale ti patří do jiné skupiny." Malý film, který přes svůj smutek pohladí na duši. Dva ztroskotanci parkují kousek od sebe u moře. Přestože jsou tak odlišní, najdou k sobě cestu a chvíle, které spolu prožijí, jsou nezapomenutelné. ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

"Pan Fred Daly, Mazda 626, parkoviště Coast Road Dublin." Další z těch nenápadných snímků, které se ke mně dostaly díky doporučení druhých a já jsem za to moc vděčná. Fred s Canthalem, dvě diametrálně odlišné osobnosti, kteří se poznají na jednom parkovišti blízko studeného moře v Dublinu a postupně mezi nimi vzniká zvláštní, ale hezké přátelské pouto. Co na mě ze všech pórů čišelo, byla ta člověčina, která dnes tolika lidem chybí a které měl Fred na rozdávání a snad se mu to svým způsobem i podařilo. Colm Meaney to hrál skvěle, jako by tím žil a já mu věřila a kdo ví, možná to bylo i tím že je sám Dubliňan. A modrooký Colin Morgan, který hrál Cathala ve své drsné slupce, ale uvnitř s citlivým srdcem, byl přesvědčivý zrovna tak. To všechno je završené velmi dobrou atmosférou, která byla v těch správných momentech zvýrazněná modrým filtrem a nádherným hudebním doprovodem. Hodně silná čtyřka a já vřele doporučuju. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Čo je pre nás Európanov zvláštne, inde (napr. v USA), je to úplne normálna vec. Žiť v aute má aj svoje výhody, človek je voľný ako vták, stačí doliať palivo a môže si ísť kam ho len napadne. To ale nebolo Fredovým cieľom. Jeho cieľom bolo iba obyčajné, slušné bývanie. Niekedy, keď to človek už vôbec nečaká, ho môže v živote "nakopnúť" niekto najmenej pravdepodobný - napr. feťák a bezdomovec. Podivná, diametrálne odlišná a nesúrodá dvojka pána v rokoch a mladého bezdomovca v určitých momentoch spolu fungovala veľmi dobre, ale väčšinou len skĺzla po probléme iba povrchne, pričom v rámci drogových problémov pomerne často zabŕdla do tisíckrát obohraného klišé, vrátane konca. Tiež sa mi zdal charakter hlavnej postavy málo rozvinutý, vrátane sociálnej situácie ktorá ho obklopovala. Tiež vám napadlo, že z čoho by ten byt alebo domček platil, keby nejaký dostal? Žeby si hľadal prácu, o tom nebola vo filme ani zmienka. Možno bol invalid a dostával štedré sociálne dávky, ale ani o tom sa divák nič nedozvie. Môžme sa len dohadovať. Film sa mi preto zdal nedorobený, ale niektoré momenty potešili, preto nadpriemer s odretými ušami. 70/100 ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Frede! Zapomeň na hrdost a soustřeď se na systém.“ Když se připravujete na rande, je potřeba si doma kvůli návštěvě pořádně uklidit…nebo v autě, když je to místo, kde bydlíte. Zdánlivě obyčejný příběh, který člověka až nečekaně intenzivně emocionálně chytne. Diváka zajímá, proč byl hlavní hrdina (minimálně alespoň zpočátku) donucen k tomuto způsobu života, jaká je jeho minulost, zda dostane nové bydlení a jak dopadne jeho rozvíjející se vztah. Avšak ve výsledku na žádné z těchto otázek až tak nezáleží, příběh vypráví o něčem trochu jiném. Film je sice poměrně smutný až depresivní, ale má v sobě i trochu hořkého humoru a především v něm pořád plápolá slabý plamínek naděje. Více méně otevřený konec se sem hodil. Film mě bavil krom výše zmíněného i výborným herectvím hlavního představitele a nechyběla také hezká hudba. Tuto nezvyklou irsko-finskou koprodukční podívanou hodnotím solidními 4*. „Uprostřed životní cesty jsem se ocitl v temném lese, protože jsem sešel z pravé cesty…ale šli jsme dál a opět zahlédli hvězdy.“ ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama