Reklama

Reklama

Sniper

  • USA Sniper: Inside the Crosshairs

Obsahy(1)

Jeden výstřel, jeden mrtvý. Tak zní krédo odstřelovače, nejpřesnější zbraně na bojišti. Hodiny dokáže sledovat široké okolí a držet v šachu třeba i početně silnějšího protivníka. V okamžiku, kdy se potenciální cíl třeba jen na sekundu objeví v zaměřovači jeho pušky, vystřelí. Ti nejlepší snajpři dokážou trefit na vzdálenost větší než dva kilometry. V rozpáleném městě i sněhem zapadlých horách. Jaká pravidla musí odstřelovač dodržovat v boji? Proč míří nejčastěji na střed lidského těla? Jak vypočítává dráhu střely? A proč je pro něj největší výzvou souboj s dalším snajprem? Poznejte největší snajperská esa americké armády a seznamte se s jejich příběhy. Od války ve Vietnamu až po operaci Irácká svoboda. Pohled do světa tichých zabijáků. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (33)

H34D 

všechny recenze uživatele

Technicky dokonalý dokument, který srozumitelně vysvětluje veškeré detaily přesné střelby za těch nejtěžších podmínek. Není pochyb o tom, že odstřelovači a jejich výkony v tomto dokumentu jsou hodni svého zápisu v Guinessově knize rekordů, nicméně zde to podle mě končí. Odmítám přijmout další krok v podobě toho, že je s nimi zacházeno jako s hrdiny. Nemám nic proti válečným filmům, ale tohle je krutá realita a já nesympatizuju s glorifikací zabíjení. Člověk, který sestřelí 16 hlav za 30 vteřin pro mě není automaticky hrdina, je to mistr svého řemesla, to ano, ale neshledávám na něm podstatný rozdíl oproti jiným mistrům, nejlepším sportovcům, nebo např. nejlepším hráčům počítačových her. Není to pro mě žádná modla ani bojovník za správnou věc. Voják je nástroj a z těch nejlepších nástrojů jsou vybroušeny stroje na zabíjení, nikoli hrdinové. 8/10 ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý a poutavý dokument na téma těžkého údělu válečných odstřelovačů. Film je působivější a napínavější než celá řada snímků na dané téma. ()

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Dokument je o určité skupině jednotlivců, kteří mají smysl pro humor. Z kde koho, případně čeho, si střílejí a rádi se tím do někoho strefují. ( Teď vážně - nejlepší dokument o odstřelovačích, který jsem viděl. ) ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Jestli máte rádi válečné filmy, tak vás tenhle dokument o pár opravdu dobrých sniperech bude bavit. Trochu mi lezla na nervy věc, která je hodně typická pro americké dokumenty, kde se už přederm počítá s vložením deseti reklam, a tak se tam hafo informací opakuje.. Ale jinak paráda. Nejlepší mi přišel ten chlapík, co za půl minuty vykostil v noční džungli 16 vietkongů... "a tak jsem odložil svojí standardní pušku a vzal jsem si semi-auto M14 a bum, headshot, bum, headshot... káceli se do vody jak kuželky" ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý a poučný dokument. Jedním z mých oblíbených filmů je Nepřítel před branami a hádejte kvůli čemu, no samozřejmě že kvůli Zajcevovi. A jaká je má oblíbená zbraň v CS? ..Ano, je to AWP. Proto mne tento dokument velmi zaujal. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Som síce pacifista, ale tak isto milujem akčné hry. Milujem Counter-Strike a môžete tri krát hádať, aká je moja obľúbená zbraň? Áno je to mnohými nenávidená Magnum Sniper Rifle (awp). Z dokumentu a hlavne z rozprávania profesionálov mi prišlo až zle. Nielenže ako súčasť cudzieho vojska vpadnú v záujme "demokracie" do cudzej krajiny, nielenže sú súčasť stroja na zabíjanie oni to dokonca berú ako hru. S úsmevom na tvári a absolútne bez emócií rozprávajú o "skóre", rekordoch či dokonca účinkoch zásahu na ľudské telo opomínajúc, že tá druhá strana si chráni vlastnú zem, že i oni majú rodinu, priateľov... Dokument glorifikujúci zabíjanie, kde je doslova povedané "lovíme ľudí". Pre zasvätenie sa do tajov a techniky ostreľovačov, pochopenia umenia presného zásahu či získania nezainteresovanej verejnosti o technike boja je však dokument na veľmi vysokej úrovni. Grafické zobrazenia, rekonštrukcie, výpovede zúčastnených a pokusy o opätovné napodobenie udalostí robia z dokumentu kvalitný materiál pre ľudí, ktorý sa o podobné veci zaujímajú. ()

cubajz 

všechny recenze uživatele

tady se dá snad jen citovat dokumentem několikrát zmíněné motto "úkolem odstřelovače je vnést strach a zmatek do řad nepřátel" protože to, co vyprávějí tihle chlápci je kolikrát opravdu neuvěřitelné. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je povinnost pro kazdeho maleho snipera.-). Nekolik vzpominek americkych odstrelovacu na jejich nejdulezitejsi ci technicky nejtezsi cile. Spousta zajimavych informaci, ktere si laik bezne ani neuvedomi. ()

ivan_drago 

všechny recenze uživatele

Lehce propagandistický, opakující fakta, ale jinak bezpochyby zajímavý pohled na bojiště z pohledu ostřelovačů... Pěkně zpracované jednotlivé killy i dramatizace. Popis zbraní a situací od Vietnamu až po městské boje v Íráku... ()

kurcatovium 

všechny recenze uživatele

Opravdu nechápu zdejší hodnocení. Dokument informačně v lepším případě průměrný, zato zpracováním naprosto příšerný. Jako by nestačilo, že se veškeré moudra musí pro jistotu 10x zopakovat (když už ne slovo od slova, tak aspoň nějakým opisem říct znovu a znovu totéž), doprovodné "animace" také opakují stále stejné laciné záběry. No a nakonec při pokusech o rekonstrukce střel, to už je fakt dementnost na n-tou až jsem u toho usnul... Dvě hvězdičky z milosti za zajímavé téma. Velmi, velmi slabé. ()

m.a.t.o. 

všechny recenze uživatele

Obsahovo veľmi zaujímavé, natočené pútavo a efektne, ale... neskutočne ma iritovalo, že Amíci seba samých považujú za tých dobrých (a všetci ostatní sú šmejdi), pričom väčšinu vojnových konfliktov vyvolali práve oni... ()

sellsakul 

všechny recenze uživatele

Geniálny dokument o sniperoch, parádne rekonštrukcie tých najlepších akcií. Jediné čo sa mi nepáčilo, bolo neustále vychvaľovanie amerických odstreľovačov a tie reči o neporaziteľnosti atď. mi išli pekne na nervy. Zaujímavé na tom je, že keď tam boli spomínané fakty z Iraku, tak nejako som prehliadol, že by sa niečo spomenulo o baghdadskom sniperovi menom JUBA, ktorý ma na svedomí zabitých viac ako 600 amerických vojakov, 23 armádnych dôstojníkov, 11 amerických odstreľovačov a viac ako 200 amerických vojakov ťažko zranil. Je jasné, že sa s tým Amerika nebude chváliť, ale aspoň si mohli odpustiť tie žvásty o tom aký sú najlepší, pretože určite nie sú! Chcelo by to troška viacej objektívnosti. Ale kašlem na to, keď si odmyslím tie kecy, tak dokument bol fakt parádny. "One Shot, One Kill" ()

ThomasCrown 

všechny recenze uživatele

Nie som zástancom vojny, ale na druhej strane ma povolanie ostreľovača mimoriadne priťahuje. Sniper je jeden úžasný dokument o tých najlepších z najlepších. Dozvedieť sa niečo o mužoch, čo dokázali vystreliť 16 smrteľných výstrelov na nepriateľa za 30 sekúnd v tme alebo o najdlhšom zdokumentovanom zásahu na takmer 2,5 km....odporúčam každému. ()

Abiosis 

všechny recenze uživatele

*2,5 KILOMETRA* Vždy som tušil, že umenie snipera nebude spočívať len v pevnej ruke, ostrom zraku a absolútnom strede krížika v zaostrovači. Po tomto dokumente som siahol najmä preto, aby som si aspoň mierne rozšíril vedomosti aj v oblasti, o ktorej vôbec nič netuším, a taktiež z akejsi nostalgie, lebo za čias hrania vojnových hier som najradšej bojoval v úlohe ostreľovača. Je fascinujúce sledovať všetky tie legendárne príbehy vojakov - uvedomovať si, čo všetko (a je toho dosť) je potrebné vziať do úvahy, aby človek dostal nepriateľa prvou strelou - avšak nie celých deväťdesiat minút. Situácie sa menia, vzdialenosť medzi strelcom a ľudským terčom sa každým príbehom zväčšuje, no základ zostáva takmer nemenný a celý dokument skĺza do repetitívnosti. Verdikt v 1 vete: Veda a umenie na bojisku. 28.09.11 ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Skvěle udělanej moderní dokument o odstřelovačích. Akorát mě tam hrozně sralo to neustálý opakování, kdejaká informace se zdůraznila čtyřikrát, asi to tak maj Amíci rádi anebo v TV vysílání bylo hodně reklam. Hodně dobře byly udělaný rekonstrukce bitev z Iráku. A celou dobu jsem se nemohl zbavit dojmu, že by asi člověk neměl být hrdý a oslavovaný za to, že během chvilky zabil 40 lidí... ()

infected 

všechny recenze uživatele

Snipeři jsou frajeři.Tenhle dokument jsem "zhltl jako malinu".Zabijení lidí jakýmkoliv způsobem v jakémkoliv konfliktu není téma pro každého,není na tom nic chválihodného ani veselého.Přesto technika která se prvotně jeví jako jednoduchá(zamířit a vystřelit)nese známky určitého válečného "kumštu" a nezbytných zkušeností nabytých nejen v bojové zoně.Jednotlivá sniperská esa popisují své zákroky u kritických situací aby ušetřili pěchotu ztrát.U některých story se tají dech.A sejmout někoho na velkou dálku ikdyž je v pohybu,klobouk dolů.Vynikající záležitost na téma praxe odstřelovačů. ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, od kterého jsem však čekal trochu něco jiného. Čekal jsem více fyziky, zejména optiky a balistiky a více technických detailů, protože téma je to zajímavé a nepříliš známé. Ani jednoho jsem se moc nedočkal. Dokument je zaměřený spíše na popis situace na bojišti z pohledu odstřelovačů a způsob jejich "práce". Co mi dokument znepříjemňovalo je všudy přítomná propaganda, ta je špatná už jen ze své podstaty, lhostejno jestli "východní" nebo "západní". 67% ()

Reklama

Reklama