Reklama

Reklama

Květy války

  • Čína Jin ling shi san chai (více)
Trailer 1

Válečný velkofilm od režiséra filmu "Hrdina". V roce 1937 stojí Nanking v přední linii války mezi Čínou a Japonskem. Když útočící japonská císařská armáda obsadí hlavní město Číny, zoufalí civilisté hledají útočistě za zdánlivě ochrannými zdmi západní katedrály. Tady nalezne úkryt i John Miller, uvězněn uprostřed válečného chaosu a následné okupace. Připojí se k němu skupina nevinných školaček a třináct kurtizán, které jsou stejně jako on odhodlány uniknout hrůzám, které se dějí za kostelními zdmi. Nakonec je to hrdinský čin, co vede zdánlivě nesourodou skupinu zpět do boje ve snaze přežít násilí a pronásledování ze strany japonské armády. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

zlattucky

zlattucky (hodnocení, recenze)

Mne osobne sa film veľmi páčil a neriešim žiadnu propagandu. Podľa mňa je to skvelý film, nech si hovorí a píše kto chce čo chce. Ale bohužiaľ nechápem ľudí, ktorý dokážu dať tomuto filmu hodnotenie typu "odpad" alebo "1*". Sú iné filmy, ktoré si zaslúžia takéto hodnotenie, ale tento film to rozhodne nie je! Samozrejme, pokiaľ niekto neznáša Čínu alebo Áziu, tak u tých sa to možno pochopiť dá, ale zase na druhú stranu, načo potom také filmy pozerajú? Len aby ich naschvál degradovali v očiach ostatných na základe ich vlastného subjektívneho pocitu? Divné. Osobne som už videl niekoľko desiatok ázijských filmov rôznych žánrov a všetky sa mi páčili. Niektoré scény z tohoto filmu mi utkveli v pamäti a celkovo na mňa pôsobil film veľmi kvalitne a vôbec som sa neprikláňal ani na jednu stranu v tomto konflikte. Je to proste príbeh o vojne, kde páchali vojnové zločiny všetci, či už menšie alebo väčšie, a nemá zmysel si zastávať nejakú stranu alebo tu hovoriť o propagande. Polovica amerických vojnových filmov je o propagande a čo teraz? Nebudem ich pozerať? Proste vo vojne a v láske je dovolené všetko a treba to tak brať! S nadhľadom, bohužiaľ. Za mňa osobne 5* !!!

Vavča

Vavča (hodnocení, recenze)

Diskuze tady, to je  občas jak s lidmi někde v chráněné dílně, nebo ve zvláštní škole. Já recenzi z Mezinárodní politiky umísťuji znova http://leteckaposta.cz/411508728. Za prvé, vysvětleme si co je propaganda http://cs.wikipedia.org/wiki/Propaganda vědy a moci chtivější jedinci:) se mohou pustit do studia knih pod čarou. Za druhé nikdo ani recenzent, nebo já případně lidé, kterým se film těžce nelíbí nepopírají nikde ani slovem, kdo válku proti Číně začal, a jaké válečné zločiny Japonců se nejen v Nankingu staly (např. vyvázl z 2sv. vrchní japonský chemik, který prováděl pokusy na zajatcích, a místo něj byl zabit japonský generál http://en.wikipedia.org/wiki/Tomoyuki_Yamashita, který nařídil evakuovat Manillu, ale USA to tak chtěly a svět je někdy svině). Nemusel bych to psát, kdyby někteří nebyli idioti a věnovali pozornost tomu, co píši už v samotném hodnocení filmu + informace z mého profilu.  

 

Líbí se mi film Nanking z roku 2009 a plně souhlasím s hodnocením Jriky Flígla (JFL) http://www.csfd.cz/film/259280-nanjing-nanjing/ To co mi vadí na filmu The Flowers Of War je to, že zneužívá tehdejší utrpení lidí, zakrývá neschopnost tehdejších politických, vojenských činitelů ve prospěch ČLR.   (inu politka sbližování KS  Číny s KMT na Taiwanu má své ovoce i v jiných filmech) Je to svým způsobem ospravedlnění legitimity moci KS Číny, jejich režimu, který je pouze legální nikoliv legitimní (ale to by byla menší debata s ústavními právníky, Mao totiž svrhl regulérní, mezinárodně uznaný stát). Film je hrubě nepravdivý v líčení některých okolností (výzbroj čínské armády, politické, vojenské souvislosti obecně).

 

Za další, Yimou Zhang je jeden z nejdůležitějších, ne-li nejvýznamější a nejlepší čínský režisér posledních 36 let, minimálně pro mě, ostatně proto ho mám v top 10, a pečlivě sleduji jeho práci. Ovšem, když seriózní filmař začne dělat podivné prorežimní zakázky, tak je mi to líto, vím totiž, že má na víc (i když asi taky neměl možná na výběr). Někdo kdo byl režimem omezován, cenzurován atd. ukázal těžké postavení ženy v čínské společnosti, bídu života na venkově, je vesměs reflexiviním, sociálně kritickým filmařem náhle natočí takovou to propagandistickou prasárnu (bez ohledu na kvalitu kamerové práce). Jak nemám zuřit z toho, že jednak většina není schopna dohledat si informace, jak to bylo, také jsou tak natvrdlí, že válečné scény na začátku filmu alá Tarantino ze Stolz Der Nation berou jako reálný válečný film?  Plus debilty jako sebevražedné útoky maskovat za "starobylou čínskou taktiku", být Číňan tak zuřím ještě více!!! Národ co dal světu http://en.wikipedia.org/wiki/Seven_Military_Classics sedm vojenských klasiků + Sun Pina http://en.wikipedia.org/wiki/Sun_Pin si hraje na kamikaze a všem to přijde fajn. 

 

U čínského publika bych dovedl příznivé reakce na film pochopit, ale  u západního nikoliv, a když je vidím, tak to vypovídá mnohé o nás. Soudruzi nás znají lépe, než my sami sebe, většina lidí jsou bohužel hovada a prasata, bez kritického myšlení (ne že by tu schopnost neměli, většinou ji odmítají používat), nemluvě o vyvinutí snahy o hledání, třídění seriózních informací.

sullafelix

sullafelix (hodnocení, recenze)

....o ziadnej propagande tu nemoze byt ani rec ....Facta loquuntur ,,,kto bol agresorom je evidentne ...z daneho hladiska je uplne jedno s kym spolupracovala Cina ...nakolko je podstatne, kto okupoval koho a nie aku mal okupant na to zamienku ...Japonsko je z daneho hladiska jednoznacny agresor ....v dosledku agresie zahynulo v japonsko cinskej vojne...niekolko milionov ludi ...notorietu, ze Japonsko si za pomoci daneho konfliktu chcelo rozsirit svoj zivotny priestor uz v dnesnej dobe spochybnuje len par nevzdelancov a rovnako ludi, ktori chcu tendencne nespravnym smerom ovplyvnit verejnu mienku ...jediny problem ja sam vidim v sankcnych mechanizoch riesenia samotnej agresie Japonska do Ciny ... suvisiaci s hypokratickym postojom USA k povojnovemu zjednaniu spravodlivosti ad hoc / z uhlavnych nepriatelov sa po atomovom rieseni stali spojenci/. USA  diplomatickou cestou zjednala s japonskym cisarom konsenzus za kapitulaciu , kde namiesto clenov cisarskej rodiny zodpovednost prevzala a odvisla vojenska nobilita. Zodpovednosti za svoje ciny sa ale okrem Hirohita vyhla aj vacsina príslušníkov jeho rodiny, ktori boli zodpovedni za rozne vojnové zlociny - napriklad aj princ Yasuhiko Asaka a iny clenovia organizujuci vojnove tazenie ako take , ako boli princ Cicibu, Fusimi ,Takeda, Higasikuni. Zodpovednost bola vyvodena rozsudkami Tokijskeho tribunalu a rozsudkami tribunalov v Cine za zverstva v Cine specialne v Nankingu a Mandzusku .Aj v dnesnej dobe trebars arabi spochybnuju Holocaust zidov, takze sa vobec necudujem ze su ludia , ktori nepripustaju genocidu v Cine , avsak signifikantne pre nich je hlavne to , ze verbalne sice deklaruju pochybnosti , ale nepredlozia nikdy ziaden protiargument proti do oci bijucim nepriestrelnym dokazom, ktore si overil a odsudil cely svet...

Vavča

Vavča (hodnocení, recenze)

sniper18: to je taky mimo šlo o obchodně technologickou spolupráci aktivní, která byla spočívala nejen v nákupu, ale i patentech, výrobě

sniper18

sniper18 (hodnocení, recenze)

PiLgRiM: Lenže až potom, v čase Nankingu podporovalo Nemecko ešte Čínu.

PiLgRiM

PiLgRiM (hodnocení, recenze)

Vavča: Co já vím, tak bylo Německo spojenec Japonců a né Číny.

Vavča

Vavča (hodnocení, recenze)

Folpa: Dám do externích recenzí tu z Národní politiky, myslím, že jsi trochu mimo ohledně soudu, není v tom propaganda, ale to tady na jedné větě, souvětí nevysvětlím.

Vavča

Vavča (hodnocení, recenze)

PiLgRiM: Třeba proto, že probíhala rozsáhlá němcko-čínská zbrojní spolupráce, několik let, my tam vyváželi zbraně a kde kdo vůbec.

Tigran

Tigran (hodnocení, recenze)

Folpa: Taky by mě to zajímalo, ale odpovědi se už nejspíš nedočkáme. Každopádně tento film mě velice potěšil a překvapil. Verbalovo hodnocení ovšem ne :D

Folpa

Folpa (hodnocení, recenze)

Vavčo můžeš mi prosím říct, co v tomhle filmu bylo za propagandu? :) Podle mě nevíš co to znamená...

Uživatel eLeR smazal svůj příspěvek.

PiLgRiM

PiLgRiM (hodnocení, recenze)

Vysvětlí mi někdo prosím, proč je ve filmu Čínský odboj oděn v uniformách Wehrmachtu?.. Velmi by mě to zajímalo...

GigaPudding

GigaPudding (hodnocení, recenze)

Vavča: Aha :) takže ekvivalent populárního nadávání na hollywood a americké filmy :)

já se radši podívám na film, abych věděla jestli je dobrej nebo ne a abych zjistila o čem je, než aby se můj názor na film odvíjel od toho kdo ho zaplatil

a v české republice se točí pořád ta samá témata :)

Vavča

Vavča (hodnocení, recenze)

GigaPudding: Jo díky za odpověď. Když se podíváš do mého profilu a zejména komentářů, zjištíš, že se zbývám důkladně jihovýchodní Asií, a speciálně čínských filmů jsem už pár stovek viděl, takže ten útok jde trochu mimo. Nemluvěo tom detailu, že asi 250 jich mám doma a shromažďuji další, které se mi líbí, někteří tvůrci a snímky jsou v mých žebříčích, stejně jako skladatelé atd. Takže já asi těžko mohu nenávidět Číňani v tom smyslu, jak to chápeš ty.

 

To na co poukazuji už pár let  je pouze to, že čínské filmy finacované vládou jsou z velké části propaganda, a jejich tvůrci speciálně Yimou Zhang a generace okolo něj, byli svého času světová špička nyní předvádějí povinnou úlitbu režimu a mě to děsí. Točily parádní filmy v době, kdy Čína "velmoc kapitálová" nebyla a ty politické tlaky tam byly také, mně přijde smutné, že čínské peníze ničí talent čínských tvůrců. herců atd. Mají navíc, než se točit v kruhu režimních zakázek, chápu, ale že asi jinak to nejde a z něčeho žít musí.

Kdybys znal trochu historii chápal bys že totalitní režimy (ten čínský kombinuje v maximální míře nešvary komunismu a kapitalsmu, nevím ja to jedním slovem slušně nazvat) čerpají autoritu, legalitu, legitimitu své vlády z historie ve "svém" podání, to znamená pořád minulost s utrpením lidu, do toho nějaké mučedníky, trochu krve atd. (ale chápu, že ty am nozí další jste dostali v čím dále více podfinacovaném školství velmi mizerné vzdělání ohledně moderní historie, role médií atd.) 

A musíš si uvědomit, že mně neimponuje pořád zamrzle omílat jedna určitá témata a ty posílat do světa, jsou to jejich peníze, ať si snimi dělají, co chtějí, jen říkám, že si tím nepomohou. Jak by se ti líbilo, kdyby se u nás pořád točily filmy na Němce a Rakušany jak nás mlátili? Do toho legendární výkřiky bijte němce cizozemce, tahle je za Julia Fučíka atd. Myslím, že bys toho měl časem plné zuby, pokud jsi duševně zdravý vyrovnaný jedinec, toužící ve filmovém prostředí po určitém vývoji variabilitě, nikoliv nostalgii a krocích zpět. 

 

Tolik můj osobní názor. 

MartinezZ

MartinezZ (hodnocení, recenze)

Nějak jsem v tom neviděl tu propagandu. Byli tam v té době Japíci? Byli. Nebyli zrovna mírumilovní? Nebyli. Tak co.

Samozřejmě je pak otázka, proč se vybírají stále(?) jen ty části dějin, kdy těmi zlými byli Japonci. 

GigaPudding

GigaPudding (hodnocení, recenze)

mm13: asi v té části kde označuje čínskou tvorbu za propagandu a pokud je úspěšná tak je to "vítězství čínského kapitálu" atd. :)

mm13

mm13 (hodnocení, recenze)

GigaPudding: V ktorej časti svojho príspevku predvádza Vavča nenávisť voči Číňanom?

GigaPudding

GigaPudding (hodnocení, recenze)

Vavča: takže správná je nenávist vůči číňanům, tak jak ji předvádíš ty? :)

Vavča

Vavča (hodnocení, recenze)

Rob Roy:  Hezké, že se všem film líbí, nemá cenu poukazovat na to, že je asi 7! (nebo více filmů o Nankingu), přičemž ten nejpovedenější, bez vydírání, patosu, tupé propagangy je z roku 2009 http://www.csfd.cz/film/259280-nanjing-nanjing/ . Je smutné, že Číňani a Korejci, v poslední době i Taiwanci se nedokáží vymezovat jinak, než nenávistí vůči Japoncům. 

To že to žerou i v Americe a Evropě je pouze důkazem, že lidé tady stále nejsou schopní odlišovat propagandu a autentický film, o nějaké historicitě ani nemluvím, to že se na masakru podílelo geniální rozhodnutí Kuomintangu zakázat opustit civilistům město, že je bránili prakticky ještě s kušema z dob středověku v mnoha případech, to jsou takové nepodstatné zbytečnosti.

 

Hlavně, že je tam Bale a hezká kamera, já už nevím, jak vám mám v komentáři a jinde vysvětlit, že je to špatný film, mizerná politická propaganda, vyhrocování národních nenávistí, které ničemu neslouží, že posilování nacionalismu toho nejzkaženějšího zrna, jakmile vyjde komplexní česká recenze, postnu ji sem. A jestli to půjde do českých kin, tak se fakt zasměju, vítězství čínského kapitálu kam se podíváš. 

 

Nepopírám závažnost událostí, které se tehdy odehrály, ani jejich nelidský rozměr, ale nepřijde mi normál, pořád, aby si všichni foukali národní bolístky, povede to pouze k revizionismu a tomu, že si všichni budou říkat, tak co nějakou novou válku? S průběhem  a výsledky staré nejsme spokojeni. Jdětě všichni víte kam...

maddy

maddy (hodnocení, recenze)

Pedestrian: pri ripe The.Flowers.of.War.2011.HD.720p.DD2.0.x264-Jobs nie je žiaden problém so synchronizáciou obraz/zvuk, ani sa neopakujú scény. Občas som postrehol malý problém s jasom, resp. kontrastom obrazu, ale inak bez problémov pozerateľný rip ;) navyše s english subtitles

Pedestrian

Pedestrian (hodnocení, recenze)

No nevím, pořád čekám na nějaký "Seal of Approval", protože co čtu, tak ujíždí zvuk a v průběhu filmu se některý scény opakujou ve smyčce, což teda nedík.

Brousitch

Brousitch (hodnocení, recenze)

Já jsem viděl The.Flowers.of.War.2011.HD.720p.DD2.0.x264-Jobs, tak si dohledejte a porovnejte. ;-)

J*A*S*M

J*A*S*M (hodnocení, recenze)

Džany: Ona popravdě ta verze neni nic moc ... na BRRip hodně slabý, spí mi to přijde jak nějaký lepší TS ... :-/

Džany

Džany (hodnocení, recenze)

J*A*S*M: Tak teď nevim, zda čekat na kino ,nebo si to pustit :) Dilema! :D

Gwaihir

Gwaihir (hodnocení, recenze)

Rob Roy: Tak nějak jsem to myslel. Prostě ne až za rok, jak to v některých případech bohužel je.

Rob Roy

Rob Roy (hodnocení, recenze)

Definuj rozumnou dobu. Film bude v širší distribuci v USA až někdy v březnu, teď měl jen kvalifikační start v několika kinech, aby ho mohli nominovat na ceny. Viděl bych to tak na duben, květen

Gwaihir

Gwaihir (hodnocení, recenze)

Doufám, že se to k nám v nějaké rozumné době dostane. Jinak by mě hodně naštvali.

Džany

Džany (hodnocení, recenze)

Takhle se zeptám : myslíte, že to bude i u nás v kinech? Moc nadejně to nevydím, protože znáte naše distributory :D

UN

UN (hodnocení, recenze)

hej vyzera to slabo, ci to ma titulky neviem stahovat to nebudem :D

Rob Roy

Rob Roy (hodnocení, recenze)

Ale fuj, to snad nemyslíte vážně. Jen ze zvědavosti, protože se určitě najdou filutové, kteří si to stáhnou, jsou čínsky mluvené pasáže otitulkovány? (předpokládám, že ano)

Související novinky

Josh Brolin od Matky boží

Josh Brolin od Matky boží

07.08.2013

Brolina, kterého brzy uvidíme v remaku korejského OldBoye, si zřejmě užíval maskování během natáčení westernového propadáku Jonah Hex. Brzy podstoupí ještě náročnější proměnu – zahraje si totiž… (více)

"Spravedlivé" Zlaté glóby

"Spravedlivé" Zlaté glóby

16.01.2012

Zatímco v rámci nominací na letošní Zlaté glóby se jasní favorité rýsovali, samotné ceny žádného drtivého vítěze nepřinesly. Nicméně za obrovský úspěch se dají považovat tři Zlaté glóby pro… (více)

Nominacím na Zlaté glóby vládne Clooney

Nominacím na Zlaté glóby vládne Clooney

15.12.2011

Asociace zahraničních novinářů akreditovaných v Hollywoodu dnes oznámila nominace na prestižní Zlaté glóby, které jsou tradičně považovány za oscarové předskokany. Letos se nejvíc těší George Clooney… (více)

Reklama

Reklama