Reklama

Reklama

Květy války

  • Čína Jin ling shi san chai (více)
Trailer 1

Válečný velkofilm od režiséra filmu "Hrdina". V roce 1937 stojí Nanking v přední linii války mezi Čínou a Japonskem. Když útočící japonská císařská armáda obsadí hlavní město Číny, zoufalí civilisté hledají útočistě za zdánlivě ochrannými zdmi západní katedrály. Tady nalezne úkryt i John Miller, uvězněn uprostřed válečného chaosu a následné okupace. Připojí se k němu skupina nevinných školaček a třináct kurtizán, které jsou stejně jako on odhodlány uniknout hrůzám, které se dějí za kostelními zdmi. Nakonec je to hrdinský čin, co vede zdánlivě nesourodou skupinu zpět do boje ve snaze přežít násilí a pronásledování ze strany japonské armády. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (179)

verbal odpad!

všechny recenze uživatele

Nažeňte do kláštera uprostřed okupovaného Nanjingu bandu štětek, bandu jeptišek a Batmana a hádejte co z toho vznikne. No, "Batman friggins" to bohužel nebude! Vznikne dvouapůlhodinový hlavobol, u kterého budou citliví jedinci s nevyhraněnou orientací blábolit cosi o dojemném příběhu a emocích a otylým, domácím pipkám se na plotně připalovat svíčková. Já teda viděl další zasranou telenovelu, kýčovitou, nudnou, blbou a k tomu všemu čínskou, ve které chyběly už jen slepé děti, třínohá štěňátka a smutná flašinetářská opička! Pravdou je, že těch pár bojových scén je sice opravdu luxusních, ale ty jsou tam jen proto, aby to soudný, heterosexuální divák nespláchl do hajzlu už během prvních dvaceti minut a absolvoval pak to dvouhodinové martýrium očekávání, jestli se čirou náhodou ještě něco nesemele. A že se toho semlelo!!! Batman zahořel osudovou láskou k jedné z těch upištěných, šikmookých děvek, kompletně převlékl osobnost, sáhodlouze si zapolemizoval o humanitě, touze po svobodě a křestanských hodnotách, přechytračil všechny Japonce s mentalitou pětiletých dawnů, zachránil koho se dalo, ať už si to přáli nebo ne a ujížděl v rozvrzané vétřiesce k zapadajícímu slunci vstříc dalším dobrodružstvím. Prostě Temný rytíř to posral. (citoslovce zvracení) ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Tož takové čínské Lidice, akorát asi milionkrát dražší a mnohem lépe natočené. Teď teda trochu kecám, protože kdybych sem začal vypisovat podobnosti mezi těmito dvěma snímky, byly by spíš nahodilé než příznakové, nicméně faktem je, že mě oba prudily úplně stejně. Vizuálně pěkná ždímačka umělých emocí s vynikajícím Balem, toť vše. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $90miliónovTržby USA $311,434Tržby Celosvetovo $98,227,017Tržby za predaj Blu-ray v USA $790,598Tržby za predaj DVD v USA $1,478,396║ Pôsobivá vojnová dráma, kde drsnosť a krutosť pocítime, bez toho aby nás v nej režisér Zhang Yimou nejak zvlášť nadmieru vykúpal, úplne k precíteniu stačí keď príde na rad pár drsných sekvencií alebo aj samotné načrtnutie situácie v samotnom závere, kde sa mohol režisér ubrať aj cestou úplneho ždímania emócii alebo postavil sa k tomu skromnejšie, civilnejšie. Asi najnákladnejší Čínsky projekt, je po technickej stránke zvládnutý, možno je viac temný než by bolo treba ale zachytenie daného príbehového momentu si to pýtalo. Súhra hviezdneho Christiana Bale a neznámych Čínskych hercov vyšla, hlavne zasiahne vystavaný milostný oblúk mierne uleteného Christiana Bale(John Miller) a šarmantnej Ni Ni(Yu Mo). Okrem iného zaujmú aj boje v zdemolovaných uliciach, pripomínajúce záverečnú bitku vo filme Zachráňte vojaka Ryana. /80%/ ()

larelay 

všechny recenze uživatele

no a co, ze patosu je tam za kilo? a mozno aj dve? pre mna je dolezite, aby ten patos vo mne vzbudil emocie a toto sa tomuto snimku podarilo. Mozno som uz sentimentalna zenska s 30tkou na krku, ale mne sa to pacilo a aj slzicka ukapla. A vzhladom na to, ze je toto moje prve stretnutie s panom reziserom, tak myslim, ze po tomto zazitku nebude posledne. A Christian Bale sa mi po dlhej predlhej dobe v niecom pacil. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,CHCI, ABYS NÁS DOSTAL Z NANJINGU“..... /// To bylo tenkrát, když Japonci ovládli Nanjing (vždyť víte). Ženský zdrhaj, zbytek vojáků bojuje a Ch. Bale je muž s (pořádnou) klikou. (Fakt dobrý válečný scény v úvodu)... Kostel ,dívky, kurvy (ty tam přišly)... svištění kulek střídá pištění a tlupa nadrženejch Japončíků (dobrý běsnící scény). Pak ještě předvést, že i jeden voják dokáže zahrát pěkný divadlo.... (zase dobrej boj)... a drama o tom, že válka spojuje kurvy a církev, z grázlů dělá hrdiny, že co Japonec to dobrák a že i poběhlice mají srdce může začít. Škoda, že to neudělali o kus kratší. Vynechat patosácký kecy – no vždyť (taky) víte, protože pak by byl ten pocit sevřenýho žaludku přirozenější. Nevadí mi ani chybějící ,,Based on a True Story“, protože v tom městě se toho stalo tolik, že pravda může bejt všechno. Prostě si myslím, že je to celkem zajímavý vyprávění.... /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmenou knihu od Geling Yan číst nebudu. 2.) Neznám ty věci, jak dobývat japonskej tank po čínsku. 3.) Thx za titule ,,larelay“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ** ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Jak bývá u Yimou Zhanga zvykem, film je velmi pěkně natočen. Akční scény jsou vcelku silné, byť jich je jen hrstka, exploze jsou maximálně efektní a nechybí ani líbivé zpomalovačky. V centru dění máme charismatického ožralce, který se v nouzi stane hrdinou. Jeho přerod nepůsobí zrovna přirozeně, Christian Bale se chová tak, jak od něj vyžaduje momentální situace a vzhledem k tomu, že scénář není žádný majstrštyk, tak to představuje poměrně nápadný skok. Mrzí mě, že i když je vidět, kolik snahy a práce bylo do filmu vloženo, tak jej dokáže z výšin srazit taková zbytečnost jako je příliš velký tlak na emoce, podbízivost, líbivost, patetičnost... Stačilo malinko nepodkuřovat mainstreamovému publiku a byli bychom někde úplně jinde. 6/10 ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Ač je to téma nesmírně zajímavé, tak mě osobně zaujal více příběh čínského vojáka, který se sám snažil ochránit (a ochránil) děvčata v kostele před skupinou japonských vojáků. I když jsem zvyklý u čínských filmů na dlouhé vyprávěcí pasáže, tak tady to bylo velké mínus, kvůli kterému dávám filmu průměrné hodnocení. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vydarená historická dráma z čínskej produkcie. Má dosť dobrý príbeh odohrávajúci sa v čase masakru v Nankingu, američan je najatý, aby pochoval miestneho kňaza, ale udalosti ho prinútia ukryť sa v kostole, kde sa zároveň ukryjú aj dve skupiny mladých žien, nevinných študentiek a miestnych pracovníčok nevestinca. A kvôli dlhodobo prebiehajúcim krutostiam američan prevezme úlohu kňaza, aby získal väčší vplyv a mohol robiť to najlepšie, čo sa len v rámci jeho možností za týchto okolností dá. Spracovanie ma síce trochu sklamalo, ale aj tak je na tom stále dobre. Spočiatku ma to až tak moc nezaujalo, v prvej tretine okrem dvoch slušných bojových scén nie je až tak moc o čo stáť, postavám sa ešte nedá dostatočne fandiť a s hlavným hrdinom som mal dosť problém, ale potom sa to už vylepší, síce nejakých skutočne výnimočných momentov tu až tak moc nie je, ale už sa po celý čas veľmi dobre pozerá na premenu postáv, či už američan, ktorý sa z nezodpovedného alkoholika stane slušným a ochraňujúcim človekom alebo aj na obe skupiny žien, ktoré napriek počiatočnému obojstrannému pohŕdaniu si k sebe nájdu cestu a zistia, že aj osoby z rôznych hodnotových rebríčkov majú mnoho spoločného a svoje nezanedbateľné klady. Čo sa týka akcie, tak sú tu len dve bojové scény a obe pôsobia pomerne komorne, odohrávajú sa na malom priestore a zúčastní sa ich len niekoľko desiatok vojakov a pár tankov, ale obe sú skvelo zvládnuté, či už po perfektnej vizuálnej stránke alebo aj zaujímavom obsahu, či už spôsoby ničenia tankov pri prvej alebo taktický boj jednotlivca proti mnohonásobnej presile s nezabudnuteľným zakončením pri druhej. Herecké obsadenie je na tom dobre, Christian Bale mi bol spočiatku veľmi protivný, ale svojou postupnou premenou som si ho v priebehu začal obľubovať a potešia aj zaujímavé ženské postavy, síce tých výraznejších je tu len pár, hlavne jedna z každej skupiny, ale s nikým nemám problém. Réžia je výborná, film na moje prekvapenie pôsobí dosť komorne, výrazná väčšina filmu sa odohráva len v jednom kostole a priľahlom okolí, okrem úvodu a záveru sa dej presunie mimo neho ešte v jednej scéne, ale určite to moc neprekáža, má tu čo zaujať, Zhang Yimou perfektne zvláda akciu, vizuál, ale aj bežné scény a rovnako je na tom aj prvotriedna technická stránka. Síce neviem, prečo si tvorcovia v rámci tejto mimoriadne krutej udalosti s obrovským filmovým potenciálom vybrali práve tento námet a navyše v takejto komornej verzii, skôr by som ocenil prehľad o viacerých skupinách rôznych ľudí na viacerých miestach, ale to je už jedno, hlavne, že aj tento námet je tu podaný dostatočne zaujímavo, je skvelo natočený a aj zahraný a až na menší počet nezabudnuteľných momentov, ako by si táto tématika zaslúžila mu ani nemám moc čo vytknúť. Ale viac mi sadol Nanking Nanking. 76% ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Další vizuální klenot Zhang Yimoua, který dokáže dát barvu válečné vřavě i rozbombardovanému městu plného prachu. Veselý až rozdováděný začátek vedený nalitým pohřebákem Balem je prokládaný syrovými válečnými scénami a až ve druhé části se přesune do zmíněného emocionálního ždímáku, který je zde ale představen s tou největší bravůrou. Vykreslený kontrast mezi pobožnými studentkami a prostitutkami nemůže být větší. Ni Ni je ale nádhernou kombinací obou. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Prostitutka je povolání, být kurva je vada charakteru. Tady jsou prostitutky, kurvy, odvážné školačky, Batman, opelichané kotě, hora patosu, něco opravdových emocí a celé to trvá přes dvě hodiny, což mi připadalo příliš. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Film, který se emocionálně vnucuje a podlézá západním konzumentům asi jako vyšňořená nankingská prostitutka. A stejně jako ona halí prosté jádro pod falešně vznešený zevnějšek. Baleova postava je vlastně nechutně stereotypní "bílý spasitel", který v sobě objeví hluboký soucit s Číňany a američtí diváci se s ním mohou snadno identifikovat -mimo jiné proto, že jej hraje známá hollywoodská hvězda a oba národy sdílejí určitou historickou averzi k Japoncům. Aby byl efekt dokonalý, je většina dialogů přednesena v angličtině (a v dobré polovině těch čínských akorát někdo překládá to, co bylo předtím vysloveno anglicky). Ani válečné scény v první polovině nepřidávají filmu na kvalitě, neb ač jsou z řemeslného hlediska skvěle natočené, ruší svým nadrealistickým heroismem a takřka videoherní nadsázkou (neuvěřitelně schopný čínský sniper vs. rota japonských vojáků s inteligencí ovčího stáda). 50% ()

Hild 

všechny recenze uživatele

To ne. Vážně by mě nenapadlo, že zrovna tento film zklame. Už dlouho jsem při sledování filmu nezažila tak vnucované emoce a hlavně, aby tak nefungovaly. Emocionální dopad na mě nulový a to říká někdo, kdo podobná silná dramata miluje, obzvláště ta válečná a dojme ho sebemenší maličkost. Některé emoce potřebují v divákovi růst během filmu, to jako vážně byl nutný například ten hrdinský běh vojáků hned v začátku filmu? Samozřejmě, že takové scény znásilňování dívek by se nedotkly asi jen toho, kdo nemá duši, ale já po celou délku filmu jen nevěřícně zírala a říkala si: "Co to má být?". Strašně nepřirozený film, nevěřila jsem mu vůbec nic. A co, že válečné scény jsou výborně natočené, já v nich ale viděla smysl pouze ten, aby se o filmu mohlo říct, že je akční. Navíc naprosto přepálená stopáž. Christian Bale se ze sebe snaží vydat maximum a jeho výkon je to nejlepší na filmu. Chtěla jsem dát původně 3*, ale to by bylo spíše jen z mé úcty k danému tématu a k lidem, kteří tu hrůzu zažili. Téma je to opravdu silné, ale zpracování se nepovedlo. Největší filmové zklamání za poslední měsíce. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Veľké prekvapenie. Názov filmu - Kvety vojny vo mne vzbudzoval nejaký romanticko - vojnový príbeh, no výsledok s romantikou nemá veľa spoločného. Japonská okupácia v hlavnom meste Číny už bola filmovo niekoľkokrát spracovaná . Najlepšie a najvážnejšie asi v Nanjing, Nanjing ale i vo filme John Rabe. Čínskym filmárom sa podarilo zlákať Bala, čím si zabezpečili distribúciu do celého sveta. Akčný úvod je bezchybný, pochváliť musím všetky akčné scény. Sú napínavé, prehľadné i drsné. Presne takto sa to má robiť. Scénu s čínskym vojakom, ktorý zachráni študentky pred znásilnením si dovolím zvlášť vyzdvihnúť. Film má veľmi silný príbeh, urobiť z prostitútok hrdinky, to tu už dlho nebolo. Atmosféra zničeného mesta plného mŕtvol je úžasná, drsnosť niektorých scén možno pre niekoho neúnosná, no realita bola niekoľkokrát horšia. Celkovo som so spracovaním maximálne spokojný, film ma chytil a nepustil, v závere dojal a po záverečných titulkoch som chvíľu hľadel do blba...Toť znamenie plného počtu. 100%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Akce je málo, ale pokud ji film zobrazuje, vypadá vše hodně dobře. Problémy nastávají v kostele, jenže v něm se odehrává asi 80 příběhu. Postavy jsou nesympatické a ty ženské navíc hrozně ječí. Měl jsem obavy co čínská propaganda udělá se svým Američanem, ale nakonec jsem mohl zůstat klidný. Z opilce se postupně vyprofiluje na zachránce. Nebýt posledních 20 minut, mé hodnocení by bylo zcela určitě nižší. 50% ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Film inej úrovne a kultúry. Plný agresívnych scén ktoré sú podané veľmi explicitne bez zmilovania s divákom, do ktorých sú jemne vsúvané sentimentálne fragmenty a môj herecký obľúbenec. Pre mňa zvláštne namixovaná filmová elegancia... ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Pro ty co něco vědí o japonské okupaci Číny je Nanking jméno dobře známé. Toto město zažilo během dobývání a následné okupace taková zvěrstva, nad kterými by zblednul nejeden esesman z sonderkommand od Babího Jaru. Tichomořské válčiště mne vždy zajímalo více než to evropské a mám i blíže k filmům mapujícím japonskou invazi. Snad to bylo tím, že mne v mládí hodně ovlivnil spisovatel J. G. Ballard, který napsal (nejen) výbornou knihu Říše slunce, podle níž vznikl sice dobrý ale s knihou nesrovnatelný film. Samozřejmě jsem viděl i zmiňované filmy Nanjing, Nanjing a John Raabe a proto jsem se zaradoval, když jsem narazil na tento film. A hned od začátku mne přímo práskla do očí jeho nevyváženost. Přes brilantně zpracovanou zkázu a boje v uličkách starobilého Nankingu (že by na to padl také nějaký čínský Most? :-) se zde po chvilce setkáme s Johnem Millerem, hlavním hrdinou filmu. Ten na mne v tom zmaru a tváří v tvář skutečnému peklu působil jak nějaký současný zhulený Amík na turistickém výletě v Thajsku... Chápu, že jako funebrák asi byl otrlejší než leckdo z nás, ale přeci jen klid a laksnost s jakou bral své okolí mne dostala. Jediné co jej občas rozpohybovalo byl svist kulek z japonských arisak. Když se pak náhodou potká s dalšími přeživšími, klábosí s nimi vpoho válka neválka. V kostele pak náhle dojde k jeho přeměně a z funebráka lačnícího po penězích se najednou stane Otec John. Z knih vím, že se v Nankingu tehdy dělo lecos a že šílené okamžiky tříbí charaktery ale tohle je už příliš přitaženo za vlasy. Další nelogičnost byla výprava dvou prostitutek pro struny do loutny! a náušnice!!! i to jak je John hledal až našel.... Závěr ve stylu happy endu pak posvětil spokojeně si naskočivší motor Dodge, bez ohledu na léta stání s otvřenou haubnou... inu americké nákláďáky byly tehdá kvalita! Bale hrál jak hrál, chvilkama jsem mu ten jeho zápal prostě nevěřil. Z filmu byla cítit knižní předloha na sto honů a jen jsem se děsil na konci filmu, že uvidím - natočeno podle skutečné události. Hlavní nevýhodou filmu bylo že jej točili Číňané. Bylo to z něj cítit prakticky neustále. Ať už to bylo gerojství čínských vojáků či různé ty dojemné scény, někdy doprovázené písní a tancem... Sem tam i nezbytná asijská afektovanost některých herců... To vše bohužel film sráží dolů až téměř k žánru - dobrodružnému. Já nijak nechci zmenšovat statečnost čínských vojáků, kteří si bili jak lvi opravdu lehce vyzbrojeni proti valící se japonské armádě a proti níž neměli žádnou šanci... Ale to co tam předváděl ten sniper...eh.. Film beru jako vzpomínku na Nanking a to hlavně - čínskou a na hrdinství vojáků i nevojáků tváří v tvář nemilosrdnému, brutálnímu a barbarskému nepříteli. Dávám tři lahve mešního vína. * * * ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nevadí mi tlak na emoce ani jednoznačné dělení armád na zlé a dobré, docela se mi to zdá jako pěkný nápad. Jen kdyby to nebylo tak zdlouhavé - a tím dlouhé a také předvídatelné. ()

Satan 

všechny recenze uživatele

Zhangova velkolepá imaginace a smysl pro pompéznost zde možná kvůli respektu k dané látce není zas až tak markantní, každopádně se jedná o precizní průsečík mezi jeho wuxia filmy a civilními portréty z nedávno minulé či současné Číny. Flowers of War jsou klasickým srdceryvným příběhem o lásce, sebeobětování a na pozadí nankingského masakru silně hrají na city a na kontrast v rámci společenských nebo politických pozic. Ve většině případů to nevadí, někdy už to kulhá ke klasickému kýči (klasické povídání o minulosti postav), ale dá se to přežít už kvůli jinému mentálnímu myšlení a faktu, že film sleduje divák svázán euroamerickými konvencemi. Obě velké akční scény zaslouží absolutorium, mizanscéna a kamera u Zhanga jako obvykle na jedničku s hvězdičkou. Do popředí se (ke konci) dostávají i často přehlížené masky, které plní důležitou narativní funkci. A Bale? Neexistuje lepší ožralej a nadrženej kněz široko daleko... [Přesná stopáž: 146 min] ()

Související novinky

Josh Brolin od Matky boží

Josh Brolin od Matky boží

07.08.2013

Brolina, kterého brzy uvidíme v remaku korejského OldBoye, si zřejmě užíval maskování během natáčení westernového propadáku Jonah Hex. Brzy podstoupí ještě náročnější proměnu – zahraje si totiž… (více)

"Spravedlivé" Zlaté glóby

"Spravedlivé" Zlaté glóby

16.01.2012

Zatímco v rámci nominací na letošní Zlaté glóby se jasní favorité rýsovali, samotné ceny žádného drtivého vítěze nepřinesly. Nicméně za obrovský úspěch se dají považovat tři Zlaté glóby pro… (více)

Nominacím na Zlaté glóby vládne Clooney

Nominacím na Zlaté glóby vládne Clooney

15.12.2011

Asociace zahraničních novinářů akreditovaných v Hollywoodu dnes oznámila nominace na prestižní Zlaté glóby, které jsou tradičně považovány za oscarové předskokany. Letos se nejvíc těší George Clooney… (více)

Reklama

Reklama