Reklama

Reklama

Epizody(11)

Fractale je světový administrační systém, který zajišťuje lidstvu život bez námahy. Děj seriálu se odehrává asi 1000 let po spuštění tohoto systému. Ten stále bez problému funguje, ale už tu není nikdo, kdo by znal jak funguje. Většina lidí bez výhrady věří, že jeho běh je potřeba pro zachování lidského štěstí. Náš příběh začíná na ostrově, kde systém začne projevovat známky úpadku. Clain žije bezcílný život. Jednoho dne pomůže dívce Phryne, která je pronásledována teroristy. Ta ale hned zmizí a zanechá za sebou pouze brož, ve které jsou obsažena data v podobě dívky jménem Nessa. A tak se Clain spolu s Nessou vydají na cestu hledat Phryne a postupně začínají odkrývat skrytou pravdu o systému. (seipy)

(více)

Recenze (10)

Bakllazaan 

všechny recenze uživatele

Co se asi z téhle šílenosti vyklube, když ani po pátém díle nevím co se tam děje. Na ostrově, kde žije hlavní hrdina je jen velmi málo skutečných lidí. Zbytek jsou "avataři", kteří nemají hmotnou podobu. Dohromady žijí v jakémsi systému Fractale. Aby zápletce bylo učiněno zadost, hrozí tomuto systému zhroucení. (podobnost animace se studiem Ghibli je očividná) ()

HakuSaku 

všechny recenze uživatele

Do piatej časti to malo potenciál! No začína to intenzívne stagnovať. Je aj dosť badatelný rozdiel medzi artwork CG aké su publikované a skutočnou kvalitou animácie. Tá je napriek tomu rozdielu stale na tej kvalitnejšej úrovni a aj dynamika postáv a ich interakcia s prostredím zalichotí oku diváka. No aj napriek badatelným dejovým nedostatkom to je celkom obľúbené na diskusných forách a v Japonsku. :))) ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Po prvním díle by jen málokdo pochyboval, že Fractale bude aspirovat na nejlepší anime seriál sezóny. Svět připravený o "dramata" sestavený pouze a jen z nezávislých jedinců, kteří staví osobní svobodu tak vysoko, že si nemohou představit její omezení něčím tak bezvýznamným, jako jsou společenské vazby. V tu chvíli jsem ještě netušil, že Fractale spíše než o patologických důsledcích přílišné nezávislosti a lhostoleranci povypráví o síle lásky, přátelství, hřejivém objímání a postaví tyto správňácké hodnoty proti technologii a virtuální realitě, jež má představovat iluzorní ráj, který lidstvu bere pravé štěstí. Chtělo by se tvrdit: "Jako v Matrixu...," ale virtuální realitu, jejíž virtuality jsou si všichni vědomi, těžko chápat jako lež. Lze ji vnímat jako metaforu pohodlí, které zabraňuje vidění opravdového světa, neboť Fraktál není světem vytrženým z toho fyzického, spíše jej překrývá a doplňuje. Aby však taková metafora nabyla smyslu, seriál sám by nesměl být ucajdanou naivní pohádkou, v níž se nahlas křičí: "Já rád, ty rád, on rád," (nikoli játra), a příslušní uječenci proměňují skeptiky na láskaře a vyznavače extenzivního zemědělství. Finální konfrontace starých a ještě starších pořádků se tuší od třetiny seriálu a nikdo nemůže být na pochybách, jak tenhle souboj skončí. Předvídatelnost se s epikou málokdy kamarádí. Neschopnost čiší i ze záměru využít v seriálu náboženské motivy. Fractale ztotožněný s falešným bohem proti Lásce-Nesse, jež byla extrahována z člověka proto, aby systém mohl bez problémů fungovat. SPOILER. Ten se nakonec hroutí, když se člověku Láska navrací. Faleš virtuální reality se ničí. Božská a lidská podstata ve Phryne-Nesse splývají. Tyhle přemrštěné a především s přehnaným důrazem podávané mesiášské motivy už mě neba. KONEC SPOILERU. A opravdu se u toho muselo tak ječet? Silné **. ()

daGGos 

všechny recenze uživatele

V hezkém hávu zahalená ekologická agitka, která se možná snaží nést jakés takés poselství, ale sama ho podtrhává naivitou jeho přednesu. Největší problém je však v příběhu, který sice sám o sobě není vůbec špatný, ale jeho vývoj závisí na určitých "osudových volbách" jednotlivých postav, které jsou v mnohých případech NAPROSTO ZHOVADILÉ a spíše než o smysluplnost jim jde o to, aby vedli k co možná nejdramatičtější scéně. Zvláště Phryne, specialistku v tomto ohledu, s jejím neustálým utíkáním, navracením se a 180 stupňovými změnami názorů, má divák ke konci už sto chutí něčím přetáhnout za to, jakým způsobem znásilňuje matičku logiku a tatíka zdravý rozum. I přese všechnu kritiku se ale hlavně díky zajímavému světu a kvalitnímu audiovizuálnímu zpracování stále jedná o nadprůměrný zážitek. Jen se člověk nemůže zbavit té pachuti, že Fractale mohlo být mnohem více. ()

Anime2 

všechny recenze uživatele

Láska.Jak tu mám rád.Dlouho jsem žádně anime neviděl.Něco takového jsem potřeboval.Podle mě tenhle příběh skrývá víc než si někteří myslí.Možná je to trochu zmatené a šílené jak čtu v komentářích dole ale mě se to prostě líbí a své hodnocení nezměním.Poslední věc co chci říct je jak moc se mi líbila hudba moc mě to uklidnilo fakt pěkná hudba. ()

Galerie (301)

Reklama

Reklama