Reklama

Reklama

Jasnovidec

(TV film)

Obsahy(1)

Příběh vrchního státního zástupce dr. Klapky - sebevědomého, chladnokrevného, strojově kalkulujícího muže, který žije v komfortu přiměřeném jeho postavení - patří k němu i atraktivní manželka. Dr. Klapka žaluje továrníka Mullera, že ze zištných důvodů zavraždil svého bratra a před lety i svou milenku. Žalobce nemá k dispozici jediný přímý důkaz a při návrhu nejvyššího trestu musí spoléhat jen na své řečnické umění. Ve své urputné snaze vyhrát proces se chytá každého stébla. Takovým stéblem je v tomto případě tajemný exotický cizinec s údajnými jasnovideckými schopnostmi vyčíst z rukopisu pouze dotykem prstů povahu pisatele. (mibara)

(více)

Recenze (7)

sator 

všechny recenze uživatele

Protože znám pointu jen těžko jásat, režie ospalá, takže tak...Verze s Myšičkou mě zaujala víc, překvapivě... ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Vynikající Hrušínský a Čepek v klasické čapkovské povídce o lidském charakteru. Nebýt toho příšerného hudebního motivu Otmara Máchy, který sem nepatří, byl by zážitek mnohonásobně lepší. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Adaptace čapkovské povídky s Rudolfem Hrušínským snad nikdy nemůže být úplně špatná. I když se to celé odehrává na dost malém prostoru, pointa je nakonec docela  zajímavá. Karel Čapek byl ve vykreslení lidských charakterů fakt mistr. Jinak na rozdíl od jiných se mi ten hudební motiv Otmara Máchy poměrně líbil. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Ne, to není obyčejný zločinec, tygr taky není zločinec, tygr je velký pán!" Výborné krátké televizní drama podle skvělé Čapkovy povídky. Relativně pár monologů, ale přitom spousta myšlenek! "On totiž žádné svědomí nemá!" ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Typicky čapkovská miniatura, která s jemným ironickým nadhledem odkrývá relativitu a ohebnost předkládaných soudů o povaze a charakteru člověka a ukazuje, jak tenká hranice může být mezi ctihodným občanem a zločincem, pokud jdou oba zcela chladnokrevně a bez ohledu na cokoliv jen za vlastním úspěchem. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Dobrá předloha, až na tu podstatu. Mystika se k Čapkovi zrovna nehodí, ale bez ní by se příběh vystavět nedal, to je jasný. Výborný výběr herců, jen snad mírně přehráno, jak projevem, tak textem. ()

Reklama

Reklama