Reklama

Reklama

Lancaster: Bojové nasazení

  • Česko Lancaster ve válce (více)
Velká Británie, 2009, 45 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Avro Lancaster. Legendární bombardér, který významně promluvil do druhé světové války. Od roku 1942 patřily tyto stroje k páteři britského Bomber Command a až do konce války provedly přes 150 tisíc bojových vzletů. Mezi neslavnější akce Lancasteru patří Operace Chastise, kdy spojenci prolomili dvě přehrady v Porúří, nebo potopení bitevní lodi Tirpitz. Vedle archivních záběrů se můžete těšit i na zkušenosti letců, kteří měli to štěstí a vždycky se dokázali se svým strojem vrátit domů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Zase jednou první :-) Obyčejný dokument věnující se jednomu z nejlepší bombardérů RAF druhé světové války, čtyřmotorovému Avru Lancaster. Tento těžký bombardér byl společně s Handley Page Halifaxy páteří britského strategického bombardovacího letectva a stovky z nich každou noc decimovaly města Třetí říše. Bohužel tvůrci dokumentu si navzdory slávě tohoto letounu moc dobře nevedli. Ke čtenému komentáři nemám připomínek, tam nezazněl ani jediný nesmysl. Tedy kromě překladu - radiotelegrafista je ve snímku spojař, bombometčík - pumometčík, pumovnice - bombovnice atd... Horší jsou už použité dobové historické záběry. Člověk by čekal, že tvůrci prošťourají archivy a najdou zajímavé záznamy z bombardovacích misí (každý bombometčík po shozu pum musel fotit a později natáčet záznam dopadu), tak i záběry na tento úctyhodný letoun. Bohužel se tak nestalo, velmi často se na snímcích objevují B24 Liberatory nebo B25 Mitchelly, které asi tvůrce dokumentu ,,mátly" také svými ,,dvoj ocasy". Řada videí je zcela nesmyslná a místy tvůrci dokonce použili záběry na meziválečné dvojplošníky... Jelikož se v Británii dva Lancastery dožily dneška, byl jeden z nich do dokumentu natočen. A tak ke čtenému komentáři stále sledujeme ze všech stran tento exemplář. Dovnitř se kamera také podívá, ale jen velmi omezeně což je škoda. Kdo se chce o tomto nočním andělu smrti něco dozvědět, ať se dokument podívá. Pro leteceké fajnšmekry však není, nic nového neukáže, akorát rozčílí odfláknutostí. Já osobně bych ke čtenému komentáři pouštěl zrovna to, o čem je řeč a né cokoliv co létá a s textem nesouvisí...Dvě hvězdy za snahu a připomínku tohoto stroje a chrabrých osádek, které s ním během války dokázali dělat pravé divy. * * ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Nejsem letecký fanda, takže teprv v komentáři Big Beara zjišťuji kiksy autorů. Ale jelikož právě nejsem oním leteckým, fandou, namísto letadel mě spíše zajímaly informace. A mnohé pro mě byly zajímavým až mrazivým zjištěním. V tomhle ohledu tedy dokument svoji 'informační povinnost' splnil. Ovšem je fakt, že pokud mělo jít o dokument o samotném Lancasteru a ne jen informacích s ním spojených, bylo tu velmi pomálu cokoliv ukázáno. O samotném letadlu jste se nedozvěděli takřka nic, čekal bych víc informací, ukázek a i animací o vnitřku, v čem konkrétně ty hodiny a hodiny ony posádky musely sedět/ležet/krčit se/umírat. Co přesně dělaly a museli umět. Neuškodily by ani nějaké větší rozbory některých misí. Dokonce i to povídání pamětníků působilo, vzhledem k množství podaných informací, skoro až zbytečně, což je vůči nim (a tomu, že to přežili) docela nefér. 45 minut dokumentu (mínus dvojí titulky) je prostě hrozně málo na smysluplný dokument, nepojednávající jen o jedné konkrétní skutečnosti, ale několika letech vývoje a použití Lancasterů. Dost škoda zahozené možnosti říct a vzkázat více. O to větší škoda, že je to britský dokument o britských letadlech, britských letcích (dost možná že nejen britských), britských konstruktérech atd. ()

Reklama

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama