Reklama

Reklama

Okno do hřbitova

(seriál)
Drama / Mysteriózní / Komedie
Česko, 2011, 5 h 38 min (Minutáž: 26 min)

Předloha:

Miloslav Švandrlík (kniha)

Kamera:

David Ployhar

Hrají:

Jiří Ployhar ml., Eva Vrbková, Milena Marcilisová, Rostislav Marek, Miloslav Maršálek, Eva Lesáková, Ondřej Mikulášek, Eva Gorčicová, Jan Grygar, Petr Bláha Nejedlý, Zdeněk Troška, Michael Beran (více)
(další profese)

Epizody(13)

Cyklus zajímavých příběhů ze současnosti pod názvem Okno do hřbitova je projekt Centra dramatických pořadů brněnského studia České televize. Původní povídky napsal nedávno zesnulý spisovatel Miloslav Švandrlík. Drobné příběhy obsahující tajemství, někdy vyvolávající i hrůzu, ale vždy s nádechem humoru, inspirovaly zkušené filmové scenáristy Martina Bezoušku a Dušana Kukala k vytvoření povídkového cyklu. (Česká televize)

(více)

Recenze (45)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Martin Bezouška a Dušan Kukal jsou zkušení, jde jim spojit Švandrlíkův svébytný satiricko-záhadný svět s naší současností a vytvořit povídky, které nejsou ani přehnaně šokující, ani pietní a mohou stát samy o sobě. Navíc má Vladimír Michálek filmové, ne televizní vidění. Problém pak zůstává klasicky s adaptací, od výtečné (Milenka mrtvého) až ke zpraseným koncům (První casting). Výsledek je víceméně průměr, ale zase nic, co by vyloženě urazilo. ()

Bluntman odpad!

všechny recenze uživatele

(CINEMA MUNDI 2011) Na začátek komentáře je nutno uvést, že se mé hodnocení vztahuje pouze na dvě vybrané povídky (Imbecil a Ludmila), které byly promítnuty v rámci Dne s ČT na Cinema Mundi. Uniká mi, proč byly vybrány zrovna ty nejotřesnější části, když by se mělo jednat o reprezentativní vzorek, jenž by měl diváka k seriálu nalákat. Pokud ony dvě epizody byly to nejlepší, co první série nabízí, tak se tímto počinem Centrum dramatických pořadů brněnského studia ČT propadá na úplné dno seriálové tvorby. Vladimír Michálek je sice jedním z našich nejzajímavějších polistopadových tvůrců, který se nebojí experimentovat, ale zde jeho jméno nefunguje jako značka a není apriori zárukou kvalitu, protože pouze plní zadaný úkol. Talent v inscenování jednotlivých scén se nezapře, jenže požadovaný dopad na diváka kálí jednak agažování herců z moravských divadel, kterým někdo zapomněl říct, že je rozdíl mezi hraním na divadle a ve filmu (potažmo seriálu), jednak scenáristická a dramaturgická bezradnost. Na jaké divácké spektrum OKNO DO HŘBITOVA cílí, proč jsou prostoduché příběhy s esenciálně dementními dialogy předvídatelnými moralitkami, z jakých důvodů je ilustrativní hudba natolik upřednostňována, až to má nechtěně parodický efekt...? Otázky, samé otázky. Už mě nebaví ani pátrat po odpovědích. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Takové neškodné, díky dialogům a brněnským divadelním hercům místy nechtěně komické televizní strašení po česku. Nezdá se mi to tak špatné jako DRACULůV ŠVAGR, se kterým to má společný scenáristický tandem Bezouška/Kukal (kteří jsou podepsaní i pod otřesnými televizními ČERNÝMI BARONY, takže mají na Švandrlíka jakýsi monopol) a kvalitního režiséra, který si zrovna vybral svou slabší chvilku (po Smyczekovi Michálek). Jako komparz jsem se mihnul v titulní epizodě. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Dvě povídky se mi líbily dost na to, abych seriál zprůměroval.. lehce mi to navozuje atmosféru "Černých andělů"... :-) ()

Pepinec odpad!

všechny recenze uživatele

Co to máte za matroš, pane Michálku? Trefit se podařilo jen název... Skáču tak z okna a jdu zapálit svíčku za další odpad. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Mrazivé a zajímavé pásmo hororových povídek. Některé překvapily svojí invencí, některé nebyly tak úplně k pochopení a některé byly strašidelné. Klady: velké překvapení v režijním pojetí Vladimíra Michálka, kvalitní a nepříliš okoukané herecké obsazení, invence, vypointované závěry povídek, netradiční pojetí, sympatické lokace a prostředí, snaha o hororovou atmosféru a tajemno. Zápory: povídky jsou kvalitativně dost rozdílné až nevyrovnané, obtížně se v našem prostředí daří napodobovat americký styl, některé povídky byly překombinované a pro nehororového diváka těžko uchopitelné. 60% ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Hrůza střídá hrůzu. Ale hlavně že se podobné kousky točí a točí. Zdá se, že TV už vůbec nezajímá, že se točí a plýtvá s penízky daňových poplatníků. To se týká pochopitelně jen CT TV. Bohužel právě ta podporuje takové trapnosti nejvíc. ()

honajz

všechny recenze uživatele

1. díl: Obraz - ****. Líbilo se mi spojení skutečného malíře se Švandrlíkovým námětem, brněnský producent tohoto seriálu, pan Kravka, mezi hosty na pohřbu, a toho cynika Bolek zahrál taky dobře. Za mne dobře vypointované, i když chvílemi se vedení příběhu trochu rozpadá. --- 2. díl: imbecil - **** Výborně vybrané lokace (i když jsem poznal jen Mikulov) a docela hezká hříčka o převtělování duší a místních bláznech a jednom poctivém poldovi, líbilo. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Tak se mi zdá, že někteří uživatelé ČSFD se zde cíleně přihlašují a hodnotí jen a jen proto, aby shodili v podstatě celou českou TV filmovou produkci za každou cenu. Přitom mnohdy ani nepočkají na více dílů a hnedle "vysoce odborně" hodnotí. Cyklus příběhů z brněnského studia ČT mi připadá nevšední a zajímavý. Na zajímavosti jistě přidává i celá řada neokoukaných hereckých tváří. Jistě i podle mého názoru je divácká přitažlivost jednotlivých příběhů nevyvážená, to však neznamená, že paušálně odsoudím vše. Mě připadá tento seriál minipovídek docela příjemně koukatelný, a když hodnotím třemi hvězdami, tak dávám najevo průměr, nikoliv propadák. ()

Idée_fixe 

všechny recenze uživatele

Mé dojmy po první povídce: Brněnské divadelní herce mám velmi ráda (až na ty nové, to by však bylo na jiné a dlouhé povídání), docela i ponuré příběhy, takže jsem se na seriál fakt těšila. O to větší pak bylo mé zklamání. Musím souhlasit s Bluntmanem - vypadalo to, jako by herci hráli v divaldle, nikoliv ve filmu (pravda - mohl to být záměr, to ale nic nemění na tom, že to k tomu příliš nesedělo). Zuzana Slavíková bývala v Mahenově divadle skvělá, než začala uvádět tu pitomou soutěž, pak se hrozně změnila, přišlo mi, "jako by pak v tom duchu pokračovala i na divadle" - a není to jen můj osobní názor, v tom se shodla i řada mých blízkých. A propo - některé brněnské herce jsem viděla i v "normálních filmech", kde hráli naprosto přirozeně. Takže fakt nechápu. Námět zajímavý, ovšem celkem klišé a hlavně - divně zpracovaný (to bych u tohoto režiséra fakt nečekala), hudba otřesná (sama od sebe, navíc k tomuto se absolutně nehodící). A celkově to bylo takové prkenné, "tak nějak divné". Ovšem zdůrazňuji - to vše soudím (zatím) jen po prvním dílu (povídce), třeba mne ty další překvapí, uvidíme. Dám tomu určitě ještě šanci, už jen kvůli "mému" Brnu a mým (již od dětství) oblíbeným Brňákům. ;-) ............................................................. Po shlédnutí dalších 2 povídek uznávám, že už to bylo o facku lepší, leč zatím zůstávám s hodnocením u jedné hvězdy. Příběhy mne vůbec nijak neoslovily. Uvidíme, co se bude dít dál. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Povídky Miloslava Švandrlíka jsem doslova hltal, protože jsou krátké, vtipné, napínavé, se skvělými pointami. Není tomu tak bohužel při jejich zfilmování. Největší díl neúspěchu u mě vytváří tragické výkony hlavních postav, které spíše jakoby odvykládají text a vůbec nehrají. Práce režiséra je tedy doslova odfláknutá. V kontrastu s tím mě potěšila alespoň výborná práce kameramanů. Pokud toto obsazení je elita brněnských (moravských) herců, tak jsou na tom naši moravští přátelé dost bledě. Bez šťávy, bez všeho, co mají povídky pana Švandrlíka. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Hodnoceno po první povídce, kterou jsem ani nedokoukal, ale vyloženě špatné to není. Ovšem jestli se donutím koukat se dál to netuším spíš né. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Okno do hřbitova je vcelku solidní novodobý počin české televize. Ano, jednotlivé díly mají své mouchy, ale proč proboha většina registrovaných uživatelů dává nesmylsně po prvních dílech (někteří ani neviděli) hnedle odpad?! To rozum prostě nebere, ale což.....když to člověk vidí v politice, tak zblbne z těch hovad i kdyby nechtěl. U mě zatím slušných 75%. ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Soubor krátkých horrorových povídek M. Švandrlíka, které bych doporučoval před spaním. Jsou zábavné, lehké a zaberou asi dvacet minut. Některé jsou lepší, některé nestojí za moc. A co se týče hereckého obsazování – v některých příbězích mi připadalo, že tam hrají ochotníci. Nicméně dávám tři hvězdy, protože ty dávám skoro vždy, když se jedná o soubor horrorových povídek. A zábava před spaním je to obstojná. Osobně se mi nejvíce líbila povídka „Králíci“. ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Po čtyřech povídkách musím říct, že kvalita kolísá. První díl byl slušný, imbecil taky nebyl špatný, třetí díl, milenka mrtvého však byla příšerná a velenudná. Čtvrtý díl První casting byl opět docela povedený. Tak uvidíme. Hodnocení budu upravovat. ()

pfa 

všechny recenze uživatele

Mám rád takovéhle příběhy, mám rád tento žánr, rád se podívám (a dívám) i na tento cyklus, jen trochu více nepobírám, proč je to celé, tedy snad vyjma námětů, tak nehorázně amaterské. A to jsem teď urazil amaterský film. Rozhodně doporučuji mnohem starší záležitost, ovšem, řekl bych již použitou a přívětivou mluvou, nehorázně lepší. Draculův švagr... ()

Související novinky

Podzimní televizní boj

Podzimní televizní boj

13.08.2012

Skromný český televizní píseček se dočká zanedlouho dalšího boje o sledovanost, především na poli komerčních seriálů. Dvě nejsilnější komerční televize vsadily na školní prostředí (TV Nova seriálem… (více)

Brno na týden ožije festivalem Cinema Mundi

Brno na týden ožije festivalem Cinema Mundi

16.02.2011

Přemýšlíte, co s načatým březnovým večerem? Chcete si rozšířit své obzory, potkat se se zajímavými lidmi a načerpat atmosféru různých koutů světa? Mezinárodní filmový festival Cinema Mundi představí… (více)

Reklama

Reklama