Reklama

Reklama

Učitel dějepisu, Pat Solatano (Bradley Cooper), prošel psychickou krizí, během níž přišel o všechno – ztratil dům, práci, manželku i svůj dosavadní život. Jediné, co získal, bylo osm měsíců strávených v psychiatrické léčebně. Po jejich skončení mu soud dovolí vrátit se domů. A tady teprve začíná příběh Terapie láskou, excelentního filmu, který se pyšní 4 nominacemi na Zlaté Glóby a dokonce 8 nominacemi na Oscary včetně nominace za nejlepší film, režii, scénář i herecký výkon... Pat se vrací ke svým rodičům (Jacki Weaver a Robert De Niro), kteří se mu ze všech sil snaží pomoci postavit se na vlastní nohy. Sám Pat je odhodlaný zásadně změnit svůj život, což pro něj znamená přemoci nezvladatelné návaly vzteku, myslet pozitivně a především znovu najít cestu ke své manželce Nikki (Brea Bee), protože je přesvědčený, že i přes velmi dramatické okolnosti jejich rozchodu, to musí spolu dát opět dohromady. Jednoho dne ovšem Pat na večeři u přátel potká Tiffany (Jennifer Lawrence), nevyzpytatelnou a záhadnou dívku v depresi s kupou vlastních problémů. Od této chvíle se mu život začne komplikovat ještě více. Tiffany nabídne Patovi dohodu: pomůže mu sblížit se znovu s manželkou a on ji na oplátku pomůže s něčím pro ni velice důležitým – shání totiž partnera do taneční soutěže. Ani jeden z nich netuší, že se díky tomuto spojenectví mezi nimi vytváří nečekané pouto a oba zjišťují, že je společně trávený čas naplňuje neskonalým štěstím. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 320)

verbal 

všechny recenze uživatele

To jsou mi zase homoódy a enormně přebušená procenta! Prý "nejorginálnější romantická komedie", "skvostná romance" a podobné výstřiky životem zklamaných vdov a obézních hochů, co nepokrytě vyleštili u Hladových her. Hovno, je to terapie žehem. Základní kostra postav nepatrně originální je, protože tokání mezi nymfou s přetočeným tachometrem a maniodepresivním pacošem tu snad ještě nebylo, ale o komedii nemůže být řeč, romantické to je asi jako morová rána, a tak nakoupíte jen dvě hodiny oscarově klišovitého žvanění zakončeného hříšným kancem, u kterého by pošel nudou snad i závodní psychiatr. Pravdou je, že slečna Lórencová by už jen svým medovým basem mohla úspěšně napomáhat při odběru spermatu, a tak se u toho dá alespoň trochu rozjímat o čvachtání v loužích a polohových závodech v olympijském bazénu. Ani Bredlyho tentokrát nezabili, je sladký a hraje jako o život a na své si tak dozajista esteticky přijde i menšina s rektálními teploměry. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Skvostná romance, která ví, že ke štěstí se člověk musí holt občas probrodit i sračkama. A že každej má svý slabý místa a traumata, ale o tu zvedačku by se nakonec měl pokusit. Prostě doják jako prase, napěchovanej energií díky virtuózní režii, která si dokonale vodí na blízko herce i na dálku lítající kameru. Nej z letošních oscarovek. „Cítíš ty emoce?“ Cítím... a chci do toho jít, i když se mi chtělo chcípnout. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 1 : Herečka HR - Jennifer Lawrence + 7 nominací: Nejlepší film, Režie, Herec HR - Bradley Cooper, Herec VR - Robert De Niro, Herečka VR - Jacki Weaver, Střih, Scénář - A ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Hrdinové screwball komedií se chovali jako blázni. Hrdinové Terapie láskou blázni jsou. Samozřejmě v mezích amerických indie romancí – čili jde o figurky s výstředním chováním a minimální psychologickou hloubkou, které jsou definované jenom jejich interakcí s bezprostředním okolím. Jemu sem tam ujedou nervy, ona má nymfomanické sklony, oba někoho ztratili. Teď potřebují emocionálně vyplnit uvolněný prostor a najít ztracenou rovnováhu (třeba v tanci). Víc pro pochopení příběhu a zakušení dobrého pocitu v závěru vědět netřeba. Russell vsadil na dobré herce a prudké slovní výměny, nepřekvapí tak, že mezi vrcholy filmu patří scény, v nichž po sobě křičí několik psychicky labilních postav, snímaných roztřesenou kamerou. Nejde ale o další projev „shaky cam“ syndromu. Nervní kamera je využívána v souladu s Patovým postupně tlumeným neklidem. Klidnější jsou scény u psychiatra a určitou harmonii pohyb kamery získává postupným sbližováním ústředního páru, které je však dlouho motivováno zištně, takže jistá nervozita a nejistota přetrvává. Kamera nás i v jiných scénách upozorňuje na to, co si postavy uvědomí teprve později (čtení dopisu), čím je vytvářeno napětí a vyvoláváno očekávání, jež alespoň zpříjemňuje cestu za předvídatelným zakončením. Je potěšující, že scénář oproti mnoha současným komediím nesestává jenom ze Scén a Hlášek a má také pečlivě promyšlenou strukturu (vyklenutý dramatický oblouk, chcete-li) – bez hluchých míst, s finále, v němž jsou svědomitě zužitkovány veškeré motivy. Skutečnost, že hrdina nemá své jednání plně pod kontrolou a kvůli „léčbě“ se musí naučit tančit, nijak neoslabuje důsledně androcentrický narativ (rodiče od Tiffany téměř nepoznáme, ti Patovi podmiňují rozuzlení) a také v jiných ohledech je scénář revizionistický jedině ve vztahu ke screwball komediím. Společenské normy jsou podrývány přenesením léčebného procesu z institucionálního rámce do vnějšího světa, resp. popřením dichotomie mezi „normálností“ a „bláznovstvím“. Oproti klasickým screwball komediím si zde díky realistickému kontextu (léčebna, prášky, agrese) uvědomujeme, že postavy jednají jinak, než jak je v jejich světě zvykem. Ani jedna z nich však nemusí postoupit do normálnějšího světa. Jinými slovy, všichni jsou blázni, jde jen o to, najít toho správného. 75% Zajímavé komentáře: imf, ScarPoul ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Silver Linings Playbook jsem na základě zámořských ohlasů vyhlížel jako jednu z nejlákavějších letošních Oscarovek, ale bohužel, úplně stoprocentně přesvědčivě to na mě tedy nezapůsobilo. Neučesaná vztahová síť kopy divných, bláznivých, neurotických postav, jimž kraluje Jennifer Lawrence a Bradley Cooper (jež oba považuju za velmi nadané mladé herce), si moje srdce nezískala. Příjemná svižná zábava to docela je, budu-li se na to snažit dívat pozitivně. Ale nic víc. Emočně mě film minul obrovským obloukem, dokonce až v takové míře, že si ani nejsem jistý, kdy přesně jsem měl nějaké emoce pocítit. Vždyť ten vztah hlavních postav je budován tak nějak mimochodem, hlavně teda ze strany Coopera. Potkaj se, hádaj se, tancujou a bum. Chris Tucker na zabití. 7/10 ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Najlepšia filmová romanca od... od... hm. Cooper fakt na Oscara, De Niro tiež (pri záverečnej otcovskej rade ukápla slza), Jennifer čarovná. Koniec som čakal temnejší... ale možno práve preto som bol na konci úplne namäkko. Luxusná žánrovka. Z neurotika Russella, s ktorým nechcel nikto spolupracovať, sa vyvinul pán režisér, ktorého budú herci chodiť prosiť kolenačky. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Kdo je vlastně blázen? A kdo normální? Mně spíš příjde, že blázen je v každém z nás, jen je otázka, co, kdo a jak ho aktivuje. Tady ho Jennifer Lawrence a Bradley Cooper aktivovali ještě před začátkem tohoto příběhu a já vlastně už jenom vidím samotnou terapii. A musím říct, že se na to hrozně hezky koukalo. Hlavně na Jennifer Lawrence se hezky koukalo, speciálně když se kroutila u těch tanečků. Nicméně fakt musím uznat, že takhle originální romantiku jsem hodně dlouho neviděl. Poctivě bláznivou, upřímně lidsky vtipnou a realistickou tak, jak jenom život umí být. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $21miliónovTržby USA $132,092,958Tržby Celosvetovo $236,412,453Tržby za predaj Blu-ray v USA $10,531,595 //počet predaných kusov 409,034Tržby za predaj DVD v USA $14,972,827 //počet predaných kusov 770,537║ V prvom rade nemá to tu správnu ľahkosť aby to mohlo okrem navodeného flustrovaného dramatu aj zabávať, či patrične mohlo strhnúť a či možnosť patrične fandiť v plnom rozsahu trpiacim osobám, ako po hereckej stránke nie je čo vytknúť, dosť dobre to uhrajú, skôr režijne mi to nesedí, lebo neustále omieľaní vzťah okolo "múzy" Nikki je časom až otravný, scény s tanečkami fajn tie majú ako taký náboj, škoda že fakt výborná je až posledná štvrtina filmu, ktorá je neporovnateľne lepšia oproti predošlemú dejovému trápeniu. A zas nepochopený bonbónik je od akademikov "Nominated for 8 Oscars"??? /45%/ ()

imf 

všechny recenze uživatele

Jediná chemie v tomhle filmu je na předpis z lékárny. Miluju romance narušených lidí, ale dávám radši přednost laskavé nadsázce Garden State před touhle plouživou stagnací z předměstí, zakončenou taneční vložkou á la Napoleon Dynamite. David O. Russell přepisuje dějiny - full retard a přesto na Oscara! ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Romance pro blázny. Nejsou tu klasické romantické typy, jsou tu samí blázni, jeden vedle druhého. Je jedno, zda se někdo léčil v psychiatrické léčebně nebo ho pánové v bílých pláštích tak nějak zapomněli doma, tady jsou lidi, se svými obsesemi, které potkáváte kdekoliv a kteří své problémy léčí svými specifickými postupy. Vytváření pouta mezi lidmi skrze to, co mají společné a v čem si jsou blízcí je přeci naprosto normální a přirozené. Tak proč ne u bipolárního jedince se sklony k násilí? Na mě to fungovalo, i když jsem si uvědomil že ta Jennifer Lawerence je vlastně tuctová holka, která má pěkné tělo a vlasy (ale kdyby ke mě lezla po čtyřech...hm:)). Vždyť v troše toho šílenství je vlastně i zvrácená vychytralost... ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Opravdu bych potřeboval asi nějakou tu chemii, protože tady žádná emocionálně uvěřitelná nebyla. Průměrná zápletka, nezajímavé herecké výkony, spousta "dramatického" žvanění a lacině neuvěřitelné vyústění. Tahle terapie se mnou ani nehla. Jak by mohla, když stěží naplňuje své žánrové označení. Neotvírá srdce, některým však zatemňuje mozek. ___ Korunu všemu nasazují letošní nominace - sázím 0/8 - už tak je to od Weinsteinů úctyhodný lobbing. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Film, který dokáže i z Chrise Tuckera udělat sympaťáka, nemůže již z principu být špatný. A také že Terapie Hříšným tancem navzdory vší své laciné melodramatické vykalkulovanosti špatná rozhodně není. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Je to o praštěných lidech, tak je holt i ten scénář trochu jebnutej. Každopádně mě to bavilo a líbí se mi ta americká sázkařská poctivost. Prostě se vsaděj a i když vědí, že toho druhýho zruinujou, tak prostě necouvnou a dodrží slib. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JEDINÁ MOŽNOST, JAK POCHOPIT MOJE ŠÍLENSTVÍ, BYLO UDĚLAT NĚCO ŠÍLENÝ“..... /// Říkejte bláznovi, že je blázen. Třeba tak, že mu ,,seženete“ roštěnku, jejíž šílenství a smysl k hříšnýmu tanci ho (je) může dovést až…. (no tak schválně, teď se ukaž, kolik máš nakoukáno frajere!). Film s abnormálním počtem šílenců. Šílenej je Cooper, šílená je Jenifer (tady se seknu – konečně můžu říct, že na tý holce něco je!), De Niro a Tucker jsou taky šílený, šílenej je Horáček, paní Kadrnožková i pes Jonatán a Mach a Šeb… jé soráč, jsem se nechal unýst na šílený vlně….. Jéžíšku, to je romantický… a po mně chcete vlastně co? Jo ták… když von ten David O. Russell točí tak nějak podivně zvláštně, je to takový celý pošahaný a balancuje to u mě mezi 3* - 4*…. Kurva, ať mě jebne! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knížku ,,The Silver Linings Playbook“, kterou napsal v roce (2008) Matthew Quick číst nebudu. 2.) Vojela mě celá kancelář (tak to máš blbý, já myslel jako ženskou…). 3.) Thx za titule ,,Stuďo“ a ,,Radka“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

5/10 Dysfunkční film o dysfunkčních postavách. Ovšem dokonale vykalkulovaný a lacině sentimentální. Tohle melodrama po mně sjelo jako po igelitu, který na sobě nosil Bradley Cooper při běhání. P. S. Hrdinové NEBYLI neurotičtí, viz základní rozdíly mezi neurozami a psychozami. Proto kohokoli, kdo ví něco o psychopatologii, bude tenhle rádoby indie film iritovat:) Vynikající recenze Jana Gregora na aktualne.cz. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Weinstein Company // Počet premietajúcich kín v USA: 2,809 // Otvárací Víkend USA: $4,079,314 // ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Pro někoho bude Playbook uštěkaným dramatem, kde se postavy jenom hádají, střílí po sobě diagnózami a štěstí hledají skrze priority, které nejsou úplně srozumitelné. Pro mě je Playbook zpovědí, budíčkem, silou života i vykřičenou touhou po štěstí. Když řeknu, že právě na konci filmu jsem měl pocit, že ať se stane cokoli, tak mám šanci dokázat to, co je pro mě v životě nejdůležitější, bude to znít jako nejotřepanější klišé. Jenže právě do téhle upřímné nálady mě Pat a Tiffany dostali. Od prvního monologu do strhujícího konce. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Nová klasika, tak to zkrátka je. Někdy člověk prostě "musí nechat jít" :) a o tom je film a vlastně i život. ()

Související novinky

Největší filmový festival v Brně se blíží

Největší filmový festival v Brně se blíží

17.02.2013

Čtvrtý ročník Mezinárodního filmového festivalu CINEMA MUNDI již brzy (27.2. – 6.3. 2013) ovládne moravskou metropoli. Cinefilové i běžní diváci se mohou těšit na nejlepší „oscarové“ kousky za… (více)

Bradley Cooper vs. tajná německá invaze

Bradley Cooper vs. tajná německá invaze

17.01.2013

Po docela překvapivé, ale bez debat zasloužené oscarové nominaci za Terapii láskou se teď bezesporu objeví několik projektů, počítajících s Bradley Cooperem v hlavní roli. Jako první si sympaťáka… (více)

Bale a Cooper v Podrazu pro nové tisíciletí

Bale a Cooper v Podrazu pro nové tisíciletí

10.10.2012

David O. Russell po oscarovém úspěchu Fightera koketoval s několika velkými komerčními projekty (třeba s adaptací videohry Uncharted). Nakonec natočil mnohem skromnější doják The Silver Linings… (více)

Reklama

Reklama