Reklama

Reklama

Neviditelný nepřítel, spalující slunce a všude kolem jenom písek. I taková může být válka.
Na začátku jich bylo dvanáct. Dvanáct vojáků z té početné britské armády, bojující v první světové válce za záchranu civilizace kdesi v mezopotamské poušti. Toho dne vyjeli jako vždy na svou pravidelnou obhlídku, a nikdo z nich netušil, co je čeká. Že si jediná kulka arabského ostřelovače spolehlivě najde ten nejlepší možný cíl. Jejich velitele, s nímž do rozžhaveného písku pohřbí i vše, co by je mohlo zachránit: informaci o tom, kde jsou, kam a proč jedou, a jak se odsud dostat. Ta hrstka mužů, které svedla dohromady náhoda, je teď vydaná na milost a nemilost kruté poušti, spalujícímu žáru, oslepujícímu slunci a neviditelnému nepříteli. Nepříteli, který je z bezpečí svého úkrytu jednoho po druhém zabíjí...
Působivý válečný snímek vznikl podle románu Philipa McDonalda, britského spisovatele, který v něm zúročil své vlastní zkušenosti kavaleristy, bojujícího (v roce 1917) v první světové válce. Režisér John Ford jej natočil během pouhých dvou týdnů v poušti Yuma na jihozápadě Arizony. Obecně výborným hereckým výkonům dominují především Victor McLaglen v roli seržanta a Boris Karloff coby náboženský fanatik Sanders. Film byl nominován na Oscara za hudbu Maxe Steinera. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $254,000║ Pomerne dosť komorná záležitosť, kde je minimálne práca s postavami a ich charakterom, výhodou je že to netrvá dlho lebo chýba tomu rázne nejaká skutočná hĺbka. /40%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Na dnešní měřítka přehnaně psychologický a málo válečný snímek, který i přes krátkou stopáž neutíká příliš rychle. Zmiňovaná slabší první půlka je založena na snaze Forda přiblížit divákovi postavy, aby se v druhé půlce seznam přeživších rychle zkracoval až do "nečekaného" finále, z kterého si divák příliš neodnese. Ano, válka je hrozná, ale šlo toho říci mnohem více... Jinak využití písečných dun je především kamerou hodně kvalitní, ale v televizi těch 70 let na kvalitě obrazu bylo až příliš znát... ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Dobrodružný film o ztracené jednotce v pouštních dunách Mezopotámie za 1. světové války. První půlka nic moc, nějaké ty "fordovské" lehce sentimentální vzpomínky na minulost. Zato ve druhé polovině znepokojivá atmosféra nabírá na obrátkách a jistí to lahůdkový Boris Karloff jako náboženský fanatik a výtečně vygradované finále, které má všechny atributy aby se mohlo stát kultovním. Některé závěrečné sekvence jsou přesně ty typy scén, na které by se mohla nějaká filmová postava dívat v TV a já bych byl sakra zvědavej na co to kouká :) ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Tento Fordův u nás doposud málo známý film, nebyl vůbec špatný, když, jak píše Rob Roy, přečkáte první lehce seznamovací a oťukávací, místy spíše sentimentální půlku, tak pak se od televize téměř nehnete. Asi šest arabáků, proti dvanácti-členné ztracené patrole kdesi v písečných dunách na Blízkém výhodě, a teď kdo z koho...Nehostinné podmínky, spalující slunce, neviditelný nepřítel, to vše nahrává jedné straně, druhá strana vydaná na milost a nemilost musí jen doufat. Výtečná kamera, působivý film.. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších válečných filmů (z doby po r. 1900) - 100 Greatest Post 1900 War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Dobrý, netradiční válečný film klasika Johna Forda z roku 1934, natočený tedy jen rok před jeho 4-oscarovým Denunciantem. (Spoiler:) Britská četa na koních v mezopotámské poušti za první světové války. Kolem skrytí arabští ostřelovači, které na vlastní oči uvidíme až na samém konci filmu, si začínají začíná vybírat jednu po druhé další oběti. K tomu písek, žízeň, písek, vedro, písek, neznámá pozice, čekání na záchranu, písek a všudypřítomné neviditelné nebezpečí. Napětí roste až do konce filmu. Někomu pomáhá Bible, jiným vzpomínky, ostatní se snaží udělat alespoň nějakou akci. "Kde máte četu?" - "Tady." A skvělý záběr kamery v závěrečné sekvenci zamíří na řadu šavlí lesknoucích se ve slunci, jak trčí z hrobů zdecimované patroly. Ukázka: http://www.sms.cz/film/the_lost_patrol/ukazka ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Takovej docela netradiční válečnej film. Nejde tu moc o akci spíš se tu docela zajímavým způsobem pracuje z psychologií jednotlivých postav z nichž Karloff svým projevem jasně vládne. Mě to docela sedlo ta stísněná postupně houstnoucí atmosféra je plusem stejně jako velmi příjemná délka, takže proč ne.70% ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Rýdzo mužská záležitosť odohrávajúca sa kdesi v nebezpečnej púšti s neviditeľným nepriateľom. Nápad je to dobrý, po filmárskej stránke niet čo vyčítať, len ma iritovali diery v scenári, napr. seržant tvrdí, že netuší kde sú, aby onedlho poslal prieskumníkov na sever k rieke. Treba však pochváliť Borisa Karloffa, jeho náboženský fanatik bol super. ()

mysiak 

všechny recenze uživatele

Veľmi starý, takmer neznámy film so známymi tvárami, ktorá dbá na konverzáciu a dej nie je podstatný skôr je podstatné konanie osôb, je to ukecané, je to pomalé, ale má to niečo do seba...je to slušný film na dnešné obdobie ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnoha dobrodružných filmů, ve kterých je všechno, jenom pro diváka tam není místo. Nikdo po něm nic nechce, nikdo ho ničím neprovokuje. Ale ani vojáci se příliš neptají, jakoby to, že neví, kde jsou, co tam dělají, a kam se chtějí dostat, naplnilo celý jejich svět. A přesto není tento film o ničem jiném, než o jejich charakterech, které scénárista bez ustání prokresluje s neutuchajícím úsilím, aniž by to stihnul do konce filmu... A tak problémem tohoto poměrně "studeného" snímku bude nejspíš hrozné horko "there by the rivers of Babylon". ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vyborny film od reziserskeho velikana Johna Forda /Man Who shoot liberty Valance/ ovojne kdesi v pustach Blizkeho Vychodu pocas 1. svetovej vojny. vyborne je putovanie vojakov pustou, partia vojakov je vydana napospad pusti a neviditelnemu sniperovi. Napata atmosfera rastie asi od polky filmu, k tomu slusne dialogy, Boris Karloff film dobre ustal a reziser vidno ze sa vyznal do remesla : 77 % ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Zkusím tenhle film srovnat s Marhoulovým Tobrukem (Oba filmy se odehrávají v poušti za války a zaměřují se na psychologii postav.). Tobruk má hodně zajímavou kameru, zvuk i hudbu - však na tom také hodně staví. V mých očích to ale nestačí. Vítězství v tomto minisouboji shrábne Ford: líp totiž stupňuje napětí, staví příběh tak, že nenudí. A to je podle mě to hlavní. (Tím nechci říct, že Fordova kamera a hudba jsou špatné.) (Nejsou špatné.) [Jsou dobré. (V tom nejdobřejším slova smyslu.)] ()

Compadre 

všechny recenze uživatele

Napřed jsem si říkal, že válečnej film z roku 34 nemůže bejt nic moc, ale zaplat pán buh, opak byl pravdou. Teda ne že by se jednalo o sakumprásk válečnou záležitost...Ztracená patrola je takový malý napínavý psycho :). Patnáctičlenná skupina vojáků prochází pouští a jednoho po druhém odkudsi z všudypřítomných písečných dun masakrují neznámí arabové...Ford nebyl žádnej blb a natočil tenhle film fakt dobře, houstnoucí atmosféra, výborná hudba a skvělé herecké výkony vás drží přikované v křesle dokud nezhltnete celej film až do konce...hlavně bych vypíchnul postavu nábpženského fanatika Sanderse (Boris Karloff), ze kterýho jsem byl fakt hotovej a pořád jsem si říkal, co tam takovej pošahanec dělá..no, vážně skvělý, takový malý a u nás televizí zapomenutý majstrštyk. Jsem rád, že jsem ho měl možnost vidět! ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Netradiční válečný film. Skupina vojáků je uvězněná bez koní uprostřed Sahary a jednoho po druhém zabíjí z dálky nevidění Arabi. Již podle námětu je to spíše vyvražďovačka než skutečný válečný film, nějaké akce se moc nedočkáme a psychologie vojáků je celkem nulová. Logika mě u toho taky chyběla - útočníci jsou buď čarostřelci, nebo mají moderní sniperky s dostřelem několika kilometrů, ale ve finále se nechají postřílet jedním chlápkem s kulometem. Ale abych nekritizoval, bylo to celkem krátký, svižný a napínavý. PS: Karloff v první nehororové roli, ve které jsem ho viděl a opět je děsivý - tentokrát jako pošahaný náboženský fanatik. Válečný film roku 1934. ()

Bobek27 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem od toho mnohem víc. Divný dialogy a naivní chování postav, na druhou stranu je to film z roku 1934, tak se není čemu divit, ale přeci jen mi to přišlo takový komický. Jinak nápad a příběh by byl dobrej. ()

Alf 

všechny recenze uživatele

docela slušné, ve své době možná i víc než jen to, navíc potěšila dnes již nepřípustná (máme přece svobodu slova, že) politická nekorektnost.... ()

Kragujevac 

všechny recenze uživatele

Ztracená patrola je film, který především díky své stopáži nenudí a vzbuzuje u diváka poměrně zájem. Příběh je prostý, ale psychologie a vývoj postav ve filmu, je zobrazen geniálním způsobem. Spíše než dobrodružný je film psychologický. Snímek je kvalitní, také díky geniálním hercům mezi kterými nechybí ani šílený Boris Karlof ( Franeksteinovo monstrum) nebo jiná herecká legenda Alan Hale. Asi nikdy nezapomenu na handrkování mezi Karlofem s jedním z vojáků: "Poslyš Sandersi. Rozstřílim tě na cucky! Udělám to. Přísahám. Rozstříknu ti mozek po zdi! Jdi ode mě a drž už hubu! ……". ()

patsandor 

všechny recenze uživatele

Spíše než válečný dobrodružný film je to psychologické drama, co s člověkem udělá bezmocnost a strach. Zajímavostí je role Karloffa jako duchovního jednotky. Dnešní filmaři by si z toho mohli vzít to, že k napětí a atmosféře nepotřebuji efektivní průstřeli hlav a ukazování znetvořených těl. ()

Branicky 

všechny recenze uživatele

Velice zvláštní "válečný " film, který není příliš zábavný. Svojí stavbou mi nejvíce připmínal dnešní béčkové horory - skupinka lidí (hlídka britské armády) se na neobvyklém místě (oáza v poušti v Mezopotámii) dostává do obtíží (po smrti velícího důstojníka se zjistí, že nikdo jiný nezná rozkazy, cíl ani polohu skupiny). Objevuje se záhadný nepřítel (Arabové - které až na jediný záběr nevidíme celý film), který disponuje nadpřirozenými schopnostmi (Arabové jsou schopni zasáhnout jakéhokoliv člena hlídky na 300, 500 metrů). Skupinka se postupně zmenšuje o jednotlivé členy (někdo se zblázní a odběhne do pouště zabít svého Araba, někdo zahyne na cestě pro pomoc, apod.). Některé členy skupiny situace zdrtí (voják Sanders propadně náboženskému fanatismu a zešílí). Příběh nekončí zcela tragicky a nejvíce statečná a sympatická postava přežívá (seržanta zachrání zázračně se objevívši hlídka v okamžiku, kdy už mu div tak tak nerupne v bedně a ve slavnostní uniformě je připraven zemřít). Jo a před tím samozřejmě postřílí všechy 4 nepřátelské Araby. ()

Reklama

Reklama