Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Román významného nemeckého spisovateľa Bernharda Kellermanna Mesto Anatol sa stal inšpiráciou pre úspešnú trojdielnu televíznu inscenáciu. Dramatický príbeh osudov ľudí v malom medzivojnovom mestečku, nečakane a zásadne zmenených objavom ropných ložísk, je súčasne aj príbehom o kliatbe mamonu a korupcie, o tragických zvratoch v citových i rodinných vzťahoch, aj o zbytočných úmrtiach... Spoločensko-kritický obraz dramatickej premeny provincionálneho mestečka, v ktorého okolí sa našli bohaté zásoby ropy. Autor na širokej ploche analyzuje rozklad sveta, vyznávajúceho ako najvyššiu hodnotu peniaze, a ukazuje, ako sú v ich mene ľudia ochotní urobiť doslova všetko. Dej sa odohráva v medzivojnovom období koncom 20.rokov vo fiktívnej krajine na juhu Balkánu... V Anatole, v zapadnutom balkánskom mestečku, objaví mladý inžinier Gregor na opustenom pozemku sedliaka Mania stopy po rope. Od tej chvíle sa snaží získať prostriedky na ťažbu, nikto mu však neverí. Nenájde oporu ani v šľachtickej rodine Stirbeyovcov, ani u barónky Ypsilanti, ani u svojich príbuzných. Neostáva mu iné ako nadviazať vzťah s Maniovou dcérou Frantiskou, ženou pochybnej povesti. No Gregorov sen o bohatých náleziskách sa ukáže správny. A od tej chvíle sa mení život pokojného mestečka na drsnú džungľu podnikania a bohatnutia, v ktorej brat nepozná brata, v ktorej padajú za obeť lásky, v ktorej ľudia zbytočne umierajú. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Knihy Bernharda Kellermanna jsem četl v době studií, v antiquariátu se daly koupit za pár šupů (východoněmeckých marek). Město Anatol jsem přitom (nedopatřením?) pominul.  Slovenská čtyřhodinová inscenace byla svěží a aktuální (není to tak dlouho, co se objevila "ropa" i v Česku). Jacques Gregor, hlavní protagonista a objevitel ropy v rumunském Anatolu, distinguovaný frajer, ale přitom i vědec obdařený sociálíním cítěním, zde - v poněkud bizarní společenosti - prožívá svůj vzestup, který jak nejinak nebude trvalý. Překvapivé je obecně negativní pojednání ženského elementu. - Zvuková režie skutečně katastrofální (viz Hombre8.) ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Tento trojdielny tv film vychádza zo známeho románu. Je spravený celkom zaujímavo, je len škoda, že ho viac nereprízujú....65%. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Burani z Vidlákova někde v Rumunsku, nejspíš Pitesti, kteří se z ničeho nic ocitnou na sudu s naftou. Ukázka, co udělají peníze s lidma, ukázka konfrontace běžných lidí s bezohledným kapitalismem zahraničních naftařů. Tím vším proplouvá hlavní protagonista Gregor, který procházeje vývojem, postupně si uvědomuje, co vlastně způsobil. Příběh by ušel, ale opět katastrofální zvuková režie. ()

Reklama

Reklama