Reklama

Reklama

Těšínské niebo - Cieszyňskie nebe

Sentimentální tramvajová rallye Těšínským Slezskem, jeho historií i mytologií, s písněmi Jaromíra Nohavici. Záznam jedné z nejúspěšnějších inscenací české a polské scény Těšínského divadla. Písničkář Jaromír Nohavica, básnířka Renata Putzlacher, režisér Radovan Lipus a hudebník Tomáš Kočko – čtyři umělci, kteří se rozhodli umělecky ztvárnit svůj blízký vztah k Těšínskému Slezsku. Spolu s herci české a polské scény Těšínského divadla nastudovali jedinečné hudební představení, jehož základem se staly písně Jaromíra Nohavici. Společný česko-polský projekt, samotnými tvůrci označovaný jako sentimentální tramvajová rallye, je pokusem pohlédnout na události minulé s nostalgií i humorem a zavzpomínat na pravdivé i mytické postavy svázané se svérázným regionem Těšínska. Záznam v jazycích českém, polském a „po naszimu" tak přibližuje zcela unikátní a působivý hold kraji, těšínským pověstem i anomáliím, rozdělenému městu, i ztracené tramvaji, či hokejistům v nedalekém ocelovém městě... Kabaretně revuální příběhy a skeče v originálním poetickém zpracování přenesl z jeviště na televizní obrazovku sám režisér představení Radovan Lipus. (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

plechulka 

všechny recenze uživatele

Kdybych to viděla "naživo", byly by hvězdičky určitě všechny! Nohavicovy písničky jsou krásné i v polštině a interpretace herců jim zas dává jinou dimenzi.... ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Velika gratulace, tvurcum se podarilo spojit dohromady cestinu, polstinu, nemcinu a ponaszymu - a funguje to dokonce i v pisnich Jarka Nohavicy. Povinnost (nejen) pro kazdeho Slezana, z jakekoliv strany reky Olse. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

V titulcích pořadu uvedeno: název Těšínské niebo / Cieszyńskie nebe, režie (pouze) Radovan Lipus (Tomáš Kočko je autorem aranžmá a hudební režie); rok výroby 2007. ()

Bukk 

všechny recenze uživatele

No jasně, že na plátně žádný představení nepůsobí stejně jako když se to vidí live, ale sakra tohle je prostě naprostá klasa a za mě jakožto člověka, který moc hudebně laděnýmu divadlu neholduje, je právě ta hudební stránka to, co dokáže i skrz tu televizi způsobit nával emocí. I po těch letech. ()

t.b.kat 

všechny recenze uživatele

Nádherné představení, byť jsem musel často odhadovat o čem se mluví :-) Výlet do historie Těšínska a jeho lidí, bez knížky? Proč ne. Někteří z herců fakt nádherně zpívají. 4* ()

Radek273 

všechny recenze uživatele

Jak je zde již napsáno, není to pro každého. Hudba hezká, ale spletitost několika jazyků je dosti úmorná, což nakonec nezachrání ani ty Nohavicovy písně. Pro těšínský kraj asi dobré, pro 99% republiky ovšem vyčerpávající. ()

honza.g 

všechny recenze uživatele

Není to pro každého, buď musíte mít rádi Nohavicovu tvorbu, nebo mít zájem (nepředpojatý) o historii, zejména střední Evropy a slovansko-germánsko-židovské (a další) potýkání na jejím území. Pokud máte obojí, 4* je minimum. ()

Prototype99 

všechny recenze uživatele

Nechápu jak nějaká nula KILLA mohla dát odpad. Killo nejdřív se na to musíš podívat a až pak hodnotit, víš, a nebo mi dej killo a budem si fifty fifty... ()

Thomash 

všechny recenze uživatele

Za pět (hvězd). Jinak to nevidím (viděl jsem dvakrát). Škoda, že už to nehrají, pro mně nesmrtelné (a to nemám s Těšínskem nic společnýho) ()

Reklama

Reklama