Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poslední den druhé světové války na jedné slovenské dědině nepřináší úlevu, ale naopak zauzlení nejistoty a obav. Tvůrci zamýšleli zvnitřnit rázovité postavy, přiblížit, jak prožívají tyto vypjaté okamžiky, ale přesto zůstávají v půli cesty. Příběh o vesničanech, partyzánech, kolaborantech i německých vojácích rozbíjejí do spleti tezovitých, oficiálnímu dějinnému výkladu poplatných epizod. Nevyhnuli se ani ploše osvětářským tendencím, kdy diváci musí být poučováni, jak si jednotlivé události mají vykládat. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

Master19 

všechny recenze uživatele

Slovenský film, který zřejmě po právu upadl v zapomnění. Jde o příběh malé slovenské vesničky Vidovce za doby SNP. Ve vesnici je skupina německých vojáků, vdova snažící se zajistit si budoucnost spaním s německými oficíry, pár rodin a v lesích kolem je parta šikovných partizánů. Děj vrcholí poslední den války a první den osvobození rudou armádou. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Uher pro mě zůstává zajímavým režisérem. U jeho prvních filmů platilo co film, to originální kus. Tady střídali silné momenty ty slabší. Hodně se mi líbil Ladislav Lakomý, potvrzuje to moji doměnku, že dorbý režisér neumí natočit vyloženě špatný film. Nemohla jsem se ubránit dojmu, že šlo o film na zakázku, kterou nelze odmítnout. ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

Uherova slabá chvilka v normalizační době. Téma, které zobrazil již několikrát. Tentokrát se ovšem scénář ztrácí v sobě samém a nevyznívá v nic nového. Jakoby režisér vsadil na jistotu, kterou mu určitě straníci schválí. Hledání Ing. Krnáče a boj ze všech pozic. Dáma v leže, páni vpřed. I když se snímku nevyhnul nešvar některých slovenských válečných filmů, tedy, mnoho němčiny bez jakéhokoli překladu, v závěru se dočkáme i dosti silných momentů. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Rozhodne zaujímavé dielo, hoci platí normalizačnú daň. Ak by bola taká hutná prvá polovica ako tá druhá, bolo by to určite lepšie, lenže snímok sa sprvu trápi s vlastným chaosom, akoby sa hľadal. Režisér Uher však zostal verný svojej povesti a postavám vložil nejednoznačnosť a atraktívny vnútorný boj. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Veľmi zmätočný film, hlavne kvôli nepreloženej nemčine a otravnému hľadaniu Krnáča, ktorého nie a nie nájsť. Celé to bohužiaľ dýcha dojmom, že v štábe poriadne nikto nevedel čo sa má natočiť. Neprehľadné o čo vlastne komu ide... najjasnejšie je vykreslená postava kolaborantky Bey, ktorej sa tiež viackrát v snímke komolí meno keďže chrápe s Nemcom i Francúzom. Najlepšiu robotu odvádza Stračina s minimalistickým hudobným motívom. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (7)

  • Prvý slovenský film, ktorý sa uchádzal o Oscara ako národná nominácia Československa. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama