Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Osud jí přichystal těžké zkoušky, přesto nikdy nepřestala milovat a věřit v dobro.  V roce 1561 opouští Marie Stuartovna jako vdova Francii a vrací se zpět do rodného Skotska. Od počátku je jasné, že se jako katolička bude dostávat do střetu s protestantskou šlechtou i duchovními. Silně protestantské Skotsko, rozdělené nábožnými spory a politickými ambicemi, její snahu o náboženskou toleranci odmítá. Její nevlastní teta Alžběta I., kterou Marie neuznává za právoplatnou anglickou královnu, proti ní spřádá intriky. Pro udržení svého trůnu a zajištění míru se Marie musí vdát. Rozhodne se pro Jindřicha Stuarta, anglického katolíka, jenž však není rovnocenným partnerem pro sebevědomou královnu. Když Marie pozná odvážného a přímočarého hraběte Bothwella, je to začátek velké lásky a zároveň tragických událostí, které se zapsaly do historie. Alžběta I. považuje Marii za svoji nebezpečnou soupeřku a je rozhodnuta zničit její panování i život.
Film podle divadelní hry Maxwella Andersona vypráví příběh ženy, která se vzdala království pro svou životní lásku a nikdy toho nelitovala. Legendární režisér John Ford, jenž se specializoval na westerny, převyprávěl dramatický životní příběh královny Marie vizuálně vytříbený stylem. Černobílá kamera navozuje kontrastními stíny ponurou atmosféru středověku, v němž se nebezpečí skrývá za každým rohem. V hlavní roli královny Marie září vynikající Katharine Hepburnová, jež vytvořila lidský a uvěřitelný portrét výjimečné panovnice. Její Marie Stuartovna je láskyplná i neústupná, vzdělaná a noblesní žena, jenž uchvacuje svoji osobitostí i krásou. Zajímavostí je, že Hepburnová byla rodově spřízněná se skutečným Jamesem Hepburnem - hrabětem Bothwellem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

majo25 

všechny recenze uživatele

Historická konverzačná štúdiovka, ktorá je silne patetická...ako keby pospolitému ľudu nebolo šum-a-fuk, kto mu bude vládnuť a komu budú platiť dane. Z filmu silne cítiť, že vychádza z divadelnej hry, čomu prispievajú aj jednoduchšie kulisy, a hlavne ponuré, aby bolo toho vidieť čo najmenej. Dej je málo záživný a zaujímavejšie scény, ako napr. tie s Alžbetou, sú poskromne. Aspoň popravu mohli na konci ukázať. Kvôli roku výroby však prižmurujem očko. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Katherine Hepburn je bezchybná a do královských rolí se přímo narodila (viz Lev v zimě), ale na třicátá léta jde o dost těžkopádný film. ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Tenhle film měl bohužel u mě smůlu hned třikrát. Zaprvé tenhle příběh znám. Zadruhé ho režisér naprosto ničím nedokázal oživit, naopak z něj číší šílená divadelnost, kulisovost, ukecanost a ve výsledku příšerná nuda. A zatřetí Katherine Hepburnová byla bezesporu herecká extratřída tehdejší doby, nicméně v jejím podání je Marie Stuartovna slabá, neschopná žena vláčená svými city, důvěřivostí a poddajností a moc se jí nedalo fandit. Suma sumárum jako historická lekce dobrý, ale jinak mě Ford šíleně nudil. ()

saillor 

všechny recenze uživatele

I když mám historické filmy ráda a jsem k nim vždycky tolerantnější, tak to jediné, co mě přimělo celý film dokoukat byla nádherná Katherine Hepburn a její skvělý herecký výkon a nudila jsem se vždy jakmile z obrazovky zmizela. Bothwell se mi zdál moc teatrální. Nicméně je vtipné sledovat jak se vždy střetávají dvě různá pojetí tématu Alžběta vs. Marie a není problém zpracovat dané téma jako obhajobu jedné nebo druhé a obojí funguje. Tentokrát tedy Marie Skotská jako nevinná oběť. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Keď z tajných nahrávok Forda s Hepburnovou Kathie povedala, že bola pravdepodobne najhoršou voľbou Mary Stuartovej, tak Ford komplimentom dodal, že on bol najhoršou režisérskou voľbou pre daný film. Dosť výstižné a po dlhých rokoch tak úsmevné spomínanie... Inak je snímok tradičnou vzťahovou historickou štúdiovou drámou intríg veľkomožného dvora, ktorá stavia svoje kúzlo na čiernobielom vizuáli a perfektných kostýmoch. Ostrosť sentimentu popri peripetiách zúčastnených sú ale po rokoch viacmenej vyprázdnené a tej čarovnej poetiky v nej veľa neostalo. Slušná divadelná adaptácia s poctivými výkonmi na všetkých postoch. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (4)

  • Pre film boli verne napodobnené všetky historické pamiatky na Máriu Stuartovú (Mary I of Scotland), hlavne vzácne hodiny zvané Memento mori, ktoré si Mária priviezla z Francúzska po smrti svojho manžela, kráľa Františka II. (François II. Francúzsky.) Stroj hodín je zasadený do umrlčej lebky. Takisto boli napodobnené modlitby, s ktorými išla Stuartovna na popravisko. Látky na šaty hercov boli objednané z Indie, pretože také ťažké a drahé súkna sa v tom čase v Európe nevyrábali. Mária Škótska nosí vo filme rukavice, ktoré vážia 4 kg. (matriosa)
  • Katharine Hepburn je skutočne vzdialenou príbuznou grófa Bothwella, jeho skutočné priezvisko bolo Hepburn. (Michal74)

Reklama

Reklama