Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Osud jí přichystal těžké zkoušky, přesto nikdy nepřestala milovat a věřit v dobro.  V roce 1561 opouští Marie Stuartovna jako vdova Francii a vrací se zpět do rodného Skotska. Od počátku je jasné, že se jako katolička bude dostávat do střetu s protestantskou šlechtou i duchovními. Silně protestantské Skotsko, rozdělené nábožnými spory a politickými ambicemi, její snahu o náboženskou toleranci odmítá. Její nevlastní teta Alžběta I., kterou Marie neuznává za právoplatnou anglickou královnu, proti ní spřádá intriky. Pro udržení svého trůnu a zajištění míru se Marie musí vdát. Rozhodne se pro Jindřicha Stuarta, anglického katolíka, jenž však není rovnocenným partnerem pro sebevědomou královnu. Když Marie pozná odvážného a přímočarého hraběte Bothwella, je to začátek velké lásky a zároveň tragických událostí, které se zapsaly do historie. Alžběta I. považuje Marii za svoji nebezpečnou soupeřku a je rozhodnuta zničit její panování i život.
Film podle divadelní hry Maxwella Andersona vypráví příběh ženy, která se vzdala království pro svou životní lásku a nikdy toho nelitovala. Legendární režisér John Ford, jenž se specializoval na westerny, převyprávěl dramatický životní příběh královny Marie vizuálně vytříbený stylem. Černobílá kamera navozuje kontrastními stíny ponurou atmosféru středověku, v němž se nebezpečí skrývá za každým rohem. V hlavní roli královny Marie září vynikající Katharine Hepburnová, jež vytvořila lidský a uvěřitelný portrét výjimečné panovnice. Její Marie Stuartovna je láskyplná i neústupná, vzdělaná a noblesní žena, jenž uchvacuje svoji osobitostí i krásou. Zajímavostí je, že Hepburnová byla rodově spřízněná se skutečným Jamesem Hepburnem - hrabětem Bothwellem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

majo25 

všechny recenze uživatele

Historická konverzačná štúdiovka, ktorá je silne patetická...ako keby pospolitému ľudu nebolo šum-a-fuk, kto mu bude vládnuť a komu budú platiť dane. Z filmu silne cítiť, že vychádza z divadelnej hry, čomu prispievajú aj jednoduchšie kulisy, a hlavne ponuré, aby bolo toho vidieť čo najmenej. Dej je málo záživný a zaujímavejšie scény, ako napr. tie s Alžbetou, sú poskromne. Aspoň popravu mohli na konci ukázať. Kvôli roku výroby však prižmurujem očko. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Katherine Hepburn je bezchybná a do královských rolí se přímo narodila (viz Lev v zimě), ale na třicátá léta jde o dost těžkopádný film. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Katherine Hepburn krásou a herectvím povýší cokoliv do nadprůměru. Film je to určitě povedený, jen ta léta jsou z dnešního pohledu už přece jen znát. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Klasickej old-school historickej biják s pěknými kostymy, hvězdným obsazením a v zásadě slušnou věrností k reáliím dané doby. Narazil jsem na to náhodou a bez problémů dokoukal. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Mary of Scotland není špatným filmem, ale bohužel je to příliš zdlouhavé, plné divadelních monologů a dialogů. Typické kulisové historické drama, které ale místy nudí. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Keď z tajných nahrávok Forda s Hepburnovou Kathie povedala, že bola pravdepodobne najhoršou voľbou Mary Stuartovej, tak Ford komplimentom dodal, že on bol najhoršou režisérskou voľbou pre daný film. Dosť výstižné a po dlhých rokoch tak úsmevné spomínanie... Inak je snímok tradičnou vzťahovou historickou štúdiovou drámou intríg veľkomožného dvora, ktorá stavia svoje kúzlo na čiernobielom vizuáli a perfektných kostýmoch. Ostrosť sentimentu popri peripetiách zúčastnených sú ale po rokoch viacmenej vyprázdnené a tej čarovnej poetiky v nej veľa neostalo. Slušná divadelná adaptácia s poctivými výkonmi na všetkých postoch. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Ačkoli klasický Hollywood miluju, tohle je příliš roztahané a příliš divadelní, prostě jen málo inspirující scénář, s nímž se nedalo nic moc dělat vzdor talentu Forda i Hepburnové. ()

Beagle 

všechny recenze uživatele

Ještě nikdy jsem Marii proti Alžbětě tak nefandila, ale v podání božské Kate - nešlo jí ty palce nedržet. Škoda, že to zase nevyšlo...:) ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Solidní historické drama. Katherine Hepburn je krásná a je to jedině její výkon, co celý film táhne kupředu. Přesto film doplácí na těžkopádnost, kterou už přede mnou zmiňoval Disk. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Dobře napsaná divadelní hra ve velkolepých filmových kulisách. Dává nám to, co očekáváme od historie. Střet osobního života, přesněji veliké lásky, se státnickou povinností. Hepburn je uchvatná - co víc si přát. ()

femme fatale 

všechny recenze uživatele

Chvíli jsem uvažovala jestli se vůbec dodívám do konce,ale Katharine Hepburn je prostě "velká herečka" a jako taková dokázala zachránit slabá místa. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Tenhle film měl bohužel u mě smůlu hned třikrát. Zaprvé tenhle příběh znám. Zadruhé ho režisér naprosto ničím nedokázal oživit, naopak z něj číší šílená divadelnost, kulisovost, ukecanost a ve výsledku příšerná nuda. A zatřetí Katherine Hepburnová byla bezesporu herecká extratřída tehdejší doby, nicméně v jejím podání je Marie Stuartovna slabá, neschopná žena vláčená svými city, důvěřivostí a poddajností a moc se jí nedalo fandit. Suma sumárum jako historická lekce dobrý, ale jinak mě Ford šíleně nudil. ()

nylo 

všechny recenze uživatele

Ani půvabná Katharine nedokázala oživit nezáživné historické, převážně konverzační, drama....50% ()

Alf 

všechny recenze uživatele

občas trochu divadelní, historicky samozřejmě ne zrovna přesné (ale o to efektnější), zajímavé použití světla stínu, škoda, že materiál už přeci jen trochu zestárl, jinak by to bylo ještě působivější... ()

ddf76 

všechny recenze uživatele

Opet snimek jen pro priznivce Katharine Hepburn, protoze na tomto snimku je uz videt zub casu. Ale kdo ma rad starsi filmy a Hepburn, tak ten si prijde na sve, jinak pro ostatni je to film za 3 hvezdicky. Film reziroval John Ford, ktery se proslavil svymi westerny, celkove natocil pres 120 filmu. ()

pipapa 

všechny recenze uživatele

Kulisy a celková výprava OK, ale jinak velmi teatrální dílo s častým patetickým/ukřičeným hereckým přednesem. Typická zastaralá americká produkce v podstatě bez exteriérových scén. Jedna hvězda za výbornou Florence Eldridge v roli Alžběty I. ()

saillor 

všechny recenze uživatele

I když mám historické filmy ráda a jsem k nim vždycky tolerantnější, tak to jediné, co mě přimělo celý film dokoukat byla nádherná Katherine Hepburn a její skvělý herecký výkon a nudila jsem se vždy jakmile z obrazovky zmizela. Bothwell se mi zdál moc teatrální. Nicméně je vtipné sledovat jak se vždy střetávají dvě různá pojetí tématu Alžběta vs. Marie a není problém zpracovat dané téma jako obhajobu jedné nebo druhé a obojí funguje. Tentokrát tedy Marie Skotská jako nevinná oběť. ()

Reklama

Reklama