Reklama

Reklama

Být dýdžej

(TV film)
Dokumentární / Hudební
Česko, 2011, 52 min

Režie:

Jan Motal

Kamera:

Jiří Strnad

Obsahy(1)

Dokumentární film o gramoměničích, diskžokejích, dýdžejích i dýdžejkách, který s nadhledem zachycuje proměnu taneční scény a DJingu u nás. Gramoměnič, diskžokejové, dýdžejové, Ladida, Orbith, Lucca, Jirka Neumann a teknaři vystoupí v dokumentárním remixu režiséra Jana Motala o situaci DJingu u nás. Dokument zkoumá českou taneční scénu s nadhledem a místy s ironií, ne jako módní a proto automaticky výjimečný fenomén. Jaké různé motivace vedou současné české djs k vykonávání jejich profese? Pouští taneční hudbu pro peníze, protože dj je celebrita, protože úspěšný dj má možnost zcestovat celý svět, protože je to jednoduše baví? Jak známí čeští djs reflektují proměnu jejich profese od 90. let po současnost? Odkud přicházejí, kdo jsou a kam směřují čeští djs?
Režisér Jan Motal s veřejnoprávně přípustnou dávkou ironie ukazuje proměny DJingu na české taneční scéně. Co by gramoměnič se představí Vladimír Dvořák, který si zároveň – zcela mimo téma – postěžuje, jak těžké je v českých obchodech sehnat kokain. Karel Šíp představí první českou diskžokejku. Komerčně nejúspěšnější český DJ Jirka Neumann mezi řečí poradí, jak nahrát muziku z imperialistických rádio stanic. DJ Orbith mimo jiné prozradí jakou hudbu hrát lidem na kolečkových bruslích. Reportérka ČT zjistí vše o neúspěšné kariéře letušky DJky Luccy. První česká DJka Ladida odhalí, které rytmy ji dostávají do transu. Člen URA Soundsystému si postěžuje, že kvůli dredům po něm na diskotékách „pokaždý jdou". Dokument porovná zábavu na diskotékách 80. let se zábavou, kterou si udělali teknaři a policie ČR na CzechTeku 2005.
Tvůrci pořadu vás zvou ke sledování dokumentu Být dýdžej slovy první české diskžokejky: „Velevážené publikum, už se to točí, už se to roztáčí. Poletíme na Měsíc, vrátíme se za měsíc. Pojedeme do Michle, tam to dělaj rychle. Komu se to nelíbí, ať nám... A koho to neláká, tomu pustím Péťu Nováka."
V dokumentu vystoupí hvězdy českého DJingu: Ladida, Lucca, Orbith, Jirka Neumann a členové URA Sound systému. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

DJ Obelix 

všechny recenze uživatele

Nosné téma dokonale zabité formou. Skákat z jednoho extrému do druhého, aniž by ukázali běžnou realitu drtivé většiny klasických klubů a diskoték je na pováženou. Jediná část, která se mi zdála být celkem dobře zmapována, byla komunita okolo Sound Systémů, ale pokud "proti nim" má stát extrém jako Jirka Neumann, pak to prostě není vyvážený dokumentární pohled... ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Pravdivý obraz naší taneční scény? Do určité míry. Očekáváte tedy plno informací? Chcete vědět jak je to s kluby v tom kterém městě, kdo je v Česku "boss" nebo jak to celé začalo? Tak to ne, takové věci se tu nedovíte. Jde vlastně o (lehce humorný) exkurz do duše dýdžeje - co ho k této činnosti dovedlo nebo jak svoji práci chápe. A občas se v těch výpovědích dýdžejů zračí i česká společnost... Až někdo vytvoří o dýdžejích vážný a informačně hodnotný dokument, tak tohle bude vhodný předfilm. ()

Reklama

tomashrabek 

všechny recenze uživatele

Príjemná a svieža dokumentárna koláž, vypovedajúca o tom, akí vlastne skutočne sú ľudia spoza mixážnych pultov, a ako vnímajú svoju prácu, svoje poslanie. Autor filmu na nás ani nemusí nejako nenápadne veľavýznamne pomrkávať, že sú to vlastne vo väčšine prípadov obmedzení idioti - dávajú to najavo sami a ešte sa pri tom hrdo búchajú do pŕs. ()

Mijagi 

všechny recenze uživatele

Snaha do malého prostoru natěsnat co nejvíce informací dělá z tohoto dokumentu schematický přehled bez větší hloubky a navíc čitelný pouze pro zasvěcené diváky. Paradoxně nejvíce prostoru je věnováno Jirkovi Neumannovi, sice legendárnímu pražskému dj-ovi, ale patřícímu mezi diskotékové pouštěče, nikoliv producenty vytvářejících vlastní hudbu. Jména matadorů českých tanečních parties, jako jsou Ladida, Orbith, Jerry ad. se zde pouze mihnou, a ještě jen v souvislosti s otázkami, které mnohdy s tématem dokumentu souvisí hodně vzdáleně. Pozitivy tak zůstávají pouze skvosty vyhrabané z předrevolučních archivů, jimiž je dokument vtipně doplněný a podtéma komerce vs. nezávislost, kde proti zmíněným dj´s staví režisér subkulturu soundsystémů. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled do světa DJingu některých z nich. Ne ale nutně přesně takový příklad toho, jak to vesměs v dnešní době chodí. Spíše jen osobní náhled některých DJs, jak vidí dnešní scénu. S náhledem do minulosti. Vypovídající hodnota podle mě hodně nízká, protože vysvětleno není skoro nic. V dokumentu se totiž Ladida, Lucca nebo Orbit baví jen o tom, co si myslí o dnešní muzice, jak vnímají komerci a hlavně, jak vzpomínají na minulost. Vše je pak prolínáno s dost divokými záběry z ještě hlubší minulosti. DJ Arnoštek hadr. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (1)

  • Podle Federálního svazu německých diskoték a tanečních sálů BDT se první diskotéka v moderním pojetí, to jest bez živé hudby a samozřejmě s dýdžejem, objevila 19. října roku 1959 ve městě Achen na místě restaurace Scotch Club. Majitel této restaurace celkově změnil formát podniku a udělal z něj Jockey-Tanz-Bar. Rychlému růstu popularity diskotéky pomohlo její výhodné umístění na hranici Německa, Belgie a Holandska. Diskotéka fungovala na témž místě až do roku 1992. (Aelita)

Reklama

Reklama