Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1927 se nezaměstnaný německý herec židovského původu Harry Frommermann rozhodne založit skupinu, která by v Evropě představila něco zcela nového. S pěti dalšími zpěváky měsíce trénují a nacvičují. Skupina Comedian Harmonists byla ve své době jednou z nejpopulárnějších v Evropě, stejnojmenný film představuje mnohé z jejích hitů, atmosféru tehdejší doby a nástup nacizmu, se kterým se tři ze šesti členů skupiny museli vyrovnat. (Jirka_Šč)

(více)

Recenze (10)

Martinvon 

všechny recenze uživatele

Udělalo mi velkou radost, když jsem zjistil, že existuje film o těchto fenomenálních muzikantech. Chvílemi se sice nemohu zbavit dojmu určité šablonovistosti, ale když už to tvůrci pojali tak velkoryse a důkladně, asi bylo třeba občas děj popostrčit tak trochu nuceně. A kdo už zná písně Comedian Harmonists, rozhodně nebude litovat. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

V druhé polovině filmu jsem si musel na chvíli dát pauzu - tolik jsem se bál, jak to bude pokračovat. Nicméně nelituji, že jsem dokoukal. Hodně silné. Autentické. Velmi zajímavé téma. A pro nás zajímavá vedlejší role Dany Vávrové (Leontýnka z filmu Ať žijí duchové). ■ Všichni členové skupiny přežili druhou světovou válku o desetiletí. Roman Cycowski zemřel jako poslední v roce 1998, několik měsíců po uvedení filmu do evropských kin (do amerických kin se film dostal až na jaře 1999). ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

životopisný snímek o slavné předválečné skupině předvádí postupný začátek nacismu v Německu. Jinak zase vyjímečný není a víc si ho užijou jejich fanoušci či jiné swingové hudby, ale zpracování mi přišlo na dobré úrovni stejně jako herecké výkony. Proto silné 3* si rozhodně zaslouží. [ PŘÍBĚH: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film začína opisom situácie vo Weimarskej repblike (neoficiálny názov Nemeckej ríše po páde monarchie). Tu vzniká mnohonárodnostná hudobná skupina, po vzoru populárneho amerického kvarteta The Revelers. A tak sa na jednom javisku stretáva Nemec s Bulharom a Poliakom v skupine pod názvom „Melody Makers“, ale čo bolo najdôležitejšie pre neskorší osud tejto skupiny, že v skupine boli traja Židia. S nástupom nacistov k moci začalo mať toto sexteto už ako "Comedian Harmonists" problémy, čo na základe rastúcich nacionalistických nálad v Nemecku vyvrcholilo v roku 1935, na vrchole ich popularity, že sa rozdelila na dve časti. Podstatou filmu je ukázať na vznik, vzostup, lesk a tieň slávy a nakoniec aj pád tejto nemeckej skupiny. Veď len v roku 1933 absolvovali 150 koncertov ale koncom roka 1933 v meste Gera bol koncert zrušený z dôvodu židovskej naplnenosti skupiny. Aj z týchto dôvodov v lete 1934 kapela odchádza do Spojených štátov, kde absolvovala 30 koncertov a nezabudnuteľnými pre 2122 príslušníkov posádky boli koncerty na lodi USS Saratoga (ktorá sa neskôr zapojila v Pacifiku do bojov na Guadalcanalu, Rabaulu, pri Gilbertových, Marschallových ostrovoch, Sabangu, Surabaju). Nakoniec sa vrátili späť do Nemecka ale protižidovská expanzia troch z nich (Židov) prinútila emigrovať do Ameriky a traja ostali v Nemecku. Film  svojou podstatou mal v Nemecku obrovský úspech a získal aj mnohé významné ocenenia. ()

zeyer 

všechny recenze uživatele

Film, který získal německou filmovou cenu za rok 1998, jsem viděl lehce nedobrovolně v rámci kurzu na Goethe institutu ve Freiburgu v roce 2003. Biografie "prehistorické" vokální sestavy by mne do kina nenalákala ... Příběh o nejznámější skupině své doby (v Německu mají renomé dodnes) mne v pozitivním slova smyslu dostal. Jejich vzestup z nuly, obrovský úspěch v berlínských zlatých 20. letech a pak už jen obavy po převzetí moci Hitlerem, prostřídané úspěšnou americkou epizodou. Ač se zdá, že jsou tak dobří a populární, že politika se jich nemůže dotknout, od roku 1935 se na část z nich vztahuje zákaz výkonu povolání, přijdou projevy nenávisti a vnitřní rozkoly. Člověk se pak o zpěváky začne bát ... Film neukazuje jejich další osudy, lze se jen domýšlet ... Hodnotu snímku spatřuji ve třech ohledech: 1. okolnosti založení skupiny v roce 1928 a pohled do zákulisí showbyznysu; 2. pochopení, jak v Německu došlo k nástupu Hitlera, jak pořád nikdo nepředpokládal, kam to může zajít, jak se Comedian Harmonists zdáli na výsluní nedotknutelní, obklopení přízní, miláčci publika a jak se postupně od nich přízeň odkláněla; 3. na počátku není patrný jejich původ, nikdo to neřeší, není důvod to řešit. Jak do děje vstoupí nacistická ideologie, původ najednou začne hrát svou roli a dopadá na osudy zpěváků. Místo zpěváků si sem lze doplnit židovské obchodníky, právníky, lékaře a odpovídající smutný scénář. Napínavý příběh s vydařenými obrazy a swingovými písničkami, které mají vtipné texty - udělat hit s pointou, že roste chřest, se každému nepovede. Veronika, der Lenz ist da (...) Die ganze Welt ist wie verhext, Veronika, der Spargel wächst. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (3)

  • Vo filme sa stretla herecká rodina Beckerovcov. Súrodenci Ben a Meret stelesnili párik milencov (Robert Biberti + Erna Eggstein). Ich nevlastný otec Otto Sander zas postavu menom Bruno Levy. (hra72)
  • Herec Heino Ferch, hrající Romana Cycowskiho, ocenil, že měl možnost potkat se se skutečným Romanem Cycowskim, který zemřel několik měsíců po uvedení filmu do kin, a mohl od něj dostat zpětnou vazbu jednak ohledně charakteru své postavy a jednak k náladě, která ve skupině panovala. Roman Cykowski poté řekl: "Přibližně ... takto to doopravdy asi bylo." (Jirka_Šč)
  • Všichni členové skupiny přežili druhou světovou válku o desetiletí. Roman Cycowski zemřel až v roce 1998. (Jirka_Šč)

Reklama

Reklama