Reklama

Reklama

Přijímáme lásku, kterou si podle nás zasloužíme. Americký film o prvním milostném opojení. Patnáctiletý Charlie je velmi přemýšlivý, zakřiknutý a citlivý mladík, který to na střední škole, kde ho ostatní mají za podivína, nemá vůbec jednoduché; je to klasický případ „jiného" dítěte, které na sebe v podobných kolektivech vždy přitahuje posměch a šikanu. Šikaně se Charlie ubrání, posměchu si až tak nevšímá, trápí ho ovšem pocit samoty a cítí silnou potřebu začlenit se mezi ostatní „normálnější" spolužáky. Jenomže to není tak jednoduché. Charlie totiž na jednu stranu svět kolem sebe nechápe, což mu brání navazovat přirozené vztahy, na druhou stranu ho chápe až příliš dobře a začleňování do něj se bojí. Zůstává tedy v roli jakéhosi pozorovatele, „toho, kdo stojí v koutě", zkoumá sám sebe i lidi kolem a píše o svých drobných poznáních, radostech i strastech dlouhé dopisy neznámému příteli, zřejmě psychologovi... Těmito slovy uvádí pražské nakladatelství Slovart román Ten, kdo stojí v koutě amerického autora Stephena Chboskyho (nar. 1970), který napsal, ještě než mu bylo třicet let. Charlieho příběh se odehrává v autorově rodném Pittsburghu a je víc než pravděpodobné, že obsahuje řadu autobiografických rysů. Chbosky se uplatnil v Hollywoodu jako scenárista (např. postkatastrofický seriál Jericho), a to mu pomohlo při realizaci filmové verze jeho románové prvotiny. Snímek Ten, kdo stojí v koutě (2012) byl velmi dobře přijat diváky i odbornou kritikou. Mezi nejvýznamnější ocenění, jež film získal, patří Cena Independent Spirit Award za nejlepší první film. Jednoznačnou pochvalu si vysloužili mladí herečtí představitelé Logan Lerman (Charlie), Ezra Miller (Patrick) a Emma Watsonová (Samantha). V rolích dospělých, přestože jsou svým rozsahem vesměs minimální, se objevuje řada známých herců – Paul Rudd (učitel angličtiny), Dylan McDermott (Charlieho otec), Melanie Lynskeyová (teta Helen) a Joan Cusacková (psycholožka). (Česká televize)

(více)

Diskuze

petr.c17

petr.c17 (hodnocení, recenze)

Nechápu Emmu Watson, která je podle mě jiný . vyšší level, že svolila v tomhle hrát. Mořná pro to, že dočetla scénář do konce, já na to fakt nemám trpělivost - blábol an sich, jak by řekl Imanuel Kant. Podotýkám, že Emma Watson je zde nadstandard a škoda nevyužitého potenciálu. 

JeanneV

JeanneV (hodnocení, recenze)

dragon94

Právě, že s tím souviselo úplně všechno. Ten kluk byl od mala sexuálně zneužívaný svojí tetou, což mu samozřejmě přineslo i s tím související psychické následky a ovlinilo to i rozvoj jeho osobnosti. 

Wau

Wau (hodnocení, recenze)

nadhera ..  ani jsem to necekala .. takze musim podekovat moji dceri, ze mi ho doporucila .. a diky Bohu, tleskam, za to, ze jsem nezkurvila vychovu deti . ze jsou lidmi .. a ne hovada .. :-), na druhou stranu, aby k tomuto poznani mohlo vlastne dojit, nekdo ta hovada hrat musi :-)  .. aby byl Matrix dokonalej :-)) .. (nic ve zlem)

deliQnt

deliQnt (hodnocení, recenze)

Beckett51

Psal jsem co jsem cítil bezprostředně po dokoukání tohodle osmdesáti-tří%ního filmu. Radši napíšu stručně že to je sračka, než abych si tady hrál na ňákýho znalce, jak se tady v tom některý vyžívaj :D Jsem spíš hovado než kritik 

deliQnt

deliQnt (hodnocení, recenze)

Beckett51

No to jo, tak to moc srovnávat nejde. Braindead je sračka, ale zábavná a má to ňákej spád :) 

beba789: Začínám o tom teď trošku pochybovat :D 

 

Já jen že jsem prostě viděl 83%, drama, čekal jsem pecku, nebo že budu třeba smutnej, nebo něco :) a vono nic. 

Já se na to snad kouknu znova, někdy, možná :) jestli mi třeba něco neuteklo. Omlouvám se jestli jsem někoho urazil, musel jsem prostě něco napsat :D

na příspěvěk reagoval Beckett51

Beckett51

Beckett51 (hodnocení, recenze)

deliQnt

jenže Perks je podle skutečnýho příběhu dost přesně zfilmovanýho, kdežto Braindead je smyšlená hororová komedie, kde nějakej velkej děj taky rozhodně neni a jde tam jenom o masakr masakr a masakr a občas i nějakej vtípek.

na příspěvěk reagoval deliQnt

deliQnt

deliQnt (hodnocení, recenze)

Beckett51

Sračka Braindead má aspoň děj, ale zas pochopím že to není pro každýho. Nemám ve zvyku se tady do nějakejch filmů srát, ale u tohodle mi to prostě nedalo. Drama / Romantický___ Čekal jsem že to bude bavit aspoň mladou když ne mě, ale vona z toho filmu byla hotová ještě víc než já.

na příspěvěk reagoval beba789, Beckett51

Uživatel deliQnt smazal svůj příspěvek.

TinoArts

TinoArts (hodnocení, recenze)

deliQnt

Heh, možno takéto veci nebudeš považovať za "homoušské", keď ti začne rásť ochlpenie na miestach, kde ti zatiaľ nerastie, a keď sa ti začne meniť hlas. Všetci sa na tú dobu tešíme, a dovtedy, si prosím daj na ČSFD čo možno najdlhšiu pauzu, a sprav službu pre svet. :)

na příspěvěk reagoval deliQnt

Petaxis

Petaxis (hodnocení, recenze)

No :D Je to na začátku 90. let :D Však to je i někde napsaný, v nějakým oficiálním popisu filmu nebo tak, někde jsem to viděla :D

na příspěvěk reagoval Beckett51

weselow

weselow (hodnocení, recenze)

Kdyby to bylo na přelomu 80. let, tak by museli Heroes od Bowieho znát.. kontext byl takovej, že tu písničku nepoznali, což je málo pravděpodobný v době, kdy je to největší hit :)

simon84

simon84 (hodnocení, recenze)

jinak jak tu nekdo resil kdy se to odehravalo, tak Heroes od Bowieho vysla v roce 77, takze pochybuju, ze slo o rok 93 nebo tak. :-) spis bych tipoval ten prelom 70. a 80. let. 

na příspěvěk reagoval Beckett51

Druury

Druury (hodnocení, recenze)

Všimli jste si že v momentě, kdy Emma Watson dá při bowlingu tzv. STRIKE a všechny kuželky popadají, tak následuje střih, kde se vrací za kamarády a v pozadí je vidět, že všechny kuželky stojí.

hellstruck

hellstruck (hodnocení, recenze)

dragon94

Prosím tě, jenom v ČR a jenom za rok 2011 je evidováno přes 6 tisíc zneužívaných dětí a musíš počítat s tím, že o některých se ani neví. To, že ty nemáš nikoho takového v okolí neznamená, že se to neděje. Jen o tom ani nemusíš vědět....

Handle

Handle (hodnocení, recenze)

No, podle knížky píše opravdu "neznámému kamarádovi"... (protože jedna holka říkala, že se nevyspal s jednou holkou, i když měl možnost a on potřebuje vědět, že takový lidi ještě existují... :)) no prostě, rozhodně nepíše kamarádovi do záhrobí... :D

chezush

chezush (hodnocení, recenze)

dragon94

Vždyť to tam ve filmu bylo několikrát naznačeno, například když se ho brácha u večeře ptal, jestli je v pohodě a on odpověděl, že už si nepředstavuje věci. A nebo, když skončil v té nemocnici, tak se ho mamka ptala, jestli zase vidí ty věci.. ale to je jedno. Jinak v knížce nikomu určitému nepíše... prostě jen neznámému kamarádovi. 

dragon94

dragon94 (hodnocení, recenze)

Petaxis

A komu ?? ... jasně že je psal tomu kamarádovy do záhrobí ... možná je posílal cizím lidem ale byli psané pro něho ...

dragon94

dragon94 (hodnocení, recenze)

Beckett51

To je sice pravda ale to se dalo vysvětlit tak že mu umřel jeho nejlepší kamarád .. kterému psal ty dopisy .. ovšem to že ho zneužívala ... nevysvětlilo ve filmu vůbec nic .. proto mi přijde že to prostě s ničím nesouvisí.

na příspěvěk reagoval Petaxis

dragon94

dragon94 (hodnocení, recenze)

chezush , Petaxis

Ok ok .... mě se sice nezdálo že by měl nějaké větší psychické problémi .. celou dobu filmu působil tak maximálně jako ňouma ... a to že nemá přátelé se dá přirovnat tomu že mu ten nejlepší přítel umřel ... ale dobře máte pravdu možná to souviselo se vším jen mě se zdálo že to tam bylo navíc :-)) a kdyby to tam nebylo nic by se nezměnilo. :)

na příspěvěk reagoval Beckett51, chezush

Petaxis

Petaxis (hodnocení, recenze)

dragon94

no to moc jako neodpovídá... když jemu bylo tak 17... dítě byl teda v 7 letech dejme tomu, to je deset let zpátky, to jsou osmdesátý léta... to už teda nejsou moc Hippies... spíš vůbec...

dragon94

dragon94 (hodnocení, recenze)

Petaxis

jasně já říkal že vyrůstali jako děti v té době ;)což teoreticky odpovídá :D ... jak to vím protože byl jasně vidět že to vytěsnil a vzpoměl si na to až na konci filmu ..

na příspěvěk reagoval Petaxis

Související novinky

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

11.01.2016

Nikola Tesla z Dokonalého triku, Pilát Pontský z Posledního pokušení Krista nebo Thomas Jerome Newton z Muže, který spadl na Zemi. Včera nás v 69 letech opustil legendární zpěvák David Bowie a… (více)

Emma Watson nepřítelem státu

Emma Watson nepřítelem státu

26.06.2015

„Hermiona" pokračuje v zajímavých kariérních rozhodnutích. V minulých letech zkusila Charlieho malá tajemství nebo Aronofskyho Noema, v nejbližší době ji pak uvidíme s psychologickém thrilleru… (více)

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

06.01.2013

Stejně jako v loňském roce, i letos vám přinášíme přehled nejlepších filmů uplynulého roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Nejoblíbenějším… (více)

Reklama

Reklama