Reklama

Reklama

První díl srbského historického filmu se odehrává v roce 1930 v Bělehradě. Tento příběh o fotbale zachycuje autentické hrdiny, členy srbského narodního fotbalového týmu, kteří se právě chystají na první mistrovství světa v historii. Autor námětu, spisovatel Vladimir Stanković, dosadil do děje i imaginární postavy, které pomáhají divákovi přiblížit ducha doby a pochopit souvislosti. Základ obsahu filmu doplňují i příběhy z osobního života hlavních hrdinů. Jejich zapálení, ale i pokušení. (saitanne)

(více)

Recenze (27)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Možno nie som tréner, možno som blázon, ale ja vám verím..." Na úvod trailer . Srbi opäť dokazujú, že naozaj vedia robiť filmy a tento retro výlet do 30-tych rokov je takmer dokonalý. Príbeh o futbalovom sne možno odradí nežné pohlavie i divákov, ktorí futbal nemusia, ale to by bola veľká chyba. Nie je iba o futbale a ak je, tak v jeho najsympatickejšej a najčistejšej polohe, keď ho ešte peniaze neskazili. Sám dávam prednosť hokeju, ale tu dostaneme množstvo sympatických postáv, love story, krásnu atmosféru a hlavne kvalitne zrežírovaný príbeh. "Mašo a Tirke sú jedineční!.." , kričia diváci na tribúnach a ja dodávam, že i ako herci sa pár kúskov museli naučiť a tých majstrov s loptou im uveríte. Osobne mám strašne rád balkánsku muziku, preto i hudba vo filme je balzamom pre moje uši. ++++ Odporúčam všetkým divákom s dobrým vkusom a predovšetkým futbalistom, pretože tak čistý a nevinný príbeh o tejto hre zo súčasnej doby by asi nebol zaujímavý. Snáď ešte tak o Messim...Každý Srb i futbalista musí tento film milovať. 80%. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Cinema Mundi 2012. Zlostně bude vzdychat jen ten, kdo nemá retrofilmy rád, kdo Poláčka s Bassem nikdy nečetl a Muže v offsidu považuje za otravnou nedělní pošetilost pro pamětníky. A protože k podobným rozhodně nepatřím, docela Srbům těm jejich patnáctidílný seriál (který je dalším rozšířením tohoto už tak obsáhlého filmu) i připravovaný druhý díl, závidím. Více tady. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Strašně kýčovité, neúměrně dlouhé, jihoslovanský vtip není můj šálek kávy a když došlo na práci s míčem, dělali hráči během zápasu věci, které by neprošly ani playerům Realu v zápase se Sokolem Vrchotovy Janovice B. Ale z celého filmu vyzařovala taková pozitivní nálada a radost, že člověk dokáže ledacos odpustit a hlavně každý film o fotbale má u mě procenta navíc. A nemůžu zapomenout ani na Ninu Jankovic, nový předmět mých mokrých snů. Čekal jsem sice kapánek víc, ale třeba to přijde s druhým dílem. I tak jsem ale celkem spokojen. 65% ()

Fr 

všechny recenze uživatele

ROK 1930. ROK, KDY SE ZRODIL SEN....“ /// FOTBALOVÁ pohádka o zrození božského dua Moša – Tirke a o Montevideu. Obecná škola (jako ta atmosféra...) řízlá Klabzubáky (skoro no...) plná srbský hrdosti a (skoro)fotbalovýho zázraku. Po zamáčknutí kroupy můžu Srbům jen závidět. Nejen filmařinu, ale i způsob, jakým si dokážou svý hrdiny připomenout. A uvědomím si, jak moc chybí nějakej podobnej film nám. O NAŠÍ HRDOSTI (že nemáme? No právě....). O hrdinech. Třeba o těch z roku 1934. Plánička, Nejedlý Puč .... by si to určitě zasloužili. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu od srbskýho sportovního novináře Vladimíra Stankoviče ,,Montevideo, Bog te videa“ číst nebudu. 2.) Miluju fotbal a holky. 3.) Thx za titule ,,Dantesovnik“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ** AKCE * NAPĚTÍ * ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Prikláňam sa ku všetkým tým negatívnym komentárom ohľadom gýčovosti, neúmernej dĺžke a patetizmu, ale aj tak... film si ma akosi vedel získať a upútať pozornosť po celý ten dlhý čas trvania snímku. Srší z neho optimizmus, výborné herecké výkony, sympatické herečky a tiež ma dokázal strhnúť pre futbal a fandenie. Ja som spokojný, určite pôjdem aj do dvojky. 70/100 ()

Galerie (19)

Zajímavosti (12)

  • Keď Milutinac (Viktor Savic) kope pokutový kop, je možné vidieť bulharskú vlajku, ktorá je "hore nohami" na drevenej stene štadióna. (Marek1991)
  • Golf nebol v Juhoslávii až do polovice roku 1930, takže vidieť muža hrajúceho golf v Belehrade by bolo nemožné. (Marek1991)
  • V roku 2011 vyhral film cenu divákov na MFF v Moskve a bol nominovaný na cenu Zlatý Svätý Juraj. (Marek1991)

Reklama

Reklama